MotoGP

Lorenzo: Salomova smrt je zbližala Rossija in Marqueza, sicer se to ne bi zgodilo - jaz odnosa z Rossijem nimam

Barcelona, 13. 07. 2016 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kljub precejšnjemu zaostanku v skupnem seštevku razreda motoGP Jorge Lorenzo ne predaja v lovu na drugi zaporedni naslov. Svetovni prvak ocenjuje, da Marc Marquez morda kaže celo najboljše predstave v karieri, medtem ko je zadovoljen, da je kljub slabši formi še naprej boljši od moštvenega kolega Valentina Rossija.

Lorenzo je analiziral dogodke po prvi polovici sezone.
Lorenzo je analiziral dogodke po prvi polovici sezone. FOTO: motoGP
Prenosi dirk v vseh razredih se po dolgem premoru vračajo na Kanal A in VOYO. V petek na VOYO začnemo s prostimi treningi iz Sachsenringa.

Del prostih dni po razočaranju na VN Nizozemske v Assnu je Jorge Lorenzo preživel kot inštruktor šole varne vožnje, ki jo je organiziral eden izmed njegovih osebnih pokroviteljev. Na dirkališču Ascari v bližini Malage se je Lorenzo pomeril z nekaterimi srečneži in podpisoval avtograme navijačev. Assen je po velikih mukah, ki jih je preživljal v hudem nalivu, za svetovnega prvaka že zgodovina, njegove misli se že osredotočajo na Sachsenring, kjer pa je le redko dosegal dobre rezultate. Kljub toplemu vremenu po Evropi Lorenzo pravi, da evropska vročina pred naslednjimi dirkami seveda ni nič v primerjavi s tisto v Maleziji. "Sem dirkač, ki precej dobro prenaša vročino in raje jo imam kot hlad. Tudi poleti kdaj nosim šal, saj se precej hitro prehladim," je dnevniku AS povedal član Movistar Yamahe. "Vročino se prenaša bolje, če v vročini tudi treniraš. Jaz grem dirkat po stezi okoli dveh ali treh popoldne, takrat je temperatura najvišja in telo se tako malce navadi, a jasno je, da v Maleziji treniramo pri 40 in 45 stopinjah Celzija, to pa je nekaj ekstremnega. Tam izgubim po dva ali tri litre vode samo na dirki."

Letošnje VN Nizozemske nikakor ne bo ohranil v lepem spominu, čeprav je po zaslugi številnih padcev na koncu celo prišel do nekaj točk in ohranil stik z vodilnim Marcom Marquezom (Repsol Honda), ki pa mu tako kot Valentinu Rossiju beži že za zajetno število točk. "Menim, da se je v Assnu združilo veliko negativnih okoliščin. Že leta 2014 sem v mešanih pogojih imel velike težave," je povedal Lorenzo. "To je dirkališče, na katerem mi je težko že po suhem, ko pa dežuje, mi je še težje. Moje težave po suhem se tam pomnožijo dvakrat ali trikrat, če je dež. Oprijema ni veliko, asfalt je precej gladek in pripeljali so še novo prednjo gumo, ki je bila zelo, zelo trda in se ni niti začela obrabljati. Naredil si 30 krogov in bila je praktično nova. Spredaj ni imela prav nič oprijema in če jaz ne čutim sprednje gume, potem začnem izgubljati in imam vedno manj samozavesti, vedno počasnejši postajam. Veliko negativnih faktorjev se je združilo. Dobil sem nekaj dirk v dežju, a običajno se ne počutim tako dobro kot po suhem, a vedno sem blizu petega ali šestega mesta, toda v Assnu se je združilo veliko negativnih okoliščin. To je kot takrat, ko kakšen nogometaš v vseh pogledih odigra slabo tekmo. To je bil dan za pozabo. Katastrofa."

Krivdo za padce Lorenzo pripisuje gumam, predvsem sprednjim.
