MotoGP

Tudi bodoči Lorenzov mehanik napoveduje pohod na vrh: 'Z njim ima Ducati dobre možnosti'

Bologna, 25. 08. 2016 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pomemben člen ekipe aktualnega svetovnega prvaka v razredu motoGP Jorgeja Lorenza bo po selitvi k Ducatiju Cristian Gabbarini. Šef mehanikov iz obdobja največjih uspehov Avstralca Caseyja Stonerja verjame, da bodo rdeči z Majorčanom redno v boju za najvišja mesta.

V letošnji sezoni Lorenzo brani naslov v razredu motoGP, ki ga bo letos težko iztrgal iz rok vodilnega v skupnem seštevku Marca Marqueza.
V letošnji sezoni Lorenzo brani naslov v razredu motoGP, ki ga bo letos težko iztrgal iz rok vodilnega v skupnem seštevku Marca Marqueza. FOTO: AP

Diplomirani inženir strojništva, Italijan Cristian Gabbarini, je leta 2005 prišel k Ducatiju kot šef mehanikov, nato pa je s Caseyjem Stonerjem že čez dve leti osvojil naslov v razredu motoGP. Avstralcu je sledil k Hondi, kjer sta leta 2011 proslavila še en naslov, Gabbarini pa zdaj pomaga Jacku Millerju, a naslednje leto se vrača v bolonjsko četrt Borgo Panigale k Ducatiju, kjer bo poskušal osvojiti še en naslov, tokrat s Jorgejem Lorenzom. Prihod Italijana v svoje moštvo so pri Ducatiju potrdili ob dirki za VN Češke v Brnu, za dnevnik MARCA pa je Gabbarini priznal, da je zanj "velika čast", da si ga je želel prav svetovni prvak. "Odločitev je bila zelo težka. Všeč mi je kontinuiteta pri delu. To je moje šesto leto pri HRC," je dejal Gabbarini. "Zelo dobro se razumem z Jackom (Millerjem), z ekipo in vse dobro deluje. Jack se izboljšuje in celotna ekipa opravlja dobro delo. Toda na določeni točki je potrebno vse položiti na mizo, se oddaljiti in pregledati vse za končno odločitev. Zame je čast, da je Jorge želel delati z mano in da me je Ducati najel, da skrbim zanj. Zato sem se tako odločil. Mirno in s tehtnim premislekom."

Čeprav ju druži odličen odnos, Stoner ni vplival na Gabbarinijevo odločitev. Avstralec kot testni dirkač pripravlja Ducatijev moticikel za novo sezono, njegov dolgoletni sodelavec pa ga ima še vedno za največjega talenta, kar jih je kdajkoli videl v motociklistični karavani. "Name (Stoner) ni imel prav nič vpliva. Gotovo mi je bilo všeč, da bi spet delal v ekipi, kjer deluje tudi Casey, saj imava odličen odnos. Vem, česa je sposoben, vem, kaj lahko prinese k delu, zelo veliko. Toda Casey name ni prav nič pritiskal," je nadaljeval Gabbarini. "Vem, da je zadovoljen, saj meni, da sem primeren izbor, toda bil je zelo profesionalen ne glede na prijateljstvo, ki naju druži. Rekel mi je: 'Zadovoljen bi bil, če prideš!' To je, jasno, tudi zelo pomembno, saj ti to pravi Casey Stoner, nekdo, ki ima ogromno sposobnost za ocenjevanja. Toda to odločitev sem sprejel s popolno avtonomijo. Stoner je bil sicer zame največji talent, kar sem jih kdajkoli videl. Glede na čisto hitrost, prilagajanje na spreminjajoče se razmere, da je takoj začutil, kaj se dogaja z motociklom. Je res, da sem z njim delal, a nisem edini, ki tako trdi. Samo glede na čisti talent je bil pred vsemi ostalimi. Zdaj lahko kot testni dirkač prispeva neverjetne reči, ker je del njegovega posla tudi dirkanje z motociklom, na katerem čuti, kaj se z njim dogaja. Tudi navzven pa lahko spremlja druge, ki dirkajo na motociklu. Nekdo s takšnimi izkušnjami lahko ogromno pripomore k razvoju in izboljšanju motociklov Ducatija."

