Košarka

VIDEO: Slovenski športniki navdušeni nad uspehom košarkarjev: 'Goran Dragić je Lionel Messi'

Ljubljana, 18. 09. 2017 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Naslov evropskega prvaka o pospremili številni slovenski navijači, med njimi so tudi zdajšnji in nekdanji športniki, ki vsi po vrsti čestitajo slovenskemu taboru za zlato v Istanbulu. Nogometna legenda Branko Oblak pa še dodaja, da je to največji uspeh doslej in da je Goran Dragić košarkarski Lionel Messi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dragićeva pot od malih nog do zvezdniškega statusa
    02:56
    Iz SVETA: Dragićeva pot od malih nog do zvezdniškega statusa
  • Improvizirani napad iz zasede v režiji Luke Dončića
    00:54
    Improvizirani napad iz zasede v režiji Luke Dončića
  • Dragićevih 35 točk v finalu proti Srbiji
    02:46
    Dragićevih 35 točk v finalu proti Srbiji
  • Vrhunci tekme Slovenija - Srbija
    03:16
    Vrhunci tekme Slovenija - Srbija
  • Slavje slovenskih košarkarjev v slačilnici po osvojitvi evropskega naslova
    01:54
    Slavje slovenskih košarkarjev v slačilnici po osvojitvi evropskega naslova
  • Podelitev pokala slovenskim košarkarjem za naslov evropskih prvakov
    15:06
    Podelitev pokala slovenskim košarkarjem za naslov evropskih prvakov
  • Saša Zagorac je strgal srajco Saši Dončiću
    00:33
    Saša Zagorac je strgal srajco Saši Dončiću
  • Izjave Eda Murića, Žige Dimca in Matica Rebca po tekmi Slovenija - Srbija
    00:47
    Izjave Eda Murića, Žige Dimca in Matica Rebca po tekmi Slovenija - Srbija
  • Izjava Luke Dončića po tekmi Slovenija - Srbija
    01:11
    Izjava Luke Dončića po tekmi Slovenija - Srbija
  • Izjavi Klemna Prepeliča in Jake Blažiča po tekmi Slovenija - Srbija
    01:35
    Izjavi Klemna Prepeliča in Jake Blažiča po tekmi Slovenija - Srbija
  • Izbor najboljše peterke in najboljšega igralca EP v košarki
    05:00
    Izbor najboljše peterke in najboljšega igralca EP v košarki
  • Zadnje sekunde tekme Slovenija - Srbija in slavje slovenskih košarkarjev
    05:51
    Zadnje sekunde tekme Slovenija - Srbija in slavje slovenskih košarkarjev
  • Izjava Gorana Dragića po tekmi Slovenija - Srbija
    00:29
    Izjava Gorana Dragića po tekmi Slovenija - Srbija
  • Iz 24UR: Kokoškov: Za finale smo trdo garali
    01:07
    Iz 24UR: Kokoškov: Za finale smo trdo garali
  • Iz 24UR: Kdo so slovenski zlati fantje?
    01:14
    Iz 24UR: Kdo so slovenski zlati fantje?
  • Iz 24UR: Norišnica na Brniku
    02:46
    Iz 24UR: Norišnica na Brniku
  • Iz 24UR: Tuji mediji o pravi 'Balkanski poslastici'
    02:07
    Iz 24UR: Tuji mediji o pravi 'Balkanski poslastici'
  • Iz SVETA: Odzivi košarkarskih legend
    03:18
    Iz SVETA: Odzivi košarkarskih legend
  • Iz SVETA: Srbski mediji iščejo krivca za poraz tudi v sodnikih
    01:59
    Iz SVETA: Srbski mediji iščejo krivca za poraz tudi v sodnikih
Brane Oblak
Brane Oblak FOTO: Damjan Žibert
"Izredno sem bil vesel. Sploh, ker sem navijač Gorana Dragića že ne vem koliko časa. Mislim, da je trenutno najboljši športnik v Sloveniji. Lahko bi ga primerjal z nogometnim zvezdnikom Lionelom Messijem iz Barcelone. Dragić igra podobno, le da košarko. Ampak uspeh je fenomenalen. Upam, da ima tudi Slovaška kaj od tega, da nas ne bodo več zamenjevali. Mislim, da smo s tem naredili tako prepoznavnost, kot še nihče doslej," pravi Branko Oblak, legenda slovenskega nogometa. Oblak sicer ni gledal celotnega finala.
Zgodovinski evropski naslov je seveda treba ustrezno proslaviti, zato slovenske junake, ki jih več kot uspešno vodi srbski strateg Igor Kokoškov (brez poraza na uradnih tekmah slovenske reprezentance), danes pozno popoldne (predvidoma okoli 19. ure) v Ljubljani čaka veličasten sprejem. Seveda tudi v prenosu na Kanalu A in 24ur.com. Zgodovinskega spektakla vsekakor ne gre zamuditi.
