MotoGP

Teksas v kvalifikacijah ostal pod nadzorom katalonskega šerifa

Austin, 13. 04. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Marc Marquez (Repsol Honda) je še sedmič zaporedoma dobil kvalifikacije pred dirko za VN Amerik v Austinu, a se je Kataloncu veliko bolj od pričakovanj približal Italijan Valentino Rossi (Monster Yamaha), ki je s tretjim Britancem Calom Crutchlowom (LCR Honda CASTROL) v razredu motoGP napovedal razburljivo nedeljsko dirko. V moto2 najhitrejši Nemec Marcel Schrötter, v moto3 pa Italijan Niccolo Antonelli.

Več videovsebin
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP pred dirko za VN Amerik
    18:36
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP pred dirko za VN Amerik
  • Vrhunci četrtega prostega treninga razreda motoGP pred dirko za VN Amerik
    15:02
    Vrhunci četrtega prostega treninga razreda motoGP pred dirko za VN Amerik
  • Razmere na stezi v Austinu pred četrtim prostim treningom in kvalifikacijami razreda motoGP
    04:53
    Razmere na stezi v Austinu pred četrtim prostim treningom in kvalifikacijami razreda motoGP
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 pred dirko za VN Amerik
    00:43
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 pred dirko za VN Amerik
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 pred dirko za VN Amerik
    16:51
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto3 pred dirko za VN Amerik
  • Padec Vicenteja Pereza v kvalifikacijah pred dirko za VN Amerik
    00:41
    Padec Vicenteja Pereza v kvalifikacijah pred dirko za VN Amerik
  • Po skoraj dveh urah čakanja so organizatorji opravili pregled steze
    06:23
    Po skoraj dveh urah čakanja so organizatorji opravili pregled steze
  • Neurje v Austinu prestavilo začetek sobotnih prostih treningov
    02:49
    Neurje v Austinu prestavilo začetek sobotnih prostih treningov

Pred kvalifikacijami motoGP so se na skorajda že povsem suhi stezi dirkači kraljevskega razreda pomerili na četrtem prostem treningu, ki ga je premočno dobil zmagovalec prvih šestih dirk v Austinu Marc Marquez (Repsol Honda). Katalonec je dobrih deset minut pred koncem FP4 iz garaže kot prvi pripeljal z gumami za suho stezo in kot za šalo opravil s tekmeci, potem ko je bil še v mešanih pogojih na začetku treninga bolj oddaljen od vrha. Njegov čas je bil neulovljiv za tekmece, je pa bil v nekem trenutku ob vožnji čez eno redkih mokrih zaplat na stezi med prehitevanjem Tita Rabata na robu grdega padca pri visoki hitrosti, a je še uspel zadržati svoj motocikel, ki je močno "zaplesal".

Z ogromnim zaostankom 1,9 sekunde se je Kataloncu najbolj približal Britanec Cal Crutchlow (LCR Honda CASTROL), tretji je bil Italijan Valentino Rossi (Monster Yamaha/+2,551 sekunde). Njegov moštveni kolega Španec Maverick Vinales se je moral po vzpodbudnem zaključku petkovega dogajanja zadovoljiti s šestim mestom (+3,241), sedmi je bil Andrea Dovizioso (Ducati/+3,344). Italijan je nato v Q1 izgubil še dvoboj s Špancem Jorgejem Lorenzom (Repsol Honda) in moštvenim kolegom ter rojakom Danilom Petruccijem za preboj v hitrejšo kvalifikacijsko skupino.

Marquez je svojih šest zmag vedno proslavil (tudi) ob osvojenem najboljšem štartnem položaju. Bo tudi v sedmo tako?
Marquez je svojih šest zmag vedno proslavil (tudi) ob osvojenem najboljšem štartnem položaju. Bo tudi v sedmo tako? FOTO: motoGP