Krivdo za padce Lorenzo pripisuje gumam, predvsem sprednjim. FOTO: motoGP

Zdaj sledi še eno "Marquezovo dirkališče", Sachsenring, toda Lorenzo ne obupuje in opozarja, da je letošnje prvenstvo povsem nepredvidljivo predvsem zaradi novih gum. "To je drugačno prvenstvo od zadnjih petih ali šestih, predvsem zaradi gum. Spremenila se je tudi elektronika, toda za večino padcev, do katerih prihaja, več jih je kot običajno, so krive gume, predvsem sprednja," je razložil Majorčan. "Ko izgubiš sprednjo gumo, jo je zelo težko uloviti in preprečiti padec. Veliko jih je že bilo, Valentino ima tri ničle, jaz skorajda tri z desetim mestom v Assnu in Marquez ima prav tako eno ničlo. Jaz sem imel v Montmeloju smolo, v Argentini pa sem storil napako. Če do tega ne bi prišlo, bi bil zelo blizu Marquezu, a do teh reči pride in ne moreš jih spremeniti. 24 točk zaostanka je veliko, a lahko bi jih bilo še več. Rossi pa, za katerega se zdi, da je v izjemni formi, zaostaja za 42 točk, to pa je res veliko. Ne vem, kako težko bo zdaj, toda prvenstvo je zelo zanimivo, Marquez morda dirka bolje kot kdajkoli, a zdi se, da je Honda v težavah. Po drugi strani se zdi, da je tisti, ki je v najboljši formi, torej Rossi, najbolj oddaljen, za menoj pa sta dve slabi dirki, a zmagal sem v Le Mansu in Mugellu, po dirki v Nemčiji pa prihajajo moje dirke. Čeprav ne vem, kaj se bo zgodilo. V Montmeloju sem bil konkurenčen, dokler se mi ni začela uničevati guma in moral sem na vsak način popustiti v ritmu, da ne bi padel. Na Nizozemskem pa se je zgodilo to z dežjem in brez tega bi bil četrti ali peti. Nisem se počutil dobro in nekaj točk sem rešil bolj ali manj le zaradi padcev drugih. Vseeno sem lahko konkurenčen v Nemčiji, čeprav tam še nikoli nisem zmagal."

Lani je Lorenzo naslov svetovnega prvaka osvojil (tudi) po zaslugi štirih zaporednih zmag, podobno serijo pa bo potreboval tudi letos, ko ima Marquez kar 56 točk več kot ob istem času lani, medtem ko sta oba zvezdnika Yamahe slabša. "To je prvenstvo, v katerem lahko dominiraš na enem dirkališču s petimi ali desetimi sekundami prednosti, kot mi je to uspelo v Le Mansu, ali pa tako kot je to uspelo Marquezu ali Rossiju na drugih dirkališčih, a ob istem času lahko prideš na naslednjo dirko in imaš težave, po katerih si tretji, četrti ali peti. Ali pa padeš," je nadaljeval Lorenzo. "Zdaj je favorit Marquez, glede na točke, saj je vodilni in zato, ker je bil na zadnjih dveh dirkah drugi in ostal stanoviten, a ne vem ... Vse se še lahko zgodi. Moj cilj je, da si spet povrnem občutke, ki sem jih imel ob treh zmagah, v Katarju, Le Mansu in Mugellu, da bi bili spet hitri. Ko dosežeš to hitrost in se ohraniš na motorju, potem pridejo točke, rezultati in možnost, da se boriš za naslov in svetovno prvenstvo."

