MotoGP

Marquez 'letečemu' Vinalesu napoveduje velike reči: 'Kandidat za naslov bo. To sem rekel že pred testiranji ...'

Cheste, 18. 11. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ime Mavericka Vinalesa je brez dvoma tisto, ki po prvih dneh testiranj na dirkališču v Chesteju najbolj odmeva. Novi član Movistar Yamahe naravnost blesti in se je kot edini spustil pod čas 1:30, medtem ko je Jorge Lorenzo z Ducatijem še naprej na repu deseterice.

Vse je bilo na začetku testiranj pred novo sezono v razredu motoGP v znamenju Jorgeja Lorenza, ki se je po skoraj desetletju pod okriljem Yamahe preizkusil v novi ekipi. Pri Ducatiju so kljub nekaj slabšim dosežkom v primerjavi z glavnimi tekmeci iz zadnjih let zelo zadovoljni s Špancem, ki iz ure v uro dokazuje, da je bil dobra naložba. Toda tabor rdečih vseeno ne more uiti dejstvu, da v tem trenutku Lorenzov naslednik pri Movistar Yamahi Maverick Vinales preprosto blesti na dirkališču Ricarda Torma. Po pohvalah Vinalesovega moštvenega kolega Valentina Rossija se je oglasil tudi novopečeni svetovni prvak Marc Marquez. Katalonec je opozoril, da je rojaka že pred časom prišteval med glavne tekmece, zdaj pa ni dvoma: po mnenju Marqueza se bo nekdanji dirkač Suzukija boril za naslov prvaka. Postavil je nekaj izjemnih časov z motociklom M1, ki mu očitno zelo leži, denimo Rossija pa je tako ugnal za sedem desetink, medtem ko je Marquez zaostal za 196 tisočink sekunde na drugem mestu.

Marc Marquez (na fotografiji) je na pokal dodal novo "ploščico" s svojim imenom. V letu 2017 se obeta ogorčen boj za njegov prestol.
Marc Marquez (na fotografiji) je na pokal dodal novo "ploščico" s svojim imenom. V letu 2017 se obeta ogorčen boj za njegov prestol. FOTO: motoGP

"Kandidat za naslov bo. To sem rekel že pred testiranji. Maverick ima talent in dokazal je, da je njegov motocikel dobro pripravljen, tako kot Valentinov in Jorgejev …" je izjavil Marquez. "A skrbelo bi me, če bi bil pol sekunde hitrejši ali pa če bi postavil čas okoli minute devetindvajset in pol. A blizu sem. Ko gre za ritem, sva si prav tako podobna," pravi Katalonec, ki bo po eni sezoni spet v vlogi branilca naslova. Vinales do januarja seveda ne sme govoriti o novi ekipi in motociklu, a v tem trenutku po njegovih predstavah v Chesteju kroži tolliko pohval, da mu govoriti niti ni potrebno. "Cilj bo boj za naslov," je kmalu ugotovil tudi novi šef mehanikov, ki bo zdaj sodeloval z Vinalesom, Ramon Forcada. Nova sezona že zdaj zares obeta, Rossi je po pohvalah na račun moštvenega kolega dodal, da se bo "gotovo" boril za naslov že naslednje leto. Ni pa ga želel tako hitro postaviti nad Lorenza, ki je kljub nesoglasjem z Italijanom pustil svoj pečat v moštvu. "Ne vem, če bo nevarnejši moštveni kolega od Lorenza. To bomo še videli," ostaja previden Rossi. "Lorenzo je kot dirkač zelo močen, Vinales pa je drugačen, ima boljše in slabše plati. Pripravljen je in že zdaj ima kar nekaj izkušenj na stezi. Od vsega začetka je hiter in na motociklu se počuti udobno. To je bil zanj izvrsten začetek."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