Lorenzo 'parkiral' motocikel na štartno-ciljni ravnini
Tam je Marquez brez večjih težav ostajal v vodstvu, je pa poskrbel za napet trenutek dobrih enajst minut pred koncem, ko je švignil mimo moštvenega kolega Lorenza ter postavil nov najhitrejši čas. Lorenzo, ki mu je skušal slediti, je zaradi okvare motocikla slednjega nato preprosto parkiral ob zidu na štartno-ciljni ravnini in v teku krenil proti svoji garaži. Pred svojim zadnjim poskusom se je prebudil tudi Rossi, ki se je s časom 2:04,520 sekunde prebil na drugo mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napaka Marqueza v predzadnjem hitrem krogu je še dodatno odprla vrata za morebitno presenečenje Italijanu, a "Doktorju" tudi zato, ker se je pred njim znašel Franco Morbidelli (Petronas Yamaha), ni uspelo, zaostal je za 0,273 sekunde, v prvo vrsto pa se je uspelo prebiti še Crutchlowu (+0,360). Prvo peterico sta sklenila Avstralec Jack Miller (Pramac Racing/+0,629) in Španec Pol Espargaro (Red Bull KTM/+0,685), ki je z odličnim dosežkom poskrbel za veliko slavje v avstrijski ekipi. Sledili so Vinales (+0,702), Alex Rins (SUZUKI ECSTAR/+0,747) ter Petrucci (+0,909), pred Lorenza na enajstem mestu (+1,596) sta se prebila še vnovič navdušujoči Francoz Fabio Quartararo (Petronas Yamaha/+1,154) ter njegov moštveni kolega Morbidelli (+1,491).

Prestavljanje in dokončna odpoved treningov, v moto3 najhitrejši Antonelli, v moto2 pa Schrötter
Vodstvo dirke je v soboto trikrat prestavilo začetek tretjega prostega treninga dirkačev razreda moto3, ki bi morali ob 16. uri po srednjeevropskem času odpreti sobotno dogajanje v Austinu. Po več kot enournem čakanju so odgovorni sporočili, da bodo tretje proste treninge skrajšali na 20 minut, začetek tretjega prostega treninga moto3 pa so nato po pregledu steze spet prestavili zaradi udarov strel in na koncu nekaj po 18. uri tudi odpovedali vse preostale treninge do kvalifikacij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Te so dirkači moto3 nato le odprli v skladu s prvotnimi načrti, saj se je vreme precej izboljšalo, a je bila steza sprva še vedno mokra. Tudi zato smo videl veliko nesreč že v Q1, najbolj jo je ob na videz povsem nedolžnem padcu očitno skupil Španec Vicente Perez (Reale Avintia Arizona 77), ki se je takoj prijel za ramo in moral stezo zapustiti na nosilih.

V Q2 so dirkači zaradi vedno boljših razmer na stezi čase izboljševali iz kroga v krog, na koncu se je najboljšega startnega položaja razveselil Italijan Niccolo Antonelli (SIC58 Squadra Corse/2:31,346 sekunde). Najbolj sta se mu približala Španec Raul Fernandez (Sama Qatar Angel Nieto Team/+0,501) in Argentinec Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini/+0,783).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V moto2 je bil tako kot na obeh prostih treningih najhitrejši Nemec Marcel Schrötter (Dynavolt Intact GP), ki mu je uspel čas 2:10,875 sekunde. Najbližje sta mu bila Španec Alex Marquez (EG 0,0 Marc VDS/+0,058) in Britanec Sam Lowes (Federal Oil Gresini/+0,248).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lov na Marqueza v Teksasu
V nedeljo bo sicer na sporedu tretja dirka sezone v razredu motoGP. V vodstvu je, kar se tiče točkovanja v boju za naslov prvaka, Marquez, ki je zmagal na zadnji dirki za VN Argentine. Rossi ima za aktualnim prvakom 14 točk zaostanka, za 10 pa zaostaja za drugim Doviziosom. Na petkovih treningih je bil Marquez znova v ospredju, na prvem je bil najhitrejši, na drugem ga je prehitel Vinales. Kako se bodo dirkači znašli v boju za najboljši startni položaj, je veliko vprašanje, še posebej, ker vremenska napoved kaže na dež in mokri tretji prosti trening in nato tudi kvalifikacije.

Jack Miller
Jack Miller FOTO: motoGP

Zelo dobro se je v Austinu na prvih treningih znašel Avstralec Miller, ki je zasedel tretje in četrto mesto in bil najhitrejši Ducatijev dirkač prvi dan.

