MotoGP

Jarvis: Maverick ni prišel, ker bi rad bil zvezdnik, niti zaradi denarja, prišel je po naslov!

Madrid, 15. 01. 2017 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dirkači in moštva že odštevajo dneve, ko se bodo začela prva uradna testiranja pred začetkom svetovnega prvenstva v razredu motoGP. V prihajajoči sezoni bo zagotovo zelo zanimivo v moštvu Movistar Yamahe, kjer se je legendarnemu Valentinu Rossiju pridružil mladi Maverick Vinales. Španec zatrjuje, da se je prišel učit od dirkaškega doktorja, v mislih pa ima seveda tudi naslov prvaka.

Maverick Vinales bo v prihodnji sezoni nastopal za moštvo Yamaha. Si lahko že v prvi sezoni pokori celotno konkurenco?
Maverick Vinales bo v prihodnji sezoni nastopal za moštvo Yamaha. Si lahko že v prvi sezoni pokori celotno konkurenco? FOTO: motoGP

Po lanski sezoni, ko je Marc Marquez še tretjič v štirih sezonah postal svetovni prvak razreda motoGP, so se karte v karavani elitnega motociklističnega razreda močno premešale. Po izjemno uspešnih devetih sezonah in treh naslovih svetovnega prvaka se je namreč Jorge Lorenzo odločil, da zapusti moštvo Yamaha in si nove izzive poišče pri italijanskem Ducatiju. Izpraznjeni sedež pri japonskem moštvu pa je hitro zapolnil mlad in talentiran Maverick Vinales, ki je v krstnih dveh sezonah v elitnem razredu nastopal za moštvo Suzuki Ecstar. Španec je v lanski sezoni na kar lepem številu dirk opozoril nase z dobrim dirkanjem, ne nazadnje si je na dirki za VN Velike Britanije v Silverstonu z zelo suvereno vožnjo, ko je vodil praktično celotno dirko, privozil prvo zmago med elito in prvo za Suzuki po letu 2007, ko si je konkurenco med elito v Le Mansu pokoril Chris Vermeulen. Sedaj pa se je Mavericku ponudila priložnost, da se je pridružil enemu najbolj uspešnih moštev v zgodovini motociklističnega svetovnega prvenstva. Pri Yamahi pa je dobil tudi priložnost, da se bo lahko učil in sodeloval z legendarnim Valentinom Rossijem, ki je z Yamaho osvojil štiri naslove svetovnega prvaka v razredu motoGP. "Moštvo Yamaha sem izbral, ker to, da si bom garažo delil z Valentinom, je edinstvena priložnost za mladega dirkača. Želim se učiti od najboljšega," je v pogovoru za italijansko spletno stran GPone povedal Vinales, ki je pred dnevi praznoval 22. rojstni dan.

Navdušenje nad novim moštvenim kolegom je večkrat pokazal tudi izkušeni Rossi. Dirkaški doktor je v zadnjih treh sezonah vselej osvojil naslov podprvaka in si pred koncem kariere močno želi osvojiti še deseti naslov svetovnega prvaka. Zanimivo je, da je v petnajstih sezonah, odkar Rossi nastopa v elitnem razredu motociklizma, zgolj trikrat v prvenstvu zaostal za svojim moštvenim kolegom. V vseh treh primerih ga je premagal sedaj že nekdanji moštveni kolega Lorenzo. To vsekakor niso najbolj spodbudni podatki za Vinalesa, ki je odkrito priznal, da je k Yamahi prišel po naslov svetovnega prvaka. In prav zaradi Maverickovega talenta in entuziazma se Rossi veseli sodelovanja z njim. "Maverick je dober dirkač, ki lahko še veliko napreduje. Malo me skrbi, ker sem znova dobil zelo močnega moštvenega kolega in pri 22-ih ima še veliko časa, da postane še boljši. Zadovoljen sem, ker bomo imeli močno moštvo. Jaz imam izkušnje, on je mlad, oba pa sva odlična dirkača. Njegov prestop je slab za Suzuki in odličen za Yamaho," je v pogovoru z italijanskimi novinarji povedal 37-letni Rossi.

Valentino Rossi in Maverick Vinales bosta sredi prihajajočega tedna tudi predstavila novo M1 Yamaho, s katero bosta želela premagati večne tekmece pri Hondi.
Valentino Rossi in Maverick Vinales bosta sredi prihajajočega tedna tudi predstavila novo M1 Yamaho, s katero bosta želela premagati večne tekmece pri Hondi. FOTO: Twitter

Moštvo Movistar Yamaha bo sicer 19. januarja predstavilo motocikla, s katerima bosta Vinales in Rossi v prihajajoči sezoni poskušala zmagovati na dirkah za svetovno prvenstvo. Kmalu po predstavitvi pa se bo moštvo z ostalimi iz karavane odpravilo v Malezijo, natančneje v Sepang, kjer bodo med 30. januarjem in 1. februarjem na sporedu prva uradna testiranja pred novo sezono. Prva so moštva opravila takoj po koncu lanske sezone v Valencii, kjer je Vinales z izjemno hitrimi krogi takoj navdušil vodilne može pri Yamahi. Pred Špančevim drugim preizkusom novega motocikla pa je spregovoril tudi alfa in omega japonskega moštva Lin Jarvis. Šef Yamahe je priznal, da je kljub temu, da je v moštvu Rossi, Vinales k njim prišel po naslov svetovnega prvaka. "Zelo sem zadovoljen z izbiro dirkača. Seveda je zelo težko poiskati zamenjavo, ko izgubiš svetovnega prvaka, kakršen je Jorge Lorenzo. Imeli smo na izbiro dva dirkača, izkušenega in mladega. Izkušeni je bil Dani Pedrosa, mladi pa jasno Maverick, ki je bil tudi naša prva izbira. K Yamahi ni prišel, ker bi rad postal zvezdnik, niti zaradi denarja, želi si postati svetovni prvak. Želi postati najboljši. In to nas je prepričalo," je na nedavni naznanitvi o razkritju novega motocikla povedal Lin Jarvis. Yamaha mladega Vinalesa zelo ceni, med drugim so mu pred dnevi tudi pripravili presenečenje za rojstni dan, ko ga je obiskala celotna ekipa in tudi Valentino mu je prišel čestitat za osebni praznik.

