MotoGP

Lorenzo po Marquezovi napaki spet v boju za naslov prvaka

Phillip Island, 21. 10. 2013 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Razplet nedeljske dirke razreda motoGP za VN Avstralije je znova ponudil možnost Jorgeju Lorenzu, da se vključi v boj za naslov prvaka. Špančeva zmaga na dirkališču Phillips Island in diskvalifikacija njegovega rojaka Marca Marqueza sta vzrok za široko odprt boj za lovoriko.

Jorge Lorenzo in Marc Marquez bosta za naslov prvaka bila še ogorčen boj.
Jorge Lorenzo in Marc Marquez bosta za naslov prvaka bila še ogorčen boj. FOTO: Reuters
Za Jorgeja Lorenza idealni razplet dirke za VN Avstralije je aktualnega prvaka postavil v položaj, ko lahko razmišlja o enakovrednem boju za lovoriko v razredu motoGP, kajti trenutno zaostaja le 18 točk za mladim rojakom Marcom Marquezom. Prav zanimivo bo naslednjo nedeljo, ko je na sporedu predzadnja dirka sezone, velika nagrada Japonske v Motegiju. "Bila je divja, kaotična tekma. Prvič se je zgodilo, da smo menjali motocikle na "suhi" dirki in za vse je bilo to precej zahtevno. Te menjave smo veliko vadili in to je bil eden od ključev do uspeha," je o avstralski dirki dejal Lorenzo, ki je vknjižil šesto zmago v sezoni.

Vseeno se dobro zaveda, da ni več veliko prostora za napake in optimistično razmišja, da so njegove "delnice" v izenačenem prvenstu zdaj poskočile skoraj za desetkrat. "Imeli smo veliko sreče. Če Marc ne bi naredil napake, bi bil on prvi ali drugi, zdaj se je spet veliko spremenilo. Pred avstralsko dirko so bile naše možnosti za naslov prvaka verjetno le 2- ali 3-odstotne, zdaj so 20- ali 30-odstotne," samozavestno pravi Lorenzo pred zadnjima dirkama na Japonskem in v Španiji.

Pasica motoGP (VN Japonske)
Pasica motoGP (VN Japonske) FOTO:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