"Imam poseben način gledanja športnih dogodkov. Nočem priti do situacije, da sem živčen. Raje grem stran, pa malo ugasnem, pa spet prižgem. Vsake toliko sem tako šel stran, pa spet nazaj. Nisem gledal cele tekme. Rad bi jo. Ampak ne zdržim, sem preveč živčen," pravi Oblak in poudarja: "To je zame največ, kar je mogoče narediti v Sloveniji. Da ne govorimo, kje so naši politiki in podobno ..." Z navdušenjem je finale spremljala tudi nekdanja vrhunska atletinja Brigita Bukovec. "Navijali smo kot nori. Upam, da se država in odgovorni zavedajo oziroma da se bodo enkrat zavedali, da je to res velik uspeh in da bodo nekaj naredili na športnem področju in vsem tem, kar so malo 'zafurali' v zadnjih letih. Šport je tisto, kar dviguje. Kdo ali kaj lahko naredi takšno evforijo pri nas. Vse, kar se je dogajalo okoli tega uspeha, to je možno le v športu. Spet smo se povezali, tako kot pred leti v Planici, ko je blestel Primož Peterka. Šport je res pomemben za ljudi, za državo, za zdravje in ne nazadnje za povezovanje. Košarkarji naj bodo vzor glede tega, kako ekipa deluje. Res vse čestitke!" je povedala Bukovčeva, tudi dobitnica olimpijske srebrne kolajne v teku na 100 metrov z ovirami iz Atlante 1996. Iztok Čop, nekdanji vrhunski veslač, tudi dobitnik olimpijskih odličij, zdaj pa podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, si je tekmo skupaj z ženo ogledal na licu mesta: "Tudi sam sem šel tja, zadnji trenutek sem prestavil vse obveznosti in izkoristil to enkratno priložnost, da v živo vidim to tekmo in doživim vzdušje. Sam moram priznati, da me je izredno navdušil že polfinale in Španci so se mi na trenutke kar malo smilili. Enkraten pa je bil finale, sploh v trenutkih, ko je šlo Sloveniji za nohte, ko se je poškodoval Luka Dončić, ko je Goran Dragić omagal. Takrat so potegnili ostali in navdušila me ni le zmaga, ampak ta cel pristop in pogum, ki ga je ekipa pokazala v najtežjih trenutkih in se zasluženo veselila."

Jure Košir
Jure Košir FOTO: Matic Bajželj

Vodja oddelka vrhunskih športnikov pri slovenski policiji in nekdanji biatlonec Tomas Globočnik, ki si je ogledal vse tekme, tudi zato ker njegov 13-letni sin trenira košarko, pa je bil navdušen nad energijo: "Ekipa je navduševala s svojo energijo. Povezanost in borba, ki so ju pokazali košarkarji, sta res fenomen. Nekako so igrali v skladu z geslom 'vsi za enega, eden za vse', nad vsem skupaj pa je s svojo mirnostjo bdel še selektor. Enkratno vlogo je odigral Goran Dragić, ki je to vse skupaj znal povezati v celoto. Praktično ni bilo slabega trenutka na prvenstvu, bilo je nekaj težkih, da so pravi, pa se je še posebej videlo v finalu, ko je bilo treba v končnici gristi do konca." Navijal je tudi nekdanji smučarski as Jure Košir. "Totalno sem bil navdušen in srečen. Sem velik navijačev slovenskega športa. Vedno mu želim najboljše, zato sem bil še toliko bolj čustveno vpleten. Če odkrito povem, si nisem mislil, da bodo prišli tako daleč. Potem pa so razvili tako ekipno energijo, vzdušje, da je bilo res veselje gledati. Užival sem maksimalno. Prav ganjen sem bil. Čestitam vsem, od prvega do zadnjega. To je velika zmaga. Med naslovom in srebrno kolajno je velikanska razlika. Naslov je res nekaj posebnega. To je zgodovinsko in zgodovinski dan za naš šport. Zelo sem vesel," je dejal Košir, ki pa meni, da se zaradi tega ne športu v Sloveniji ne bo kaj bistveno bolje godilo. "Nimam iluzij, da bi to kaj spremenilo, ker vemo, kakšen je odnos države do športa in športnikov. Vsi se radi kažejo, ko se nekaj doseže, sicer pa ... Vidim pa spremembo v samozavesti. To je dokaz, da lahko v marsičem zmagamo. Ali je to posamični ali ekipni šport. Zakaj pa ne. Velike stvari lahko naredimo. Ogromen premik bo na samozavesti športnikov, glede odnosa države do športa pa se ne bo kdo ve kaj spremenilo," je še dejal Košir.

