MotoGP

VIDEO: Mamola: So krilca v razredu motoGP res nevarna?

Austin, 17. 04. 2016 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Motociklistična sezona razreda motoGP je v polnem zamahu. Za dirkači in moštvi so že tri dirke v svetovnem prvenstvu. Letošnja sezona je prinesla številne novosti, med katerimi so tudi krilca, ki krasijo sprednji del motociklov. Nekdanji dirkač Randy Mamola se sprašuje, ali je s krilci ogrožena varnost dirkačev.

Več videovsebin
  • Padec Danija Pedrose v Austinu
    00:59
    Padec Danija Pedrose v Austinu
  • Padec Andree Iannoneja in Andree Doviziosa
    01:46
    Padec Andree Iannoneja in Andree Doviziosa

Krilca na motociklih so v razredu motoGP v letošnji sezoni zelo vroča tema pogovorov. Na vsaki dirki vidimo, da moštva na svoje motocikle nameščajo vse več in vse večja krilca, s katerimi želijo pridobiti še kakšno tisočinko proti konkurenci. Nekdanji dirkač Randy Mamola se sprašuje, ali je vredno imeti toliko štrlečih delov na motociklu, če se s tem ogroža tudi zdravje in varnost dirkačev. Na VN Argentine smo videli nesrečo med obema dirkačema moštva Ducati, ki v razredu motoGP uporablja največ omenjenih krilc. Andrea Iannone je pri veliki hitrosti priletel v bok svojega moštvenega kolega Andrea Doviziosa, ravno s tistim delom motocikla, kjer so nameščena ta ogromna krilca. Na naslednji dirki v Austinu je bil znova žrtev Dovizioso, potem ko se je vanj na identičen način zaletel dirkač moštva Honda Dani Pedrosa. Prav Španec je po dirki dejal, da bodo vodilni možje morali razmisliti, kaj storiti s krilci, kajti več kot očitno so lahko zelo nevarna za same dirkače, ko se zgodijo takšne nesreče.

Motocikel moštva Ducati ima največ krilc.
Motocikel moštva Ducati ima največ krilc. FOTO: Screenshot

"Dani se je več kot očitno ustrašil. Saj si je najverjetneje zamislil, kaj bi se lahko zgodilo z Doviziosom, če bi ga kakšno od teh krilc zadelo v telo. Dani je po dirki sam dejal, da želi, da prepovejo uporabo te inovacije. Še posebej se je obregnil ob moštvi Yamahe in Ducatija, ki na svojih motociklih uporabljata daleč največje. Za zdaj je uporaba dovoljena, in ker imajo moštva v razredu motoGP veliko besedo pri odločanju o tehničnih pravilih, jih bo težko ukiniti kar čez noč. Še posebej se s tem ne bodo strinjali pri Ducatiju, ki je zasnovan na teh krilcih, z veliko časa preživetega v vetrovniku, da se prav s to inovacijo njihov motocikel pelje tako dobro, kot to opažamo v letošnji sezoni. Ne govorim, da krilca niso nevarna, ampak trenutno še ne vemo, kako nevarna dejansko so. Treba si je vzeti čas in opraviti temeljite analize in ugotoviti, ali ta tehnična inovacija res ogroža varnost dirkačev. Menim, da se bodo, če opravijo test in vidijo, kaj se bo zgodilo s krilci, ko pridejo v stik z roko ali nogo, krilca najverjetneje prej odlomila, preden bodo pretrgala dirkaški kombinezon," je v pogovoru za motorsport.com dejal Randy Mamola.

