MotoGP

VIDEO: Rossi z deseto zmago dokazal, zakaj je škof katedrale v Assnu, prvenstvo povsem odprto

Assen, 25. 06. 2017 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Ž.L./T.Š.
Komentarji
235

Najboljši motociklisti sveta so se na osmi dirki sezone za zmago pomerili na kultnem dirkališču v Assnu. Velike zmage pa se je veselil Valentino Rossi, ki je še desetič v karieri slavil v katedrali motociklizma. Drugo mesto je osvojil Danilo Petrucci, tretje pa Marc Marquez. Po odstopu Mavericka Vinalesa je prvenstvo povsem odprto, saj vodilne štiri dirkače loči zgolj enajst točk.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nizozemske
    08:05
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nizozemske
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Nizozemske
    03:38
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Nizozemske
  • Ogrevanje razreda motoGP pred VN Nizozemske
    03:03
    Ogrevanje razreda motoGP pred VN Nizozemske
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Nizozemske
    16:42
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Nizozemske
  • Iz 24UR: Rossi še desetič slavil v katedrali motociklizma
    02:43
    Iz 24UR: Rossi še desetič slavil v katedrali motociklizma

Johann Zarco v svoji krstni sezoni v razredu motoGP še naprej navdušuje ljubitelje in poznavalce motociklističnih dirk. Dirkač moštva Tech3 Yamaha je na razmočeni stezi v Assnu prvič dobil kvalifikacije v elitnem razredu. Francoz je v svojem zadnjem hitrem krogu našel nekaj več, ter "ukradel" najboljši startni položaj aktualnemu svetovnemu prvaku Marcu Marquezu. Po dežju je še enkrat več navdušil Danilo Petrucci, ki je odlično formo v zadnjem času kronal s tretjim startnim mestom. Dolgo časa je kazalo, da bo v prvi vrsti dirko začel tudi najuspešnejši dirkač na dirkališču v Assnu, a Valentinu Rossiju je na koncu vseeno zmanjkalo nekaj desetink in je dirko začel s četrtega mesta. Odlično je dirko z najboljšega startnega položaja začel Zarco, ki se je katapultiral v vodstvo in je imel po prvem krogu že nekaj dolžin prednosti. Sledila sta mu Marquez in Rossi, ki je takoj prehitel Petruccija in zavzel tretje mesto. Šestindvajset krogov dolgo dirko sta dobro začela tudi Scott Redding in Alvaro Bautista, ki sta bila na petem in šestem mestu. Vodilni v prvenstvu Maverick Vinales pa je v uvodnih krogih vozil na desetem mestu. V četrtem krogu pa je bil daleč najhitrejši na stezi v Assnu Rossi, ki je začel topiti prednost Marqueza in Zarcoja, Petrucci pa je tudi uspel slediti rojaku na Yamahi. Izjemno hiter pa je bil v uvodnih krogih še en Italijan, in sicer Andrea Iannone, ki se je prebil na šesto mesto dvaindvajset krogov pred koncem. V ozadju je počasi napredoval tudi Vinales, ki je bil že deveti in začel z napadi na Bautisto. Medtem sta še dva favorita, Dani Pedrosa in Jorge Lorenzo vozila na skormnem 13., oziroma 15. mestu. Zarco,

Dirkati tukaj je vselej nekaj posebnega. Veliko ljudi me spremlja ob dirkališču, ki je res fantastično. Znova sem zmagal, po več kot letu dni. Tako sem vesel in to je res najboljši način. Valentino Rossi

