Košarka

Usoda košarkarske Olimpije znana v tednu dni: ameriški prevzem ali stečaj

Ljubljana, 07. 07. 2016 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V prostorih ljubljanskega župana Zorana Jankovića se je "zgodil" eden pomembnejših sestankov, vezan na usodo nekdanjega dolgoletnega slovenskega košarkarskega paradnega konja Uniona Olimpije. A po srečanju vseh najpomembnejših sponzorjev s potencialnimi (ameriškimi) kupci ni še nič dorečenega.

Košarkarske legende ob 70. obletnici kluba Union Olimpija.
Košarkarske legende ob 70. obletnici kluba Union Olimpija. FOTO: Miro Majcen
Košarkarska Olimpija že več let stopica na mestu. Pravzaprav rapidno nazaduje, kar pridno kažejo tudi (slabi) rezultati na parketu v zadnjih letih.
Od leta 2009 traja črn niz, ko Union Olimpija ni bila niti enkrat državni prvak. V sezoni 2014/2015 je celo izpadla v četrtfinalu proti domžalski ekipi Helios Suns. Letos so v polfinalu Ljubljančane zaustavili Laščani.
Ob tem pa se je dolg kluba, navkljub nekaterim varčevalnim ukrepom in precej bolj poceni ekipi, vneto povečeval. In ker sedanje klubsko vodstvo, ki je (končno) v odhajanju, nikoli ni poslovalo docela transparentno, dolg kluba ni bil točno določen. Vedno znova se je, skoraj po vsaki sezoni, omenjal poldrugi milijon. Po uradno dostopnih podatkih je ljubljanski dolg okoli 1,85 milijona evrov, po neuradnih še (mnogo) več.

Rašo Nesterović se je pred leti skušal vključiti v delovanje Uniona Olimpije. Brez uspeha. Ob njem naj bi v klub takrat prišel tudi Mario Kraljević (levo).
Rašo Nesterović se je pred leti skušal vključiti v delovanje Uniona Olimpije. Brez uspeha. Ob njem naj bi v klub takrat prišel tudi Mario Kraljević (levo). FOTO: Damjan Žibert
Ekipa je trenutno brez trenerja, mladi odhajajo iz kluba, ta pa je trenutno tudi suspendiran s strani Košarkarske zveze Slovenije.
Okrožno sodišče v Ljubljani je izdalo sklep, s katerim se lahko začne postopek poenostavljene prisilne poravnave, ki so ga predlagali v klubu. Košarkarji imajo zdaj štiri mesece časa, da se z upniki dogovorijo o podrobnostih. Poenostavljena prisilna poravnava naj bi klubu omogočila normalno preživetje.
V proces reševanja Uniona Olimpije, ki že nekaj časa ni več prvi klub v državi, so se sedaj vključili vsi šefi glavnih sponzorskih podjetij in v prostorih župana Zorana Jankovića se je "zgodil" sestanek, ki bi moral že (po)kazati smernice nadaljnjega poslovanja kluba, ki mu je bolj ali manj ostala le "trgovska" znamka Olimpija. Košarkarska agencija Wasserman Group je pripravljena vložiti svoj kapital, prevzeti dolgove in stvari postaviti od začetka.

Slobodan Subotić naj bi v novi Olimpiji opravljal funkcijo generalnega direktorja.
Slobodan Subotić naj bi v novi Olimpiji opravljal funkcijo generalnega direktorja. FOTO: Damjan Žibert
Upravljali bi blagovno znamko, gre za podoben koncept kot pri nogometni Olimpiji, na čelu katere bi bil, vsaj operativno, znani košarkarski strokovnjak Slobodan Subotić.
Union Olimpija pod vodstvom predsednika Janija Möderndorferja in direktorja Matevža Zupančiča, v klubu sta zadnjih sedem let, ni bila niti enkrat prvak. Klub je iz leta v leto izgubljal na prepoznavnosti, dolg pa se je, navkljub poceni igralskem kadru, pridno povečeval.
Ljubljančan ima sicer ponudbo za podaljšanje pogodbe z libanonskim prvoligašem, je pa nekdanji dolgoletni član Olimpije in uspešen trener na mednarodni sceni pripravljen zavihati rokave in ugrizniti v kislo jabolko, v želji, da se vendarle povrne ugled nekdanjemu (slovenskemu) košarkarskemu ponosu. Sestanek vodilnih predstavnikov ameriške agencije s sponzorji še ni prinesel zasuka v katero koli smer, je pa nakazal zainteresiranost slovenskih podjetij in šefov za sodelovanje z Američani.

