MotoGP

Lorenzo o prepovedi krilc: 'Če bi organizatorje res tako skrbelo, bi jih prepovedali že po drugi dirki!'

Bologna, 12. 12. 2016 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španski motociklist Jorge Lorenzo še vedno ne sme dajati izjav o novih delodajalcih Ducatiju, se pa je Majorčan razgovoril o prepovedi krilc, ki jo bodo v razredu motoGP uvedli za prihajajočo sezono. Najbolj naj bi prepoved škodovala ravno njegovemu novemu moštvu, ki je v razvoj krilc vložilo veliko sredstev.

Lorenzo (na fotografiji) pred prvimi testiranji z Ducatijem v Chesteju.
Lorenzo (na fotografiji) pred prvimi testiranji z Ducatijem v Chesteju. FOTO: motoGP

Ducatiju ni uspelo v boju proti prepovedi krilc, o kateri se je veliko govorilo na začetku minule sezone razreda motoGP. Ni skrivnost, da je bolonjski Desmosedici najmočnejši motocikel karavane, razvoj krilc pa je rdeče močno približal najboljšim. Čeprav Andrea Iannone in Andrea Dovizioso tudi zaradi številnih napak nista krojila vrha v sezoni 2016, ima Ducati velike načrte s Jorgejem Lorenzom, nekdanjim svetovnim prvakom, s katerim se želijo že v kratkem vmešati tudi v boj za naslov. A Ducati se bo moral po pritisku konkurentov, ki so opozarjali na nevarnosti krilc, a jih začeli uporabljati tudi sami, znajti brez tega aerodinamičnega dodatka. Italijani sicer odkrito bentijo zaradi odločitve vodilnih in trdijo, da jim želijo zgolj škodovati zaradi vedno bolj konkurenčnega motocikla. Zdaj se je oglasil tudi Lorenzo, ki ga le še nekaj tednov loči od novega leta, ko bo tudi uradno postal član novega moštva. "Če bi bili organizatorji zaradi varnosti res zaskrbljeni nad krilci, potem bi jih prepovedali že po drugi dirki letošnjega leta," je za Motorsport.com dejal Lorenzo. "Dirkališče v Montmeloju se je spremenilo deset minut po tragični nesreči Luisa Saloma, kako to, da so nam potem dovolili dirkanje s krilci, če so nevarna? Po mojem mnenju so nekateri proizvajalci pritiskali iz ozadja, to pa je vplivalo na sestanke," je besede prvega moža ekipe Paola Ciabattija ponovil Lorenzo.

Ciabatti je dejal, da je Ducati na krilcih delal bolj zavzeto kot vsi ostali, ki so veliko pozneje začeli razvijati svoje aerodinamične dodatke. "Prepovedali so jih zaradi varnosti, a dokazov za kaj takšnega nikoli ni bilo," je bil jasen Ciabatti. "Letos je bilo nesreč veliko, na nobeni pa dirkači niso utrpeli niti praske (zaradi krilc, op. a.). Jasno je, da smo dosegli tekmovalno prednost, ker smo jih namestili pred vsemi ostalimi, prepovedali pa so jih, da bi izničili to prednost," dodaja Ciabatti, ki pravi, da so bolonjski inženirji vseeno našli način, da sprednjo gumo zadržijo na asfaltu. "S krilci smo bili konkurenčni, tudi brez njih pa bo temu tako," navijače miri Ciabatti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

