Prva liga Telekom Slovenije

FOTO in VIDEO: Zmaga, sladka kot pustni krof – Maribor na derbiju z golom Zahovića Olimpiji zbežal za tri točke

Maribor, 25. 02. 2017 22.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nogometaši Maribora so na derbiju 22. kroga Prve lige Telekom Slovenije z 1:0 premagali večnega tekmeca Olimpijo. Potem ko so Ljubljančani prevladovali v prvem polčasu, je s prvim strelom v okvir vrat Štajerce do zmage popeljal kdo drug kot Luka Zahović, ki v tej sezoni igra v izjemni formi. Štajerci so na vrhu lestvice zmajem zbežali za tri točke (49/46).

Več videovsebin
  • Vrhunci derbija Maribor - Olimpija
    03:40
    Vrhunci derbija Maribor - Olimpija
  • Izjava trenerja Olimpije Luke Elsnerja po porazu na derbiju
    00:52
    Izjava trenerja Olimpije Luke Elsnerja po porazu na derbiju
  • Izjava trenerja Darka Milaniča po zmagi na derbiju
    01:04
    Izjava trenerja Darka Milaniča po zmagi na derbiju
  • Gol Luke Zahovića za vodstvo z 1:0 na derbiju
    01:30
    Gol Luke Zahovića za vodstvo z 1:0 na derbiju

Še pred tekmo so v domačem klubu podarili priznanje vijoličasti bojevnik, ki si ga je tokrat prislužil vratar Jasmin Handanović. Derbi si je ogledal tudi slovenski selektor Srečko Katanec, skupaj s pomočnikoma Alešem Čehom in Tomažem Kavčičem. Ob koncu sedme minute je po živahnem začetku, ki je potekal večinoma med obema kazenskima prostoroma, glavni sodnik Damir Skomina (prvič) prekinil tekmo zaradi pirotehničnega vložka domačih navijačev. Ti so potrdili številčno premoč na stadionu in z napevi v nadaljevanju pripravili lepo vzdušje v Ljudskem vrtu. Kmalu pa je tekmo moral znova prekiniti Skomina, ki je zahteval, da domačim navijačem prenesejo sporočilo, da bodo nogometaši odšli v slačilnice, če se bo pirotehnični šov nadaljeval oz. stopnjeval. V kazenskem prostoru Maribora je v 16. minuti padel ljubljanska zveneča okrepitev Nathan Oduwa, ki ga je zaustavljal Matej Palčič, a se Skomina po blagem dotiku Primorca v vijoličastem dresu ni odločil za enajstmetrovko. V 21. minuti je v kazenskem prostoru Maribora znova padel Oduwa, a je tudi tokrat preveč teatralno padel, tako da je sodnikova piščalka znova ostala nema. Do prvega strela proti vratom, a ne v okvir vrat, je prišlo šele v 26. minuti, ko je z glavo poskusil veteran v dresu zmajev, branilec Branko Ilić. V 28. minuti pa je v kazenskem prostoru Olimpije padel vijoličasti vezist Aleks Pihler, a hitro spoznal, da do kontakta ni prišlo ter se pobral in nadaljeval z igro, Skomina pa je pokazal, da to še zdaleč ni bil prekšrek za najstrožjo kazen. Najnevarnejša akcija Štajercev in sploh prvi poskus proti vratom je prišel v 32. minuti, ko so Ljubljančani pozabili na Milivoja Novakovića, a je Pihler z roba kazenskega prostora meril visoko prek vrat Olimpije. Daleč najnevarnejši napad na tekmi pa je sledil v 34. minuti, ko je do strela po podaji Kingsleyja Boatenga najprej sprožil Leon Benko, nato pa je po bloku Marka Šulerja z roba kazenskega prostora poskusil še Danijel Miškić, a je bil Handanović na mestu. Zmaji so začutili priložnost, v naslednjem napadu je s kakšnih 25 metrov poskusil še vezist Alexandru Cretu, žogo je preusmeril domači branilec Rodrigo Defendi, znova pa je bil Handanović na mestu. Ofenziva zmajev se je nadaljevala, v 39. minuti je znotraj kazenskega prostora atraktivno, s škarjicami, poskusil Benko. Dobre pol minute kasneje pa je bilo še kako nevarno na drugi strani, kjer se je v kazenskem prostoru lepo znašel Luka Zahović, a je zadnji hip pred vratarjem Nejcem Vidmarjem žogo z noge sina športnega direktorja Maribora Zlatka Zahovića žogo izbil Dino Štiglec. Prvi zares nevaren strel zmajev pa je prišel v sodnikovem podaljšku, ko je s plasiranim strelom poskusil Cretu, a se je z obrambo izkazal Handanović, gostujoča klop pa je glasno protestirala, saj je do strela prišlo, potem ko je na zelenici obležal Damjan Bohar, zmaji pa žoge niso poslali z igrišča, prav tako pa Skomina igre ni zaustavil. Polčas se je zaključil z rezultatom 0:0.