Marquez, Rossi in Petrucci so bili 18 krogov pred koncem povsem skupaj, v ozadju pa je bil hiter tudi Vinales, ki se je prebil že na sedmo mesto. Kot prvi pa je dirko v pesku zaradi padca zaključil dirkač Aprilie Sam Lowes, ki je sicer osvojil najboljši startni položaj, od kar je prestopil v razred motoGP. Šestnajst krogov pred koncem pa je Rossi na koncu startno-ciljne ravnine napadel Marqueza in ga tudi prehitel, ter zavzel drugo mesto. Prednost Zarcoja, ki je izbral mehkejši različici gum pa je vse bolj kopnela. Tako je Rossi še v istem krogu prehitel Zarcoja in prevzel vodstvo. Petnajst krogov pred koncem pa je v ciljni šikani napako storil Vinales in odstopil. Mladi Španec je imel veliko sreče, saj ga je skoraj povozil Andrea Dovizioso. 11 krogov pred koncem pa je Marquez storil napako in to je izkoristil Petrucci, ki ga je prehitel in zavzel drugo mesto. Na prvem mestu pa si je Rossi že privozil nekaj prednosti. V ozadju pa je bil vse hitrejši Dovizioso, ki je pridno topil prednost vodilne četverice. Zmagovalec zadnjih dveh dirk je sicer vozil na petem mestu. Osem krogov pred koncem pa je vodstvo dirke izobesilo belo zastavo, kar je pomenilo, da je bil nad dirkališčem dež in da so lahko dirkači odšli v bokse na menjavo motocikla. Dovizioso je med tem prehitel tako Marqueza in Zarcoja ter se prebil na tretje mesto. Tako Petrucci kot Dovizoso sta povsem ujela Rossija in ga pričela napadati. Šest krogov pred koncem je Dovi z izjemnim manevrom prehitel Petruccija in začel s silovitimi napadi na Rossija.Pet krogov pred koncem je še vedno vodil Rossi, a napadi Petruccija in Doviziosa so bili vse bolj siloviti. In Petrucci je končno uspel prehiteti rojaka na Yamaha in uspel prevzeti vodstvo. Toda tam ni ostal dolgo, saj je Rossi tri kroge pred koncem napadal rojaka in znova prevzel vodstvo. Do konca dirke je Rossi uspel za seboj zadržati Petruccija in je tako prišel do desete zmage v Assnu in prve v letošnji sezoni. Drugo mesto je osvojil Petrucci, tretje pa po pravi bitki z Calom Crutchlowim in Doviziosom, svetovni prvak Marquez. Po odstopu Vinalesa se je prvenstvo povsem obrnilo na glavo. Vodstvo je prevzel Dovizioso (115), drugi je Vinales, ki ostaja pri 111-ih, na tretje je skočil Rossi (108), Marquez je četrti (104). Rossi je z novo zmago postavil tudi nov rekord, saj ima z 20 leti 313 dnevi najdlje trajajoči niz zmag v svetovnem motociklističnem prvenstvu.

Valentino Rossi je še desetič slavil na dirki v Assnu.
Valentino Rossi je še desetič slavil na dirki v Assnu. FOTO: AP

Morbidelli v zadnjem krogu do pete zmage v sezoni
Franco Morbidelli
je s peto zmago v sezoni končno nekoliko odbil napade Thomasa Lüthija, ki mu je v prvenstvu že pošteno dihal za ovratnik. Italijan je tako tudi na najboljši možen način proslavil novico, da bo v prihodnji sezoni nastopal v razredu motoGP za moštvo Marc VDS. Tretje mesto je na koncu osvojil Mattia Pasini, čeprav je sekal zadnjo šikano in pridobil ključno prednost pred Takaakijem Nakagamijem, ki se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. Toda vodstvo dirke je po cilju spremenilo odločitev in tretje mesto dodelilo Japoncu, četrto pa Italijanu, ki si je po mnenju vodstva dirka priboril ključno prednost pred vstopom v ciljno ravnino. 

Canetu razburljiva dirka razreda moto3
Španec Jorge Martin je še peto zaporedno dirko v najšibkejšem tekmovalnem razredu začel z najboljšega startnega položaja. Čeprav je v kvalifikacijah vselej daleč pred konkurenco, pa mu te hitrosti v letošnji sezono še ni uspelo pretvoriti v zmago. V prvi vrsti sta mu na začetku osme dirke v letošnji sezoni družbo delala še domači adut Bo Bendsneyder in Nicolo Bulega. Dirka se je sicer za razliko od kvalifikacij in jutranjih ogrevanj začela v povsem suhem vremenu in dirkači so lahko brez skrbi uporabili gume za suho stezo. Martin je sicer 22 krogov dolgo dirko začel najbolje in v uvodnih krogih vodil z nekaj metri prednosti, a nato storil napako in v vodstvo je prevzel Romano Fenati, sledil pa je tudi vodilni v točkovanju svetovnega prvenstva Joan Mir. Toda Martin kljub napaki ni popuščal in je še naprej kazal, da je daleč najhitrejši na stezi v Assnu, tako se je 15 krogov pred koncem znova prebil v vodstvo, sledila pa sta mu Fenati in Mir. V nadaljevanju so se še vedno isti dirkači borili za zmago. Sedem krogov pred koncem je vodilni skupini ritem še vedno narekoval Fenati, sledila pa sta mu Mir in izjemno hitri Marcos Ramirez, ki je sicer dirko začel s šele 23. startnega mesta. In petem krogov pred koncem je Ramirez ugnal še Fenatija in prevzel vodstvo na dirki. Izjemno hiter pa je bil v ozadju tudi John McPhee, ki se je prebil že na drugo mesto. Škot je sicer v kvalifikacijah zabeležil še 19 čas, a na dirki je našel povsem drugačen ritem in bil konkurenčen tudi za zmago, saj je 4 kroge pred koncem tudi za nekaj časa prevzel vodstvo, dokler ga ni prehitel Mir. V izjemno razburljivem zadnjem krogu pa se je boj za zmago vmešal tudi Aron Canet, ki je napetem zadnjem sektorju napadal in zadržal do cilja, ter po Jerezu še drugič letos stopil na najvišjo stopničko. Drugo mesto je osvojil Fenati, tretje pa McPhee. Jorge Martin znova ni uspel zmagat, saj je osvojil četrto mesto, veliko pa je izgubil Joan Mir, ki je vodil na začetku zadnjega kroga, v cilj pa je pripeljal šele na devetem mestu. Kljub slabemu rezultatu Mir še naprej vodi v prvenstvu, zbral je 140 točk. Canet je z zmago v Assnu skočil na drugo mesto (110), tretji pa je Fenati (108).

