VIDEO: Martić (p)o prevzemu Olimpije: Zame je to izziv, ki sem si ga lahko samo želel

Po zelo hitri menjavi trenerja Petrola Olimpije je novi strateg ljubljanskih košarkarjev Zoran Martić v sredo že doživel ognjeni krst ob igrišču, danes pa se je še predstavil slovenski javnosti v trenerski vlogi enega najpomembnejših akterjev na domači košarkarski sceni.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Zoran Martić

Zoran Martić (Foto: Damjan Žibert)

Zgodba o menjavi Gašperja Okorna z Zoranom Martićem se je spletla in razpletla v prvih dneh novega leta; potem ko so v klubu dva dni pred tekmo z Bayreuthom sporočili, da prvi ni več trener, je drugi že dan pozneje vodil moštvo v Nemčiji. Začel je uspešno in zmagal z 79:78, danes je v dvorani Stožice nekoliko podrobneje predstavil sistem dela in svoja pričakovanja.

Zoran Martić je edini slovenski košarkarski trener, ki je z domačo izbrano vrsto prišel do dveh odličij. Najprej je bil na evropskem prvenstvu do 22 let leta 1998 v italijanskem Trapaniju drugi, dve leti kasneje pa z reprezentanco do 20 let na Ohridu še prvi. Kot trener je vodil številne klube tako doma kot v tujini. Nazadnje je bil kratko obdobje trener na Kitajskem, pred tem pa je sezono in pol deloval v poljskem Sopotu. Leto prej je delal v makedonskem MZT-ju, kjer je osvojil pokal in državni naslov. Od leta 1993 – 1997 je bil trener v mladinskem pogonu Petrola Olimpije, med leti 2008 in 2010 pa je bil pomočnik trenerja v evroligaški zasedbi Zmajev. V Sloveniji je v svoji karieri vodil še Krko, Slovan, Zlatorog, Helios, Kraški zidar, Škofjo Loko in Roglo. V tujini je bil trener na Madžarskem (Szolnok, Kormend), Cipru (APOEL), Ukrajini (Khimik) in v Črni gori (Budućnost).

Trener Martić je s Petrolom Olimpijo sklenil pogodbo do konca tekmovalne sezone 2017/18 z možnostjo podaljšanja. "Razšli smo se kot prijatelji, sporazumno. Mislim, da sem bil več kot korekten in da sem bil v pomoč, držal sem obljubo, ki sem jo dal, da bo imel do novega leta mir. S vso odgovornostjo lahko rečem, da mu nisem metal polen pod noge, pa tudi glede očitkov: za klub je narejeno najbolje, kot je bilo mogoče. Nobenih natolcevanj, koliko izplačil in podobno. Tako, kot smo se dogovorili, to smo naredili," je o starem trenerju na začetku novinarske konference dejal direktor kluba Roman Lisac. "Zahvaljujem se upravi za priložnost, ki sem jo dobil in jo z veseljem sprejel. Hitro smo se dogovorili. Imeli smo samo tri treninge z ekipo, tako da je situacija nekoliko posebna. Jaz se šele spoznavam z napadalnimi shemami, s filozofijo ekipe. Ni časa, da bi prav veliko menjaval. Včeraj smo imeli tekmo, jutri gremo v Črno goro, čez dva dni nas čaka naslednja tekma ... " je dejal novi strateg zmajev. Prav naporen urnik bo tema pogovorov v prihodnosti; Martić je dejal, da prezasedenost oziroma preobremenjenost s po tremi tekmami na teden ni normalen urnik, Lisac pa je o tej temi napovedal ostre pogovore s krovno zvezo pred naslednjo sezono, saj je po njegovem mnenju v sedanjem sistemu zgolj Olimpija na nek način kaznovana, ker bo v sezoni odigrala kar 80 tekem. O tem, kaj pričakuje od svojih novih igralcev, pa je Martić dejal: "Pričakujem maksimalno profesionalnost, večjo disciplino v igri, bolj odgovorno igro, poudarek pa na boljši obrambi in učinkovitosti v skoku, kar sta bili slabosti v dosedanjem delu sezone."

Roman Lisac

Roman Lisac (Foto: Damjan Žibert)

Ena prvih potez je bila menjava kapetana; namesto Gregorja Horvata je zdaj v tej vlogi Domen Lorbek. "Z Gregorjem sem opravil daljši razgovor. Všeč mi je bilo, kako je igral v lanski sezoni. Letos takšnih iger ni bilo, povedal sem mu, kaj mi ni bilo všeč v njegovi igri. Želim, da ima tak pristop kot lani. Želel sem ga razbremeniti, da se posveti svoji igri. Domna sem izbral, ker je najstarejši, najbolj zrel, ima izkušnje z evroligaškim tekmovanjem."

Gašper Okorn je v Petrolu Olimpiji pustil pečat predvsem v lanski sezoni 2016/2017, saj je po osmih letih skupaj s sodelavci in igralci vrnil naslov državnega prvaka v Ljubljano. Olimpija je v pretekli sezoni osvojila tudi pokalno lovoriko, pred začetkom sezone 2017/2018 pa so se navijači veselili tudi naslova Super pokalnih zmagovalcev Slovenije.

Fibina liga prvakov, v kateri je uspešno začel svojo pot v zmajevem gnezdu, sicer ne bo prednostna naloga: "Cilje je postavila uprava. A prednost imata liga ABA in domače prvenstvo ter pokal. Seveda ne morem reči igralcem, da kakšne tekme ne smemo dobiti, toda nekaj tekem bomo izkoristili za treninge in uigravanje." O okrepitvah je dejal, da zahteval ni nikogar, bo pa zelo verjetno kmalu dobil Mirzo Begića; kot je pojasnil Lisac, je kljub v zaključnem delu dogovora z njim in ga bodo najverjetneje že naslednji teden predstavili kot igralca zeleno-belih. O tem, kaj mu pomeni priložnost, da bo delal kot trener Olimpije, pa Martić pravi: "Doslej te priložnosti nisem imel, to je izziv, ki bi si ga lahko samo želel. Če si košarkarski trener ali igralec v Sloveniji, je na nek način vrh slovenska reprezentanca ali Olimpija. Izziv bom zagrabil z obema rokama."

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev