MotoGP

Lorenzo se je v čustvenem pismu poslovil od Yamahe: 'Neponovljivo. Nepozabno.'

Cheste, 11. 11. 2016 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trikratni svetovni prvak razreda motoGP Jorge Lorenzo bo na nedeljski VN Valencie še zadnjič nastopil kot dirkač moštva Yamaha. Majorčan je za japonsko moštvo nastopal celotno kariero v kraljevem razredu, zato je slovo še toliko težje. Po težko sprejeti odločitvi, se Jorge za prihodnji dve sezoni seli k Ducatiju.

Jorge Lorenzo je v letošnji sezoni slavil na treh dirkah: Katar, Le Mans in Mugello. Se lahko poslovi s četrto zmago?
Jorge Lorenzo je v letošnji sezoni slavil na treh dirkah: Katar, Le Mans in Mugello. Se lahko poslovi s četrto zmago? FOTO: motoGP

Jorge Lorenzo je na Yamahi osvojil vse, kar se osvojiti da. 106 stopničk, 43 zmag, 38 najboljših startnih položajev in kar je najbolj pomembno - osvojil je tri naslove svetovnega prvaka. Zadnjega prav na lanski VN Valencie, ko je izničil prednost moštvenega kolega Valentina Rossija in postal petkratni svetovni motociklistični prvak. V nedeljo se bo na dirkališči Ricardo Tormo še zadnjič (za vsaj dve sezoni) z Yamaho podal v boj za zmago. Majorčan se namreč po letu 2008, ko je odpeljal prvo dirko za japonsko moštvo, seli v drugo garažo. Prepričal pa ga je italijanski Ducati, ki je v letošnji sezoni storil velik napredek in celo prišel do prve zmage po letu 2010, ko je na motociklu moštva iz Borga Panigale blestel Casey Stoner. Rdeči so to zmago nato nadgradili še z drugo zmago na zadnji dirki v Sepangu, ko je v dežju slavil Andrea Dovizioso. Vsekakor spodbudni znaki za Lorenza, ki se bo moral prvič po devetih letih privaditi na vozne lastnosti drugačnega motocikla. Španec je sicer Yamahi hvaležen za vse, kar mu je v njegovi karieri dala in jim je to tudi povedal v čustvenem odprtem pismu. Letošnja sezona za Jorgeja sicer ni bila najbolj uspešna. Po odličnem dosežku, ko je na uvodnih šestih dirkah kar trikrat zmagal, je šla njegova forma zgolj še navzdol in bo prvenstvno najverjetneje končal na tretjem mestu.

Konec rivalstva znotraj moštva, a rivalstva na dirkališču pa še nikakor ne. Rossi vs. Lorenzo bomo ljubitelji motociklzma deležni tudi v prihodnjih sezonah.
Konec rivalstva znotraj moštva, a rivalstva na dirkališču pa še nikakor ne. Rossi vs. Lorenzo bomo ljubitelji motociklzma deležni tudi v prihodnjih sezonah. FOTO:

Pismo Jorgeja Lorenza:
Z Yamaho sem dirkal devet sezon in v nedeljo bo zadnjič, ko sem bom usedel na M1. To bo zelo čudno doživetje. Kar tretjino svojega življenja sem preživel tukaj. Skupaj smo odpeljali več kot 150 dirk, dosegli 43 zmag in osvojili tri naslove svetovnega prvaka. Velikokrat smo skupaj končali na tleh, a se vselej skupaj pobrali in nadaljevali z ustvarjanjem nekaj neverjetnega. Teh devet let bo za vedno del mene. Neponovljivo. Nepozabno.

Rabi bi se zahvalil moštvu Yamaha, še posebej pa Linu Jarvisu, ki mi je dal priložnost, da sem se lahko pridružil tovarniškemu moštvo, ko sem bil star zgolj 19 let in to še preden sem prvič postal prvak 250 kubičnega razreda.

Poudaril bi tudi skrbnost in trud s strani mojih mehanikov - tistih, ki so bili z menoj od prvega dne in tudi tistih, ki so se ekipi pridružili kasneje. In seveda japonskim inženirjem, ki so izdelali zmagovalen motocikel. Nič ne bi bilo mogoče brez vas: hvala vsem!

Moštvo Yamaha zapuščam z visoko dvignjeno glavo, brez slabe vesti, saj sem vselej dal vse od sebe od svoje prve dirke leta 2008. Zelo sem ponosen na vse, kar sem doživel v tem moštvu. Zaradi teh izkušenj sem postal boljši dirkač in boljša osebnost.

V naslednjih letih me čakajo novi izzivi, a še vseeno imam en cilj, ki ga želim doseči z Yamaho: poskušajmo zmagati na zadnji dirki sezone. To bi bilo najlepše možno poslovilno darilo za vse, ki so ta leta verjeli vame.

Se vidimo na stezi!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
12. 11. 2016 20.53
+1
Nepozabno jokanje :D
brezcasni
12. 11. 2016 19.09
lepo napisano a tako pač napišejo vsi ki odhajajo .....
dinamitek
12. 11. 2016 11.25
+0
zdej bo šele začel jokat
Semdoberr
11. 11. 2016 18.49
+7
Bravo Lorenzo. Upam na nedeljio zmago!!!!!!!!!!!!!!
fihner
11. 11. 2016 14.05
+11
Upam na njegovo zmago.
Mottodedi
11. 11. 2016 12.40
+10
Upam na dobro dirko, ter mu privoščim zmago.