Rezultati dirk za VN Nizozemske v Assnu:
motoGP:
1. Valentino Rossi (ITA/Movistar Yamaha) 41:41.149
2. Danilo Petrucci (ITA/Octo Pramac Racing) +0.063
3. Marc Marquez (ŠPA/Repsol Honda) +5.201
4. Cal Crutchlow (VB/LCR Honda) +5.243
5. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +5.327
6. Jack Miller (AUS/EG 0,0 Marc VDS) +23.390
7. Karel Abraham (ČEŠ/Pull&Bear Aspar) +36.982
8. Loris Baz (FRA/Reale Avintia Racing) +37.058
9. Andrea Iannone (ITA/Suzuki Ecstar) +37.166
10. Aleix Espargaro (ŠPA/Aprilia Racing) +1:01.929

moto2:
1. Franco Morbidelli (ITA/EG 0,0 Marc VDS) 39:39.120
2. Thomas Lüthi (ŠVI/CarXpert Interwetten) +0.158    
3. Takaaki Nakagami (JAP/Idemitsu Honda Team) +0.630
4. Mattia Pasini (ITA/Italtrans Racing) +0.394
5. Miguel Oliveira (POR/Red Bull KTM) +0.657
6. Alex Marquez (ŠPA/EG 0,0 Marc VDS) +2.774
7. Xavier Simeon (BEL/Tasca Racing Scuderia) +6.967
8. Hafizh Syahrin (MAL/Petronas Raceline Malaysia) +7.027
9. Fabio Quartararo (FRA/Pons HP40) +11.089
10. Francesco Bagnaia (ITA/SKY Racing Team VR46) +11.623

moto3:
1. Aron Canet (ŠPA/Estrella Galicia 0,0) 38:20.364
2. Romano Fenati (ITA/Marinelli Rivacold Snipers) +0.035
3. John McPhee (VB/British Talent Team) +0.117
4. Jorge Martin (ŠPA/Del Conca Gresini) +0.310
5. Jules Danilo    (FRA/Marinelli Rivacold Snipers) +0.532
6. Marcos Ramirez (ŠPA/Platinum Bay Real Estate) +0.594
7. Gabriel Rodrigo (ARG/RBA BOE Racing) +0.651
8. Tatsuki Suzuki (JAP/SIC58 Squadra Corse) +0.679
9. Joan Mir (ŠPA/Leopard Racing) +0.980
10. Nicolo Bulega (ITA/SKY Racing Team VR46) +6.972