Japonsko moštvo sicer še naprej dviguje napetost pred uradno predstavitvijo novega motocikla. Sedaj so pri Yamahi objavili naslednji video posnetek, kjer oba dirkača skoraj že pokažeta, kaj bosta v prihajajoči sezoni krotila po dirkališčih sveta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaunelNeuer
15. 01. 2017 17.13
-29
najprej bo moral prek norega rojaka, se ve o kom govorim
Erik Volk
15. 01. 2017 19.15
-22
Mislim, da preko Marqueza letos ne bo lahko...era 93 se nadaljuje!!!
MaunelNeuer
16. 01. 2017 21.40
-4
vsako leto težje bo, talent in še št napak se zmanjšuje
thepatronaža
15. 01. 2017 16.05
-24
če neč drugega, ga bom brcnu ;D
Callux
15. 01. 2017 14.48
+19
Dejstvo je, da Rossi z Maverickom ne bo imel lahkega dela, daleč od tega.. Je pa tudi res, da enako velja tudi obratno.. Logično je, da si želi naslova, zato ga je Yamaha izbrala in naj bi predstavljal tudi njeno dolgoročno prihodnost.. Status zvezdnika in denar pa sta samo logični posledici tega..
P0K3RC4T912
15. 01. 2017 22.46
-20
P0K3RC4T912
15. 01. 2017 13.58
-31
Moje mnenje je da bo Maverick deklasiru Rossija. Deklasiru totalno. Mislim da se nam obeta pestra 2017 :) Mnenje za Lorenza je pa da bo letos trdo garau da bo drug let v resnem boju z Maverickom pa Marquzeom :) LP vsem pravim navijacem MotoGPja
PS2Xministri
15. 01. 2017 14.10
+28
ja-ja ..kar umikal se mu bo tudi Lorenzo je občutil Rossijevo zagnanost za deseti naslov.
P0K3RC4T912
15. 01. 2017 19.45
-34
A si zenska da rabs takoj pretiravat? Povedu sm mnenje. Lahko da se motim
rr3
16. 01. 2017 12.34
-5
PS-2Xministri saj se mu umikajo pa tud tok ni da bi bil jih sposoben prehitet pol pa brca okol.
Erik Volk
15. 01. 2017 13.24
-22
Jah...če se je prišel učit od Rossija, je to eno...če pa še želi naslov, bo to druga pesem!!! Mislim, da more biti jasno, da Rossi ne bo nikogar učil, kako naj mu spelje tako željeni 10 naslov!!! Na enakem motociklu bosta in prav lahko se zgodi, da si bosta na vsaki dirki največja konkurenta...vemo kako izgledajo prehitevanja na nož...in kaj so sposobni dirkači, ko želijo v zadnjih krogih doseči zmago ali boljšo uvrstitev!!! Brez pretiravanja mislim, da dolgo ne bost prijatelja z Valentinom...Kar je skoraj neizbežno!!!
izbrisaniodpotv
15. 01. 2017 17.03
+30
Erik Volk
15. 01. 2017 18.39
-25
...a ni ravno on spreminjal slog dirkanja...po zgledu mlajših?
Simoni?
15. 01. 2017 13.10
-26
Ni prišel v moštvo Yamahe zaradi slave in denarja!? Prišel naj bi po naslov? Ko bo drugič prehitel penzionista, bo v yamahinih boksih počilo, kot je počilo v Fukushimi!
poper00
15. 01. 2017 13.07
-23
Pet dirk pa si ne bosta več segala v roke
Kosmatinc
15. 01. 2017 10.46
-25
Čez par dirk pa pregrada med njima hihi ,stara pesem.
RockSt
15. 01. 2017 12.54
-29
če bo boljši kot rossi bo zagotovo pregrada saj rossi nima spoštovanja do hitrejših od njega ravno tako njegovi navijači. Rossi je za njih vedno No.1 pa tudi če rezultati kažejo drugače.
MesOjediPinGvin
15. 01. 2017 14.56
+28
Pregrada med Rossijem in Lorenzom ni bila postavljena zaradi tega, ker bi bil Lorenzo toliko boljši, ampak zato, ker naj bi kopiral Rossijeve nastavitve. Lahko, da jih je, lahko jih pa ni, konflikt je pa nastal ravno zaradi tega. Sicer pa vemo, kako se obnaša Lorenzo. Pa da ne bo pomote, tudi Rossi ni angelček.
rr3
16. 01. 2017 09.34
-14
Aha ja če je pa kopiral nastavitve je pa potem res kar je rekel mehanik pri Yamahi, ko je šel Rozek k Dukatiju, da je Rosi precenjen in da ima srečo, ker brez konkurenčne Yamahe nebi nikoli toliko osvojil. Logično saj ga vsak z identičnim motorjem naščije. Koliko je vreden je pa itak pokazal pri italjanih.