Košarka

VIDEO: Zlati 'hat-trick' Špank, za tretji evropski naslov še tretjič v velikem finalu padle Francozinje

Praga, 25. 06. 2017 21.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š./J.K./Ž.L.
Komentarji
0

V Pragi je padel zastor nad ženskim evropskim košarkarskim prvenstvom. V velikem finalu je Španija povsem nadigrala Francijo in po zaslugi Sancho Lyttlove (19) in Albe Torrens (18), ki je bila tudi razglašena za najboljšo igralko prvenstva, prišla še do tretjega evropskega zlata (71:55). V tekmi za tretje mesto so Belgijke nadigrale Grkinje (78:45) in prvič v zgodovini osvojile medaljo na velikem tekmovanju.

Več videovsebin
  • Slavje Belgijk po zmagi nad Grčijo v tekmi za 3. mesto košarkarskega EP
    03:03
    Slavje Belgijk po zmagi nad Grčijo v tekmi za 3. mesto košarkarskega EP
  • Slavje Špank po zmagi nad Francijo v finalu košarkarskega EP
    05:17
    Slavje Špank po zmagi nad Francijo v finalu košarkarskega EP
  • Podelitev medalj in priznanj na EP v košarki za ženske
    19:08
    Podelitev medalj in priznanj na EP v košarki za ženske
  • Vrhunci tekme Španija - Francija
    06:53
    Vrhunci tekme Španija - Francija

V velikem finalu ženskega EuroBasketa na Češkem so se pomerile košarkarice Španije in Francije. Španke so v polfinalu zanesljivo premagale Belgijke (68:52), v drugem polfinalu pa so Francozinje prav tako visoko premagale Grkinje (77:55). Zanimivo je, da sta bili tako Francija kot Grčija v skupini skupaj s Slovenijo. Slovenke so v skupinskem delu premagale Grkinje, a so varovanke selektorja Damirja Grgića niso uvrstile v zaključne boje.

Veliki finale v praški O2 Areni se je začel dokaj izenačeno. Prva četrtina pa je pripadla Špankam, pri katerih je bila daleč najbolj razpoložena Alba Torrens. Omenjena igralka je v prvih desetih minutah Francozinjam 'nasula' deset točk in pomagala, da je Španija prvo četrtino dobila z 21:18. Tudi v drugi četrtini smo videli podobno zgodbo kot v prvi. Španke so mirno kontrolirale potek tekme in držale Francozinje na varni razdalji. Tokrat se je pod obroču nasprotnic razigrala še Sancho Lyttle, ki je do polčasa dosegla deset točk in tak oso Španke na odmor odšle s prednostjo devetih točk (39:30). V prvem polčasu je bil pri Francozinjah najbolj razpoložena Celine Dumerc, ki je dosegla osem točk. 

Vse tekme slovenske reprezentance, kot tudi odločilne boje na letošnjem evropskem prvenstvu na Češkem si lahko v posnetku ogledate na VOYO.

Na začetku drugega polčasa so Španke po novih štirih točkah Torrensove, ki je bila že pri številki 14, ekspresno povedle z dvomestno prednostjo. Francozinje nikakor niso našle obrambe, s katero bi zaustavile razpoložene nasprotnice, ki so zadele praktično vse, kar so vrgle proti košu. Do konca tretje četrtine je Torrensova dodala še tri točke in rojakinjam pomagala, da so v zadnjo četrtino vstopile s prednostjo šestnajstih točk (56:40). Pri Francozinjah se je nekoliko prebudila Endene Miyem, ki je bila pri osmih točkah, prav toliko jih je dodala tudi Dumercova. 