Veliko je bil pred novo sezono govora o odnosu obeh prvih mož Yamahe, ki sta se v letu 2015 odmevno spopadla za naslov. Lorenzo še ni pozabil izjav Rossija o domnevnem dogovoru z Marquezom, čeprav se zdi, da je njuno rivalstvo nekako ostalo v senci dogodkov iz te sezone, denimo smrti Luisa Saloma, ki je služila tudi za (vsaj televizijsko) spravo med Doktorjem in Marquezom. "V tem trenutku najin odnos (z Rossijem, op. a.) ne obstaja. Ne vem, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Idealno bi bilo, da bi se dobro razumela in da bi bilo vzdušje dobro. V preteklosti nas je Rossi nekajkrat grdo obtožil in zdaj je smrt Luisa gotovo pripomogla k zbližanju z Marquezom. Brez tega žalostnega dogodka se to ne bi zgodilo. Bomo videli, kako bo v prihodnje," še pravi Lorenzo, ki tako kot na Marca SimoncellijaŠoja Tomizavo in Daidžira Kata ni pozabil niti na svojega rojaka: "Ni lahko preboleti izgube Luisa. Včasih se ti v misli prikrade misel na nevarnost ali strah, da se boš poškodoval, ko se usedeš na motocikel, toda kot dirkači smo odločni, da gremo naprej, da se povzpnemo na motocikle in smo profesionalni. Moramo še naprej početi to, kar nam je všeč, kar je naš poklic - to pa moramo početi na najboljši možni način, da zastopamo naše znamke. V mojem primeru sem še bolj povezan s temi dogodki, ker sem Majorčan, tam sva se rodila, zaradi Salomove družine in teh let, ki sva jih skupaj preživela na treningih. Ta svet je zelo individualističen, nisva bila več tako povezana, toda ostala je, tako kot s Simocellijem, Tomizavo ali Katom, vse dirkače ohranjamo zelo blizu. Vse, ki jih, žal, ni več med nami."

Pasica VN Nemčije Sachsenring
Pasica VN Nemčije Sachsenring FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
14. 07. 2016 20.55
+2
letos Lorenzo zelo niha v svojih predstavah, moral se bo popraviti, če hoče ubraniti naslov prvaka, pa tudi mislim, da mu letošnje Michelinove gume ustrezajo precej manj kot lanske Bridgestonke.
multisola3
14. 07. 2016 14.20
+1
Ahili...točno tako...bmw71...če je cifra v imenu..tvoj rojstna letnica....bi lahko vedel da je Senna počasi odhajal...MS pa je šele dobro prihajal na sceno...in redki dirkači so tako kot Rossi..ki je v letih ko počasi zaključuje v svoji življenjski formi....
Erik Volk
14. 07. 2016 16.08
+6
Seveda...Senna je bil že uveljavljen in 9 let starejši dirkač od Michaela. Bi pa bil gotovo Senna boljša konkurenca Schumiju kot D. Hill. Zato mislim, da bi bile borbe vsaj do leta...recimo 1997..ali tudi več...
xxman.y
14. 07. 2016 09.12
-10
Kdo pa z Rossijem še ma dober odnos od teh ki so mu konkurenca? Biaggi, Gibernau,Stoner,Lorenzo,Marquez.... Z vsemi je bil na bojni nogi.
zobotehnik zb
14. 07. 2016 09.50
-12
Mohiito
14. 07. 2016 10.21
-15
Človek ki ne prenese tekmecev,obužuje pa svoje podložnike.
k53e
14. 07. 2016 13.17
-5
kaktusy ko vam Marquez pokaže ostrino vam pa spet ne paše in češ da pelje prenevarno in jokate! Make up your mind Roszi fans! ;)
rr3
14. 07. 2016 17.50
-6
Ja no očitno vam paše da so paddocki in garaže mokre. rozieki se radi skrivate in pred novinarji jokate... pa saj je to že v krvi mavričnih
HAILWOODmike
13. 07. 2016 21.30
+14
Lor je totaln denf!
NikPlošnik
13. 07. 2016 20.32
-13
burner85
14. 07. 2016 08.31
+9
Callux
13. 07. 2016 20.06
+33
Sam sem na določenih delih tega članka dobil občutek kot da je malo obupan, da ne verjame več 100% da je naslov še možen.. Kar bi bilo glede na dejstvo, da je skupaj s Sachsenringom še 10 dirk in s tem na razpolago 250 točk, veliko prezgodaj.. Vse je še možno, najbolje pa bi bilo če se odločitev o prvaku odloči na zadnji dirki, seveda brez ponovitve lanskih neprijetnih dogodkov..
rr3
14. 07. 2016 09.53
-13
Ti iz kvazi člankov vidiš kakšna persona je kdo... Svaka ti čast...