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (235)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LOL93
28. 06. 2017 13.24
-3
zdej ste usi hepi k je po enmu letu zmagu in točn tok cajta bo rabu do nasledne alpe še več
jarti?
28. 06. 2017 16.34
+8
še bolj slastno je to, da je JJ99 za krog prehitel, pa to !
iga_biba
28. 06. 2017 18.53
-7
po več kot enem letu. mora bit happy. njegovi malikovalci pa še bolj
Uporabnik1110355
29. 06. 2017 15.31
+1
rossi bi po zaostanku 25 sekund zapeljal v boxe, tako kot je to delal z Ducatijem.
Boooojc46
27. 06. 2017 14.13
+1
wow kakšna dirka...noro...rossi dobi svoj okvir nazaj in takoj vidimo rezultate...kapo dol...čestitke tudi drugim, predvsem petruxu, ki ima vsaj 10x manjšo plačo kakršno bi si zaslužil, glede na to da jlo pelje kot novinec v razredu motogp :) čestitke tudi mmju za prehitevanje pred zadnjo šikano, čeprav ne vem če je bilo vse v redu s tistim sekanjem, mpak kar je je.
mptour
26. 06. 2017 14.11
+5
Kaj vse bi imeli še za komentirat, če nebi bilo reklam?!
User974866
27. 06. 2017 13.58
+2
vzet kanalu a prenose !!! uničijo namreč vse dirke !
bigturbo
26. 06. 2017 05.40
+21
rosssi kralj...legenda moto gp ja
RudiFeler
25. 06. 2017 22.49
+14
Kaj mi vas je lepo gledat, ko cvilite kot peski. BRAVO VALE 46
saxon1
25. 06. 2017 21.58
+25
danes na forumu pogrešam pametnega "kardinala" zgleda da ga je penzionist št.1 potolkel in še ni prišel k sebi
RudiFeler
25. 06. 2017 22.50
+9
larko46
25. 06. 2017 21.50
+13
kje je pa zdej lorenzo 99 mafija #forzavale
Nightyfly
25. 06. 2017 20.12
-3
Kosmatinc 25.06.2017 17:31:47 -9 5 14 Žalostno da sedaj tudi z Vinalesom v sporu.Upam da mu vrnejo novi okvir s katerim zmagoval,ampak kako bo potem Rosi kopiral nastavitve???*********************no , sem vas se enkrat prilimal tu malo vise , da se bo videla beda v vsem sijaju . Zalostno , da se taki osebki kot ste vi sploh pojavijo kjerkoli . Fuj .
Breder1805
26. 06. 2017 15.46
+0
Vidim, da nimaš pojma o motociklizmu, zato bodi raje tiho! Bi ti razložil v čem je bistvo nastavitev motorja, oblika okvirja glede na motoriko dirkača, težo, velikost,...itd, vendar se bojim, da bi bila snov zate malo pretežka in dvomim, da bi razumel!
Snakeyes
25. 06. 2017 19.42
+32
Uff... je bila potrebna prav taka dirka, da se ponovno oglasim :) Vale, Petrux, Marc, Cal in Dovi, res hvala za izjemno predstavo!! To je dirkanje!!
Principat
25. 06. 2017 18.27
+23
po dolgem času mix dirka z zelo veliko zahtevnostjo , kjer pride znanje do izraza ,
DeBill
26. 06. 2017 10.56
-1
ja, in tu se vidi neizkušenost vinjalesa, prelaganju je misalil da ima moped pod seboj
Kosmatinc
25. 06. 2017 17.31
-38
Žalostno da sedaj tudi z Vinalesom v sporu.Upam da mu vrnejo novi okvir s katerim zmagoval,ampak kako bo potem Rosi kopiral nastavitve???
Staritrg
25. 06. 2017 17.37
+20
Lahko link prilepis za svojo trditev? Al samo jokaš srutek?
5TIG
25. 06. 2017 17.53
+21
Heh zopet neke pravljice,ki so samo za tolažbo nekaterim.
krnekilojz
25. 06. 2017 18.00
+24
DeBill
26. 06. 2017 10.56
+6
nebel
26. 06. 2017 13.44
+11
Hm Rossi je imel nov okvir, ki ga Vinales še ni uporabljal na dirki. Kako je potem Rossi skopiral nastavitve, da je zmagal? Saj ste hujši od jokice.
nebel
26. 06. 2017 13.51
+5
In v ekipi zagotovo omogočajo, da si lahko vsak izbere okvir in nastavitve, ki ustrezajo njegovemu slogu. Saj si želijo oba na vrhu, to je samo dobro za celotno ekipo.
TRUMPP
25. 06. 2017 17.19
+12
In zdaj so na vrsti kratki oglasi,.... ki bodo trajali pet minut......mogoče mal več.....!
TRUMPP
25. 06. 2017 17.17
+8
Škoda, da ni več reklam,.......!
bema1201
25. 06. 2017 17.08
+24
Najboljši so dobesedno čarovniki na motorjih, na meji še mogočega, jih je res užitek gledat.
trabakula