Zadnja četrtino so s košem odprle Francozinje, za katere je zadela Diandra Tchatchouang, ki je bila tudi prva iz svoje reprezentance, ki je prišla do dvomestnega števila točk (10). Na drugi strani je takoj odgovorila Anna Cruz, ki je prav tako prišla do svoje desete točke. Ko je svojo bero točk na 13 povišala še Lyttlova, ki je zbrala tudi sedem skokov, je prednost Špank slabih osem minut pred koncem znašala že 18 točk. Po novih točkah Lyttlove, ki je bil že pri številki 19, pa je 4 minute pred koncem prednost Špank prvič znašala tudi več kot 20 točk (69:46). Do konca srečanja so Španke mirno nadzorovale potek in brez težav osvojile še tretji evropski naslov. Zanimivo, prav vse tri naslove so osvojile, potem ko so v velikem finalu premagale Francozinje. Končni izid je bil sicer 71:55 v korist Špank, kjer sta bili najbolj razpoloženi Torrensova, ki je dosegla 18 točk, ter Lyttlova, ki je dosegla točko več in temu dodala še osem skokov. Pri poraženkah je bila najbolj razpoložena Dumercova, ki je dosegla 15 točk, imela pa je občutno premalo pomoči s strani rojakinj, saj je le še Tchatchouangova dosegla dvomestno število točk (10). Torrensova je bila na podelitvi medalj tudi izbrana za najkoristnejšo igralko (MVP) turnirja v Pragi.

Alba Torrens (levo) je bila v velikem finalu znova zelo razpoložena.
Alba Torrens (levo) je bila v velikem finalu znova zelo razpoložena. FOTO: Fiba

Belgijke do zgodovinskega brona
V dvorani O2 v Pragi je bila najprej na sporedu tekma za bronasto odličje med najlepšim presenečenjem letošnjega prvenstva Belgijkami in Grkinjami, ki so med drugim v skupinskem delu izgubile proti Slovenkam. Prvo četrtino so odlično začele Belgijke in jo po zaslugi izjemne Ann Wauters, ki je dosegla 10 točk, tudi dobile s 24:15. Pri Grkinjah, ki so razočarale v napadu, je bila s štirimi točkami najboljša strelka Artemis Spanou. Tudi v drugi četrtini se je nadaljevala popolna prevlada Belgijk, pri katerih se je razigrala še Kim Mestdagh, ki je do polčasa dosegla že 13 točk. Pri Grkinjah pa je bila v prvem polčasu najbolj razpoložena Mariella Fasoula, ki je dosegla sedem točk. Belgijke so tako prvo četrtino dobile s 40:29, čeprav je kazalo še na večjo razliko, a so z nekaj slabo zaključenimi napadi dovolile Grkinjam, da se približajo na dostojnejši zaostanek. 

Tudi v tretji četrtini se je nadaljevala zgodba iz prvega polčasa. Belgijke so zadevale praktično vse in si priigrale prednost z več kot dvajsetimi točkami. Izjemno razpoloženi sta bili Emma Meesseman (15 ) in Mestdaghova (16). Svoje pa je s trojkami dodala še Julie Vanloo (9). Grkinje so bile povsem razglašene, saj so tretjo četrtino izgubile s kar 21:7. V zadnji četrtini bi lahko Belgijke nekoliko stopile s plina, a tega niso storile in so še naprej "mlele" tekmice in na koncu zasluženo slavile z visoko razliko 78:45, kar je bila tudi najvišja razlika do te tekme na 36. evropskem prvenstvu za ženske v košarki. Za zmagovalke je največ točk prispevala Mestdaghova (18), za poraženke pa Evanthia Maltsi (13), ki je bila najboljša Grkinja tudi v rubriki skoki (8) in podaje (2).

Finale EP v košarki za ženske:
Španija ‒ Francija 71:55 (21:18, 18:12, 17:10, 15:15) 
Lyttle 19 in 8 skokov., Torrens 18, Cruz 12 in 5 podaj, Xargay 8, Nicholls 5 in 7 sk., Palau 2, 5 sk. in 4 pod.; Dumerc 13, Tchatchouang 10, Miyem 8 in 3 sk.,  Johannes 6, Epopua 5 in 4 sk.

Za tretje mesto:

Belgija ‒ Grčija 78:45 (24:15, 16:14, 21:7,17:9)
K. Mestdagh 18 točk in 5 sk., Meesseman 15, Wauters 14 in 8 sk.; Maltsi 13 in 8 sk., Fasoula 9

Za razvrstitev od 5. do 8. mesta:

Za 5. mesto:
Latvija ‒ Turčija 63:72

Tekma za 7. mesto:
Italija ‒ Slovaška 71:54

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.