Gašper Potočnik je pričakovano že "bivši" ...
Gašper Potočnik je pričakovano že "bivši" ... FOTO: Damjan Žibert
V tem primeru bi kot vodilni operativec deloval prav Subotič, in to v vlogi generalnega direktorja.
Ob številnih kadrovsko-poslovnih (za)blodenj v zadnjih letih je še ena v nizu ta, ko so iz kluba izpustili enega večjih talentov Vlatka Čančarja, ki je odšel k srbskemu Megaleksu, s katerim upravlja Miodrag Miško Ražnjatović z agencijo Beobasket.
Ljubljančan bi bil odgovoren za sestavo ekipe in strokovnega štaba, nekaj besede pri sestavljanju kadra pa bi imela seveda tudi ameriška agencija. Dobro obveščeni viri govorijo tudi o možnosti povratka Zmaga Sagadina v paketu z Romanom Liscem, a tu ni (po)znano finančno kritje projekta. Američani so na drugi strani pripravljeni prevzeti ves dolg in vzpostaviti razmere za nemoteno delovanje kluba in njegov nov vsesplošni košarkarsko-poslovni razcvet. Nekaj pa je vendarle gotovo, v tej "novi" Olimpiji prostora za predsednika Janija Möderndorferja in direktorja Matevža Zupančiča absolutno ni več. 
Zmago Sagadin naj bi bil, po nekaterih informacijah, skupaj z Romanom Liscom, spet pripravljen na prihod v Stožice.
Zmago Sagadin naj bi bil, po nekaterih informacijah, skupaj z Romanom Liscom, spet pripravljen na prihod v Stožice. FOTO: Miro Majcen
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
08. 07. 2016 19.31
-1
Menjalec rjuh v domu za ostarele je dokončno pokopal Olimpijo!
ccirisimo
07. 07. 2016 13.23
-5
Nas resitelj,nas mesija Zoki lahko prodaja in res je prodaja vse kar ni njegovo in kasira svojo provizijo za sebe ne za nas.Prodaja nase za svoj bogatenje.Vstanite ne dovolite...Olimpija je nasa ne njegova!
macek_garfield
07. 07. 2016 12.46
+2
sedaj ko je zoki vstopil v kosarko bo spet vse transparentno, kot je bilo pri gradnji stozic ha ha ha spet bodo eurcki potovali na racun v ciper pa to
Chelsea1991
07. 07. 2016 12.33
+5
5 LIGA, če je moral KK Maribor lani biti ukinjen zaradi 100 jurčkov dolga pa naj bo še ta "elitni" sramotni klub ki je zapufan že 10 let
Uporabnik483970
07. 07. 2016 12.29
+7
Kjer se pojavi Möderndorfer, kolega od Jankovića je hitro vsega konec...sposobni ljudje...only in Ljubljana...Ljudje, ki veliko govorijo, delat pa ne znajo...
Foen
07. 07. 2016 12.26
+2
brez skrbi, tu je Jani Moedendorfer!!! Gospod bo pripomogel z modrostjo in bogatimi izkušnjami.
Kozorog123
07. 07. 2016 11.50
+4
In...kaj bodo z odgovornimi za finančno luknjo... po hitrem postopku na 10 let resta?
Ahil0
07. 07. 2016 11.15
+6
Samo vprašanje je kje bo olimpija igrala. KZS jo je iz slovenskih tekmovanj (liga, pokal) suspendirala, o čemer se ne poroča in piše. ABA ligo bodo morali kupiti od Heliosa (seveda jih je najprej potrebno prepričati v to), če bodo želeli imeti vsaj nekaj tekem v naslednji sezoni.
ecnarf
07. 07. 2016 10.45
+4
Če imajo tako velik dolg naj gredo v bankrot ,saj toje luknja brez dna ,okrog katere se napajajo razni kvazi stručkoti
Uporabnik232871
07. 07. 2016 10.29
+13
Ti, pa kaj pa ima Jankovic pri klubu?
Mungos2
07. 07. 2016 10.34
+4
tirolc20
07. 07. 2016 10.18
+23
Aleluja...končno...to kar se je dogajalo sedaj je katastrofa!!! Že Nesterovič je hotel pomagati, pa so mu takratni veljaki onemogočili.