MotoGP

Lorenzo o 'eni najlepših zmag', na žvižge odgovoril s poljubčki

Firence, 22. 05. 2016 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zdelo se je, da je vsega konec, toda Jorge Lorenzo je italijanskim navijačem v Mugellu zaril nož v srce v zadnjih metrih dirke za VN Italije. Svetovni prvak razreda motoGP je v fotofinišu prehitel rojaka Marca Marqueza, turobno nedeljsko popoldne za Italijane pa je zaokrožil odstop Valentina Rossija.

Zmagoviti krik: Lorenzo slavi na najvišji stopnički Mugella.
Zmagoviti krik: Lorenzo slavi na najvišji stopnički Mugella. FOTO: AP

Jorge Lorenzo bi si težko zamislil boljšo dirko. Dirkač Movistar Yamahe je slavil v zadnjih metrih in na najboljši možni način izkoristil odstop moštvenega kolega Valentina Rossija, ki ga je izdal motor. To je bila velika črna pika dirkaškega konca tedna za japonsko ekipo, saj je Lorenzo v nedeljo z okvaro končal tudi ogrevanje. A po zamenjavi motocikla je Yamahin agregat zdržal vse napore, tudi zadnji pritisk, ko se je že zdelo, da je Lorenzo zapravil zmago ob hudih naletih Marca Marqueza (Repsol Honda). Majorčan je ostal blizu Kataloncu in ga na koncu ugnal z izjemnim pospeševanjem iz zadnjega zavoja. Ob prečkanju ciljne črte se je začelo veliko slavje v španskem delu ekipe Yamahe, Lorenzo pa je ob žvižgih užival v vsakem trenutku, dokler se ni pripeljal v bokse.

"To je bila ena izmed najlepših zmag, čeprav je bila tudi tista leta 2003 v Braziliji v razredu 125cc neverjetna. Začel sem dobro in močno pritiskal, na koncu sem bil že precej utrujen in prepričan sem bil, da bo imel Marc več energije," je po dirki dejal Lorenzo. Otočan je priznal, da bi že skorajda vrgel puško v koruzo, a se je nato spomnil leta 2005 in prehitevanja Alexa De Angelisa. "V zadnjem krogu sem mislil, da sem zamudil dva trenutka, potem ko je prišel Marc predme. A nato sem si dejal, da bom vseeno poskusil in spomnil sem se, ko sem s tistim norim manevrom v razredu 250cc leta 2005 prehitel De Angelisa za drugo mesto. Marquez me je prehitel in rekel sem si, da bom ostal tam in poskusil v zadnjem zavoju videti, kako bo. Naš motocikel ima boljše pospeške od Hondinega in zmagal sem. Rossi je imel veliko smolo, tako kot jaz, toda moramo priti do dna temu, kajti to, da se pokvarita dva motorja v štirih urah, ni nekaj običajnega."

Marc Marquez je v boju za vrh skupnega seštevka ostal blizu Lorenzu.
Marc Marquez je v boju za vrh skupnega seštevka ostal blizu Lorenzu. FOTO: AP

Lorenzu je v roko kmalu po sestopu z motocikla segel tudi nekdanji svetovni prvak v formuli 1 Fernando Alonso, ki je z zanimanjem spremljal že kvalifikacije. Svetovni prvak v razredu motoGP ni skrival zadovoljstva z razpletom in dodal, da bi bilo z Rossijem in Andreo Iannonejem na hrbtu še veliko težje. Navijačem v Mugellu je po precej vročem sprejemu poslal le kratko sporočilo. "Marquez je bil boljši v zadnjem krogu, a mu je zmanjkalo nekaj motorja. Zdaj smo v zelo dobrem položaju v skupnem seštevku, saj sem za deset točk pobegnil drugemu in veliko točk tretjemu. Če bi se moral boriti še z Iannonejem in Rossijem, bi bilo veliko težje," je pristavil bodoči član Ducatija. "Marquezu sem se opravičil (za dotik v enem zadnjih krogov, op. a.), bil je povsem za mano in skorajda bi padla. Na srečo se ni zgodilo nič hujšega. Žvižgi? Poljubčki, objemi in gremo svojo pot."

