Košarka

Trifunović po žrebu za EP: Pomembno je, v kakšni zasedbi se bomo vsakič zbrali

München, 22. 07. 2019 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J./T.Š./D.S.
Komentarji
7

Ženska in moška članska reprezentanca sta na žrebu v Münchnu dobili tekmece v kvalifikacijah za evropski prvenstvi leta 2021. Slovenke bodo nastopile v skupini A, Slovenci pa v skupini F. Selektor zlatih košarkarjev Rado Trifunović upa, da bo postava bolj konstantna, kot je bila v zadnjem ciklusu, v kvalifikacijah za SP.

Več videovsebin
  • Izjava selektorja Rada Trifunovića po žrebu za EP 2021
    00:32
    Izjava selektorja Rada Trifunovića po žrebu za EP 2021
  • Iz 24UR: Trifunović zadovoljen z žrebom za naslednje evropsko prvenstvo
    01:55
    Iz 24UR: Trifunović zadovoljen z žrebom za naslednje evropsko prvenstvo

Moška košarkarska reprezentanca se bo v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji, Italiji, Gruziji in na Češkem leta 2021 pomerila z Avstrijo, Madžarsko in Ukrajino. Slovenija je na zadnjem EP 2017 osvojila zlato kolajno.

V moških kvalifikacijah je dvaintrideset ekip razdeljenih v osem skupin, tekme pa bodo odigrane v treh terminih, med 17. in 25. februarjem 2020, med 23. novembrom in 1. decembrom 2020 ter med 15. in 23. februarjem 2021. Na EP se bodo uvrstile po tri ekipe iz vsake skupine. Aktualne evropske prvake prva tekma čaka 20. februarja prihodnje leto, ko bodo gostovali na Madžarskem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na EuroBasket 2021 so neposredno že uvrščene gostiteljice prvenstva Nemčija, Italija, Češka in Gruzija, ki pa bodo ne glede na to igrale v kvalifikacijah. To pomeni, da se iz kvalifikacijske skupine v kateri bo igral eden izmed gostiteljev, na prvenstvo uvrstita še dve najvišje uvrščeni reprezentanci.

Na EuroBasket 2021 so neposredno že uvrščene gostiteljice prvenstva Nemčija, Italija, Češka in Gruzija, ki pa bodo ne glede na to igrale v kvalifikacijah. To pomeni, da se iz kvalifikacijske skupine v kateri bo igral eden izmed gostiteljev, na prvenstvo uvrstita še dve najvišje uvrščeni reprezentanci.
Slovenci se v borbo za uvrstitev na EuroBasket podajajo kot aktualni evropski prvaki iz Carigrada in so bili pred žrebom v bavarski prestolnici razvrščeni v drugi kakovostni boben.

"V kvalifikacijah bo vsaka reprezentanca imela svojo računico kako priti na evropsko prvenstvo. Mislim, da smo z žrebom lahko zadovoljni, saj smo se izognili Turčiji, Latviji in Italiji. Seveda bo zelo pomembno v kakšni zasedbi se bomo vsakič zbrali. Upam, da bo naša postava bolj konstantna, kot je bila v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in s tem bodo bolj konstantne tudi naše igre. Vesel sem dejstva, da bodo Dino Murić, Jaka Blažič in Martin Krampelj igrali doma ter seveda upam, da se bodo reprezentančnim akcijam odzvali vsi igralci, ki bodo v posameznih oknih na voljo," je po žrebu za spletno stran KZS povedal selektor reprezentance Rado Trifunović.

"Čeprav se na pogled dozdeva, da bomo v kvalifikacijah morda imeli lahko delo, temu vsekakor ne bo tako. Na igrišču bo potrebno garati in vsako tekmo odigrati, kot da je zadnja. V kvalifikacijah že en spodrsljaj lahko pomeni veliko. Vsekakor upam, da se bomo vsakič zbrali v najboljši postavi v danem trenutku in se seveda uvrstili na evropsko prvenstvo ter nato v polni zasedbi pokazali, da veljamo za eno najboljših reprezentanc v Evropi," pa je dejal Edo Murić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenke bodo nastopile v skupini A
Ženska košarkarska reprezentanca je na žrebu v Münchnu tudi dobila tekmice v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji in Španiji 2021.

Za ženski Eurobasket se bo v kvalifikacijah merilo 33 reprezentanc, 14 mest vodi na prvenstvo. Nastop na EP si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc.
Slovenija bo igrala v skupini A, v njej so še Grčija, Islandija in Bolgarija. Nastop na EP si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Francija in Španija.

"Iskreno povedano od nasprotnic poznam le Grčijo, s katero smo igrali na prvenstvu v Pragi. Kakorkoli obrnemo, se moramo postaviti v vlogo favoritinj skupine. Mislim, da je čas, da tudi me začnemo nase prevzemati več pritiska. Do novembra je še veliko časa in verjamem, da z ekipo, ki smo jo imele na zadnjem evropskem prvenstvu, lahko naredimo še korak naprej," je žreb pokomentirala Teja Oblak.

Slovenke svoja edina nastopa na evropskih prvenstvih beležijo prav na zadnjih dveh druženjih najboljših evropskih ekip. Leta 2017 v Pragi so končale na 14. mestu, na pravkar končanem prvenstvu v Beogradu pa so osvojile 10. mesto, kar jih je uvrstilo v prvi kakovostni boben pred žrebom. Reprezentančna okna za igranje kvalifikacijskih tekem bodo med 10. in 18. novembrom 2019, med 8. in 16. novembrom 2020 ter med 31. januarjem in 8. februarjem 2021.

"Pred žrebom nisem imela posebnih želja. Imamo zanimivo skupino in naša obveza je, da se na kvalifikacijsko okno vsakič dobro pripravimo. Pred nami so novi izzivi in verjamem, da bomo v naslednjih dveh letih še bolj uigrane ter še boljše in se seveda uvrstile na evropsko prvenstvo," za uradno spletno stran krovne zveze pravi kapetanka reprezentance Nika Barič.

Nika Barič
Nika Barič FOTO: Fiba
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dajno
22. 07. 2019 18.10
+11
A aktualni evropski prvak mora igrati kvalifikacije??? To je zato ker je Slovenija.... če bi bila recimo Nemčija, Francija, jih zagotovo ne bi!
Trembalajek
22. 07. 2019 15.48
+1
Na Trifunovičeva vabila se najboljši igralci slabo odzivajo, brez njih pa nas lahko premaga tudi Culukafrija.
Toti glih
22. 07. 2019 14.53
-7
Težka bo. Za fante mislim.
Cunilingus
22. 07. 2019 16.52
+10
:) Najlazja skupina. Ce bo to tezko,res nimamo na sp kaj iskat.
Rookoko
22. 07. 2019 14.18
+11
09ZarMan10
22. 07. 2019 13.43
+18
Lubi Janezki, smo pa namesto kvalifikacij dobili nekaj simpatičnih prijateljskih tekem. Če to ne premagamo, tudi z ekipo, ki jo trenutno imamo ali s tisto, ki bo morebiti nadomestila poškodovano prvo, drugo, tretjo in četrto petko, potem pa je bolje, da vse skupaj razpustimo...
09ZarMan10
22. 07. 2019 12.31
+48
Sicer naša moška izbrana vrsta slučajno ni tako kvalitetna, kot je bila prejšnja, vendar pa ne glede na to... . Dejstvo, da mora aktualni evropski prvak igrat kvalifikacije za naslednjo evropsko prvenstvo je butasto, žaljivo in nepravično. Katastrofalna krovna organizacija.