Miller: Veter bo odpihnil oblake
"Zadovoljni smo s prvim dnevom, smo med deseterico, kar je bil glavni cilj, ker napoved za tretji trening ni obetavna. Motocikel dela dobro, počutim se dobro, steza je malce valovita, vendar je zaenkrat vse v redu," pravi Miller, ki se dobro zaveda, da v drugačnih pogojih ne bo nič lažje.

"Videli bomo, videti je, da bo mokro, kasneje pa tudi vetrovno, kar bi lahko pomenilo, da bo odpihnilo oblake in bo steza suha. Zato je bil drugi trening tako pomemben za nas, da smo dosegli dober čas in se sedaj lahko več ukvarjamo z nastavitvami. Pomembno bo, kako bo motocikel prenesel vse udarce po grbinah na stezi, to bo verjetno ključno za dirko," je še dodal Avstralec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Amerik
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maresan
14. 04. 2019 10.00
+17
Stoner bi lahko postal legenda.. Marquez bo postal.. ROSSI JE LEGENDA tega športa
janezdollar
14. 04. 2019 08.46
-15
Bravo Rossi!!! Kaj dela 40-letnik z nekonkurenčno yamaho...epic!!!
profesor m
14. 04. 2019 09.41
+7
nekunkurencna ni yama...pol ne bi bila 2,...ilizionist in avtor nesmislov jony cretain
Diebaumaister
14. 04. 2019 10.30
-11
učitelj si Tomosa učerj prvič zajahal vidim, ker si zelo euforičen, to pa ne pomeni, dasi postal rider.
profesor m
14. 04. 2019 10.58
+5
bagerista...tu je treba pa jezdicu dat poklon...tomosa je sfriziru na 160konjev plus dva v leru...ti recem se prlje boljs k tvoj valer,..sorry resnica je taksna...saj si ga vozu pa ves da pihne u valerje
profesor m
14. 04. 2019 11.00
+4
a mas kaksen certifikat da si rider,...a bejz no...iz gostilne pr firbc
9474
14. 04. 2019 12.46
+2
Za ene bo yama bicikel, dokler ne bo vr 20 sekund pred vsemi... Torej za vse vecne case... No mate pa lepo tolazbo, ce ne drugega
Diebaumaister
14. 04. 2019 13.24
+0
Resnica je takšn, da si ti funkcionalno nepismen Tomosar, pa še ne vem kako če se trudiš, ti ne bo ratalo prikrit tvoje mizerije od žiuljenja, Resnica je pač takšna moli, da ti bo v naslednjem žiuljenju lepše.
profesor m
14. 04. 2019 14.55
+0
tomos=bager pa obracaj kokrc hoces,...v gostilni
Diebaumaister
14. 04. 2019 17.54
+0
"tomos=bager" hahahahahahah brabo brabo učenec še veliko se boš moral naučiti, v gostilne hodiš ti socialc, jaz si doma lepo s prijatelji nalijem v kozarce in vino ,ki ga ti lahko samo sanjaš, kaj šele, da bi ga kupil
profesor m
14. 04. 2019 08.02
-3
caka nas super dirka,...to pravim tudi za navijace raznih barv,..ker je vsem dvignilo pricakovanja in nekaj adrenalina,...da ni zunaj dez bi sedel za en krog da se umirim...btw moram povedat da mi je jezdic posodi frizerko od tomosa 160konjev plus dva v prostem teku zraven,..fantje vam pravi jezdi je car to pa trga gate... ni cudbo da je betonarna zafrustriran s svojim valerjem k ga ne zna sfrizirat na jezdicev nivo...uci se bager ..da bos kej znal da ne bos sam traparije klatil v gostilninpol pa se na forumu,hehe
profesor m
14. 04. 2019 07.56
+0
doktor pa je neki naspidiran zadnje case,..zanimivo, ocitno mu dobro dene dotikanje marca, je dobu pozitivno energijo,hehe....tud vceraj sta se nekaj trepljala,...en let je trajala babja trma,