Staritrg
14. 07. 2016 18.13
+8
rr3-on vsaj nekaj vidi, za razliko od tebe...
medvedJEkriv
13. 07. 2016 18.45
+32
Joj Jorge...v želji biti všečen na vsak način koketiraš z novinarji, iz tebe pa vre sama zavist!!!! Poglej se v ogledalo kakšen pečat puščaš v moto GP dirkanju.....
Fair
13. 07. 2016 17.55
+41
Komentar na naslov, ker se mi Lorenzovega gobezdanja ne da brat. Nihče pri zdravi pameti nima z njim nobenega odnosa. Odnos z njim mora imeti samo njegova ekipa v garaži, ki pa je za to dobro plačana. Lorenzo je dober dirkač v suhem vremenu, drugače pa poden od človeka. Ko ne zmaga, se mi njegova ekipa kar smili!
Dinho8O
13. 07. 2016 16.27
+41
Lorenzo praktično z nobenim nima odnosa, on je kot dobro programiran robot.
mojcd
13. 07. 2016 16.15
+9
Resno je Rossi v najboljsi formi a najdlje. Zanimiva sezona. Lorenzo pa zaenkrat razocarNje, zna voziti le ce ima pole in 100% pogone. Marquez pa ni vec divjak in takega bo zelo tezko premagati na dolgi rok
multisola3
13. 07. 2016 16.11
-10
..pa še nekaj o MS....mislim da bi imel on veliko manj naslovov kot jih ima..če bi začel z dirkanjem istočasno kot Senna....ker v obdobju Senne se je vozilo v slogu MS...se pravi na nož.....in to večina dirkačev....v obdobju MS je tako vozil samo še on sam...drugi so se raje umikali....
Erik Volk
13. 07. 2016 18.18
+15
multi...vidim, da pišeš o Michaelu in Ayrtonu. Se strinjam...Michael je gotovo bil super in Senna tudi...če bi dirkala skupaj v tistem obdobju, bi bile to najboljše sezone F1 v zgodovini. Gotovo ne bi imel Michael toliko naslovov in zmag...bi se porazdelilo malo. Sam se nisem nikoli mogel odločiti kdo mi je boljši...no, sej mi ni blo treba, ker je Senna na žalost odšel predčasno. Zakon dirkača, ki se nista mogla med sabo...a vseeno sta se spoštovala.
multisola3
13. 07. 2016 16.08
-15
bmw71..ti očitno o dirkanju nimaš pojma..še manj pa o onem zadnjem ovinku za Senno....v bistvu ste tu gor vsi malo mahjeni na primerjavo med dirkači ki sploh niso vozili v istem obdobju....kar pa mislim da se sploh ne da primerjati....ker recimo noben od nas ne ve kako mi vozil Lorenzo če bi dirkati začel 10 let prej...mogoče ga sploh nebi nikjer bilo....in seveda kontra....če bi Rossi začel dirkati 10 let kasneje..mogoče ga nebi bilo nikjer.....da ste pa začeli primerjati dirkače različnih zvrsti...je pa kar nekaj.
bmw71
14. 07. 2016 08.22
+10
sploh ni bilo nobene primerjave,samo debata.in pa,kolikor vem,sta vozila v istem obdobju,vsaj do tamburela v imoli.
loeb
13. 07. 2016 13.29
+5
Marqueza je srečala pamet in vozi pametno z glavo in če bo do konca sezone konstantno vozil bo peljal lulat Lorenzota in Rossija.....bravo MM93...in gasa do puoda...
