Košarka

Luka Dončić na zgodovinskem naboru tretja izbira

New York, 21. 06. 2018 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J. / J.T.
Komentarji
61

Severnoameriška košarkarska liga NBA je nocoj po našem času na naboru izbirala najbolj talentirane mlade košarkarje na svetu. Prvi izbor je bil pričakovano Deandre Ayton. Slovenski čudežni deček Luka Dončić je postal najvišje uvrščeni slovenski košarkar na naboru NBA. Na tretjem mestu ga je izbrala ekipa Atlanta Hawks, ki ga je nato v menjavi igralcev poslala k Dallas Mavericks.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zgodba o Luki Dončiću
    07:33
    Iz SVETA: Zgodba o Luki Dončiću
  • Iz SVETA: Vsi slovenski drafti
    03:26
    Iz SVETA: Vsi slovenski drafti
  • Iz SVETA: Klemen Prepelič o Luki Dončiću
    01:32
    Iz SVETA: Klemen Prepelič o Luki Dončiću
  • Iz SVETA: Marko Milič o Luki Dončiću
    01:27
    Iz SVETA: Marko Milič o Luki Dončiću
  • Iz SVETA: Rašo Nesterović o Luki Dončiću
    02:17
    Iz SVETA: Rašo Nesterović o Luki Dončiću
  • Iz 24UR: 'Uresničujejo se mi sanje'
    03:37
    Iz 24UR: 'Uresničujejo se mi sanje'
  • Iz 24UR: Košarkarji na draftu
    01:29
    Iz 24UR: Košarkarji na draftu
  • Iz 24UR ZVEČER: Oče ponosen na Luko Dončića
    05:07
    Iz 24UR ZVEČER: Oče ponosen na Luko Dončića
Luka Dončić in komisar lige NBA Adam Silver
Luka Dončić in komisar lige NBA Adam Silver FOTO: AP
Luka Dončić bo dvanajsti Slovenec na naboru lige NBA. Pot je začel tlakovati Marko Milič, ki je bil leta 1997 triintrideseti izbor Philadelphie. Milič je nato dve leti igral za Phoenix Suns in kasneje kariero nadaljeval v Evropi. Preko velike luže so mu sledili Radoslav Nesterović, Primož Brezec in Boštjan Nachbar, ki je za zdaj še slovenski rekorder na izboru. Leta 2002 ga je Houston izbral kot 15. po vrsti. Do leta 2008 so na vrsto prišli še Sani Bečirović, Saša Vujačić, Beno Udrih, Erazem Lorbek, Uroš Slokar in Goran Dragić, ki ga je San Antonio izbral kot 45. Zadnji Slovenec na draftu pa je bil lani Vlatko Čančar (Denver, 49.).

Liga NBA je v hotelu Grand Hyatt v središču Manhattna za novinarje pripravila pogovore s približno 20 košarkarji z vrha seznama letošnjega nabora oz. drafta, ki velja za enega najbolj zanimivih v letih. Med prisotnimi igralci je bil tudi Deandre Ayton, ki ga večina ameriških medijev postavlja na prvo mesto nabora. Ayton, ki je Dončiću že v torek zvečer čestital za osvojitev španskega prvenstva z Real Madridom in mu v sredo znova izrazil dobrodošlico v ligi NBA, se je v sklopu aktivnosti pred naborom v sredo skupaj z nekaterimi bodočimi zvezdniki NBA, kot so Mohamed Bamba, Marvin Bagley III in Jaren Jackson, odpravil na jug Manhattna, kjer ima NBA svojo t. i. košarkarsko mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na seznamu udeležencev medijskih aktivnosti je bil naveden tudi Dončić, vendar pa 19-letni Slovenec do srede popoldne po ameriškem času še ni pripotoval iz Španije, kjer je v torek osvojil državno prvenstvo z Realom. Iz lige NBA so potrdili, da se bo nocojšnjega nabora zanesljivo udeležil. Slovenski čudežni deček se po zadnjih projekcijah giblje med drugim in petim mestom prvega kroga nabora.

Dončić je na letališču v New Yorku že podelil nekaj avtogramov:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Liga NBA je prek svojih uradnih kanalov na spletu pospremila Dončićev prihod v Veliko jabolko, ki ga je po njihovih trditvah obiskal prvič v življenju. Mladi Ljubljančan je v najslavnejšem mestu Združenih držav Amerike pristal v spremstvu mame Mirjam in že takoj podelil nekaj prvih avtogramov košarkarskim privržencem. Tudi Newyorčani bi ga seveda rade volje videli v vrstah tamkajšnjih Knicks, ki že več desetletij capljajo za najboljšimi moštvi v severnoameriški ligi. Dončić jih je pozdravil s čepico slovite bejzbolske ekipe New York Yankees in jopico Michaela Jordana.

