Marquez brez dlake na jeziku: Najlažje je dvigniti špansko zastavo, kaj pa davki?

Izjemni dirkač Honde Marc Marquez se že pripravlja na nove tekmovalne izzive v naslednji sezoni, v kateri bo vnovič branil naslov svetovnega prvaka v kraljevem razredu motoGP. V vmesnem času pa zna poskrbeti za dvig 'temperature', med drugim tudi z zadnjim intervjujem za špansko medijsko agencijo Efe, kjer se je brez dlake na jeziku dotaknil tudi samooklicanih domoljubov ...

Marc Marquez je nedvomno eden od najpriljubljenejših španskih športnikov, kar med drugim dokazuje tudi veliko medijsko zanimanje oziroma povpraševanje za pogovore z aktualnim svetovnim dirkaškim prvakom v kraljevem razredu motoGP.

Izjemni Katalonec, ki ima v svojih vitrinah skupno 6 naslovov svetovnega prvaka v različnih razredih - od tega štiri v že omenjenem kraljevem - je v obširnem in nadvse zanimivem pogovoru za špansko medijsko agencijo Efe odgovarjal na prijetna in manj prijetna vprašanja. Med slednja zagotovo spadajo vprašanja o morebitni odcepitvi Katalonije od Španije, ponosu, ki ga čuti, ko ob velikih zmagah zadoni španska himna, in polnem srcu, ko spregovori o svojih katalonskih koreninah.
"Skozi kariero se učim, da ni preveč inteligentno odgovarjati na provokativna vprašanja na 'prvo žogo'. Ko enkrat postaneš del svetovnega vrha oziroma ga nekega dne tudi zasedeš, si naenkrat postavljen pred neizpodbitno dejstvo krutosti medijskega sveta, ki včasih ne pozna meja," je uvodoma dejal 24-letni Marquez, ki je v sezoni 2017 znova demonstriral vso svoje mojstrstvo in še četrtič (2013, 2014, 2016 in 2017) v karieri postal svetovni prvak v kraljevem razredu motoGP.

Marc Marquez svetovni prvak motoGP v sezoni 2017 - 2

Izjemni Katalonec Marc Marquez je ponosen na svoje korenine, a v isti sapi poudarja, da na dirkah kraljevega razreda v prvi vrsti zastopa svoje navijače. (Foto: AP)

Najlažje je dvigniti špansko zastavo visoko v zrak, kaj pa davki?

Na vprašanje španskega kolega o občutkih, ko v času velikega krize, ki trese Španijo zaradi vsem dobro znanih zdrah povezanih z željo Katalonije po odcepitvi, ob zmagah na ves glas prepeva himno svoje domovine, je Marquez nekoliko presenetil s svojo neposrednostjo: "Veste, zmoti me, ko vidim, da tisti, ki običajno najvišje dvigujejo špansko zastavo ob raznih proslavah oziroma slavjih, taisto zastavo 'pohodijo' z neizpolnjevanjem osnovnih državljanskih dolžnosti. Kot na primer z neplačevanjem davkov. Vi, mediji, pa pri tem ne storite ničesar. Kot da imajo nekateri privilegiran položaj v naši družbi. S tem želim poudariti, da se nemalokrat s kritikami lotevate napačnih oseb oziroma množic. Sam prav tako z velikim ponosom vihram špansko zastavo, a ob zavedanju, da sem taisti državi nekaj dal oziroma vrnil. Na različne načine, da se razumemo. Kar se športnih oboževalcev Marca Marqueza tiče, se najlažje identificirajo z menoj, ko v zraku plapola moštvena zastava Honde. Pred štirimi leti sem se odločil, da bo slednja glavna ob proslavah mojih zmag na dirkah motoGP-ja." 

Ostajam pri Hondi, toda ...   

Aktualni svetovni prvak se je dotaknil tudi novih izzivov v sezoni 2018. "Vsak dirkač išče ravnotežje med zmožnostmi ekipe, samega sebe in kakovostjo dirkalnika. Slednja je ključnega pomena, zato pri Hondi nikoli ničesar ne prepuščamo naključju. Zavedamo se lastnih pomanjkljivosti in obenem stremimo k popolnosti, da bi novo sezono dočakali v najboljši mogoči pripravljenosti na vseh ravneh," je v svojem slogu dejal Marquez in se še enkrat zahvalil celotnemu osebju Honde za nesebično pomoč in podporo, a v isti sapi dodal, da v srednjeročnem oziroma dolgoročnem smislu obstaja tudi možnost menjave moštva. 

"Nikoli ne bom pozabil, kaj so možje pri Hondi storili za moj celosten razvoj. Vselej sem sanjal o tem, da pripadam najboljšemu moštvu na svetu. In to je v tem trenutku nedvomno Honda. Toda v prihodnosti se nikoli ne ve. Vsak išče najboljšo mogočo pot zase in nadaljnji razvoj. Če bom v danem trenutku ocenil, da sem pri Hondi dosegel višek svojih moči na vseh ravneh, bom moral nove cilje in s tem povezano motivacijo poiskati nekje drugje."

Marc Marquez svetovni prvak motoGP v sezoni 2017 - 1

Marc Marquez v trenutkih velikega slavja ob ubranitvi naslova svetovnega prvaka. (Foto: AP)

Mnoge vodi ambicija po bogastvu in 'instant' slavi

Ob zaključku pogovora je Marquez pojasnil razliko med tistimi, ki želijo v športu zmagovati, in drugimi, ki v športu vidijo možnost velikega zaslužka ter 'instant' slave. "Meni so stvari popolnoma jasne. Kamorkoli grem, kjerkoli tekmujem, želim zmagati. To je osnova, to je največji mogoč motiv, da iz sezone v sezono iščem nove rešitve, izboljšave za še boljši jutri. Ne vodi me motiv po denarju, temveč športni dosežki. Ko bom nekega dne začutil zasičenost, bom znal presoditi, kdaj je pravi trenutek za zaključek kariere."

Prenesi v

Zgodba: MotoGP 2017

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 49
 
rr3 13.12.2017 22:15:30
Muha kaj se jokaš mal se poglobi vase ne pa da se jokaš tri dni samo zato ker so te vsi siti in zbrišejo tvoje veloumne zmazke.
Več komentarjev