5TIG
13. 12. 2016 18.26
+0
Krilca sigurno niso zastonj zmontirana,imajo sigurno nek vpliv pri vožnji,pa čeprav nekateri to zanikajo. Varna ali nevarna, moje mnenje je da ne sodijo na motor.
Nightyfly
13. 12. 2016 13.00
+18
Problem s krilci ni tako enostaven ,ker so firme vlozile do sedaj ogromno denarja v razvoj bolidov v vetrovnikih , v katerih testiranje stane ogromno denarja . Tega se ne more prav vsak privosciti ,vsaj ne v tako velikem obsegu . Zdaj pa tudi ne vem ali nimajo tudi tu limit uporabe vetrovnikov . Po drugi strani sem preprican , da inzenirji iscejo vse mogoce poti pri razvoju tehnike in aerodinamike , ker bodo samo te spremembe ,ceprav majhne , prinesle tisto desetinko -dve ,ki na 20 krogov naredijo spremembe .
Nightyfly
13. 12. 2016 12.49
+23
JackySparroww 13.12.2016 10:37:52 -6 2 8 Jezdimir, upam, da je v tebi tudi kaj razuma in da ne prevladuje samo slepa mržnja da MM, ki je pač vrnil Rossiju milo za drago. Malo preuči Rossijev prihod v 500 ccm - prišel je na daleč najboljši motocikel takrat - na Doohanovo Repsolko in z njo osvajal prvenstva kot za šalo. Poleg tega mu je DORNA pri njegovih svinjarijah na stezi in izven nje (Gibernau, Biaggi, Stoner itd.) tudi marsikdaj pogledala skozi prste in še mu pogleda. Samo pomisli na lansko brco - garantirano bi bil vsak drugi dirkač na Rossijevem mestu takoj diskvalificiran in odvzete točke s te dirke, če ne še kaj hujšega. Tak da se tip lahko lepo zahvali za svojih nekaj naslovov "pokvarjeni španski kuhinji.".************************ no , ne bom nic drugega rekel , svetujem samo ogled videa na ciljni ravnini ko Biaggi stisne Rossija pri max hitrosti izven asfalta , ta pa se je k sreci cudezno resil . Kot vemo , se je nad to potezo zgrazal prakticno ves motoristicni svet . Dapa ne bo samo svetnisko obarvan kot pravite vi -ja , Rossi je naredil tudi napake ,jasno.
JackySparroww
13. 12. 2016 16.16
No, to je bilo res, hotel sem pa povdarit, da je imel Rossi pri Dorni vedno en mali bonus, saj je nenazadnje S svojo popularnostjo ogromno doprinesel k priljubljenosti moto dirk, no nenazadnje tudi finančno.
erlapsus
13. 12. 2016 09.23
+7
...Dorna,ki je režiserka SBK in MotoGP...svojim "igralcem" naroča,da morajo med seboj biti sovražniki..to so besede C.Davisa (Ducati)...po njihovih razlagah..to pritegne navijače in posledično sponzorje..."Glavni sponzorji" imajo tudi besedo..pri scenarjiu...in eden od načinov je spreminjanje pravil...To se dogaja že vrsto let...in zmeraj je razlog varčnost,ekologija...kao...So tudi takšna pravila,ki nekaterim omogoča,da so del karavane ali da se hitreje priključijo najboljšim...problem nastane,ko privilegiranci začnejo zmagovati...in ogrožati "glavne sponzorje"...potem se začne rezati...od krilc,kilogramov,št.testov,št.gum,ecc...Včasih na štartu motoGP ni bilo niti 15 dirkačev...potem so režiserji omogočili raznim Open EVO jajcem,da so bili številka na štartu..Tam je bila večja nevarnost,kot so sedaj krilca...spomnimo se kolikokrat je prišlo do naletov in nesreč...Ampak za ohranitev režiserskih stolčkov so to mirno omogočali...Krilca so grda...zame ,pa pripomorejo k večji varnosti..kot obratno...
SENNA1
12. 12. 2016 19.50
-17
krilca,in,motorji,pa,res,ne,gredo,skupaj.lp
JackySparroww
13. 12. 2016 10.29
-19
Ma ja, zato pa se vozijo z naked bajki, ti luster
den456
13. 12. 2016 20.22
+9
Red Bull ne bo smel bit več sponzor. Red Bull ti da krila.
1airbus
12. 12. 2016 19.06
-42
ta krilca so brez veze,na ovinkih nimajo nobenega vpliva proti zdrsu,po ravnini pa tudi ne,ker so premajhna.
CestniKolesar370Wattov
12. 12. 2016 20.43
+35
Vsak detajl motociklov testirajo z več milijonov vredno tehnologijo, ampak tvoja kmečka logika je več vredna. Bravo.
Nightyfly
13. 12. 2016 12.53
+20
Maj2016,,,,,,, ne bi se strinjal z vami . Svetujem vam samo nekaj . Pojdite na motor in pri 250 na uro , ali pa vsaj 200 stegnite roko in odprto dlan obracajte po zraku . Potem pa pridite spet sem in napisite vase obcutke , ce boste uspel ostati na motorju -in preziveti .
Callux
12. 12. 2016 18.39
+22