To je zame uresničitev sanj
"Res sem vesel, da sem tukaj. Včeraj smo zmagali v finalu, tako da sem samo vesel, da sem tukaj," se je odločilne tretje zmage v finalu španskega prvenstva dotaknil Dončić. "Zelo sem vznemirjen. Vesel sem, da se bom lahko udeležil tega (nabora, op. a.). Vesel sem, da smo zmagali na zadnji tekmi, da sem lahko prišel sem," je nadaljeval med vožnjo po mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Želim se le zabavati, uživati v tem trenutku, to je zame uresničitev sanj. Za menoj je odlično leto, a bilo je zelo naporno. Najprej sem z mojo reprezentanco osvojil zlato na evropskem prvenstvu, nato še Evroligo s klubom. To sta dve največji lovoriki v Evropi, tako da mislim, da je za mano do sedaj najboljša sezona," še pravi Dončić. 

Prvi Phoenix, drugi Sacramento, tretja Atlanta, ...
Pravico prvega izbora ima ekipa Phoenix Suns, kjer je trener Igor Kokoškov, ki je slovensko reprezentanco lani popeljal do evropskega naslova, drugi bo izbiral Sacramento, tretja Atlanta, četrti Memphis, peti Dallas in tako naprej. Ameriški mediji poročajo, da je Dončić največji evropski zvezdnik po Kristapsu Porzingisu. Latvijec, ki sam ocenjuje, da je Dončić boljši od njega pri isti starosti, je bil leta 2015 četrti izbor ekipe New York Knicks.

Luka Dončić in Pablo Laso
Luka Dončić in Pablo Laso FOTO: AP

"Nobenega evropskega fanta ne poznam, ki bi igral na tako visoki ravni kot Dončić," je za ESPN pred časom povedal Porzingis in dodal, da sam v Dončićevi starosti ni bil nikoli tako konsistenten. Za komentatorja ESPN Kevina Peltona pa je Dončić najboljši obet za ligo NBA od Anthonyja Davisa, centra New Orleans Pelicans, ki je v NBA vstopil leta 2012.

Devetnajstletnik se po projekcijah trenutno giblje med drugim in petim mestom. Pravico prvega izbora je dobil Phoenix, drugi bo izbiral Sacramento, tretja Atlanta, četrti Memphis, peti Dallas in tako naprej.

Divac si ga je ogledal že večkrat
Dončič kljub temu verjetno ne bo izbran kot prvi, saj večina pričakuje, da bo Phoenix pravico do prve izbire izkoristil na centru. Ayton je tako najbolj logična izbira, vendar je treba upoštevati, da je nabor tržnica, kjer se lahko zgodi še marsikaj pred posameznimi izbori klubov, pa tudi še po opravljenem naboru. Ravno zaradi tega Dončić za pravi kraj selitve iz Madrida ne bo niti nujno izvedel med samim naborom. Po Phoenixu bo z izbiro na vrsti Sacramento, torej klub, kjer je generalni direktor in podpredsednik legendarni srbski košarkar Vlade Divac, ki si je že večkrat osebno ogledal tekme Slovenca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnjih dneh sicer rastejo ugibanja, da naj bi se za Dončića najbolj zagrela Atlanta. Sacramento naj bi se bolj nagibal k izbiri Bagleyja, čeprav je to lahko tudi taktika skrivanja želje za Dončića, ki do zdaj ni javno izražal svojih klubskih preferenc. To je tudi edino modro za igralca, ki si želi ustvariti najboljši položaj za nabor. Po poročanju nekaterih ameriških medijev je Dončić tudi na seznamu želja ekip, ki bodo izbirale za Atlanto, torej grizlijev iz Memphisa in Dallas Mavericks. Zvezdnik Dončićevega kova pa nižje od pete izbire najverjetneje ne bo čakal, pri čemer niso izključene poznejše kupčije.

Kristaps Porzingis in Luka Dončić
Kristaps Porzingis in Luka Dončić FOTO: AP
Nepozabna sezona v vseh najpomembnejših tekmovanjih
Sezono 2017/18 je Dončić v Evroligi končal s povprečjem 16,1 točke, 4,9 skoka, 4,3 podaje in statističnim indeksom 21,7, najvišjim v Evroligi, ki mu je prinesel naziv MVP sezone.
Ljubljančan je v Evropi osvojil praktično vse, kar se je dalo. Je evropski prvak s Slovenijo, evropski klubski prvak z Real Madridom, španski prvak ter hkrati MVP Evrolige in španskega prvenstva.

Ob tem je bil uvrščen v idealno peterko tekmovanja skupaj z Nickom Calathesom, Nandom De Colojem, Tornikom Shengelio in Janom Veselyjem ter bil šele kot tretji evropski igralec dvakrat zapored razglašen za najobetavnejšega igralca Evrolige.

Dončić je zgodovinski pečat pustil tudi ob prvem nastopu za Slovenijo v članskem dresu. Na evropskem prvenstvu v Helsinkih in Carigradu ni izgubil niti tekme, Slovenijo je s povprečjem 14,3 točke, 8,1 skoka in 3,6 podaje popeljal do največjega uspeha v zgodovini slovenskega ekipnega športa. Finala proti Srbiji ni odigral do konca, saj si je v tretji četrtini poškodoval gleženj. Vseeno je bil izbran v prvo peterko eurobasketa skupaj z Rusom Aleksejem Švedom, Špancem Pauom Gasolom, Srbom Bogdanom Bogdanovićem in Goranom Dragićem. Slednji je bil MVP prvenstva.

