Košarka

Američanke s pol moči odpravile Senegalke

Tenerife, 22. 09. 2018 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška ženska košarkarska izbrana vrsta je s prepričljivo zmago nad Senegalom z izidom 87:67 odprla letošnje svetovno prvenstvo na Tenerifih. Razen uvodne četrtine, v kateri so Senegalke prikazale všečno in neustrašno igro, so v nadaljevanju vajeti igre v svoje roke prevzele glavne favoritinje turnirja in rutinirano pripeljale tekmo do konca.

Čeprav je bilo že pred uvodnim sodnikovim metom jasno, da so ameriške košarkarice v prvem nastopu letošnjega svetovnega prvenstva na Tenerifih v predtekmovalni skupini D postavljene v vlogo absolutnih favoritinj proti reprezentantkam Senegala, so se slednje spustile v brezkompromisen boj in vse do zadnjega uspešnega meta za tri točke Elene Delle Donne vodile skozi vso prvo četrtino. Največ za sedem točk sredi 5. minute, ko je na semaforju pisalo 9:2.

Toda to je bilo le začetno 'otipavanje' s strani ameriške izbrane vrste, ki je imela v svojih vrstah kopico razpoloženih igralk. Predvsem je izstopala že omenjena Delle Donnova, ki je s trojko v zadnjih sekundah postavila izid prve četrtine v korist svoje reprezentance (18:17). Senegalke so poskušale s podobno igro na začetku druge četrtine, a tokrat se jim je ustavil met z razdalje, s katerim so v uvodnih 10 minutah uspele držati korak z ZDA. Slednje so z agresivnejšo igro v obrambo in hitrimi protinapadi začele višati svojo prednost, ki je minuto in pol pred koncem prvega polčasa znašala 12 točk (43:31). Do piska sirene so uspeli doseči še en koš za +14 ob odhodu v slačilnici.

Elena Delle Donne je bila z 19 točkami najučinkovitejša v vrstah Združenih držav Amerike.
Elena Delle Donne je bila z 19 točkami najučinkovitejša v vrstah Združenih držav Amerike. FOTO: AP
Prevelika razlika v kakovosti
Tudi v nadaljevanju dvoboja se Američanke niso kaj prida 'pretegnile' za ohranjanje varne prednosti pred tekmicami. Ob Delle Donnovi so v napadu svoje prispevale tudi Nneka Ogwumike (16), A'Ja Wilson (15) in Breanna Stewart (14), kar je bilo dovolj, da se ob koncu tretjega dela igre stre odpor srčnih varovank selektorja Cheikha Sarra. Nekajkrat so imele Američanke prednost 23 točk, na koncu pase je izšlo za prepričljivo zmago 20 točk naskoka (87 : 67).

Dodajmo še, da sta pred tem reprezentanci Kitajske in Latvije, ki dopolnjujeta skupino D, odigrale svoje uvodno srečanje na prvenstvu v Španiji. V razburljivi končnici so bile srečnejše in spretnejše Kitajke, ki so slavile s tremi točkami prednosti (64 : 61).  

Svetovno prvenstvo za košarkarice, skupina D, 1. krog, izida:

ZDA - Senegal 87 : 67 (18 : 17, 27 : 14, 20 : 17, 22 : 19)

ZDA: Jewell Loyd 4, Layshia Clarendon, Breanna Stewart 14, Elena Delle Donne 19, A'Ja Wilson 15, Morgan Tuck 2, Nneka Ogwumike 16, Sue Bird 5, Diana Taurasi 3, Tina Charles 6, Brittney Griner, Kelsey Plum 3. Selektorka : Dawn Staley.

Senegal: Oumoul Khairy Sarr 18, Bintou Dieme 9, Mame Diodio Diouf 2, Astou Traore 13, Mame Marie Sy-Diop 9, Ndeye Khadidiatou Dieng, Ouomol Khairy Thiam 5, Maimouna Diarra 6, Yacine Diop 5, Aminata Fall, Aicha Sidibe, Ndeye Fatou, Ndiaye. Selektor: Cheikh Sarr. 

Kitajska - Latvija 64:61

ZDA : Senegal
ZDA : Senegal FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JoniBravo
22. 09. 2018 20.41
-4
Zenske me zanimajo sam v pornjakih
Iztok Strel
23. 09. 2018 21.29