MotoGP

Binder po veličastni zmagi v Jerezu: Prvi trije krogi so bili zahtevni, vame se je skoraj zaletel tudi brat!

Le Mans, 05. 05. 2016 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na VN Španije v Jerezu smo bili prejšnji konec tedna v razredu moto3 priča neverjetni zmagi Južnoafričana Brada Binderja. Dirkač moštva Red Bull KTM je namreč moral dirko zaradi kršenja tehničnih pravil začeti iz zadnjega, 35. startnega mesta, a to ga ni zmotilo na poti k prvi zmagi v karieri.

Brad Binder je visoko v zrak dviginil pokal za zmagovalca na VN Španije v Jerezu.
Brad Binder je visoko v zrak dviginil pokal za zmagovalca na VN Španije v Jerezu. FOTO: AP
Zmagati prvo dirko v motociklističnem svetovnem prvenstvu je vselej poseben dosežek in v dirkaču spodbudi posebna čustva. Če pa dirkač svojo prvo zmago doseže na način, ko dirk začne z zadnjega startnega mesta, je pa ta še toliko slajša. Točno takšen podvig je prejšnji konec tedna na VN Španije v Jerezu uspel dirkaču razreda moto3 Bradu Binderju. Južnoafričan je bil pred začetkom dirke kaznovan s startom z zadnjega, torej 35. startnega mesta.

Toda dirkača moštva Red Bull KTM Ajo to ni ustavilo, saj je prehitel prav vse dirkače pred seboj in slavil svojo krstno zmago v razredu moto3. Vodilni v točkovanju svetovnega prvenstva razreda moto3 je tako postal prvi Južnoafričan z zmago po Jonu Ekeroldu iz leta 1981. Sam si je sicer predstavljal, da bo njegova prva zmaga zagotovo prišla na težak način, toda niti slučajno si ni predstavljaj, da jo bo dosegel na takšen način, kot jo je.

Lahko Brad že ta konec tedna doseže drugo zmago v karieri?
Lahko Brad že ta konec tedna doseže drugo zmago v karieri? FOTO: AP
"Predstavljal sem si, da bo do prve zmage težko priti, toda nisem si mislim, da jo bom dosegel takrat, ko bom dirko začel z zadnjega mesta. Zavedal sem se, da je izvedljivo, saj sem bil že celoten konec tedna zelo močan. Toda, da mi je dejansko uspelo je nekaj res neverjetnega. Sprva sicer nisem moral verjeti. Ne zaradi tega, ker je bila to moja prva zmaga, ampak zaradi načina, kako sem jo dosegel. Start dirke se mi ni najbolje posrečil, ampak sem vseeno vozil s polno močjo. Prvi trije krogi so bili zelo zahtevni, vendar sem imel dobre čase. Vozil sem se v zelo počasni skupini, ki je vsebovala približno 25 dirkačev, ki so vsi vozili drugačne linije po dirkališču. Vame se je skoraj zaletel moj brat, (Darryn Binder, op. p.)! K sreči je ena iz med prednosti KTM-a, da je zelo dober motocikel pri zaviranju in to je bilo ključno pri lovljenju vodilne skupine," je v pogovoru pred dirko v Le Mansu povedal Binder.

21-letnik bo imel za svojo drugo zmago v svetovnem prvenstvu priložnost že ta konec tedna, ko se bodo dirkači razreda moto3 pomerili za zmago na VN Francije v Le Mansu. Binder je v letošnji sezoni sicer zbral 77 točk in ima pred najbližjim zasledovalcem Jorgejem Navarrom 15 točk prednost. Za nameček se je Južnoafričan na vseh štirih dirkah v letošnji sezoni uspel uvrstiti na oder za zmagovalce.
Pasica VN Francije
Pasica VN Francije FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stanko01051958
05. 05. 2016 22.51
+0
Rossi je lani na zadnji dirki prišel z zadnjega mesta samo do 6. , pa še to so se mu vsi umikali, pol pa ga tak častite????
belidirka?
06. 05. 2016 12.51
Majhen popravek; z zaostankom skoraj 20 sek. je bil Rossi četrti. Saj ni težko pogledat,preden se kaj napiše.
AS1983
05. 05. 2016 21.09
moto 3 ne gledam, je pa lepo videti še članek še o kakšnem drugem razredu, ne samo skuz motogp, kot da je edini razred, kot da moto2 in moto3 sploh ne obstajata
Mitutoyo
05. 05. 2016 20.02
končno članek še o kom drugem .....