MotoGP

Lorenza v Katarju skrbita morebiten dež in pesek, direktor dirke pravi, da se bo dirkalo v mokrem le, če bodo vsi za

Losail, 22. 03. 2017 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Večino dirkačev in vodstvo dirke v Losailu pred prvo motociklistično veliko nagrado sezone 2017 skrbi slaba vremenska napoved. Pričakujejo se obilne padavine, zaradi česar bi lahko bila nedeljska dirka pod vprašajem. Jorgeja Lorenza skrbita dež in pesek, Scott Redding pa pravi, da izkušenj s temi gumami na mokrem nimajo.

Jorgeja Lorenza, ki je pred to sezono z Yamahe prestopil k Ducatiju, pred dirkaškim vikendom v Katarju skrbi slaba vremenska napoved, ki, če bo držala, prinaša veliko dežja. Dirkači v Losailu po mokrem še niso dirkali, zato je med njimi čutiti kar nekaj živčnosti in strahu. "Upamo, da ne bo treba preizkusiti dirkanja v mokrem, še posebej ne na tej stezi, saj nimamo prav veliko izkušenj s takšnimi pogoji," je opozoril Jorge Lorenzo, za katerega se sicer ve, da dirkanja v dežju v zadnjih letih nima najraje. "Ne vemo, kakšna bo vidljivost v dežnih pogojih na tej stezi. Tudi pesek nas malce skrbi. Tako da upamo, da so so tokratne napovedi vremenoslovcev napačne," je še poudaril Majorčan, za katerega bi bilo zares neugodno, če bi že prvi dirkaški vikend z Ducatijem prevozil na mokri stezi. 

Dirkače skrbita slaba vidljivost in pesek na stezi, ki bi pomenil precej slabši oprijem gum.
Dirkače skrbita slaba vidljivost in pesek na stezi, ki bi pomenil precej slabši oprijem gum. FOTO: AP

Podobne pomisleke imajo tudi nekateri drugi dirkači. "Nihče nima izkušenj s temi gumami, kako se bodo gume obnašale s peskom in vodo na stezi. Treba je upoštevati še odsev reflektorjev, pršenje in odsev pršenja," je pojasnil dirkač Ducati Pramaca Scott Redding. "Če bo treba poskustiti, potem bomo poskusili. Toda ni najbolj pametno poslati motor, ki gre 365 kilometrov na uro, v takšen preizkus," je dodal. "In če bo en dirkač rekel, da bo dirkal, potem bodo vsi, saj ne moreš reči ne. Mogoče se bo vse skupaj izšlo dobro, a zakaj niso dirkali leta 2009? Vem, da takrat niso bili pripravljeni, toda na takšno dirko tukaj nismo bili pripravljeni nobeno leto,'' je zaključil Redding.

Precej manj težav z dirkanjem ob morebitni vodi na stezi pričakuje ljubtelj mokre steze Cal Crutchlow. Ta je dejal, da je bilo podobno tudi na prvem obisku karavane MotoGP na prvi dirki v argentinskem Termas de Rio Hondo leta 2014. "Trenutno ne vidim resnih težav. Oprijem je oprijem, samo najti ga moraš,'' je pojasnil Crutchlow.

Že v ponedeljek je sicer direktor dirke Mike Webb dejal, da bodo dirko v dežnih pogojih speljali le, če bodo vsi dirkači imeli priložnost stestirati dirkanje na mokri stezi v Losailu in če se bodo prav vsi strinjali, da se dirka v takšnih pogojih izvede. Varnostna komisarja Loris Capirossi in Franco Uncini sta stezo v Katarju v dežnih pogojih sicer preizkusila, a to ne pomeni, da se bo dirka izvedla, saj dirkači opozarjajo, da je stanje na stezi precej drugače, če voziš sam ali pa imaš ob sebi več kot 20 sotekmovalcev.

MotoGP VN Katarja
MotoGP VN Katarja FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pizzamargerita
23. 03. 2017 02.09
+2
zakaj eu ne bojkotira Katarja, financerja dzihada po vsem svetu?!??!
Callux
22. 03. 2017 22.17
+11
Tole bo še zanimivo.. Se strinjam s Scottom, poskusiti le ni greh.. Ostalih opcij je res bolj malo.. Tako si vsaj ustvariš predstavo o samih pogojih, če že drugega ne..
NašDONALDO
22. 03. 2017 20.38
+5
potem lahko pozabimo na dirke v dežju, vedno bo eden proti.
THEdocktor
22. 03. 2017 21.13
+4