Se bo Lorenzo s šampanjcem polival tudi v rdeči opravi?
Se bo Lorenzo s šampanjcem polival tudi v rdeči opravi? FOTO: AP

Lorenzo si je novega sodelavca želel že lani, a je takrat dobil "košarico", tokrat je trenutni član ekipe Movistar Yamaha imel več sreče. "Za zdaj še nisva govorila. Ne verjamem, da je zdaj pravi trenutek za pogovore o prihodnosti, še posebej za Jorgeja. Vem, da je Jorge ponudil moje ime in da je zelo zadovoljen, da odhajam tja. To mi je dovolj. Zdaj se mora osredotočiti na to prvenstvo in tako mora biti, morava ohraniti določeno distanco, dokler ne bova res morala govoriti. S Jorgejem sem govoril v preteklosti. Obstajali so neki kontakti za odhod k Yamahi in vem, kako razmišlja," pravi Gabbarini, ki je tudi pošteno priznal, da bo do konca sezone navijal za svojega varovanca Millerja, ne moti pa ga niti domnevno težavna osebnost Majorčana: "Če si želim, da bi bil Lorenzo prvak? Ne. Ne navijam za nikogar. Navijam za Millerja, to je moje delo. Sem njegov navijač številka ena. Všeč mi je bil že v moto3. V tem poslu človeška plat ne sme priti v ospredje pred profesionalnega in tehničnega. Moraš zavreči simpatije in antipatije. Lorenzov karakter? Ne razmišljam preveč o teh rečeh. Tudi Casey naj bi imel poseben karakter, zame pa ga imajo vsi izvenserijski dirkači. Jorge je eden najhitrejših, morda celo najhitrejši na svetu. To mi je dovolj. Karakter ne igra vloge."

