MotoGP

Dovi bo s 'pola' poskušal postati deveti različni zmagovalec, Rossi in Lorenzo: Prvi štirje imamo podoben ritem

Sepang, 29. 10. 2016 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Najboljši motociklisti sveta so ta konec tedna zbrani v Sepangu, kjer je na sporedu predzadnja preizkušnja letošnje sezone. VN Malezije bo v razredu motoGP z najboljšega startnega položaja začel Andrea Dovizioso, ki se je najbolje znašel v zahtevnih razmerah. Hitra sta tudi oba dirkača Yamahe, ki bosta tudi začela v prvi startni vrsti. Odpisati pa ne gre niti rahlo obolelega Marca Marqueza.

Pri Ducatiju so bili izjemno zadovoljni nad 'pole positionom' Andree Doviziosa.
Pri Ducatiju so bili izjemno zadovoljni nad 'pole positionom' Andree Doviziosa. FOTO: AP
Nekdanji svetovni prvak v motociklizmu Wayne Gardner se je vrnil v domačo Avstralijo, potem ko so ga aretirali med veliko nagrado Japonske 16. oktobra. Sedeminpetdesetletnik je bil obtožen, ker naj bi se sprl z drugimi gledalci in jih žalil ter napadel. Gardner je bil skoraj dva tedna v zaporu Shimotsuke, 100 km severno od Tokia, kjer ga je policija skoraj vsak dan zasliševala. "To so bili moji najbolj grozni dnevi v življenju, saj sem bil zaprt v celici in 12 dni brez komunikacije z zunanjim svetom. Poleg tega nisem naredil nič napačnega, branil sem se le, ko me je nek možak odrinil in nato še nekaj časa držal," je dejal Gardner po prihodu v Avstralijo. Japonci naj bi ga izpustili po plačilu 2280 ameriških dolarjev kazni in po priznanju krivde.

Svetovno motociklistično prvenstvo se bliža h koncu. Dirka za VN Malezije v Sepangu je že sedemnajsta preizkušnja v letošnji sezoni. Po končani nedeljski dirki pa bo na sporedu zgolj še tradicionalen zaključek sezone v Valencii. Predzadnjo dirko sezone bo z najboljšega startnega položaja začel Andrea Dovizioso, kateremu se je sprememba taktike sredi kvalifikacij obrestovala. Italijan bo tako, po dirki v Assnu, še drugič v letošnji sezoni dirko začel s prve startne pozicije. Ducatijev dirkač je tako v odličnem položaju, da postane še deveti različni zmagovalec v letošnjem prvenstvu. Dovija sicer že kar nekaj dirk novinarji sprašujejo, ali lahko tudi on v letošnji nepredvidljivi sezoni doseže kakšno zmago. Italijan jim vselej z nasmeškom odvrne, da takšnih stvari ne more napovedovati, in tudi po kvalifikacijah v Sepangu ni bilo nič drugače. "Zelo sem zadovoljen z izbrano strategijo. Uspelo mi je odpeljati hiter krog na mehki in trši različici gume. Prvoten načrt je bil sicer, da med kvalifikacijami ne bom opravljal postankov in da bomo celotne opravili na mehkejši različici, ker so se vsi ostali odločili za tršo. Sprva sem bil prepričan, da smo storili napako. Nato sem se odločil, da bom vseeno opravil postanek in namestil tršo različico, čeprav do konca ni bilo več veliko časa. Uspelo mi je nekaj dobrih krogov, in drugi je bil dovolj hiter, da sem si privozil 'pole'. S celotnim koncem tedna sicer nisem povsem zadovoljen. Upam, da lahko še nekaj stvari popravimo na jutranjem ogrevanju. Vsi si želimo suhe dirke, a mi smo po mokrem zelo konkurenčni," je bil po opravljenih kvalifikacijah vidno zadovoljen 30-letni Dovizioso.

Prvi trije na kvalifikacijah pred VN Malezije. Rossi, Dovizioso in Lorenzo.
Prvi trije na kvalifikacijah pred VN Malezije. Rossi, Dovizioso in Lorenzo. FOTO: AP

Po kvalifikacijah je bil zelo zadovoljen tudi devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi, ki si je z zadnjim hitrim krogom privozil drugi startni položaj pred jutrišnjo dirko. Italijan je po katastrofalnih kvalifikacijah pred zadnjo dirko na Phillip Islandu, ko je dirko začel s 15. startnega mesta, tako znova v prvi startni vrsti. Dirkaški doktor ima tako odlično priložnost, da z dobro dirko dokončno potrdi naziv podprvaka za sezono 2016. Pred moštvenim rivalom Jorgejem Lorenzom ima namreč 24 točk prednosti, in če bo imel po dirki več kot 25 točk prednosti, si bo zagotovil naziv drugega najboljšega dirkača. Seveda pa so cilji 37-letnega dirkača veliko večji in se bo na jutrišnji dirki zagotovo želel boriti za zmago, saj ni slavil že vse od junija, ko je zmagal na dirki za VN Katalonije. "Vselej je pomembno, da lahko dirko začneš s prve startne vrste in ti daje dober občutek. Bil je dober dan, saj sem se od začetka počutil odlično. Vsi upamo, da jutri ne bo dežja, ker se nam v suhem res obeta dober boj. Sem hiter, toda prvi štirje imamo podoben ritem. Nov asfalt ima dober oprijem in manj grbin, a se dalj časa suši. Lahko voziš na polno, a moraš vseskozi biti pozoren na razmočene dele dirkališča. Če je povsem mokro ali povsem suho, imamo dober ritem," je bil veliko bolje kot v Avstraliji po kvalifikacijah razpoložen Rossi.

