MotoGP

FOTO in VIDEO: Jarvis optimističen ob razkritju nove M1: Želimo si osvojiti vse tri naslove!

Madrid, 20. 01. 2017 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Moštvo Movistar Yamaha je v Madridu predstavilo motocikla, s katerima bosta v svetovnem prvenstvu razreda motoGP tekmovala Valentino Rossi in Maverick Vinales. Japonsko moštvo je moralo v lanski sezoni priznati premoč velikemu rivali Hondi, tako so med zimskim premorom vse sile usmerili v to, da bodo v letošnji znova zavzeli vrh kraljevega razreda.

"Zunanji izgled je enak, a spodaj se skriva nekaj povsem novega," so drzno napovedali pri Yamahi. Na gala prireditvi v Madridu je moštvo Movistar Yamaha, kot prvo, razkrilo motocikel za prihajajočo sezono razreda motoGP. Japonski inženirji in oblikovalci so na prvi pogled izdelali skoraj identično M1 Yamaho, s kakršno so tekmovali že v sezoni 2016. Motocikel za prihajajočo sezono ima od vidnejši zunanjih sprememb nekoliko temnejši odtenek modre barve in pa logo glavnega sponzorja Movistar je nekoliko večji, kot prejšnja leta. A glavno se seveda skriva pod oklepom in tam, kot pravijo pri Yamahi, so storili največji napredek, glede na lansko sezono. Valentinu Rossiju in Mavericku Vinalesu so po besedah vodilnih mož Yamahe, pripravili motocikel za ponoven skok na vrh kraljevega motociklističnega razreda.

"V letošnji sezoni želimo osvojiti vse tri naslove. Naslov med dirkači, med konstruktorji in med ekipami. Ekipa je enaka, kot v lanski sezoni, izgubili smo zgolj enega moža (Jorgeja Lorenza op. p.), zato vsi že vedo, kako poteka delo v našem kolektivu. Ni zgolj pomembno, da smo pripravljeni s tehničnega vidika, pomembno je tudi, da pripravimo primerno okolje za dirkača. To smo pokazali že na prvih testiranjih v Valencii, ko smo Mavericku motocikel okrasili s prav posebnimi nalepkami in barvo. Seveda to vse zaradi njegovega imena in značaja, saj je vendarle Maverick iz filma Top Gun," je na predstavitvi v Madridu povedal šef moštva Yamahe Lin Jarvis. Seveda je bilo največ pozornosti usmerjene v oba dirkača, ki si bosta prvič v njunih karierah skupaj delila garažo. Mladi Maverick je že večkrat zatrdil, da se mu je v čast, da se bo lahko učil od velikega Rossija. Tudi Italijan je zadovoljen z novim moštvenim kolegom, čeprav je že večkrat v šali dejal, da bi si ob sebi želel počasnejšega dirkača. Dirkaški doktor sicer začenja že svojo 18 sezono v kraljevem motociklističnem razredu in bo znova eden iz med kandidatov za naslov prvaka, ki bi za njega bil že jubilejni deseti. Italijan prav tako zelo dobro pozna delovanje znotraj Yamahine garaže, saj bo v sezoni 2017 še dvanajsto leto branil njihove barve v svetovnem prvenstvu. Sam zaenkrat sicer ne razmišlja v naslovu, temveč zgolj o konstantnem uvrščajo na oder za zmagovalce, še prej pa si seveda želi uspešnih testiranj, kjer bodo želeli pripraviti dober motocikel, ki bo celotno sezono korak pred konkurenco in ne zgolj na začetku, kot se je to zgodilo lani. Yamaha je v lanski sezoni namreč dobila pet od uvodnih sedmih dirk, nato pa do konca sezone, ki je trajala osemnajst dirk, zgolj še eno.

Maverick Vinales in Valentino Rossi bosta v prihajajoči sezoni poskušala Yamahi privoziti naslov svetovnega prvaka. A pozor, na vrhu je prostora zgolj za enega.
Maverick Vinales in Valentino Rossi bosta v prihajajoči sezoni poskušala Yamahi privoziti naslov svetovnega prvaka. A pozor, na vrhu je prostora zgolj za enega. FOTO: motoGP

"Nov motocikel mi je zelo všeč, je zelo močan z novimi gumami, še posebej v uvodnih krogih. To je dobro. Vsekakor nas čaka še veliko dela, da bomo konkurenčni tudi v drugem delu dirke. V lanski sezoni smo v tem elementu zelo trpeli, še posebej če se primerjamo s Hondo, ki je naredila tam največjo razliko. Moramo varčevati z gumami in biti konstanti proti koncu dirke. Delo nas čaka še tudi z elektroniko in novo šasijo," je po predstavitvi v Madridu povedal Rossi, ki je zadnje tri sezone vselej končal kot podprvak, dvakrat ga je premagal Marc Marquez, enkrat pa Lorenzo, ki je po koncu sezone zapustil moštvo in si nov izziv poiskal pri Ducatiju. Svoje pa je na gala dogodku pristavil tudi generalni direktor Yamahe za motošport Kouiči Cuji, ki je razložil, da so v nov motocikel vložili veliko tradicionalnih japonskih vrednot. "Naš cilj je vselej razviti in izdelati takšen motocikel, ki pooseblja vse Yamahe skozi zgodovino. Motocikel je popolnoma preurejen. Naša filozofija je takšna, da ustvarjamo motocikle, ki so dobro vodljivi. To je edini cilj," je bil kratek in jedrnat Cuji. "Osvojili smo pet naslovov v zadnjih desetih letih, to pove dovolj. V novo sezono vstopamo močni," pa je dodal direktor ekipe Yamaha motoGP Massimo Meregalli. Kako uspešni so bili v japonskem moštvu pa bo seveda vidno že na prvih uradnih zimskih testiranjih, ki bodo na sporedu med 30. januarjem in 1. februarjem v tropskem Sepangu. Yamaha na prizorišče prihaja z manjšo prednostjo, saj je za razliko od ostalih moštev, na dirkališču v Sepangu že opravila zasebna testiranja ob koncu novembra in že imajo nekaj podatkov, kako se njihov motocikel obnaša v tropskih pogojih Malezije. Seveda pa je do prve dirke še veliko časa in karte pri vrhu se lahko še močno premešajo. Nova sezona se sicer začne z dirko pod žarometi v puščavskem Losailu 26. marca.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Julij Cezar
23. 01. 2017 19.31
-2
Letos se nam obeta še bolj nora sezona, kot lanska, tudi v moto2 zna biti zanimivo kaj bosta pokazala Quartararo, in Binder,
mojcd
20. 01. 2017 15.26
+7
kateri pa je tretji naslov? konstruktor in ekipa??
cava
20. 01. 2017 16.32
+5
Ja h konstruktorskemu pripomorejo vsi, ki tekmujejo z Yamahnimi pogonskimi agregati, Ekipnega pa osvojijo lahko zgolj s točkami od dirkačev Movistar Yamah (VIN in ROS) :)
jebalvisvoju
20. 01. 2017 12.48
-5
zivi bili pa videli kaj bo hihi
paulista
20. 01. 2017 10.52
-17
Bomo videli kaj bo , človeka ki je lani zmagal dirko več kot ta dva na sliki skupaj ga več ni pri Yamahi , sicer je bila Yamaha že dolgo na vrhu naj bo sedaj še malo obdoje Ducatija in Suzukija :-)