Mikrostruktura
13. 07. 2016 14.46
+26
Vozi le Rossijevo taktiko lanskega leta. Rossi bi lani na ta način zmagal prvenstvo ampak mu je ravno MM z svojimi potezami prekrižal načrte. Vseeno mislim, da na koncu največ izgublja Lorenzo. Lani se je Rossija zaradi te taktike pljuvalo. No nima veze Rossi je vsem dokazal, da je legenda in da lahko vozi tudi na polno Marquez pa, da ima tudi pamet in ne samo talent.
rr3
13. 07. 2016 15.45
-20
Daj malo manj na zrak hodi ker tebi očitno tudi "chemtrailsi" škodujejo hahaha
Fair
13. 07. 2016 17.44
-16
Hemster.... čeprav sem navijač Rossija, mislim, da si je naslov bolj kot ne zapravil sam v Misanu. Če bi tam zmagal, bi lahko Marquez delal kar bi hotel, pa bi bil Rossi še vedno prvak.
loeb
13. 07. 2016 19.16
-13
rr3
14. 07. 2016 09.58
-9
Ja sej lani je delal kar je hotel pa je bil kakšno zmago še vedno prekratek
Adakahalar
13. 07. 2016 13.28
-16
Sta se že povohala!
paulista
13. 07. 2016 12.23
-48
Bravo Lorenzo hinavcev za prijatelje pa res ne rabiš .... naj se oni vrtijo v svojem začaranem krogu, važno da boš ti spet prvak v Valenciji in trn v peti vsem na Ducatiju!
krnekilojz
13. 07. 2016 12.25
+27
Lol on je the hinavec in ti govoriš za druge. Pa zamenji avatar ker si sramota
biggbrader
13. 07. 2016 12.41
+28
Lorenzo ima res slab značaj in karakter ! Ustavi pa ga že kaplja dežja. To ni dirkač, čeprav je na suhi podlagi vrhunski.
paulista
13. 07. 2016 12.45
-21
@krnekilojz..govorim kaj mislim in se ne oziram na druge ..... glede avatrja ne skrbi Rossi je izjavil, da ni bil nikoli za Senno sicer je tud premlad da bi kaj vedel o njem tedaj... sta si pa tud zelo karakterno različna.... italijan mu ni do pet pa ne govorim o športnih dosežkih!
bmw71
13. 07. 2016 13.12
+5
ni mu do pet?karakterno?o čem govoriš?o športnih dosežkih?o čem ti to,3 naslovih?s Prostom se mu ni glih izšlo use,da ne govorim o pritisku MS.ki je bil po mojem mnenju tudi razlog nespeljanega ovinka v imoli.
paulista
13. 07. 2016 13.18
-10
@bmw71....ker si me izval ti bom napisal naslednje boljše biti zadnjo sekundo življenja pred MS kot biti celo svoje življenje v senci Senne pa ne govorim o športnih dosežkih....zmagati z statusom NO.1, umikanjem sotekmovalcev na stezi, bati se močnih nasprotnikov v istem moštvu in podobno ni bil njegov način....nekajkrat so izbirali najboljšega voznika F1 vseh časov Autosport, pa vozniki in mehaniki itd. po vseh izborih je bil Senna pred MS...
bmw71
13. 07. 2016 13.21
+11
očitno si pozabil,kdo je do tamburela vodil v prvenstvu,toliko o tem kdo je bil pred kom.
bmw71
13. 07. 2016 13.23
+10
pozabil si tudi,kako je obračunal s Prostom za prvenstvo,in pa,kdo so bili njegovi sotekmovalci v moštvu in v kakih odnosih je bil z njimi.
paulista
13. 07. 2016 13.27
-12
nič nisem pozabil..vem da Senna in MS nista nikol vozla istega avta sam isti motor Ford 1993 5 :1 za Senno v zmagah, Prost katerega tud zelo spoštujem in Senna pa sta bila sotekmovalca 2 leti Senna je od teh 32 dirk osvojil 26 pole positionov in zmagal 14 dirk Prost pa 11, dovolj da lahko rečemo da Senna ni bil tako slab :-)...
