MotoGP

FOTO: Lahko Slovenci dobimo novega Marqueza ali Rossija? Bor Klemenc na izboru za Red Bull Rookies Cup

Ljubljana, 14. 10. 2016 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tekmovanje Red Bull Rookies Cup velja za odskočno desko za mlade motociklistične dirkače, ki želijo nastopiti v svetovnem prvenstvu. Med drugimi sta se v omenjenem tekmovanju kalila svetovna prvaka Brad Binder in Johann Zarco. Se jima lahko pridruži Bor Klemenc?

Mladi dirkači, ki želijo po stopinjah svetovnega prvaka razreda moto3 Brada Binderja, imajo vsi željo, da še prej nastopijo v prvenstvu Red Bull Rookies Cup. Južnoafričan si je prav v omenjenem tekmovanju izboril sedež v svetovnem prvenstvu in v letošnji sezoni prepričljivo osvojil naslov prvaka v najšibkejšem tekmovalnem razredu. V zadnjih letih je Rookies Cup glavna odskočna deska za vse dirkače, ki imajo željo nastopiti v svetovnem prvenstvu. V tekmovanju je zablestel tudi Johann Zarco, ki je kasneje postal prvak razreda moto2 in bo v prihodnji sezoni nastopil celo v elitnem razredu motoGP.

Toda še pred vstopom v prvenstvo Rookies Cup se morajo mladi talentirani dirkači izkazati na enem iz med mnogih izborov, kjer strokovnjaki ocenjuje vsakega dirkača posebej in nato najboljšim ponudijo sedež na motociklu KTM RC 250 R in jim dajo priložnost da nastopijo na 13. dirkah po Evropi v Rookies Cup. Na enajstem letošnjem izboru, ki bo potekal med 18. in 20. oktobrom v španskem Guadixu bo prisoten tudi zelo talentirani slovenski dirkač Bor Klemenc"Sem Bor Klemenc, motociklistični dirkač in bodoči svetovni prvak razreda motoGP. S to mislijo in s tem ciljem se zbujam vsako jutro, odkar sem pri svojih 4 letih prvič sedel na motor. Vsak moj dan je podrejen mojemu cilju in športu kateremu sem predan, torej motociklističnim dirkam, katere sem prvič izkusil pri 6 letih," se je samozavestno za izbor za Red Bull Rookies Cup opisal komaj štirinajstletni Bor. Mladi Velenjčan trenutno dirka v italijanskem prvenstvu Ohvale GP-0 160, nastopa v razredu Rookies. Poleg omenjenega tekmovanja dirka tudi v prvenstvu Actionbike. Njegova najboljša prijateljica je njegova serijska 600 kubična Yamaha R6, s katero je že prevozil veliko slovitih dirkališč, kot so Misano, Brno, Hungaroring. Na dirki ne dolgo nazaj je v Brnu osvojil četrto mesto med 51. dirkači, kar je vrhunski rezultat, glede na to, da bi za boljši rezultat: "moj serijski motocikel v konkurenci motorjev pripravljenih po pravilniku razreda Supersport ni zmožen,"  je po vrhunski uvrstitvi na Češkem povedal mladi Bor. Za svoje uspehe je zelo hvaležen tudi svoji družini. Kljub temu, da še vedno obiskuje osnovno šolo, ga na njegovi poti do uresničitve sanj podpira celotna družina. "Z očetom Zoranom, mamo Natašo in sestro Maxi stanujemo v Velenju. Pri vseh mojih športnih podvigih me podpira in spremlja moja družina, za kar sem jim neizmerno hvaležen, saj brez njihove podpore moja športna pot ne bi bila tako uspešna," je o podpori družine še povedal Bor, kateremu z nasveti pomaga še en vrhunski slovenski motociklistični dirkač Boštjan Skubic.

Lahko Bor Klemenc postane novi Valentino Rossi? Njegova želja je, da bo nekoč postal svetovni prvak razreda motoGP.
Lahko Bor Klemenc postane novi Valentino Rossi? Njegova želja je, da bo nekoč postal svetovni prvak razreda motoGP. FOTO: Bor Dobrin

