MotoGP

Krilca bodo kmalu prepovedana, sestanek dirkačev že dolgo ni bil tako obiskan

Assen, 25. 06. 2016 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po tragičnih dogodkih v Kataloniji med zadnjim dirkaškim vikendom je v Assnu pred dirkami v razredih moto2, moto3 in motoGP vse v znamenju izboljšanja varnosti. Na sestanku varnostne komisije je bilo tokrat veliko več dirkačev, krilca bodo od zdaj prepovedana. Danes na Kanalu A in VOYO spremljajte kvalifikacije.

V Assnu so pred sobotnimi kvalifikacijami odprli tudi nov "tunel slavnih".
V Assnu so pred sobotnimi kvalifikacijami odprli tudi nov "tunel slavnih". FOTO: motoGP

Tragedija nam je med VN Katalonije v Montmeloju vzela Luisa Saloma, njegovi kolegi pa so se skupaj s svojimi moštvi zavzeli, da se še bolj potrudijo za iskanje primernejših varnostnih rešitev. Tokratni sestanek varnostne komisije pred veliko nagrado v nizozemskem Assnu je obiskalo veliko več dirkačev, tudi tistih najboljših iz razreda motoGP, ki praviloma izpuščajo srečanja s kolegi. Ob istem času so se sestali tudi predstavniki moštev, ki so se postavili proti Ducatiju in Italijanom, in podobno kot v razredih moto2 in moto3 prepovedali uporabo spornih krilc. "Ne morem vam povedati veliko glede tega, ker je treba slediti ustaljenemu protokolu in komisija velikih nagrad bo odločila o tem in zadevo uradno potrdila," je izjavil prvi mož Yamahe Lin Jarvis. "Nepomembno je, če je ta odločitev pozitivna ali negativna za ekipo. Pomembna je varnost," je dodal Jarvis. Krilca bodo po glasovanju, ki se ga bodo udeležile Dorna, FIM, MSMA in IRTA, verjetno odšla na smetišče zgodovine, kjer so jih videli številni dirkači, ki jim niso bila všeč, imeli so jih tudi za precej nevarne dodatke na motociklih.

Sestanek varnostne komisije v razredu motoGP že dolgo ni gostil toliko dirkačev elitnega razreda, ki so postregli s številnimi predlogi, ki bi lahko izboljšali varnost v prihodnje. Na dirkališču v Kataloniji je denimo že nasutega več peska v zavoju, v katerem je življenje izgubil Salom, organizatorji pa se še niso odločili, če bodo morda povsem ukinili zavoj in se preusmerili na stezo formule 1. "Manjkala sta le Hernandez in Bradl. Jaz sem vedno prihajal in tudi vedno bom, ko bom lahko. Vedno je treba priti, ne le takrat, ko se dogajajo slabe reči, je pa res, da je treba ob takšnih nesrečah še bolj držati skupaj," je dejal Alvaro Bautista. "Razočaran sem bil, ker v Barceloni ni bilo praktično nikogar, a dobro ... Bomo videli, če bo zdaj vse skupaj malce bolje. Glede nesreče Saloma pa se zdi, da res ni šlo za nič neobičajnega. Prišel je v zavoj in padel. Ni se zgodilo nič neobičajnega. Zdi se, da je bil asfalt malce neraven, tam je izgubil prednje kolo, a to ni nič neobičajnega."

Aleix Espargaro je dodal, da med dirkači vlada velika kolegialnost, brez pogrevanja starih zamer naj bi govorila celo Jorge Lorenzo in Andrea Iannone, ki je aktualnega svetovnega prvaka odmevno zrušil na zadnji dirki v Montmeloju. "Govorili smo o Barceloni in vseh ostalih dirkališčih, da bi poskušali zagotoviti večjo varnost in storili korak naprej," je povedal Espargaro. "Na mizo smo položili predloge vseh dirkačev in vse možnosti. Zdaj morajo spremembe predstaviti dirkališča in nato se bomo odločali. Možnosti so, da ohranimo razporeditev steze, le da bi izboljšali varnost, ali pa da gremo na stezo formule 1, ki bi bila malce prirejena, premaknili bi tribuno in nasuli več peska ... Več je možnosti. Morajo narediti študijo dirkališča z Dorno in nato bodo povedali, kaj lahko storijo, mi pa bomo izbrali. Vsi držimo skupaj. Vsi so govorili z vsemi, tudi (Jorge) Lorenzo in (Andrea) Iannone. A zdaj bo treba počakati mesec ali dva, da nam z dirkališča ponudijo možnosti in nato bomo izbrali."

Pasica VN Nizozemske
Pasica VN Nizozemske FOTO: Kanal A
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moliuboga
25. 06. 2016 10.17
+0
Samo,da pa nimate kapitalisti do pop tv jutranjega ogrevanja moto gp na voyo je pa podn!!!!Zadnjič sem ga naročil!!!!!!!
JeanLuc
25. 06. 2016 10.12
+7
"brez pogrevanja starih zamer naj bi govorila celo Jorge Lorenzo in Andrea Iannone, ki je aktualnega svetovnega prvaka odmevno zrušil na zadnji dirki v Montmeloju" vau obnašala sta se kot dva odgrasla človeka le kakšna nagrado bi jim dal.
yokerxdinterfan
25. 06. 2016 13.19
+1
vsem tem ob katerikoli pritožbi bi jim plesko zalimal