bmw71
13. 07. 2016 13.45
+11
daleč od tega da bi bil slab,nisem tega sploh mislil...bil je vrhunski dirkač,ki pa ni bil ravno nedolžno jagnje,hehe
hardwear
13. 07. 2016 13.51
-12
zmagati z statusom NO.1, umikanjem sotekmovalcev na stezi, bati se močnih nasprotnikov v istem moštvu in podobno ni bil njegov način...@paulista.......potegni vzporednico z nekom v motoGP
medvedJEkriv
13. 07. 2016 14.18
+14
Pa kaj
13. 07. 2016 14.37
+12
rabm material..zidam hišo..bom LOR vprašal, on ga ma ful
ronnie1
13. 07. 2016 20.01
+12
Fantje ne mešat jabolk in hrušk oziroma F1 in MotoGP! F1 se je izrodila s pojavom visoko tehnoloških prijemov ( beri iskanjem lukenj v pravilnikih in s tem "pollegalnih dirkalnikov) na račun katerih so si eni dirkači pridobili odločilno prednost. Še najbolj pravično je vse potekalo vključno do konca obdobja turbo pošasti s 1200 konji in več. Takrat je veljalo, da je v večini primerov dirkalnik zmogel več kot dirkač in je v resnici o zmagi odločalo koliko znanja in jajc je imel posameznik. MotoGp se je tem tehnološkim igricam zaenkrat še izognil. Praviloma ima odločilno vlogo še vedno dirkač in naj tako tudi ostane.......
SENNA1
13. 07. 2016 21.24
+4
PAVLE.AYRTON.BO.ZA.VEDNO.OSTAL.NO.1.VOZNIK.V.F1.IN.TEGA.MU.NE.MORE.NOBEN.VZETI.ŠE.MAL.TE.POUČIMO.O.MOTOGP.PA.BOŠ.NAŠ.VR46.
THEdocktor
14. 07. 2016 08.40
+12
mastaflash
13. 07. 2016 12.12
+29
papak tale lorenco, tezko ga gledas
rr3
13. 07. 2016 12.15
-26
Še vedno ima njega rajši več ljudi kot tebe. Predstavljaj si potem kakšen papak si šele potem ti osebno hahaha
mastaflash
13. 07. 2016 15.36
+17
rr3
13. 07. 2016 15.42
-14
U si v medijih? Ti je Mario mogoče ime... da nisi Gianni ker pol pa res skuzi... Podpora mavričnih je vsekakor večja in na tvoji strani
simoncelli58
13. 07. 2016 11.42
+46
Stabo itak noben nima odnosa, tako da nevem kaj jokaš :)
rr3
13. 07. 2016 12.14
-18
simoncelli58
13. 07. 2016 12.49
+23
Jah sodeč po tvoji besedi " kaneda " tudi pri tebi je to problem :)
hardwear
13. 07. 2016 13.04
-12
rr3
13. 07. 2016 15.40
-14
simoncelli58 pri meni ni problem samo včasih moraš z butalci butalsko komunicirat da jim potegne
allridersareheroes
13. 07. 2016 10.56
+5
zdaj sledijo njegove dirke? okej mogoče brno res, vendar je marc tudi dober tukaj, potem austria, to dirkališče naj bi bilo podobno dirkališču v nemčjij, tako da nevem če bo to ravno ustrezalo lorenzu, nato velika britanija - velika verjetno dežja tako da se bo lorenzo samo skril, če pa ne bo dežja je marc tudi zelo zelo dober tam, tako da nima nobene prevlade lorenzo, potem san marino, spet možnost dežja, če ga pa ni je pa rossi tukaj dober, marc malo manj kot na ostalih, zato bo to dirkališče izredno pomembno, potem pa se aragon kjer pa spet ni čisto nobene prevlade lorenza
newonemiha
13. 07. 2016 10.21
+29
Jaooo...jokica, res je boljši ja...5 kapljic pade pa je zadnji! na žalost po točkovanju je,..to je pa tudi vse.
rr3
13. 07. 2016 10.53
-33
jah on je vsaj zadnji nekdo ki pa je top of the top pa tud zanji ni sposoben bit.
Mojster123
13. 07. 2016 09.09
+48
zdaj je pa Jorge ljubosumen na Marca prvič zaradi uspehov (ima srečo itd) in zdaj še zaradi odnosa z Rossijem... smešno.
rr3
13. 07. 2016 10.54
-30
smešni so bili vsi ki so lani govorili o zarotah ;)