Košarka

Usoda košarkarjev Heliosa v rokah Domžalčanov

Domžale, 10. 06. 2014 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za košarkarskih klubom Helios Domžale je ena najbolj stresnih sezon v zgodovini. Dolgoletni pokrovitelj je namreč prešel v roke tujega lastnika, ki za nadaljnje vlaganje v klub postavlja jasne kriterije. V prvi vrsti si želi dobrega odziva lokalnega prebivalstva.

Podjetje Helios, ki ga zdaj upravlja družba Ring International Holding, je pripravljeno še naprej vlagati v košarko v Domžalah, vendar s precej več poslovne logike. S hitrimi ukrepi je v teh dneh odplačalo polovico od skoraj milijona evrov dolga, ki si ga je klub nabral v preteklih sezonah, kot pogoj za podaljšanje sponzorstva pa želi, da klubu pomagajo tudi lokalni gospodarstveniki ter mesto, predvsem pa publika, ki redno obiskuje tekme.

Domžalčani so v polfinalu državnega prvenstva pošteno namučili Union Olimpijo.
Domžalčani so v polfinalu državnega prvenstva pošteno namučili Union Olimpijo. FOTO: Damjan Žibert

Predsedniku uprave Ring International Geraldu Martensu se zdi povsem nerazumljivo, da je na primer v Domžalah na polfinalni tekmi državnega prvenstva z Unionom Olimpijo na tribunah 1500 gledalcev, finančni učinek pa je vsega 175 prodanih vstopnic. "Jaz prihajam iz Avstrije in čeprav je košarka tam povsem marginalen šport, imamo na tekmah kar lepo število gledalcev. Predvsem pa vsi ti, ki pridejo v dvorano, plačajo vstopnico. To se mora spremeniti tudi tukaj v Domžalah, ki slovi kot ena bolj bogatih občin v Sloveniji, predvsem pa kot košarkarsko mesto," je na novinarski konferenci poudaril Martens.

Avstrijski lastniki Heliosa so zato klubu postavili jasne cilje. Prvi je prodaja vsaj 500 letnih vstopnic do 1. septembra letos. Cena za ogled 15 tekem je 75 evrov ali 6 evrov, kot bo vstopnica za eno srečanje. Hkrati si Avstrijci želijo večjega sodelovanja z lokalnimi podjetji.

"Če bo lokalno prebivalstvo, tako gledalci, ki hodijo na tekme, kot podjetja, ki delujejo v Domžalah in okolici, ter predvsem občina Domžale pokazali interes za košarko, bomo tudi mi nadaljevali sodelovanje. Ni pa naša želja, da bi podjetje Helios imelo zasebno košarkarsko ekipo," je dodal Martens, tudi predsednik nadzornega sveta Heliosa.

Pri številkah je bil Martens povsem odkrit. Poleg datuma za valorizacijo prodanih vstopnic (1. september) je dejal, da pričakuje ob občine Domžale, da bo za košarkarski klub dala vsaj 150.000 evrov.

Zmago Sagadin po treh letih zapušča Domžale.
Zmago Sagadin po treh letih zapušča Domžale. FOTO: Damjan Žibert

V novo sezono bo KK Helios krenil z močno pomlajeno ekipo. Nad izborom novega trenerja - letos je Zmago Sagadin končal triletno pogodbo - ter igralci bo še naprej bdel Lado Gorjan.