Ta izgovor glede varnosti za ukinitev krilc je bil in bo ostal smešen.. Že zato, ker so bila zasnovana tako, da nimajo nikakršnih ostrih robov, drugače jih tudi nikoli ne bi videli na stezi.. Tako da sam tu še vedno vidim obupan poizkus konkurentov, da ne bi Ducati preveč napredoval.. Čeprav je Dorna s to odločitvijo Ducatiju vzela produkt vsaj 6 let razvoja, bo zanimivo videti, kaj se bo Dall'Igna domislil zdaj, kajti je znan po tem, da zna zelo dobro izkoristiti vsako priložnost, ki jo uspe dobiti..
Nightyfly
12. 12. 2016 18.54
+30
Tako kot v F1 , je tudi v moto GP opazen zelo mocan vpliv najvecjih koncernov - to pa pomeni denarne injekcije ,tudi v zepe odgovornih ,ki upravljajo s tem cirkusom .To je jasno ko beli dan . Kljub vsemu mislim, da se da na bolidih se ogromno narediti na aerodinamiki , ki lahko vljucuje tudi nemoteca krilca ali pa druge resitve . Prav tako bi se dalo in se bo razvijalo se na prednji obesi motociklov ,ker je zsaj dosegla maximum in se dela samo se na karkasah in mesanicah gum . Vsaj jaz tako mislim . Obese imajo vec ali manj staticno horizontalno delovanje in samo vertikalno . Torej se da v koord . sistemu x,y,z se marsikaj narediti . Jasno , ce se bodo najbogatejsi v tem poslu strinjali . Lahko jih pokoplje en dober inzenir aerodimanike in fizike gibanja teles , ter gredo zagovornikom sedanjih pravil ,to je multinacionalkam miliarde v nic . F 1 je postala nezanimiva ,ker si velike firma , skoraj bi rekel samo ena , zeli zmag in naslovov ze pred dirko , nepa do sedaj ,ko so morali pocakati do konca . Skoda .
jezdiimir
12. 12. 2016 18.28
+47
Honda s svojim španskim vplivom reže krila vsem moštvom ki se ji približajo, upam da jo Ducati deklasira na stezi pa da vidimo kaj jih bo potem motilo?! Pokvarjena španska kuhinja z Repsolom in Dorno na čelu!
krnekilojz
12. 12. 2016 18.35
+34
in dirkačem, ki je isti pokvarjenec, seveda ne Dani.
Nightyfly
12. 12. 2016 18.43
+24
JackySparroww
13. 12. 2016 10.37
-20
Jezdimir, upam, da je v tebi tudi kaj razuma in da ne prevladuje samo slepa mržnja da MM, ki je pač vrnil Rossiju milo za drago. Malo preuči Rossijev prihod v 500 ccm - prišel je na daleč najboljši motocikel takrat - na Doohanovo Repsolko in z njo osvajal prvenstva kot za šalo. Poleg tega mu je DORNA pri njegovih svinjarijah na stezi in izven nje (Gibernau, Biaggi, Stoner itd.) tudi marsikdaj pogledala skozi prste in še mu pogleda. Samo pomisli na lansko brco - garantirano bi bil vsak drugi dirkač na Rossijevem mestu takoj diskvalificiran in odvzete točke s te dirke, če ne še kaj hujšega. Tak da se tip lahko lepo zahvali za svojih nekaj naslovov "pokvarjeni španski kuhinji.".
StAnalitik
13. 12. 2016 11.31
+21
Rossi je prišel leta 2000 k Nastro Azzuro Honda in ne k Repsol team
StAnalitik
13. 12. 2016 11.31
+24
StAnalitik
13. 12. 2016 11.32
+22
jezdiimir
13. 12. 2016 11.36
+24
Jacky, Rossi ni prišel da Doohanovo Hondo ampak na pol tovarniško, samo v vednost, najbrž takrat še nisi spremljal. Moja kritika ne leti na Markeca ampak na vpliv Repsola in Dorne na pravila v motoGP kar ni prvič v zgodovini, Markec samo izpolnjuje naloge delodajalca kar se mi niti ne zdi sporno. O brci pa samo toliko, ko bi ga vsaj res pošteno zbrcal, da bi se upravičeno govorilo in pisalo!
JackySparroww
13. 12. 2016 13.45
-16
Dobro, prišel je pač leto pozneje, kaj ma pa to veze?
5TIG
13. 12. 2016 18.20
+11
Jack ne brij nor.. iz sebe pa orenk pogooglaj,če že misliš pisat o zgodovini moto gp-ja. Zdej sam dokazuješ da si res pubec,ki je začel to spremljat šele ko je MM vstopu v moto gp. V glavnem lahk bi ti napisal še kaj ,pa bom skrajšal,nimaš pojma.
motorist_mb
12. 12. 2016 18.19
+1
Krilca gor krilca dol...še vedno bo najmočnejši bike v gp-ju...upam da ga Lorenzo čimprej ukroti...pol bo lažje...Ducati99man forza!
SENNA1
12. 12. 2016 19.46
+27
den456
13. 12. 2016 20.35
+15
Danes so dovoljene sanje, z začetkom sezone bo nastopil nov dan. Ducati je naredil par nadgradenj na motociklu : steklo je zamenjal s komarnikom, nad prednjo pnevmatiko je dodal fen za sušenje steze v primeru dežja, pod sedež pa je spravil kanglico in lopatko za igranje v pesku. Nad rezervoar je montiral še mobilni telefon, da bo možno pritoževanje DORNI že med dirko. Navedena oprema bo na voljo le na motociklu 99