Košarka

Union Olimpija tudi v EP želi start kot v ligi Aba

Ljubljana, 14. 10. 2014 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ta teden bodo oživela tudi evropska košarkarska igrišča. Najprej se bo začel evropski pokal, kasneje pa še evroliga. Slovenija bo imela v tej sezoni v Evropi le enega predstavnika - Union Olimpijo, ki jo uvodni nastop čaka proti Bešiktašu v Carigradu.

Medtem ko se je petkratni zaporedni državni prvak iz Novega mesta odpovedal sodelovanju v pokalu eurochallenge, ki ga organizira Fiba Europe, so Ljubljančani znova dobili povabilo v drugorazredno evropsko klubsko tekmovanje, ki letos šteje 36 ekip. Union Olimpija je bila izbrana v skupino D skupaj s Himkijem iz Moskve, turškim Bešiktašem, Zenitom iz Sankt Peterburga, Rigo ter madžarskim Szolnokijem. Tako kot v ligi Aba, ki so jo Ljubljančani začeli z dvema nekoliko nepričakovanima zmagama proti Ciboni in Cedeviti ter porazu na gostovanju pri Crveni zvezdi, bo tudi v evropskem pokalu začetek sila pomemben. Za uresničitev cilja, torej uvrstitve v drugi del tekmovanja, bo štela vsaka zmaga, prav v startu pa ima Union Olimpija najtežja tekmeca v skupini. Po gostovanju v Turčiji bo naslednji teden gostila eno najboljših ekip v tem tekmovanju, ruski Himki, tekmo pa bo morala zaradi incidenta Zorana Predina v lanski sezoni odigrati pred praznimi tribunami.

Aleš Pipan
Aleš Pipan FOTO: Damjan Žibert

"Lani se je pokazalo, kako pomemben je štart. Čeprav nismo imeli visokih ciljev, so nam zmage odprle pot do prvega mesta v skupini in s tem napredovanja v drugi del. Podobnega scenarija si želimo tudi letos, vendar se zavedamo, da bo to precej težje," pravi direktor kluba Matevž Zupančič. Trener Aleš Pipan svoje varovance v miru pripravlja na začetek evropskega tekmovanja. Dve zmagi v ligi Aba, predvsem pa zgledna borbenost in motivacija, sta v ekipo vnesli dobro voljo in zagnanost. "Bešiktaš ima zelo dobro ekipo, ki pa je bila podobno kot mi sestavljena v zadnjem mesecu, zato še ne igra optimalno. Morda je to naša prednost, vendar zgolj ob predpostavki, da bomo igrali čvrsto obrambo in se borili pod obročema. Fantje so v ligi Aba videli, da se da s pravim pristopom premagati vsako ekipo, zato gremo v Turčijo po dve točki," poudarja Pipan.

Prvi del tekmovanja v evropskem pokalu bo potekal do 17. decembra. Nato se bodo po štiri najboljše ekipe iz vsake skupine uvrstile v drugi del oziroma v top 32, kamor se bo uvrstilo tudi osem ekip iz evrolige, ki se ne bodo prebile v drugi del evrolige. Top 32 bo potekal od začetka januarja do sredine februarja (osem skupin po štiri moštva), nato pa se bo začeli izločilni boji vse do finala, ki je na sporedu konec aprila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
14. 10. 2014 16.54
zaradi prdima
macek_garfield
14. 10. 2014 14.04
-11
... izgubili bodo vsaj za ... 16 tock... he he he ...