25. 06. 2017 17.04
+27
že v prejšnji dirki je pokazal (pač malo smole na koncu),ampak doctor je doctor, tako da ......to je logično nadaljevanje
bema1201
25. 06. 2017 17.03
+44
Vale najboljši motorist vseh časov, dvajset let že v špici motodirk
Profesormarck
25. 06. 2017 17.08
-36
No ja,osem ta zadnih let je nekak v megli....ne vem,če veš,špica je sam svetovni prvak,vsi ostali se pozabijo v enem dnevu.Tudi vin. je vedno pred njim,če je v igri in ne popeska,kot danes...pa lorenzo je tud bil....
Profesormarck
25. 06. 2017 17.09
-28
Sedaj sem zopet mioslava iz veleja razkuril,mal počakajmo,pa že prdvi,je vedno tuki-dežuren.he,he
Profesormarck
25. 06. 2017 17.10
-19
Je pa res,rozek je dans dobro pelal,moram priznat...čeprav skoz zobe.he,he,he
bema1201
25. 06. 2017 17.12
+21
Če nebi šel Rosi pred leti k Ducatiju bi imel že 12 naslovov ne 9. Naveličal se je zmagovati na istem motorju in hotel osvojiti naslov z italijanskim motorjem, naredil pa je napako z Ducatijem, ki ga ni obvladal tako kot Jamaho.
gcek
25. 06. 2017 17.22
+16
profesormarck in dajnegnjaviztotimrosijem sta ena oseba samo razceplena v glavi lp.
Profesormarck
25. 06. 2017 18.23
-16
ja,vsi ki nismo za pink panterja smo ena oseba,a ne da rumenko...mi nismo kot ti miroslav iz veleja,sto in en nick,sam stil ma isti,pa sebe ne briše,tud če govori grdo,da mu niti mama ne more več ust zaprat z milom.
gcek
25. 06. 2017 18.55
+15
hahahahah res si rasceplen zadnič si mi isto govoril ,da sem Miroslav pa varjemi mi nisem ta oseba sem Ljubljančan po nedolžnem optožuješ to osebo mi ki, navijamo za Valeta ne rabimo dvojnih nickov nas je veliko ti pa imaš več nazivov in kokodakaš malo na enem malo na drugem ti pa želim danes lep dan sej veš zakaj .
Profesormarck
25. 06. 2017 19.01
-9
Kak pa veš,da imam več nickov,si admin miroslav ali kwa..ha,ha,he,he,he
Profesormarck
25. 06. 2017 19.01
-10
Profesormarck
25. 06. 2017 19.03
-9
Mogoče sem pa tud mohito,pa donald,pa tud ti..mogoče se sam z sabo pogovarjam..hmmmm,keri bi ga vedel,a ne da.Že dolgo tega smo te razkrili,te vedno en in isti stil izda,pa grd besednjak imaš,pa sebe ne brišeš socila boy...
gcek
25. 06. 2017 19.27
+4
Profesormarck
25. 06. 2017 19.37
-9
ja vem,za ta malga,zato vse bežijo od tebe .ha,ha,he,he
jarti?
26. 06. 2017 14.23
+5
hvala bogu, da ima mm in jj samo 2 navijača!
jezdiimir
27. 06. 2017 11.24
+4
Hahaha, še tadva kvazi navijača ne bosta dolgo, hehehe
CevNorc
28. 06. 2017 15.00
-3
Haha Rossi pa 12 naslovov, ta je pa bosa. Bi v dveh sezonah 3 naslove butnu, ce bi... haha
medo90
25. 06. 2017 16.57
+5
Moscitosa je dež ujel
bigturbo
25. 06. 2017 16.56
-1
kje pa je nas vele klicani kardinal????
Prototip
25. 06. 2017 17.58
+4
5TIG
25. 06. 2017 16.53
+22
Danes je prvih pet pokazalo znanje v kaotičnih razmerah. Voziti še kr na pouno,ko dež pada in je steza malo mokra. Kapo dol,je treba imet ja..a in znanje.
Profesormarck
25. 06. 2017 16.39
+23
Dobra in napeta dirka,bravo vsem do četrtega mesta !
korintos23
25. 06. 2017 16.45
-10
Profesormarck
25. 06. 2017 16.49
-20
Tudi njemu,dokazal je že,da je boljši na duceu,kot je bil samooklican,rozasti je sam peskal v peskovniku.he,he
5TIG
25. 06. 2017 16.54
+4
Profesormarck
25. 06. 2017 16.59
-11
5TIG
25. 06. 2017 17.46
+5
krnekilojz
25. 06. 2017 18.03
+2
Rossi je imel precej boljše rezultate na dučejo, kot jih ima loli zdaj
Profesormarck
25. 06. 2017 18.53
-6
sam rozast ne,kot ona njegova ucio..bljak,res sam tega ne.he,he,he
CevNorc
28. 06. 2017 15.08
Rossi na Ducatiju tudi konkurence ni mel take, poltovarniski motorji so bli karjole. Tok k je blo lan konkurence je ze dolg ni blo pa tud vecina je mislila da je se dolg nebo tok. Pa je letos se hujs. Tko da Rossija in Lorenza na rdeci nima smisla primerjat.