Krilca bodo na motociklih tako najverjetneje ostala do konca letošnje sezone, za prihodnjo pa se že govori, da naj bi bila prepovedana v razredu motoGP, kot so že v nižjih dveh razredih. Komu bodo v največjo pomoč, bomo videli že na naslednji dirki, ko se bodo prihodnji konec tedna dirkači borili za zmago na VN Španije v Jerezu. Proste treninge, kvalifikacije in dirko si boste lahko v živo ogledali kot vselej na Kanalu A in VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prototip
17. 04. 2016 20.00
+16
Ja ,dokler se ne bo en fajn nasadil na te ostre štrline,se bo zgodilo nič,potem pa jok in stok,,,,
1airbus
17. 04. 2016 12.25
+2
Lahko dajo gor krila,jih bomo pa po zraku gledal.
HAILWOODmike
17. 04. 2016 12.18
+13
John McGuinness ima danes rojstni dan....tolko da se nekaj pise....
laznivec
17. 04. 2016 12.15
+10
Varnost več ni pomembna, očitno... Leta nazaj so gledali na vsako štrlino in jo, zaoblili... Tako zaradi aerodinamike, kot zaradi varnosti....
HAILWOODmike
17. 04. 2016 12.07
+8
Ce krilce reže luft pri 350 km h....je popolnoma logicno da je ta isto krilce dovolj mocno da povzroci resno poskodbo! Mamola je placanec dorne in tatak as klopota takele mimo, je na meji moznega! Sedaj pa superbike...brez krilc!
Franci Luzar
17. 04. 2016 12.04
+14
to je tako kot povsod, teoretiki upravljajo z necemer kar v praksi ni vedno najbolse.
mmaattiicc
17. 04. 2016 11.16
+37
Zakaj je treba pri takih stvareh vedno čakat na neko nesrečo da se stvari spremenijo? Ne rabiš ravno doktorata iz fizike da ti je jasno, da lahko ista sila povzroči popolnoma drugačno poškodbo če jo skoncentriraš na eno malo točko ali pa razporediš na večjo površino. MotoGP tehta 157kg + teža voznika(če je takrat še na motorju) x pospešek(ponavadi ne mali) = nič dobrega. Mislim, da noben od dirkačev nima ravno želje preizkusit kako se krilce odlomi ob stiku s kombinezonom...
HAILWOODmike
17. 04. 2016 12.40
+17
Mojster123
17. 04. 2016 20.59
+2
v trenutku ko se krilce odlomi masa motocikla ne igra nobene vloge, pač pa samo masa krilca (če govorimo o primeru, ko bi s krilcem zadel telo drugega dirkača), ki pa je izredno nizka, tako da Mamola ne govori ravno čisto na pamet. mi pa osebno krilca sicer niso všeč in ne bom nič žaloval, če se poslovijo.
mmaattiicc
18. 04. 2016 10.38
+0
darkprofi...se strinjam s tabo. Bolj vprašljivo je, če bi se krilce sploh odlomilo. Do zdaj namreč še nisem videl da bi se-tudi pri padcih ne
Mojster123
18. 04. 2016 11.02
-1
če ni že zdaj tako narejeno, bi bilo vsekakor potrebno krilca pritrditi tako, da bi bila nekje šibka točka kjer bi se ob udarcu na krilce to odlomilo. nekaj podobnega kot je to narejeno pri ročicah za zavoro in za sklopko. če ne pa se strinjam, da bi stvar utegnila biti zelo nevarna. nekateri serijski motorji imajo smernike (žmigavce) pritrjene takole ob straneh in ni potrebno, da so ne vem kako močno pritrjeni in seveda ne odpadejo sami od sebe tudi pri veliki hitrosti, pa se klub temu ob padcih hitro odlomijo in ne verjamem, da bi recimo ti žmigavci lahko koga resno poškodovali, če ima na sebi kombinezon. torej bi se dalo ta krilca uporabljati na varen način, ali pa je trenutno tako ali ne pa ne vem, dejansko bi bilo potrebno preizkusiti in jih po potrebi prilagoditi za varnost dirkačev.
jarti?
19. 04. 2016 17.58
mmaatticc, kaj ti ne gledaš dirk? sam tle nekaj bluziš!