off the road
21. 10. 2013 21.15
+5
Marquez ga bo nascal, da bo kar veseke!!! Lorenzo bo preveč živčen, on ne zna napadat, zna le taktizirat. Mi je všeč tale popestritev letos iz strani Marca. Naj zmaga bolši.
L.A. LOST
21. 10. 2013 17.51
+9
Se ni za sekirat, Marquez mu že pokaže kdo je car!
Speedy93
21. 10. 2013 17.31
+8
Lorenzo nima šans proti marquezu..
Logitechh
21. 10. 2013 17.48
-10
Marquez bo klono pod težo pritiska. More še odrastit, ker zaenkrat se še mu mlekec cedi iz ust!
Speedy93
21. 10. 2013 18.48
+4
Nič nebo klono, že zdaj v svoji 1. sezoni velikokrat druge dirkače "pelje scat", kaj šele bo v naslednjih letih. mlekec se mu cedi iz ust, ja seveda, boljši je od skoraj vseh oz. vseh dirkačev :)
Logitechh
21. 10. 2013 16.50
-12
Marquez ne bo prvak, v to sem prepričan!
Julij Cezar
21. 10. 2013 18.19
+5
Marquez bo prvak, v to sem prepričan, Lorenza bo sesul na zadnji dirki sezone, če ne že to nedeljo.
kure bedne
21. 10. 2013 14.18
+19
Kako sem se veselil dirke v Avstraliji, pol pa takšna beda od bede. Mislim, da tudi moto GP ni več to kar je bil včasih. Tudi F1 je postal poženščen šport. Ob vsakem dotiku zasedajo komisarji. Eh brez zveze. Če je borba je borba na nož. Vsaj tako je včasih bilo. Pravila so pa taka, da te srat pritisne. Pri Dorni so se vsrali v hlače, saj bi Marquez že zaključil kot prvak.
Speedy93
21. 10. 2013 19.25
+5
Omen3
21. 10. 2013 12.55
+3
Lorenzo je zasluženo zmagal....tudi pred diskvalifikacijo Marqueza je bil vodilni na dirki. . Dorna je zaradi varnosti (in mogoče zaradi večje zanimivosti) uvedla menjavo motorjev z novimi gumami (same menjave motorjev niso novost,seveda pri ''mokrih'' dirkah). Ne verjamem pa,da je Dorna res posegla v spremembo na razpredelnici,da bi si s tem naredila bolj zanimivo prvenstvo.Seveda ji gre napaka Marqueza (in/ali ekipe Honde) na roko, da pa bi se zaradi boj zanimivega prvenstva postavili po robu Hondi,Repsolu in španskemu občestvu...to se ne zdi prav verjetno.Sama kazen je mogoče res zelo huda...ampak je bila določen že pred dirko in velja za vse dirkače...ob napaki bi jo lahko dobil tudi kdo drug.Če Dorna ne bi ukrepala kot je,bi sigurno sledila pritožba (upravičena) Yamahe.Hecno je edino to,da je pol ekipe Honde (ki skrbi za Danija) vedelo kaj pomenijo pravila...druga polovica ekipe pa si je pravila napačno razlagala? Da je Marquez ob črni zastavi končal dirko je edino pravilno,ker bi drugače lahko dobil še kako kazen za neupoštevanje...kazenske točke sedaj najmanj potrebuje,ker bi bila to samo voda na mlin nasprotnikov. . Kar se tiče dotika,je krivda predvsem na strani Marqueza,ki je neprevidno zapeljal na stezo po menjavi motorja.Kristalno jasno je kako se morajo dirkači obnašati pri povratku iz boksov na dirkališče. Sicer se vidi,da je prej pogledal na progo,ko je še vozil po stezi iz boksov a takrat Lorenza in Danija še ni bilo na vidiku.Ko pa je zapeljal na stezo sta prišla oba omenjena po klancu navzdol z precejšnjo hitrostjo.Lorenzo je omenil prepozno zaviranje (in se opravičil),verjetno pa ni namerno zadel Marqueza....saj bi lahko tudi sam staknil poškodbo ali celo odstop.Seveda pa ni prav,ko nekateri pravijo naj Lorenzo vrne Marquezu z isto mero....ker potem bi moral biti z isto mero tudi kaznovan.... . Dani je solidno oddelal svoje na dirki,čeprav bi lahko mogoče sedaj (ko ni več pod takim pritiskom) pokazal še kaj več. Rossi malo slabše kot običajno,saj se je na nekaj zadnjih dirk že prej otresel Alvara in Cala,tokrat pa se je spet ''matral'' z njima do samega konca.S pomočjo napake Marqueza je spet prišel do stopničk.Cal pa zadnje čase ne more več prikazati forme,ki jo je imel na začetku sezone...vprašanje kje bi končal.če Bradl ne bi bi poškodovan.Aja,pa to je moje osebno mnenje...da se ne bo kdo preveč spotikal ob napisano.... :-D
joeantonio520
21. 10. 2013 13.07
+3
Dobro mnenje razen Markez iz boxov. Že pred dirko je bilo govora da je izhod na zelo nevarnem mestu , in res je tako, torej krivda čigava. ne verjamem da bi Lo priznal če nebi naredil napako. Mark se pa tako ni pritoževal. Res se mi zdi neumno ko nekateri razmišljajo da ima glede tega raspleta ( zamenjava gum in Markez ) da imajo prste vmes Dorna ali ne vem kdo . Pravila so veljala za vse ista in kazni znane , da so pa uvedli menjavo je pa tudi prav če drugače ni šlo.
jeanjak
21. 10. 2013 13.24
+3
Nobena "afera" oz. nameščanje izida nima nič s tem, to pomojem mnenju vsi razumni ljudje vemo. Noben dirkač na svetu, ampak res noben, nebi ogrozil svojega naslova prvaka za bolj zanimiv konec prvenstva. Moje mnenje je še vedno isto. Napaka je bila Marc-ova ker je pač še naiven mlad fant. Rookie. Že v moto2 je delal takšne neumne napake. Honda pa ga verjetno malo ščiti. Siguren sem, da so se vsi pri Hondi zmenili, prvi gre v bokse Ped, naslednji krog pa Maq. On pa je pač v žaru tekmovanja to pozabil. Preden je šel Lor v bokse, je za njim Maq naredil napako ( slide ) in ga je lahko tudi malo vrglo iz tira. Moje mnenje seveda. :)