Navijači so pripravili lepo kuliso, a prevečkrat nase opozorili s pirotehničnimi vložki.
Navijači so pripravili lepo kuliso, a prevečkrat nase opozorili s pirotehničnimi vložki. FOTO: Aljoša Kravanja

Drugi polčas pa se je začel po željah Štajercev. Iz prve prave priložnosti so nogometaši Maribora v 51. minuti prišli do vodstva z 1:0 v Ljudskem vrtu. Strelec pa kdo drug kot vroči Zahović, ki je zabil še enajsti zadetek v tej sezoni Prve lige. Po nekaj sreče in slabem posredovanju Cretuja je Zahović prišel do žoge, se lepo otresel Ilića in z natančnim strelom z levico na oddaljeno vratnico matiral nemočnega Vidmarja. Ljudski vrt je padel v ekstazo, Olimpija pa je po terenski premoči doživela hladen tuš. Sledil je še strel Dareta Vršiča v 57. minuti tekme, a je bil ta preveč jalov, da bi Vidmar imel kakršne koli težave pri lovljenju žoge. V 61. minuti pa se je izkazal prav Vidmar, ki je ukrotil strel Vršiča z neposredne bližine po hitrem protinapadu Štajercev, potem ko je Olimpija nespametno izgubila žogo na sredini igrišča. V 68. minuti se je trener zmajev Luka Elsner odločil, da na zelenico namesto Benka pošlje Blessinga Elekeja in s tem osveži napad zmajev. Trener vijoličastih Darko Milanič pa je v 74. minuti iz igre potegnil strelca zadetka Zahovića in v igro poslal kapetana Marcosa Tavaresa. Prav Eleke je pa dolgih sušnih minutah Ljubljančanov prvi nevarneje zapretil v 75. minuti, ko je poskusil z razdalje s plasiranim strelom, a izkušeni Handanović ni imel nobenih težav pri lovljenju žoge. Slabih pet minut kasneje je znova udaril Maribor, ki se je v veliki meri že osredotočil (zgolj) na obrambo - z razdalje je z močnim strelom poskusil Bohar, a meril za slabega pol metra prek Vidmarjevih vrat. V 83. minuti je še tretjič na tekmi enajstmetrovko iskal Oduwa, ki je padel ob posredovanju Šulerja, a je Skomina le zamahnil z roko in pokazal na golavt za Maribor. Le minuto kasneje je po podaji rezervista Dina Hotića s kota z ramo poskusil branilec Defendi, a z neposredne bližine meril prek vrat Olimpije. V drugi minuti sodnikovega podaljška je z glavo poskusil branilec Nemanja Mitrović, ki se je vrnil na prvoligaške zelenice po dolgi odsotnostni, a je bil tudi tokrat izkušeni Handanović zbran in žogo zanesljivo ujel. Olimpija do konca več ni zmogla resneje ogroziti vrat Štajercev, tako da se je (pustno) rajanje na Štajerskem lahko začelo. Slovenska športna prestolnica ta hip (ob dejstvu, da Ilka Štuhec in Boštjan Kline prihajata iz Maribora) ima nov razlog za veselje, saj je na ligaški lestvici zdaj Maribor skočil v vodstvo s tremi točkami (49/46). Časa za počitek ne bo veliko za nobeno izmed ekip, saj obe čakata zahtevni tekmi v naslednjem krogu. Maribor bo gostoval v Novi Gorici, Olimpija pa bo gostila velenjski Rudar. 