profesor m
14. 04. 2019 07.53
+3
navijace mm .. kralj marc ni razocaral,...tako da lahko z lepimi pricakovanji cakamo dirko, kakorkoli dodajam se nekaj na splosno ocitno je da so vsi komentatorji prenosa na kan. a navijaci doktorja, s cemer ni nic narobe, morda bi zaradi pestrosti izrazoslovja in dinamike mnenj morda tja sodil se kaksen drug, ki bi s tem popestril komentatorsko debato.....cobo lets go for 7
solarcek1234
14. 04. 2019 10.29
-1
motorist_mb
14. 04. 2019 07.29
+9
Bravo Miller!
BenBostrom
13. 04. 2019 21.58
+24
Bravo Marc,Bravo Valentino,Bravo Cal......jutri pa upamo na dobro dirko še posebaj ker 46 štarta iz drugega mesta in zmaga je možna....letos vsaj dirka tako kot v starih časih...in ne klopota veliko....mogoče pa je spoznal da samo z dirkanjem mu lahko 10.uspe,kar bi bilo zasluženo.
MitraljezovDarko
13. 04. 2019 21.57
+29
se bojim da je Marq se vedno nepremagljiv!......ampak Rossi je blizu......Yamaha je vidno napredovala........jutro bo lepa dirka
Staritrg
13. 04. 2019 21.59
+17
MM bi s svojim idealnim krogom bil vsaj še 0.5sek hitrjši... ampak kapo dol prvim trem...
MitraljezovDarko
14. 04. 2019 07.40
-1
ja ce bi bil Rossi 10 let mlajsi bi bil Marq 2
profesor m
14. 04. 2019 09.38
+1
a ti res vidis smisel v teh ce, ce ,ce ,ce ko bi, ce, ....pojma nimas kaj bi bilo ce,bi, ce,bi, ce ,bi... ce bi jaz imel raketo bi tud letel z njo okoli...pa je ce, ce,ce,ce bi, ce...lahk bi tule tud nemsko govoril ce, ce, ce,ce bi, ce.... zakljucim da nisi realist,...zatekas se v iluzije. ...in sprasujem se kaj je narobe s tabo da ti ni dovolj da je doc dosegel 9 naslovov in se cel kup drugih lovirik.. ...enkrat se vsaka muzika neha,...
profesor m
14. 04. 2019 09.39
-3
NikPlošnik
13. 04. 2019 21.27
+8
▒▓██ M █ A █ R █ Q █ U █ E █ Z █ 9 █ 3 ██▓▒
profesor m
13. 04. 2019 21.54
-10
DEEP
13. 04. 2019 21.23
+6
93🏅🎼🔊
Igi74
13. 04. 2019 21.05
+21
Nč ni treba odpravljati tehničnih motenj...je kar ok da sta una dva tiho!! A velja, kure?
mzvezda
13. 04. 2019 21.04
+9
FP4 hahahaha MM KRALJ!!!
Igi74
13. 04. 2019 21.00
+18
Hvala bogu!!! Utihnla sta!! Zgleda da jih je strela užgala...
šumar
13. 04. 2019 19.40
-10
mehkužci ce se bojijo dezja naj grejo trenirat šah tam je vedno streha nad glavo
FjallRaven
13. 04. 2019 18.55
-6
kteri softiči ..... FP se odpre....kdor hoče se pelje.......Q1 se odpre.....kdor hoče se pelje...in pa Q2 se odpre....kdor hoče se pelje
mojcd
13. 04. 2019 19.28
+6
Verjetno niso videl strele direktno v tribune?
profesor m
13. 04. 2019 21.21
-2
ja batonarna rodil se je t e s l o DEBAUMAISTER,....beton v glavi in bager v roki
Celjan74
13. 04. 2019 17.23
+11
Tale voda na pisti teče direkt na mlin Jacka Millerja
Janša je naš
13. 04. 2019 16.31
-16
To zaradi marcija, ki se ne zna peljati po mokrem
profesor m
13. 04. 2019 19.15
+4
Diebaumaister
13. 04. 2019 19.49
-3
profesor m
13. 04. 2019 21.22
-3
lumpimonster
13. 04. 2019 10.11
-7
Dež al pa me lorenzo bo itk že tretjič prvi! Hahahahahahah
fihner
13. 04. 2019 12.12
+8
HerrFlick
13. 04. 2019 18.17
+3
a to tista jokica, ki se mu rosi vizir??? hahaha