speeddragon
21. 10. 2013 10.38
-12
Velik voznik ? Marc pa je velik voznik ? Vsaka zmaga v MotoGP je velika zmaga, če pa drugi delajo napake je to njihov problem. Da pa je tudi Marc LIMONA je pokazal z reakcijo v boksu, če se že gremo moralno ocenjevanje dirkačev. Po mojem je tako ocenjevanje dirkačev popolna bedarija, ali pa kdo je komu bolj všeč. Edina prava vrednota dirkačev je hitrost in fer dirkanje...
ena pa? :)
21. 10. 2013 19.04
+0
ti si ena limonaa.....dej sj si sam lahk vidu da se je lepo skuliral in se nasmejal tega pa drugi dve limoni nebi bli sposobni pa bi še 14 dni mela dolgo faco.....
Speedy93
21. 10. 2013 19.22
+2
jaoo sej noben nebi bil vesel če bi bil diskvalificiran. stvar je v tem da bi nekateri dirkači bli mulasti še dolgo časa, on pa se je kmalu po tem že smejal v boxu. in ja, on je velik voznik. to potrjuje že vsa leta, letos pa še posebaj :)
JohnyCash
21. 10. 2013 10.24
+13
Drekavac Lorenzo, veselil se je pa kot bi Marqueza na stezi premagal. Vsak velik voznik bi se sramoval, da je bil nasprotnik premagan na takšen način, on pa proslavlja. Ajde Marc, nabij te dve španske (li)mone v zadnjih dveh dirkah.
xxman.y
21. 10. 2013 10.35
-2
Kaj je s tabo narobe? a nej se joka? Proslavljal je zmago, ne diskvalifikacijo marqueza.
lioon
21. 10. 2013 10.40
-3
Kukr jst vem ga je gladko premagal, pravila so bila za vse enaka. Ciljno črto je prečkal pred njim. Ampak ti JohnyCash bi najverjetneje kar za njim odpeljal v bokse in v znak prijateljstva in dobre volje prepustil zmago nekomu drugemu.
krnekilojz
21. 10. 2013 10.44
+1
johny je pač dobra duša in bi se še sam izklučil iz tekme
osscar
21. 10. 2013 17.58
-1
In kaj ima Lorenzo s tem da je Marc naredil tko butasto napako?
User792410
21. 10. 2013 09.42
+8
"Kot kaže pa so pri Hondi nekoliko drugače tolmačili postavljena pravila in Marquez je svojo dvokolesno zverino zamenjal krog pozneje, kot je bilo pričakovati" ??? Torej,pri Pedrosi je bilo Hondi popolnoma jasno,kdaj morajo zamenjati motocikel,pri Marquezu pa so si postavljena pravila kar naenkrat tolmačili po svoje !? Kdor tej pravlici verjame naj izvoli,ampak zame je bila to zadnja "dirka",ki sem si jo to sezono ogledal,kajti prirejanje rezultatov na račun bolj izenačenega zaključka in posledično zato večje gledanosti,ni opravičilo za te umazane igrice !!!
lioon
21. 10. 2013 10.34
+12
Se strinjam. Na prvi dirki te sezone sm si še rekel, "f* tole bo nora sezona". Rossi konkurenčen, Marquez norc, Lorenzo na dosegu....potem je šlo pa vse samo navzdol. Od tistega skeča v Laguni Seci med Marquezom in Rossijem, do tegale tole nedeljo...Zanimivo, da gume, ki jih razvijajo nonstop in so iz meseca v mesec in iz leta v leto boljše, kar naenkrat "odpovejo" na novi podlagi. Zanimivo, da samo ekipa Marqueza ni vedela, kdaj mora v bokse....Vse za denar....
joeantonio520
21. 10. 2013 12.48
+1
Zapečkar. torej ti hočeš reči da je honda to namerno naredila znotraj teama, češ pomagat Pedrosi.
osscar
21. 10. 2013 18.05
Ne verjamem da gre za kakršno koli prirejanje, ker enostavno ne verjamem da bi pri hondi tvegali naslov na račun izenačenega zaključka. Bi prej bilo obratno po mojem mnenju. Bolj bi jim bilo všeč, da bi že zdaj po tej dirki postal prvak. Ker preprosto nikoli ne veš kaj se bo zgodilo in tudi Marc ni imun na napake v smislu odstopa. Sploh pa je iz videa na motogp videti, da so mehaniki točno vedeli kaj pomeni, ko Marc ni prišel na menjavo motorja. Čakali pa so ga konec 10 kroga.
joeantonio520
21. 10. 2013 19.11
točno tako razmišljam tudi jaz. Torej da bi oni naredili to zavestno!?prosim vas lepo Kaj da bi pomagali Ped in potem en Markov odstop kar je možno kajti zgodi se ko je najmanj treba in bi ostali brez svetovnega prvaka in mogoče še brez konstr naslova. Lo je siguren in bo zvozil do konca. Ne take zbijat. Šlo je za napako Marka ki je v vsej svoji evforiji pač pozabil oziroma je računal Lo je šel v devetem ( pedrose ni videl za njim ) jaz grem neslednjega. Mogoče je šlo pa za zaroto , da je nekdo nesel na uho Marku da bo Lo menjal v devetem , aaa kaj . Dejmo še mal na to temo :-)
CrushLow
21. 10. 2013 09.21
+15
to je blo vse zreziran ....
antonino
21. 10. 2013 09.18
+20
in ena taka ekipa kot je honda, naredi tako bedarijo v ključnem momentu
paulista
21. 10. 2013 07.50
+5
Lorenzo bo zadnji dve dirki brezkompromisen, Pedrosa pa zelo hiter.....zanimivo bo :-)
GhostBuster
21. 10. 2013 08.19
+16
Markec pa bo šel na nož tak kot je treba. ;) Me like! :D
Speedy93
21. 10. 2013 19.24