Dodobra prevetrena zasedba Olimpije je zelenico Ljudskega vrta zapuščala sklonjenih glav.
Dodobra prevetrena zasedba Olimpije je zelenico Ljudskega vrta zapuščala sklonjenih glav. FOTO: Aljoša Kravanja

Prva liga, 22. krog:

Maribor - Olimpija 1:0 (0.0)
Zahović 51.

Postavi:

NK Maribor: Handanović, Viler, Defendi, Šuler, Palčič, Kabha, Bohar, Pihler, Vršič (Hotić/78.), Zahović (Tavares/74.), Novaković. 

NK Olimpija: Vidmar, Klinar, Mitrović, Ilić, Štiglec, Cretu, Miškić, Alves (Novak/77.), Oduwa, Benko (Eleke/68.), Boateng (Avramovski/62.).

KOMENTARJI (968)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

degenos
26. 02. 2017 20.22
-1
hooooooo...kaj se cela slovenija boji olimpije ...vsi navijajo proti njej ...hehehehe...to je pozitivno ponavad !!
engar
26. 02. 2017 19.40
+0
DAjmo Rudar v soboto, toteki navijamo za vas !!! Pa za Domžale še en teden naprej tud. Samo hitro žogo brcite pa bo.
degenos
26. 02. 2017 20.17
+1
Domžale forca kr navijite toooooooooooooooo
aki10
26. 02. 2017 23.06
+1
Dobr, da v soboto navijate za njih ker ne bo nobenga učinka. Tekma Olimpija - Rudar je v nedeljo ;) Drgač pa ne mislt, da boste z lahkoto šli čez Gorico..
degenos
26. 02. 2017 19.27
-3
filozofi ....olimpija bo prvak ..zapomnite si to
degenos
26. 02. 2017 20.14
+1
Jožica2611
26. 02. 2017 19.05
+10
Zanima me zakaj so umaknili najbolj bedasto izjavo, ki jo JE DAL GLAVNI KRIVEC ZA PORAZ ILIČ - BILI SMO DVA, PAZI TO DVA RAZREDA BOLJŠI!!! KAKO HUDIČA SI DVA RAZREDA BOLJŠI, ČE DAŠ EN GOL MANJ KOT NASPROTNIK IN ČE TE TA TAKTIČNO DEKLASIRA. TA IZJAVA ŽE MEJI NA IZJAVE CIMETA - KOT NPR. BOLI ME KOLENO IN TO NA NOGI Pa saj druge izjave žabarjev pred tekmo tudi mejijo na idiotizem pa take pa to
degenos
26. 02. 2017 19.30
-6
ko bi vedel kaki so vaši komentarji ko zgubite??!!
degenos
26. 02. 2017 20.23
-2
polimer
26. 02. 2017 18.45
+2
Enajst solerjev nikoli ne bo premagalo MB. Ilić pa je glavni krivec za poraz, saj se je umaknil Zahotu, ko je streljal.
CastrumFF
26. 02. 2017 18.37
-4
Dejmo Olimpija (plosk, plosk, plosk...plosk, plosk) odmeva naj do neba (plosk, plosk, plosk...plosk, plosk) v dobrem in slabem s tabo smo mi mi smo tvoji Dragonsi! (plosk, plosk, plosk...plosk, plosk) Dejmo Olimpija (plosk, plosk, plosk...plosk, plosk) naj poje Ljubljana vsa (plosk, plosk, plosk...plosk, plosk) za vcerajsnji rezultat dol nam visi mi smo tvoji Dragonsi! (plosk, plosk, plosk...plosk, plosk)
polimer
26. 02. 2017 18.40
+3
Srca ne moreš kupiti. J.be se tem igralcem za olimpijo.
maxmoritz
26. 02. 2017 20.09
ti kr plosk plosk ploskaj, vam nič ne pomaga................
degenos
26. 02. 2017 20.18
290ktober
26. 02. 2017 18.22
interpelator… ti to iz Hrastovca komentiraš?
degenos
26. 02. 2017 19.31
-1
Yokte
26. 02. 2017 16.25
+1