Sicer pa je Gabbarini navdušen nad predtavami dirkača s številko 99, ki je nazadnje v Brnu spet razočaral v deževnih pogojih in padel na tretje mesto v skupnem seštevku za vodilnega Marca Marqueza (Repsol Honda) in svojega moštvenega kolega Valentina Rossija. Tudi na Ducatiju bo imel vse možnosti za odmevne dosežke, je prepričan izkušeni Italijan. "Lorenzo mi deluje zverinsko. Ne morem reči nič drugega. Nekdo, ki je osvojil te naslove, je izjemno dober. Za mehanika je čast sodelovati z njim, ponavljam. V karieri sem imel kar nekaj sreče. Šest let sem delal s Stonerjem kot inženir, eno leto z Marquezom kot inženir HRC, kjer sem lahko videl, kako dirka Marc in tako naprej. Jorge je še en izvenjserijski dirkač naše generacije," je dodal. "Če gledam trenutne predstave, potem ima Ducati naslednje leto dobre možnosti za naslov. Sicer se še ne ve, kakšno bo tehnično ravnovesje naslednje leto. Tudi Aprilia sestavlja neverjeten motocikel in s tem bi se spremenilo vse, toda v tem trenutku ima dobre možnosti, ravno zato, ker bo imel Jorgeja Lorenza. V obzir je potrebno vzeti tudi dejstvo, da bo sestopil z Yamahe in se povzpel na Ducatija, ki je drugačen motocikel. Ni pa niti boljši in niti slabši. Zato je možno, da bo potreboval obdobje prilagajanja, da bodo prva testiranja naporna, ker bo potrebno poiskati primerno pot. Toda vseeno govorimo o Jorgeju Lorenzu. Ne vidim enega samega razloga, zaradi katerega se že prvo leto ne bi mogel boriti za naslov."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lordslayer
29. 08. 2016 08.32
-1
če bodo res prepovedali zakrilca, bo ducatti spet zanič v ovinkih in tudi vsemogočni lorenco ne bo nič naredil...
ronnie1
26. 08. 2016 20.56
+5
Kakorkoli, JL, MM, VR oziroma se kdo od bivsih prvakov MotoGp. Ce hoces bit uspesen v tem sporto moras biti ego manijak prvega razreda. Razlika je le v njihovem odnosu do javnosti, navijacev medijev....
VirtualX
26. 08. 2016 10.36
+9
Breaking News: "Lorenzo pogorel na Ducatiju, a v žep pospravil milijone."
dugi159
28. 08. 2016 22.25
-1
kraljevski
26. 08. 2016 09.40
+6
Ducati nima corner speeda kot yamaha katerega obvlada 99 najbolje od vseh bomo videli zelim mu uspeh GO46
ronnie1
26. 08. 2016 08.37
+3
Lorenzo je antipaticen, ima "tezek" karakter, vse ga moti in ne zna se obnasati. zato nas je dost taksnih, ki nam zaradi tega ni vsec.Ampak je svetovni prvak, kar ni nakljucje. Ima neverjetne linije in hitrost, ko se v svoji glavi tako odloci. Skratka je posebnez. Njegova voznja v dezju pa....... Ce karikiram, on se je odlocil, da se v dezju ne gre, je prevec nevarno in sploh brez veze ( zelo poenostavljena razlaga seveda). V Brnu so ga v mostvu po menjavi motocikla dobesedno silili, da se je vrnil na stezo. To da si privoscis taksen odnos in stalisce, tudi zato moras imeti jajca in biti skratka nekaj vec in posebnez. Le kdo od vodilnih dirkacev si lahko privosci taksen odnos v smislu "briga me" .? In to cenim in spostujem.
fiftgear
26. 08. 2016 08.41
-1
nekako me spominja na Laudo, ki tudi ni želel voziti v dežju :)
Sputnik
26. 08. 2016 10.57
+2
lauda je bil mojster v vseh pogojih in dežju se je izognil po tisti skoraj usodni nesreči.
Fair
26. 08. 2016 13.12
+0
Mene bi bilo na njegovem mestu, ko o sebi vedno govori v superlativih, malo sram. Zame nekdo, ki si ne upa peljati v dežju, ne more biti svetovni prvak. A zdaj pač more imeti srečo da sonček sije??? Njegov stil vožnje mi je sicer najbolj všeč, žal jo vidim samo v lepem vremenu :)
SENNA1
28. 08. 2016 21.00
+1
nnee
25. 08. 2016 22.30
-4
pravte da je lorenzo zanič, da ni dovolj hiter v dežju, antipatičen... Lorenzo JE CHAMP!
Vogtar Ogt
26. 08. 2016 09.35
+2
rr3
30. 08. 2016 13.14
-2
Sputnik
25. 08. 2016 21.25
+13
rossiju so napovedovali isto pa se ni izšlo. za ducatija je samo en pilot ki ga je v stanju peljat na vrh in to je stoner ki pa se mu ne da. upam da ga ne prime da se vrne ko bo že izven forme in prestar
šumar
25. 08. 2016 19.20
+2
pazi dež pada skrij se haha
hardwear
25. 08. 2016 19.12
+3
Prej bo LOR prvak z ducatijem kot pa rouzek z yamaho....
Sputnik
25. 08. 2016 21.23
+5
Callux
25. 08. 2016 19.01
+15
Me zelo zanima, če tole drži.. Zato se že veselim, da bom tole lahko videl.. Od prvega stika dalje bo zelo zanimivo videti, kako mu bo šlo..
lioon
25. 08. 2016 21.17
+11
Jst sm prepričan, da ne bo imel prevelikih problemov. Še vedno sem mnenja, da odkar je Gigi redizajniral motor je bil ta material za naslov prvaka.
Callux
25. 08. 2016 21.30
+14
Glede motorja se tudi sam strinjam, da je material za prvaka.. Za Jorgeja pa trenutno nisem ravno optimističen, saj mu prilagajanje zadnje čase ne gre najbolje.. Za dobro prvenstva pa upam, da se motim in se bo dobro privadil na drugačen tip motocikla...
lioon
25. 08. 2016 21.42
+13
Jst mislim, da hoče čimprej iz Yamahe... Nova ekipa in nov motor pa ga bosta verjetno motivirala. Mislim tudi, da se je pravi trenutek odločil za prestop, ker če bi to storil recimo takrat ko Rossi, ga verjetno nebi bilo več v GPju haha :D
Callux
25. 08. 2016 21.50
+14
Imaš verjetno zelo prav glede časa prestopa, saj je Ducati po daljšem času sedaj res v strmem vzponu... Njegova motivacija pa bo odvisna tudi od prvih rezultatov :D
gpcoment
25. 08. 2016 22.54
+3
heh ja zdaj je lorenzo eden slabših v dežju, ducati kot dirkalnik eden boljših v dežju... mogoče pa bo lorenzo potem kaj izboljšal vožnjo v dežnih razmerah
gpcoment
25. 08. 2016 22.56
+3
ficfiric 1
25. 08. 2016 18.57
+9
Ja ce bo suho in startal iz prvega mesta mogoce...drgac pa tip nima zivcev...sploh ce mal pomoci stezico..
donmega
25. 08. 2016 18.47
+7
Tale pa je optimist ..
HAILWOODmike
25. 08. 2016 18.34
+1
Ce je rossi soncno....so tile oblacno!!!! Sam v dezju bojo vseeno cisto zadnji
theducatiman
26. 08. 2016 16.49
-1
HAILWOODmike
27. 08. 2016 18.29
+1
nastjamarko
25. 08. 2016 18.16
+2
Nikoli. Pa se po tem ne.
pinocio
25. 08. 2016 17.58
+1
sam če ne bo dežja