Košarka

Vso srečo zlatim fantom. Nocoj jo bodo v Podgorici malo tudi potrebovali

Podgorica, 23. 02. 2018 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
12

"Dobrodošli v Podgorici, zunanja temperatura je 16 stopinj in vso srečo našim zlatim fantom," je po ozvočenju v letalu zaželela stevardesa ob pristanku v Črni gori. Prijetne temperature pa niso nikogar preslepile, v dvorani Morača bo peklensko vroče.

"Gre za najpomembnejšo tekmo kvalifikacij," je prepričan Peter Vilfan, eden res redkih slovenskih “civilistov", ki razumejo današnje občutke fantov Rada Trifunovića. Zlato iz Carigrada je s seboj prineslo ogromno sreče, danes pa sta medalja in naslov odgovornost na meji z bremenom. Tudi če gre za drugo ekipo, ne gre za tako drugačno ekipo. (Samo)pričakovanja niso brez Dragićev, Dončića, pa še koga, nič manjša, a kljub odsotnim je Slovenija še vedno hitra, ostra in nevarna.

Tega se zaveda tudi Sead Šehović, kapetan Budućnosti in reprezentance Črne gore: "Slovenija je zadržala sistem igre z evropskega prvenstva. Uigrani so, dobro se poznajo. Vsak igralec pozna svojo vlogo in delo, ki ga mora opraviti. Klemen Prepelič je vodja ekipe. Slovencem tudi veliko pomeni, da se je (Gašper) Vidmar kljub hudi bolezni odločil, da igra na lastno odgovornost. To pove dovolj o tem, s kakšnimi ambicijami in cilji prihajajo Slovenci v Podgorico."

Oslabljeni

Tudi Črna gora prihaja v tekmo brez najmočnejših - Vučevića, Dubljevića, Bjelice, Todorovića, Đurišića in Barovića. Toda zelo dobro vedo, da s Slovenijo ne smejo tekmovati v hitri košarki, ta bi se za njih hitro slabo končala. Računajo na mete z razdalje, prepričani so, da so vsaj v zunanji liniji vsaj trije, štirje igralci sposobni doseči 20 točk.

Tudi črnogorska reprezentanca bo oslabljena.
Tudi črnogorska reprezentanca bo oslabljena. FOTO: Jure Tepina

Velike malenkosti

Slovenija in Črna gora imata po prvih dveh tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo popolnoma enak izplen. Premagali sta Belorusijo in izgubili proti Španiji. Kljub črnogorskemu laskanju evropskim prvakom pa se evropski prvaki zavedajo, da bodo zvečer odločale malenkosti. Ena od teh je v resnici vse prej kot malenkost – dvorana Morača.

Graditi so jo začeli pred 40 leti in kot kaže, se jim, kot je to tu navada, ni preveč mudilo. Odprli so jo leta 1981 in danes je v lasti Košarkarske zveze Črne gore. Za evropsko prvenstvo v košarki leta 2005 so jo namreč za prvi del tekmovanja preuredili in ključe za 20 let dali košarkarjem. Dvorana je le čez cesto od ameriškega veleposlaništva, na katerega je včeraj padla ročna granata in policija je še danes vse okoli dvorane. Danes sprejme 4300 gledalcev. Glasnih gledalcev.

Dvorana Morača je dobila ime po reki, ki teče skozi Podgorico.
Dvorana Morača je dobila ime po reki, ki teče skozi Podgorico. FOTO: Jure Tepina

"Gremo na zmago. To je naš cilj. Zmaga poleg zanesljivega napredovanja prinaša še zlata vredni točki," je včeraj dejal selektor gostiteljev Zvezdan Mitrović in nadaljuje o tem, koliko je vreden slovenski skalp. "Poleg dveh točk in možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu bi naša ekipa dobilo ogromno dozo samozavesti. Pozivam navijače, naj pridejo v čim večjem številu. Ob energiji v moštvu potrebujemo tudi energijo s tribun."

Priložnosti in nevarnosti

Slovenija je boljše moštvo od Črne gore. Toda boljša moštva ne zmagujejo vselej. Pod košem smo bolje pokriti, je prepričan Peter Vilfan, ki bo tekmo tudi komentiral na Kanalu A. Odločali bodo organizatorji igre, še pove in Črnogorci so res zelo nevarni za 3 točke. Strokovno vodstvo ekipe pa je nasprotnike preučilo do potankosti in od tu črpajo optimizem, a nihče ne ve, kako se bo tekma razvijala. Če bomo v končnico prišli poravnani s Črnogorci, bodo lahko na semafor vstopili tudi tisti, ki so ves čas na parketu. Vsi lahko le upamo, da po tekmi ne bomo pisali o Črnogorcem naklonjenih sodnikih. Da so se v Podgorici počutili bolj doma, kot bi se morali. Francoz, Poljak in Turek bodo ob 20:00 držali piščalko v rokah in so trenutno največja uganka. Recept za njih pa je dobra igra vseh 40 minut.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

degenos
23. 02. 2018 18.21
+1
poraz bo tokrat .ekipa ni prepričljiva!!
macek_garfield
23. 02. 2018 17.49
+0
a bo una bjonda novinarka sla malo potesit igralce tja dol z atekom od joncica?
macek_garfield
23. 02. 2018 17.11
-9
a uni mamin sincek joncic bo igral?
tarzan13
23. 02. 2018 16.40
+10
dejmoooo naši zlati fantje, pokažte kako se igra basket v montenegru
tedoVV2HCmedo
23. 02. 2018 18.39
+0
Brez tistih dveh -ićev niso niti kot pozlačeni.
tedoVV2HCmedo
23. 02. 2018 16.21
-5
Brez tistega pravega Dragića (Zoran Dragić je v košarki malenkost boljši kot Luka Zahović v nogometu) in Dončića ne bo zmage.
Haralmaan
23. 02. 2018 16.40
+5
penintheass
23. 02. 2018 16.46
+1
Prosim? Dej ostani pri fuzbalu. O basketu pojma nimas.
penintheass
23. 02. 2018 16.46
+1
No ce premislim, niti o fuzbalu pojma nimas, ce bi ga imel
tedoVV2HCmedo
23. 02. 2018 18.37
-2
O čem imaš ti veliko pojma? To kar ti piše v imenu tukaj - tlačiš si svinčnik v rit.
degenos
23. 02. 2018 18.56
+2