Marquez je bil z drugim mestom kljub infarktni končnici zadovoljen, je pa dejal, da se je počutil kar malce nemočnega, ko je videl, kako ga prehiteva njegov rojak. "Vedel sem, da bo danes težko prehiteti Jorgeja. Tvegal sem za zmago, toda izgubil sem na ciljni ravnini. To se mi ni pripetilo velikokrat," je medijem povedal Marquez. "Moramo še delati na pospeševanju, s tem, ko je odstopil Rossi, sem se odločil poskusiti brez kalkulacij. Smo pa vsakič bližje, a s takšnim tveganjem ne bom končal veliko dirk. Kar malce nemočno sem se počutil, potem ko sem opravil takšno delo in toliko tvegal, nato pa sem moral gledati, kako gre mimo tisti v modrem ..."

Kljub tretjemu mestu je Iannone deloval precej nezadovoljno, tako so zvenele tudi njegove izjave. Na Ducatiju je sicer podrl hitrostni rekord za dirko razreda motoGP s kar 354,9 km/h, a želi si izboljšav, predvsem pri pospeševanju. "Jezen sem, vsi so me prehiteli v prvem zavoju. Menim, da sem bil hiter, da so gume dobro delovale, Michelin se izboljšuje. Vseeno sem razočaran, ker sem bil dovolj močen, da bi se boril za zmago. Vseeno mu bo uvrstitev na stopničke prišla prav, moramo ostati mirni, poskusil se bom popraviti do naslednjih dirk," je povedal član Ducatija, ki je na domači dirki rešil italijansko čast. "Naš motocikel je zelo hiter na ravninah in to je fantastično. Ve se, da ima Ducati zelo dober in hiter motocikel, to pomaga pri prehitevanjih. A danes bi se lahko borili za zmago, pa se nismo. Moramo se izboljšati pri štartih."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
22. 05. 2016 20.57
+6
bo pa Marquez kmalu prišel do 100.stopničk v karieri, kar računam za drugo sezono
AS1983
22. 05. 2016 20.56
+6
Lorenzo je danes že 64-ič v karieri zmagal, Marquez ostaja pri 52 zmagah, Rossi pa pri 113 zmag, vsi trije pa bojo še zmagovali letos, ker so za razred boljši od ostalih
AS1983
22. 05. 2016 20.53
-1
Marquez letos iztisne iz Honde maximum, škoda za padec prejšnjo dirko v Le mansu, bi bil zdaj še vedno vodilni, a v zadnjih 7 dirkah je Marquez vedno videl cilj, kar je tudi dobro za nadaljevanje prvenstva, kejr si želim, da bi bil Marquez še močnejši v Barceloni, kjer je lani dokaj hitro odstopil.
Mojster123
22. 05. 2016 17.45
+21
pošteno je povedal Jorge, vsa čast!
Goooooo
22. 05. 2016 18.20
+20
Po pravici povedano nisem pričakoval te izjave. Pohvale vredno.
HAILWOODmike
22. 05. 2016 17.22
-6
V vsej zgodovini gp dirkanja se ni bilo bolj negativne osebnosti kot je lorenco!
motorist_mb
22. 05. 2016 17.45
+16
Mike ne razumem zakaj toliko mržnje do njega...mogoče je imel probleme v otroštvu in zdaj izhaja to ven...kdo smo mi da sodimo tem asom ki vozijo z nogo v grobu...res to ne vodi nikamor...za mene je car na motorju privat življenje me ne zanima...z leti bo tud karakter izboljšal pa obnašanje tud...ne razumem te mržnje do sokolega v ekipi in nikoli ne bom pa lp!
HAILWOODmike
23. 05. 2016 09.16
+1