Zakaj slovenska rtv ne prikaže v živo vseh provokativnih dogodkov na tribunah navijačev (posebno ob prekinitvah tekme). Ali delajo po direktivi v korist policije, katera potem lahko manipulira z ugotovitvijo in prirejevanjem posnetkov (dokazov) izgredov???? In kdo je odgovoren za vnos raznih problematičnih in nevarnih sredstev na stadione, ki lahko ogrožajo življenja gledalcev (podobno smo že videli na stadionih po svetu) ?? Kakšno odgovornost imajo razne varnostne službe pri kontroli in vstopu gledalcev na stadion? Ali so sploh odgovorni za takšno varovanje? Čemu so namenjene takšne poostrene kontrole pri vstopu? Kako so to uspešno uredile druge države? Sicer pa imajo v naši državi oblast redarji in lastniki pokradenega denarja oziroma uniformirana in mafija belih ovratnikov !!!!!
RockSt
26. 02. 2017 15.52
+2
Žabe svatbo so imele, zbrane iz sosednjih mlak, jedle pile so in pele: rega, rega rega, kvak, kvak. Skokica nevesta mlada, ženin bil je dolgokrak, rajala oba sta rada: rega, rega rega, kvak, kvak. "Živi ženin naš z nevesto!" glas povzdigne krakov svak; zagrmi jih kakih dvesto: rega, rega, rega, kvak, kvak. Po večerji zavrte se, ko je bil že pozen mrak; rajajo da vse se trese: rega, rega, rega, kvak, kvak.
RockSt
26. 02. 2017 15.54
+1
pesmica da malo potolažimo naše male žabice
RockSt
26. 02. 2017 15.43
+5
Maribor glavno mesto Slovenije ebeš Ljubljano.
degenos
26. 02. 2017 20.16
macek_garfield
26. 02. 2017 15.41
+3
ha haha takozvana puma ha haha ne me hecat, pa uni eduva, ki ga gazdi duva, kako se je tetralno metal v kazenskem prostoru pa to, snorkicni, kakica, zelelelnko kako ste kaj pa to, aja pa prodana dusa elznerichi pa to samo nekaj vam povem Luka Zahovic pa to, habarji pa to gotofi ste pa to
MaunelNeuer
26. 02. 2017 15.11
+3
tolko so žabari o petardi kvakali, pa niti blizu tega ane
A4`
26. 02. 2017 15.05
+4
In vse tiho je bilo... kvak
nikajzadodat
26. 02. 2017 15.30
+1
SavaRe
26. 02. 2017 14.22
+11
Popoln vikend Ilka Štuhec dobila mali kristani globus v kombinaciji.Maribor svetovno središče uspehov.
degenos
26. 02. 2017 14.29
-5
in zdej boste povišal socialne podpore ..!!
SavaRe
26. 02. 2017 14.32
+15
Ja bomo v Ljublano prišli,delat,ker je preveč žaberjev lenuhastih za delo
degenos
26. 02. 2017 14.34
+0
SavaRe
26. 02. 2017 14.39
+6
seveda, pa zmajčice kavsat ko smo jim tko simpatični sploh v letnem času na morju ko si jih menjavamo kot pri dojenčku planice
degenos
26. 02. 2017 14.42
+1
pa kavsi ti koga hočš ..ane stvar navade
beukcan
26. 02. 2017 15.01
-1
Mariborčani PRIDEJO V Ljubljano??? To pomeni da se bodo proti Ljubljani vile karavane podivjanih romov. Zelo zanimivo!!
MaunelNeuer
26. 02. 2017 15.13
+2
kolko vem je največ ci,ga,nov na fužinah, to pa ni v MB..ane
nikajzadodat
26. 02. 2017 15.23
+2
Mladen edino kredibilno sporocilo. Pusti nogomet ni za vsakega :)
degenos
26. 02. 2017 17.42
engar
26. 02. 2017 13.50
+5
Sem še enkrat počasi pogledal gol. Zaho je pa ja bil sam med osmimi žabami, ki so ga samo gledale v sredini.
degenos
26. 02. 2017 14.15
-2
MaunelNeuer
26. 02. 2017 15.15
+2
za žabare se verjetno ne bo, ko jh mulc tk obrača
nikajzadodat
26. 02. 2017 15.25
+2