Ameriški mediji o Dončiču poročajo, kot se za zvezdnika spodobi. Med drugim naj bi si po njihovem želel zmenka z igralko Jennifer Aniston, v ligi NBA pa naj bi igral pod vzdevkom tiger. Sliko te živali ima vtetovirano na levi roki, v preteklosti pa naj bi za medije izjavil, da si bo v primeru odhoda v ZDA v slogu slovitega boksarja Mika Tysona omislil pravega tigra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SteffXRP
22. 06. 2018 22.46
+1
Fanatik Top
22. 06. 2018 10.34
+4
Čestitke🔝👍🏀
hruškeinjabolka
22. 06. 2018 09.41
+2
Al pa če je 103, innn???
tutmozis
22. 06. 2018 07.51
+52
Ko prebiram spodnje komentarje se sprašujem, ali slovenska zloba in nevoščljivost rez nimata meja. Res pa je da se oglašajo osebki katerim je višek dnevne fizične in umske aktivnosti odtrgati toaletni papir in njegova uporaba......rezultat pa smrad kateri se opazi tudi na netu.
Kliko7
22. 06. 2018 07.07
-44
tolemse ne bo dobro koncalo!
andrej2004
22. 06. 2018 07.02
+23
Če bi novice ažurirali, bi že lahko napisali, da ga je Atlanta zamenjala in gre Luka v Dallas.
xxdrgregoryhouse
22. 06. 2018 07.05
+16
mackintosh
22. 06. 2018 08.33
+2
eni pač ne preberejo pa vseeno komentirajo :)
macek_garfield
21. 06. 2018 20.40
-62
isti kaliber kot zoran dragic, ki ga je starejsi brat pripeljal v nba, pa to
macek_garfield
21. 06. 2018 19.16
-57
a sanja pa ni sla z njim, bo raje z njegovim atekom hopa-cupa pa to
mackintosh
22. 06. 2018 08.35
+6
ibro pa se boš žal moral zadovoljiti tako kot do sedaj z levo ali desno roko :)
Think Pink
21. 06. 2018 18.51
+41
BUONcaffee
21. 06. 2018 17.51
+19
Khloe je samska. Mogoče bo kaj zanimivega.
BUONcaffee
21. 06. 2018 17.01
-15
Erjavec tudi odlično meče na koš. A bo tudi on v NBA kandidiral za heroja????
Bitktamp
21. 06. 2018 17.23
+11
Kvagleas
21. 06. 2018 16.47
-19
A mami je tut zraven da jo peljem na večerjo potem pa bam bam.
BUONcaffee
21. 06. 2018 16.51
+28
Kvagleas
21. 06. 2018 16.52
+11
BUONcaffee
21. 06. 2018 17.01
+17
+++++++++++++ Res je lepa, pa tudi pametna.
mackintosh
22. 06. 2018 08.36
-1
play čim je pustila tastarga dončiča mora bit že pametna :)
ssecnik
22. 06. 2018 15.34
-1
Če bi bila lepa in pametna, bi bila moški.
intel1
21. 06. 2018 16.43
-29
zgleda da bo mali zavozu
mejacrnikal
21. 06. 2018 16.42
+54
ZelenGrm
21. 06. 2018 16.04
+23
Nabor bomo lahko spremljali v živo na sportklub 1 ob enih zjutri!
wertex
21. 06. 2018 15.49
+9
noro, a je kje prenos v živo?
BUONcaffee
21. 06. 2018 15.46
+3
Peterka je imel rad vse to kar si želi Dončič. Pa srečno naprej.
BUONcaffee
21. 06. 2018 15.42
-18
Ah, če tako razmišlja tale Dončič potem iz njega ne bo nič. Zabave, dekleta, seveda alkohol z košarko ne gresta skupaj.
bananos
21. 06. 2018 16.29
+25
verjemi da ne bo. Ampak v Ameriki mora biti show, da je bolj zanimiv ;)
BitterTruth
21. 06. 2018 15.37
+16
Kupil tigra, ferrari in crnko z velko ritjo da ga spremlha na zabavah po poteh svojega oceta... Bo pa cez par mesecev naslov... Skoda je fanta, nba pozre vsako leto cel kup talentov kot da nikoli ne bi obstajali
BUONcaffee
21. 06. 2018 17.04
+7
Dončič preveč gleda filme, misli, da ljudje v ZDA šetajo tigre in aligatorje na okoli.
gutej
21. 06. 2018 20.32
+13
Konec koncev je že osvojil več kot foter, ki ni bil pol toliko talenta kot pamž.
Sončnizahod
21. 06. 2018 15.06
+21
Bravo Luka! Supet si....
Sončnizahod
21. 06. 2018 15.06
+15