VIDEO: Srbkinje premočne za slovenske košarkarice, ki domov odhajajo z visokim porazom, a dvignjeno glavo

Slovenska ženska košarkarska izbrana vrsta je na zadnji tekmi predtekmovanja na EP na Češkem izgubila proti aktualnim evropskim prvakinjam Srbkinjam (69:88). Varovanke Damirja Grgića so blestele v prvi četrtini, potem pa so vajeti v svoje roke prevzele Srbkinje. Odločila je zadnja četrtina, ki so jo Slovenke izgubile z 11:26. S porazom se Grgićeva dekleta že poslavljajo iz Prage.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Po odlični igri na obeh uvodnih preizkušnjah s Francijo in Grčijo so se Slovenke pomerile še z aktualnimi evropskimi prvakinjami Srbkinjami, ki jim je po dveh porazih voda že pošteno tekla v grlo. Za zanesljivo napredovanje iz skupine so južne sosede potrebovale zmago s šestimi ali več točkami. Slovenkam je odlično kazalo po prvi četrtini, ki so jo dobile s 30:21, nato pa so Srbkinje strnile vrste v obrambi. Odločil je drugi polčas, v katerem so Srbkinje pritisnile na plin in prišle do dvomestne prednosti, ki je niso več izpustile iz rok. 

Teja Oblak

Največ točk je v slovenskem dresu dosegla Teja Oblak. (Foto: Twitter)

V tekmo so bolje vstopile Srbkinje, ki so v začetku prve četrtine povedle za pet točk in obračun otvorile z metom za tri točke. Kljub temu Slovenke niso dolgo časa ostajale zadaj in kaj kmalu izenačile s 'trojko', ki jo je prispevala Teja Oblak. Ob glasni podpori s tribun so se tako razživele tudi slovenske košarkarice, ki pa so kljub temu z napakami dopuščale zadetke Srbkinj. Po začetni nervozi Grgićevih varovank se je ta vendarle razblinila in Slovenke so prvič na tekmi tudi povedle za dve točki. Z izjemno borbenostjo so svojo prednost še povečale in sicer kar na devet točk, nato pa so nasprotnice prednost le zmanjšale na štiri točke. Za pravo ekstazo v dvorani je poskrbela Baričeva, ki je gledalce navdušila z metom za tri točke. Slovenska igra je stekla brez težav, prve napake so si dekleta privoščila šele v drugi četrtini. Slovenkam v prvih dveh minutah sicer ni uspelo zadeti, dvoboj v drugi četrtini je s košem otvorila šele Shante Marie Evans. Če so bile v prvi četrtini obračuna dekleta dosti bolj strelsko razpoložene, se je v drugi igra umirila in gledalci so bili priča manjšemu številu košev kot poprej. Srbske košarkarice so uspele zaostanek tako zmanjšati in povedle po metu za tri točke. Druga četrtina ni bila pisana na kožo Slovenk, saj so le s težavo organizirale napad, medtem ko so Srbkinje nadaljevale z zadevanjem košev. Naša dekleta so se vendarle uspela zbrati po trojki Oblakove in zmanjšale zaostanek za nasprotnicami, uspelo pa jim je preprečiti tudi zaključni met Srbkinj. Tako so ob koncu druge četrtine zaostajale za tri točke.

Sonja Petrović

Na parketu je blestela Sonja Petrović. (Foto: Twitter)

Tudi tretjo četrtino so bolje pričele košarkarice v belih dresih, ki so povedle s kar dvema metoma za tri točke. Srbija je pobegnila za kar 12 točk, kar je slovenski izbrani vrsti povzročilo resne skrbi. Oblakova je z meti skušala nekoliko dvigniti razpoloženje v reprezentanci, skupaj z Baričevo pa sta bili zagotovo najvidnejši igralski slovenske izbrane vrste. Srbkinje, ki so bile že v drugi četrtini boljše od Slovenk so z odlično igro nadaljevale tudi v tretji Ta se je zaključila s četrtimi točkami v prid Srbije. V začetku zadnje četrtine so z novimi štirimi točkami za veselje svojih navijačev spet poskrbele varovanke Stevana Karadžića, Slovenke pa nikakor niso bile kos izjemni Sonji Petrović, medtem ko so tekmo zaznamovale tudi številne sodniške napake, nad katerimi je bil zgrožen tudi Grgić. Dobrih pet minut pred koncem so Slovenske zaostajale že za deset točk, vendar pa je prednost nasprotnic nekoliko ublažila Baričeva. Na slovensko žalost le začasno, saj so Srbkinje že v naslednjem napadu vnovič povedle za deset, prednost pa še povišale z novim metom za tri točke.

Prednost je tako dve minuti pred koncem znašala že sedemnajst točk, Srbkinje pa so prav po zaslugi Petroviće po dveh porazih proti Grčiji in Franciji znova dokazale svojo moč. Slovenke so se po porazu morale posloviti od sanj o napredovanju v četrtfinale, kljub temu pa so lahko s svojimi predstavami in borbenostjo še kako zadovoljne. Na varovanke je bil kljub izpadu ponosen selektor Grgić: "Kljub izpadu moram čestitati mojim igralkam za dobro odigrano prvenstvo. Naredili smo tisto, po kar smo prišli v Prago. Dosegli smo eno zmago, žal pa ta v krogu ekip ni bila dovolj za nadaljevanje tekmovanja. Kar se tiče tekme proti Srbiji, je njena zmaga zaslužena, saj je imela več razpoloženih igralk, predvsem Sonjo Petrović, ki je naredila tisto ključno razliko."

V slovenskem dresu je blestela Oblakova z 22 točkami, z osemnajstimi pa je bila odlična tudi Baričeva. Glavni srbski adut Petrovićeva je dosegla 23 točk in bila prvo ime tekme. 

3. krog EP v košarki:
Slovenija - Srbija 69:88 (30:21, 11:23, 17:18, 11:26)

Pasica EP v košarki za ženske

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 54
 
fs83 19.06.2017 21:12:36
Punce vsa čast za tako borbenost....Vsi smo vedli, da bo prvo četrtino, ki je bila vrhunska, težko ponovit. Glave gor,,gremo dalje, led na večjem tekmovanju ste dostojno prebile....gremo dalje in še enkrat čestitke...itak se pa najdejo kavč selektorji
drimtim 19.06.2017 21:26:07
kauč selektorji pojma nimajo,punce so zakon
Več komentarjev