5TIG
20. 11. 2016 15.56
+2
Za Vinalesa bi rekel,da je dober,bi pa dodal ,da je bil takoj hiter na Yamahi zato,ker sta si Yamaha in Suzuki kar podobna motorja,kar se tehnične plati tiče,sam da je Yamaha še boljša. Zato menim ,da je bil Vinales zelo hiter. Bo pa sigurno kandidat za prvaka 2017.
NWO 2014
19. 11. 2016 13.47
+0
gov46n ...Rossi se bori za stopničke ker...Do sedaj motorji ki so lahko zmagali so bili samo 4!! Yamahe in Honde tovarniških moštev...Pedrosa out že par let in Ducati je šele zdej počasi v igri...Dej ti Maverika na yamaho pa namesto Pedrose enega ki je bolj konstanten pa dejmo še da Lorenzo začne pičit...Veš kje bojo rosijeve stopničke ??? Na poti do stanovanja ...
ktmsm
19. 11. 2016 21.12
+3
Nevem zakaj je nekaterim Rossi tak trn v peti... Če nisi njegov navijač,ga pusti namiru... Aja,tudi drugo leto bo na stopničkah,tak da se kr pripravte ;-)
Mikrostruktura
22. 11. 2016 13.43
+1
MyLord
19. 11. 2016 10.00
+2
Sami pametnjakoviči
izbrisaniodpotv
24. 11. 2016 13.13
lahko bi zamenjali komentatorja na moto gp tolk so pametni hahahl
gov46
18. 11. 2016 18.31
-2
Skoda besed za nekatere ke veo samo primerjat mm in vr. Kolk je keri dosegu v kolkih letih itd. Nea se zavedat s cim je kariero zacel rosi pa s cim marc. Ki je bla takrat tehnologija pa ki je zdaj. Res pa je da sta oba prava dirkaca. Sam da en se pri svojih 37 se bori vedno za stopnicke in zmage pa je 15 let statejsi. Stem da je moral parkrat spremenit slog voznje zarad napredtka tehnologije. Marc ni rabo. Ce pa pogledamo kaj se sedaj dogaja sodec po testiranjih prihaja novi mark. In eni se ga lahk kar fajn bojijo. Bomo videli kako bo nova sezona. Zna pa bit ena najbolj zanimiva.
McGuinness
18. 11. 2016 21.02
+0
Najprej rečeš da škoda besed za tiste ki znajo samo primerjat MM in VR, nato pa ravno to sam začneš! In s čim je začel kariero Rossi? Z konkurenčnim motorjem. In primerjanje takratne tehnologije z današnjo je najbolj butasto kar lahko kdo naredi, saj je takrat za vse bilo enako. Enako kot sedaj. Nihče sedaj ne vozi brez elektronike, takrat je pač ni bilo, pa kaj? Zato še zdajšnji vozniki razreda motoGP niso nič slabši, kar tudi dokazujejo med razredi moto3 in moto2, kjer elektronike ni, oziroma je ni toliko! So pa zato vozili včasih 500cc, kar se je štelo kot GP razred...v glavnem skozi celotno zgodovino motoGP so neka spreminjanja in prilagajanja, spreminjanje stila vožnje, itd. Tudi Marquez je naprimer bil primoran spremeniti malenkost svoj stil vožnje, pa o tem noben nič ne govori!...Kar se pa Vinalesa tiče, pa še počakajmo malo, da ga ne bomo prehitro pohvalili, kot ga eni že radi kličejo naslednjik VR (ta isti, ki to sedaj govorijo, ga bodo po parih dirkah začeli sovražiti, oziroma po manjšem sporu ali nestrinjanju z Rossiju, ga bodo Rossijevi navijači obglodali do kosti - enako je bilo na relaciji Marquez - Rossi!!). Ne pozabiti, da je vozil (Vinales) na stari Yamahi in na novejšem modelu še sploh ni sedel! Medtem ko je Marquez odvozil identičen čas na 2017 Hondi! Rossi z 2017 Yamaho 0.600 za Marquezovim časom! So si pa vsi blizu. Samo spomnimo se, da je še letos marca bila Honda za Yamaho 2.5 sekunde na testiranjih, kar so do prve dirke uspeli malo nadoknaditi ta zaostanek, ampak vseeno vsaj prvo polovico je bila Yamaha v lepi prednosti pred Hondo, kar sta tudi tako Rossi kot Lorenzo sama izjavila, da morajo izkoristiti premoč Yamahe (na srečo je nista). In zato lahko gladko za letos rečemo da je Marquez uspel zmagati na ne najboljšem motociklu! Kdor tega letos Marquezu ne prizna, je ali slepec ali ce*ec!!
