VIDEO: Prvi latvijski mož Porzingis 'laska' slovenskemu kapetanu: 'Dragić je najboljši igralec na svetu v tranziciji'

Naslednji tekmec Slovenije v Carigradu v četrtfinalu je evropski prvak iz leta 1935 in ena redkih reprezentanc, ki je Slovenci na evropskih prvenstvih še niso premagali. Na svetovni lestvici Fiba je uvrščena na 35. mesto. Prvo ime je Kristaps Porzingis, 22-letni in 221 centimetrov visoki član New York Knicks.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Porzingis in Vujačić

Kristaps Porzingis in Saša Vujačić sta bila soigralca pri New Yorku. (Foto: AP)

Država z manj kot dvema milijonoma prebivalcev je čakala 80 let, da je znova sestavila reprezentanco, ki lahko meša štrene najboljšim v Evropi. Na prvem evropskem prvenstvu 1935 je Latvija osvojila zlato pred Španijo, na tretjem 1939 pa je zasedla drugo mesto. Prišla je druga svetovna vojna in latvijska košarka je izginila z zemljevida. Na kratko se je nanj vrnila ob koncu stoletja, dokončno pa se je med elito utrdila na zadnjih dveh EP. V Lillu 2015 je na poti med osem najboljših izločila prav Slovenijo in z osmim mestom zabeležila svojo najvišjo uvrstitev, letos pa želi prek Slovenije narediti še korak več. Nadeja se celo tretje zaporedne zmage nad Slovenci, ki jih je izločila tudi z evropskega prvenstva 2001. Slovenija, ki je trenutno 12. reprezentanca na svetu oziroma osma v Evropi, je na trinajstih evropskih prvenstvih premagala vse najboljše evropske ekipe - Španijo, Francijo, Srbijo, Turčijo, Grčijo, Rusijo, Litvo, Hrvaško, Italijo, Nemčijo, skalpa Latvije pa še nima. Zasedba, ki jo že sedem let vodi 49-letni strateg Ainars Bagatskis, je v predtekmovanju premagala Belgijo, Veliko Britanijo, Rusijo in Turčijo, izgubila je s Srbijo, v osmini finala pa je nadigrala Črno goro s 100:68. Prvo ime je Kristaps Porzingis, 22-letni in 221 centimetrov visoki član New York Knicks, ki ima povprečje okoli 22 točk in šest skokov na tekmo. Je vsestranski in atraktiven igralec, saj zna zadeti tako trojko kot z "zverinskim" zabijanjem dvigniti publiko na noge.

Kristaps Porzingis

Kristaps Porzingis je (bo) najmočnejše latvijsko orožje. (Foto: AP)

Ob njem ima Latvija še enega igralca, ki si kruh služi v ligi NBA, Davisa Bertansa, dve leti tudi člana Uniona Olimpije. Zdaj je 207 centimetrov visoki 24-letni Bertans član San Antonia, na evropskem prvenstvu pa je tretji strelec Latvije s povprečjem 13 točk. Rahlo pred njim je Janis Timma, za njimi pa sta Dairis Bertans, ki je štiri leta starejši od brata Davisa, in Janis Strelnieks, ki skrbita za organizacijo igre. Kristaps Porzingis in Davis Bertans sta edini omembe vredni spremembi v postavi Latvije v primerjavi z letom 2015. "Smo dve leti starejši, a tudi dve leti izkušenejši," poudarja Bagatskis, Porzingis pa je na novinarski konferenci po zmagi nad Črno goro povedal: "Slovenija ima zelo dobro ekipo. Dončić in Dragić igrata zelo hitro, zato se bomo morali čim hitreje vračati v obrambo. Zame je Dragić najboljši igralec na svetu, ko gre za hiter prenos žoge v napad. So zelo nadarjena ekipa in še nimajo poraza na tem prvenstvu. Čaka nas zelo težka tekma."

Prijavnica

  • Moški
    Ženska
  • S klikom na gumb ODDAJ PRIJAVNICO se strinjam s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 107
 
soncek1098 11.09.2017 22:34:43
Jutri nase fante caka tezka tekma. Na Dragica, Doncica itd. so se dobro pripravili. A so se tudi nasi dobro pripravili na Latvijce. Obe ekipi jutri bosta in morata igrati na vse ali nic, tj. dati vse od sebe, in tega se dobro zavedata! Selektor in kapetan (Dragic) bosta jutri nosila najvecje breme, a bosta, na podlagi bogatih NBA izkusenja, zadevo uspesno speljala. Hitri protinapadi, obramba itd., umirjanje igre, ko bo to potrrbno vse te (NBA) izkusnje Dragic ima. Tezka in zivcna tekma bo to! Rezultat tesen. Upam, da bodo sodniki nepristranski. sLOVEnija gre naprej!
Več komentarjev