Vse tekme prvenstva si lahko ponovno ogledate na VOYO.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

procesoid
21. 09. 2017 01.47
Dragić ima državno titulo najvišjega nivoja, Lessi pa?
Mungos2
20. 09. 2017 17.57
Dragič je Dragič, in ne Messi !!!!!
Mungos2
20. 09. 2017 18.00
bracobaldo
20. 09. 2017 20.44
MaunelNeuer
20. 09. 2017 16.30
omg zaj so ga pa užalili.....če bi bil kot messi v repki bi neviden bil
androtta
19. 09. 2017 18.19
+3
zdaj se desetič najmanj gledam video: dragićeva pot od malih nog do zvezdniškega statusa. BRAVOOOO KAPETANNN BRAVOOOO res si velik človek! VSO SREČO NAPREJ GOGI, DA OSVOJIŠ ŠE OGROMNO PRSTANOV V NBA-ju!!! K R A L J
RdečiKarton
19. 09. 2017 09.35
-1
Ta Oblak res nima pospravljenega podstrešja. Kje najde analogija Dragiča in Messya... Lahko sestaviš dva Lea skupaj pa še nista do ramen Dragiča. Gorana lahko primerjaš le z njim samim ali pa njegovim bratom, ne pa z nekim argentincem.
fihner
19. 09. 2017 12.45
+1
Kollerik
19. 09. 2017 20.13
Mungos2
20. 09. 2017 18.01
Saj Oblak ne ve kaj govori. Plenice pač delajo svoje !
saturnsky23 saturnsky23
18. 09. 2017 18.12
-4
Največje države sveta svetovne športne velesile udariš, prizadaneš opozoriš nase samo v enem športu in to je nogomet. če bomu tu gdaj, a verjetno nikoli, bomo lahko skakali.
saturnsky23 saturnsky23
18. 09. 2017 18.42
-5
Skorajdaaaa bi rekel Milovanovič, pooo njeegovi uurii in po videnem jee nogomet daleč pred vsemi za njim pa rokomet, potem košarka. To naj bi bilo po Evropsko, košarko se je uvozilo iz ZDA, divjanje tam večina črncev košarkarjev za nas ni gledljivo. košarka vEvropi ne bo nikoli deležna prvinskosti
hopcefizelj
20. 09. 2017 13.18
saturnsky23 saturnsky23
18. 09. 2017 17.53
+0
Me prav zanima če so kakšne Evropske države(večje) sploh prenašale to našo euforijo. Prejle sem prečital da naš veleposlanik na Nizozemskem, je komaj zaznal v njihovem tisku kratko poročilo.
Camil
18. 09. 2017 17.36
-7
Koncno je Slovvenija nekaj dobrega dobila od dolgoletne kolonizacije Srbov v Sloveniji kosarkasse !! Pustimo se Hrvate v Slo in bomo se nogometna velesila ha ha ha ha jij joj
Kollerik
19. 09. 2017 20.14
+1
kaj v deželi med zlatom in srebrom da imajo tako dobre športnike...nič ni slišati....
skorumpiranpolitik
18. 09. 2017 17.35
-1
Messi je reinkarnacija leva, Dragič pa geparda. Samo če pogledaš njegovo čelo. Zato takšna borba v vseh tekmah.
nebel
18. 09. 2017 17.18
+7
Sladka in velika zmaga, še slajša zaradi velikh nasprotnikov. Brez velikega nasprotnika ni velike zmage. In zaslužili in prigarali so si jo povsem sami, tako naj tudi ostane. BRAVOOO.
singer177
18. 09. 2017 17.07
+3
NASLEDNJA MISIJA: SVETOVNO PRVENSTVO. NIČ MENJAT EKIPE. ŠPANIJA JE NA PRI VRHU BODISI EVROPSKO, SVETOVNO ALI OLIMPIJSKO, ŽE 12 LET!!! ZALAJ BI SE TU USTAVILI, GREMO DALJE MLET NASPROTNIKE!!!
helvecijaner
18. 09. 2017 16.59
+3
Vsaka čast fatom in vodstvu pravi so vsi so se borili za Slovenijo niti eden od njih se ni drl alahu uakber vsi so pa povdarili Slovenijo in boga,tu si naj tist pajac v zeleni majci,katerega je Srbski trener ignoriral pa tudi lizi pemirko s svoje strani malo zamislijo koliko so nepotrebni in njihovo opičje obnašanje.
boki37
18. 09. 2017 16.53
+3
Še nebo joče, ampak od sreče.