Valentino Rossi bo lovil novo zmago v Maleziji, od aktualnih dirkačev je daleč najbolj uspešen dirkač na omenjenem dirkališču.
Valentino Rossi bo lovil novo zmago v Maleziji, od aktualnih dirkačev je daleč najbolj uspešen dirkač na omenjenem dirkališču. FOTO: AP
Po dolgem času pa se je na mokrem dirkališču znašel tudi lanski svetovni prvak Jorge Lorenzo, ki je sicer v drugem delu sezone v izjemno slabi formi, potem ko je na uvodnih šestih dirkah trikrat zmagal. Španec se še vedno bori za naziv podprvaka, a mora ob enem biti tudi pazljiv, saj za zdaj še nima zagotovljenega tretjega mesta. Maverick Vinales, ki bo v prihodnji sezoni pri Yamahi zamenjal prav Lorenza, za rojakom zaostaja zgolj še enajst točk. Toda petkratni svetovni prvak po kvalifikacijah ni razmišljal o bitkah v prvenstvu, ampak je bil predvsem zadovoljen s svojo predstavo po mokri stezi. "Škoda je, ker nismo imeli povsem suhega prostega treninga. Toda oprijem asfalta je res izjemen, razen v nekaterih prenovljenih zavojih. Sem konkurenčen tako v suhem kot tudi v mokrem. Naša strategija je bila, da ves časa vozimo na polno. Naš ritem je dober, za 'pole' nam je zmanjkalo zgolj nekaj eksplozivnosti. Ampak smo v prvi vrsti, in to je pomembno. Neverjetno, kako podoben ritem imamo prvi štirje. Na mokri stezi se počutim res dobro, toda nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo," je povedal Lorenzo, ki bo po dirki v Valencii predal svojo krono svetovnega prvaka Marcu Marquezu.Španec bo tokratno dirko začel z druge startne vrste, saj je postavil četrti čas kvalifikacij. Novopečeni svetovni prvak ima sicer nekaj zdravstvenih težav in ni bil povsem stoodstoten med kvalifikacijami, a mu je vseeno uspelo odpeljati dober krog in bo tudi na jutrišnji dirki še kako nevaren v boju za najvišja mesta."Za mano je dober dan. Počutim se bolje kot včeraj, kar je pomembno (zaradi prebavnih motenj je izpustil petkov drugi prosti trening). Počasi pridobivam izgubljeno moč in prepričan sem, da bom do dirke že povsem okreval. Ne glede na vremenske razmere mislim, da se lahko borimo za stopničke," je optimističen v svojih napovedih Katalonec.
Pasica VN Malezije 2016
Pasica VN Malezije 2016 FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
29. 10. 2016 22.32
-5
jutri bo ponovno pestra dirka, mogoče se bosta pa spet dregnila Rossi in Marquez tako kot lani.
boki37
29. 10. 2016 20.56
+1
To so še lepše dirke, ko je boj za prvaka že odločen- brez taktiziranja.
iga_biba
29. 10. 2016 20.29
+1
Se na sliki zelo prisiljeno smeji. Verjetno zato, ker je tudi Ducati hitrejši.
Madeni
29. 10. 2016 18.38
-2
Še slepa KURA zrno najde..
CrushLow
29. 10. 2016 22.31
+2
sam ti se kr tavas okol pa kavsas u prazn !? ...
SENNA1
29. 10. 2016 18.26
+0
GREMO,VALE,PO,NOVO,ZMAGO.LP
lioon
29. 10. 2016 15.35
+2
Bi si pa počasi že zaslužil to zmago no. Mu privoščim :)
Vito ? Kav?i?
29. 10. 2016 14.56
+6
tedo pojdi malo na zrak ;)
tedoVV2HCmedo
29. 10. 2016 14.49
-13
Sezona je že odločena in s tem končana, tako da je brezzveze temu posvečati pozornost.
Blaž Peace
29. 10. 2016 14.58
+7
Tekmuje se do konca.in se vedno rad gledam moto in navijam za legendoROSIJA
Baletka
29. 10. 2016 15.38
+11
sploh nevem kaj komentiraš potem.. za ljudi, ki z navdušenjem spremljamo šport takšen ali drugačen.. gledamo sezono do konca,.
Nightyfly
29. 10. 2016 17.52
-3