"Za nami je zelo specifična sezona, ki smo jo v članski kategoriji končali v polfinalu, v mladinskih kategorijah pa smo letos dobili priznanje, Pokal mladih, ki ga Košarkarska zveza Slovenije podeljuje klubu z največjimi uspehi v mlajših selekcijah. Glede na to, da imamo v naši šoli košarke približno 700 otrok v enajstih kategorijah, imamo lepo bazo za prihodnost," pravi direktor Gorjan, ki verjame, da bo klub zmogel prodati 500 letnih kart, kar se tiče prispevka občine pa je nekoliko bolj skeptičen. "Domžale so od nekdaj košarkarsko mesto in prepričan sem, da bomo našli sredstva za nadaljnje delovanje kluba," je na današnji novinarski konferenci dodal Gorjan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a.kralj1994
14. 06. 2014 11.10
+1
ČE PA STE PAMETNI,DOMŽALČANI,BOSTE POKUPILI VEČ KOT 500 SEZONSKIH KART...MORDA 1000 KART...ALI 1500 KART...KAJTI TRADICIJA KOŠARKE V DOMŽALAH NI ZARADI DIREKTORČKEV IN ZARADI TISTIH,KI SO PRIŠLI LE POKASIRATI IN POBRATI DENARČEK KLUBU, TEMVEČ IGRALCI, TRENERJI, STARŠI,SODNIKI,PRIPADNIKI KLUBA - AMPAK PRAVI PRIPADNIKI KLUBA...NE TISTI,KI PRIDEJO V VIP NA PIRČEK IN SE MASTIT PA MISLIJO DA SO AVTOMATSKO DEL ZGODOVINE...TRADICIJA JE ZARADI TISTIH, KI IMAJO RADI KOŠARKO V DOMŽALAH...ZATO JE TRADICIJA...ČE NE BI BILO TEH,KI JO IMAJO RADI,POTEM NI TRADICIJE!!! KOŠARKARSKI KLUB DOMŽALE NE MORE BITI EN ČLOVEK (Gorjan), AMPAK MNOGO,MNOGO VEČ!!! PREVEČ LJUDI JE DALO ŽIVLJENJE ZA TA KLUB,DA BI LAHKO SAMO EN ČLOVEK ŽIVEL NA TA RAČUN V TEMU KLUBU!!! MORDA BI MORAL VSE TO NAPISATI V NEMŠČINI, DA BI SI LAHKO VELIKI BOSS (lastnik avstrijec) TO VSE PREBRAL...
a.kralj1994
14. 06. 2014 11.00
+1
PREDLAGAM KLUBU IN HELIOSU TUDI RACIONALIZACIJO...KK NA TEM NIVOJU NE POTREBUJE ŠPORTNEGA ALI KAKERŠNEGA KOLI DRUGEGA DIREKTORJA...IN TU LAHKO HELIOS OGROMNO PRIŠPARA...DOVOLJ JE, DA JE TRENER ČLANSKE EKIPE IN VODJA MLADINSKEGA POGONA PROFIJA TER MORDA DVA ALI TRIJE ČLANSKI IGRALCI, KI SO PRAVILOMA TAKO KVALITETNI,DA JIH SAMO DODAŠ DOMAČIM,DOMŽALSKIM (če jih imajo) IGRALCEM...IN TO JE TO...NIČ DIREKTORJEV,TAJNIKOV,VZDRŽEVALCEV,MLADINSKIH PROFI IGRALCEV, NIČ PREHRANE PO GOSTILNAH ZA IGRALCE, NIČ AVTOMOBILOV ZA KLUB, NIČ STANOVANJ V NAJEMU (razen za enega ali dva profija za člansko ekipo), NIČ POGOSTITEV IN VIP VEČERIJ IN POTOVANJ NA LEPE OČI, NIČ PRESERAVANJ VEČ...samo osnovne stvari...tako,kot je to že bilo pa je bil klub ravno tako uspešen...KAJ NE DOMŽALČANI???
a.kralj1994
11. 06. 2014 15.24
+5
Glede na to,da so se v Domžalah že prav vsi zamenjali, le Gorjan je vseskozi tam, se sprašujem, morda je pa on problem? Zakaj je tako velika dvorana prazna? Ja kdo bo pa gledal tam neke igralce, za katere še bog ni slišal? Kje so pa mladi Domžalčani? Mislim tisti Domžalčani, ki so prav Domžalčani,ker če bomo hodili na tekme, bomo hodili zaradi domačih igralcev in ne zaradi fantov pripeljanih iz vseh vetrov!?!? Lepo je imeti 700 otrok pod okriljem kluba,ampak se sprašujem, ali so med njimi tapravi otroci? So to tisti,ki bodo desetletja igrali in kasneje delali v klubu in bili pravi pripadniki kluba, ne pa kot sedaj,ko denarja ni več, pa vsi tisti,ki so pripeljani od ne vem kod, želijo oditi? Mislim, da klub nima vizije,kar je pa itak problem v večini športov in klubih,kaj ne? Očitno je veliki boss (lastnik avstrijec) to uvidel in me prav zanima, kako bo šlo naprej! Ker očitno Gorjana to sploh ne skrbi,saj ga nikoli nič niti ni skrbelo. Je pač tako,kot je! Kaj bi se sekiral in si delal sive lase!? Bo že nekako, kaj ne? Za Gorjanovo plačo se bo vedno našlo dovolj denarčka.
a.kralj1994
11. 06. 2014 15.30
+4
In še to: Rezultati kadetov in mladincev je lahko doseči z pripeljanimi igralci iz vseh vetrov. Ampak pravi rezultat so po mojem igralci,ki so Domžalčani in se razvijejo v dobre igralce ter prebijejo v člansko ekipo,kjer bodo igrali tudi takrat,ko bo kriza v klubu ali pa ne bo denarja nekaj časa. In ostanejo pripadniki kluba tudi še dolgo po končani igralski karieri. Tile pripeljani mulci so itak zavohali,da denarčka ne bo,zato bi radi prekinili pogodbe in odpeketali. In kaj ti sedaj pomagajo osvojena pionirska,kadetska in mladinska prvenstva,če pa nimaš nobenega Domžalčana v kadetski,mladinski in kar je najhuje,niti v članski ekipi? Je to prava vizija?