RedRooster
18. 09. 2017 16.51
+7
Joj prejoj, kakšne nacionalne primitivnosti se gredo nekateri ljudje, kdo je Srb in kdo Slovenec itd..., gledajo priimke in imena, pa saj ne moreš verjeti vsemu temu primitivizmu enih in drugih; ne vem kako lahko po njihovem temnopolti sploh igrajo za Ameriko npr., glede na to, da izhajajo iz Afrike, pa tudi nekateri temnopolti nogometaši igrajo za Francijo, Anglijo itd..,pa da še bolj razočaram primitivce, prebivalci Bosne (da ne omenjam kateri) imajo najstarejšo DNK v Evropi, če veste kaj to pomeni, se lahko pulite za lase še naprej:):)
polimer
18. 09. 2017 17.16
+2
Izgleda, da je dobra mešanica Srba in Slovenke, ne vem pa, če je od Vidmarja mama Srbijanka.
Kollerik
18. 09. 2017 20.03
+1
Red, to je pač prekletstvo Balkana, žal.
Camil
18. 09. 2017 16.48
-9
Dragic je kot Luka Modric
Maxx365
18. 09. 2017 17.00
+8
haha, potem bi pa že po skupinskem delu izpadli
MaunelNeuer
20. 09. 2017 16.31
ja ma messi tudi ni, sicer bi v repki bil neopazen
totinori
18. 09. 2017 16.35
+9
17.9.2017 je zgodovinski dan za Slovenijo! V ekipnih športih smo osvojili komplet medalj. Košarkaši-zlato, odbojkašice-srebro, namiznotenisači-bron. Borat bi rekel: Kako čudovit dan!
scipio
18. 09. 2017 16.14
+19
očitki nekaterih srbskih medijev o tem da zdaj kukr očitajoče ugotavljajo, da so srbi (beri: slovenski reprezentanti srbskih družinskih korenin in priimkov) natolkli domicilne srbe, in da tile pisuni iz tega dejstva sploh delajo vprašanje in problem, je ne le odraz, da tam dol živijo neki slabi luzerji (pa to očitno niso ne Bogdanović in Djordjević in srbski reprezentantje, temveč dotični element v njihovih medijih in zakulisju, ki takole uporablja vsako priložnost da zaradi lastnih koristi skuša zastrupljati njihov plebs s svojim nacionalizmom i šovinizmom ). Poleg tega njihova zgornja trditev sploh ne drži. Prvič zato, ker so v naši reprezentanci tudi fantje s povsem slovenskimi priimki. In drugič, tudi če ne bi bilo v njej niti enega Novaka, Kovača ali Majerja, in bi bili vsi pisani na -ić, bi veljalo enako. Če si eks-patriot, ali celo potomec eks-patriotov, to še ne pomeni, da se v športu ne smeš pomeriti s pripadniki naroda, ki mu je pripadal kateri od tvojih prednikov. Potem tudi ruski Schwed ne bi smel igrati proti švedom in kakšen naš Horvat ali madžarski Horvath ne bi smela nikoli igrati proti Hrvatom. Pa je teh priimkov pri nas kot listja in trave. Dragić je včeraj dokazal, da je nadvse plemenit vitez slovenskega športa, enako velja za vse ostale fante. V bran svojih tj. naših barv tem našim dečkom včeraj ni bilo težko vložiti ekstremnih, skoraj uničujočih naporov. Zato so poželi zmago in zato vsaj zame predstavljajo Slovenijo tisočkrat bolj kot vsi tukajšnji jamrači in "domoljubi", in to tile naši košarkarji tem in tudi raznim srbskim jamračem znali pokazati včeraj vsaj 93krat.
EnverHoxha
18. 09. 2017 16.26
+10
človek če so naši srbi so oni turki če se že gremo te igrice v zgodovino....
mallonge
18. 09. 2017 16.40
+4
fakinshit
18. 09. 2017 16.05
+1
zdej pa se Maribor champions league zmaga pa mamo vse :)))))
Yokte
18. 09. 2017 16.16
+4
Težko bo premagati Liverpool, ni pa nemogoče, pridem navijat na stadion za Maribor.
RdečiKarton
19. 09. 2017 09.37
kolbek460
18. 09. 2017 16.00
+6
Naj pravljica traja ,,,ljubosumnost in škodoželjnost bo privrela na dan pri luzerjih ,,
DEPE
18. 09. 2017 15.58
+12
Vse je OK samo Cmerar se je zopet slinil zraven,a za njegov polet se je pa našel denar .... Malo bi lahko pritisnili na Kompas glede cen iz Brnika so bile karte najdražje - pokvarjenci
batom@pinkponk.com
18. 09. 2017 16.50
-1
Si zelis socialisticnih ukrepov? Ni vec tega...
RdečiKarton
19. 09. 2017 09.38
Zato pa je lahko kompas pobral prodane karte in jih dal politiki, da so se potem v Istambulu tolkli po prsih...