Seveda bo za Bora konkurenca v Guadixu izjemno močna. Na izboru bo namreč nastopilo kar 117 dirkačev, ki prihajajo iz 32 različnih držav s celega sveta. Na tridnevnem dogodku se bodo dokazovali na 125 kubičnem motociklu, ki je povsem enak tistemu, na katerem je svoj talent pokazal svetovni prvak Binder. Ker želijo organizatorji še razširiti prepoznavnost tekmovanja so tudi pripravili posebno glasovanje, na katerem lahko ljubitelji motociklizma glasujejo za svojega najljubšega dirkača, ki bi ga radi videli tekmovati v Rookies Cup. To seveda ne vpliva na končno odločitev, kdo bo v prvenstvu lahko nastopil, a dirkačem kakršnakoli podpora pomeni veliko. Zmagovalec glasovanja bo vseeno dobil prestižno nagrado, saj bo na izboru vozil z zlato številko. Na tovrstnih izborih se seveda med mladimi in talentiranimi dirkači išče bodoče svetovne prvake. In kdo ve? Morda se prav znotraj te skupine skriva novi Marc Marquez, Jorge Lorenzo ali Valentino Rossi. Bor pa ima seveda priložnost, da si z dobrimi predstavami morda enkrat v prihodnosti izbori sedež v svetovnem prvenstvu, kar bi bil za slovenski motošport nov velik uspeh. Ne smemo pozabiti, da smo v letošnji sezoni s Timom Gajserjem dobili tudi prvega svetovnega prvaka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nokintos
15. 10. 2016 20.06
+1
Želim mu veliko uspeha in sreče. A bi za trenutek bil malo bolj pozitivni !!!!
heroj2000
16. 10. 2016 16.39
-1
Pa saj mu vsi želimo dobro. Smo pa nekateri poleg tudi realni. Realnost bo pa znana v sredo.
heroj2000
15. 10. 2016 10.56
-1
Ma nič ne bo it tega, to je samo članek za molzenje morebitnih sponzorjev. Naj raje napišejo kje vse je zmagal, če sploh je kaj zmagal. Dirkanje v Ohvaletu je brez veze, v Italiji ima vsaka vas svoje dirkališče in tam vsi dirkajo na Ohvaletu. Dirkači, ki želijo prave konkurenčne pogoje dirkajo v Španiji ali Angliji. Kot pravim, naj mu uspe, vendar iz te moke ne bo kruha. Gajser je recimo v vseh tekmovanjih pred letošnjo sezono vsepovsod zmagoval. Zarco in Binder sta recimo preko tega pokala prišla naprej, vsi ostali imajo pa očitno čisto druge poti in tiste očitno bolj štejejo.Očitno rabi denar za une 3 dni v Španiji. Pač tak lep družinski dopust potem pa v šolo naprej.
SEJBOBOL
14. 10. 2016 22.32
+1
Serijski motocikel , me zanima kolk je resnično SERIJSKI ..... po videzu elementov kar bol malo serijski .....
SEJBOBOL
14. 10. 2016 22.34
+1
prdobte podatek kolk vozi grobnik , da lažje primerjamo ...
masni
14. 10. 2016 21.48
+4
Bla ,bla ,bla razen če je njegov oče Roman Akrapovič.
lioon
14. 10. 2016 20.10
+10
Top bi blo da bi mel slovenca not. Žalost, da smo v letu 2016 in še vedni nimamo pravega dirkališča. Sem prepričan, da bi marsikdo bil veliko bolj uspešen, če bi imeli boljše pogoje.
heroj2000
14. 10. 2016 18.32
+5
Mali ni slab, vendar vozi v nizkorazrednih tekmovanjih. Zdaj bo šele dobil prave nasprotnike. Če mu tu uspe je zmagal, drugače pa naj menja šport.
bosanc.si
14. 10. 2016 18.27
-6
Sanje so eno....realnost je pa drugo
tabel58
14. 10. 2016 18.18
+28
Boru želim ,da bi mu uspelo se prebiti v moto GP. Drugače pa je moje mnenje, da bolj mačehovskega odnosa do moto športa kot ga ima naša država ni daleč naokoli. Lahko se primerjamo le z Albanijo. Pri nas so bili že tuji investitorji, žal ni posluha za ta šport. Naj raje dirkajo po cestah je očitno mišljenje odgovornih za tako stanje. Pametnjakoviči govorijo pojdite čez mejo tam je veliko dirkališč.Mslim ,da je tudi nogometnih stadionov čez mejo veliko a kljub temu ima vsaka vas svoj nogometni štadion, kjer smo zelo uspešni na" svojem dvorišču".
ZDA
14. 10. 2016 18.23
+9
Callux
14. 10. 2016 18.17
+22
Mu privoščim, da bi bil na izboru uspešen, saj bi bilo super, če bi Slovenija imela svojega predstavnika v tekmovanju.. Če mu to uspe in bi bili nato rezultati na dirkah dovolj dobri, bi si lahko odprl kar lepo število vrat za nadaljevanje kariere..
SENNA1
14. 10. 2016 18.15
+5
ni,tezko,uganit,kdo,mu,je,vzornik,lp
gunja
14. 10. 2016 18.15
+8