Zaho jr. vse spoštovanje, ne vem pa kaj bi pa vi s tribune!?Lahko samo navijate ! :)
MaunelNeuer
26. 02. 2017 15.50
-1
ka pa lahk navijači druzga delajo' a dregonsi bi jm pa lahk pomagali še na igrišču al kaj?
*sweet*
26. 02. 2017 13.17
+9
Skomina pa me je razočaral.Vedno sem ga imel za fer sodnika ki sodi pošteno.Učeraj je sodil ko večina sodnikov v prvi SLO ligi torej v prid Olimpije.Kake faule so delali Olimpijni igralci pa nič naš se ga je samo dotaknil in že je piskal.Tako sramotnega sojenja nisem pričakoval od Skomine nikoli in nikdar.Očitno je podlegel določenim pritiskom kar je škoda.
nikajzadodat
26. 02. 2017 13.20
-5
*sweet* si res uglajen, prijazen in zanimiv, samo to je nogometni forum ;)
degenos
26. 02. 2017 13.21
-2
MaunelNeuer
26. 02. 2017 13.21
+6
na zaj, še skomino so podkupli žabari, ampak k sreči jim tud to ni pomagalo hahahaha
degenos
26. 02. 2017 13.40
-1
engar
26. 02. 2017 13.51
+7
Evo končno, sem že mislil da sem samo jaz to videl...
degenos
26. 02. 2017 14.16
-1
tko je treba sodit ...tko postaneš dober sodnik ....
SavaRe
26. 02. 2017 14.34
+5
Skomina novi član na Mandaričevem plačilnem listu.
degenos
26. 02. 2017 14.34
-1
290ktober
26. 02. 2017 15.07
MaunelNeuer
26. 02. 2017 15.31
+3
inter dobr sodnik postaneš če si nevtralen, to pa tud skomina ni več
degenos
26. 02. 2017 17.43
on pa sodi na evropskih pa svet prvenstvih
290ktober
26. 02. 2017 12.56
+7
Tudi Skomina ,ki ni sodil očitnih faulov nad mariborčani jim ni mogel pomagat
degenos
26. 02. 2017 12.40
-4
kje so dej žabrji nobenga tle ....sam jst igram simultanko s totekijo in njihovimi simpatizerji ...kuuuuul
RayManzarek
26. 02. 2017 12.51
+3
@"sam jst igram simultanko s totekijo in njihovimi simpatizerji" - prevedeno: gledaš lestvico in mastrubir*š. Lepo, da priznaš. PS: kak kaj tvoj svizec?
degenos
26. 02. 2017 13.22
-1
sej ne znajo obdržat prednosti ,...v prvem delu so vodil 5 pik
MaunelNeuer
26. 02. 2017 13.23
inter a ne boš zaj zagovarjal žabarov, kot si jh do zaj? ane
MaunelNeuer
26. 02. 2017 13.24
ne znajo obdržat prednosti, pa si kvakal da so v vzponu...ane
degenos
26. 02. 2017 13.41
-2
toteki niso znal obdržat točkovno prednost v prvem delu 5 pik
MaunelNeuer
26. 02. 2017 15.50
kako toteki če so pa celi cajt žabari vodli?
degenos
26. 02. 2017 17.43
5 pik so vodil maribori ----in zapravli prednost to mal predkoncem prvega dela
degenos
26. 02. 2017 12.35
-2
a je to kvaliteta šampionov ...tolk mal strelov na gol ... in to doma pred svojimi borzijanci !!
A4`
26. 02. 2017 14.56
+0
Pa ti nisi normalen... če je kdo tu primitivec, nimaš kaj drugega počet kot cele dneve gluposti pisat na tej strani? Življenje pa tako, da se mi kr smiliš...
MaunelNeuer
26. 02. 2017 15.33
-1
vda je kvaliteta to. manj strelov pa vseeno zmaga. okrepitve se pa nč ne poznajo
MaunelNeuer
26. 02. 2017 15.33
-1
degenos
26. 02. 2017 12.32
-5
hehehehehe...povsod bojo še napake pa poškodbe ..še bo zanimiv !!!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.