Omen3
18. 11. 2016 22.59
+4
McGuinnes, nekaj si vseeno pozabil dodati......ni ravno za vse enako, ker je Rossi vsaj 15 let starejši od vseh drugih (vsaj od tistih, ki se borijo za naslov). Pa je navkljub temu še vedno konkurenčen.....Poleg tega je bila Honda v drugem delu prvenstva ,v prednosti kar dokazujejo zmage večih dirkačev (in ne samo Marqueza). Tako da je bolj poštena ocena, da sta Yamaha in Honda imela vsaka svoje dobro obdobje v prvenstvu.....In prav imaš, kdor tega ne prizna je slepec ali ce*ec!!
JackySparroww
19. 11. 2016 11.17
-3
Hahaha s čim je začel Rossi? Prikorakal je v 500ccm z tako armado, ko da bi prišel ameriški prezident, vsedu pa se je na Doohanovo Repsolko - vključno z njrgovimi inženirji in najboljšim fahmanom Jeremyjem. To je bila daleč najboljša varianta takrat.
Omen3
19. 11. 2016 22.38
+5
Rostfrei kot prvo, če hočeš nekaj pametovati….moraš biti za to pameten. Zdaj lahko sam presodiš, koliko si bil uspešen pri tem…. Najbrž si še mladič, ki ne ve veliko o MotoGP-ju….pa vseeno škodoželjno deliš neke neresnične in nepravilne informacije. Malo zato ker ne poznaš zgodovine moto dirkanja, malo zato ker si Rossi hater in verjetno malo za to, ker si prelen, da bi uporabil strica Googla. Da boš vedel je Rossi prve dve leti (2000 in 2001) v najmočnejšem razredu (takrat še 500 ccm) vozil v satelitskem moštvu Honde (z imenom Nastro Azzurro Honda). Leta 2001 je postal prvi prvak v najmočnejšem razredu z satelitskim moštvom (tudi tega rekorda Marquez ne bo nikoli dosegel). Ko se je leta 1999 Mick Doohan poškodoval in prenehal kariero dirkača so bili leta 2000 v tovarniškem moštvu Alex Crivile, Tadayuki Okada in Sete Gibernau (in ne Rossi).Tistega leta in naslednjega (2000-2001) je Honda imela težave, ker njihovi tovarniški dirkači niso bili najboljši, poleg tega pa so bili v manjšem zaostanku za nekaterimi moštvi…..to pa zato, ker Doohan ni želel testitari (in voziti) novih stvari v času svoje kariere, ki so jih razvili Hondini inženirji. Rossi je zaradi naslova v satelitskem moštvu dobil priložnost v tovarniški ekipi. Hondi je privozil nazaj zmage in naslov (in testiral novosti na motorju)….. ostalo pa je že zgodovina. Je pa res, da mu je Jeremy Burgess pomagal pri Hondi, ampak Doohan je bil takrat že v penziji, Rossi pa je bil mlad in uspešen talentiran dirkač. Zato v tem ne vidim nič spornega, Honda in Jeremi so pač takrat vse stavili na Rossija…. In on jim je njihovo zaupanje dobro poplačal…..
5TIG
20. 11. 2016 15.51
+4
Oman3 lahko ti samo rečem BRAVO,vse kar si napisal drži in si mi s tem obudil spomine,ki smo jih doživljali ob navijanju. Škoda je sam ,da toti pubeci pišejo neke stvari o moto gp-ju pa pojma nimajo.Kapo dol vsem ki so vozili takrat dvotaktne zverine brez kakršne elektronike in eden teh je bil tudi Rossi. +++++++++++++++++++++++
izbrisaniodpotv
24. 11. 2016 13.17
ma dej kaj pametujete tudi na zadnjem testiranju ne boste vidl realnih časov na krog ker se nihče noče izdat koliko je napredoval videli jih boste na prvi dirki
vrquarantasei
18. 11. 2016 16.30
-4
clanek glede mm93 a vsi omenjate rossia. pol pa recte da ni glavni. gremo rosssi.
gov46
18. 11. 2016 17.02
-1
Itak da je glavni. Pa bo ostal. Eni pac druga ne veo kot primerjat mm in vr. Pozablajo pa na razliko v letih.
MaunelNeuer
18. 11. 2016 18.01
+5
ja vda, 15let mlajši in samo 4 naslove manj ;)
jarti?
18. 11. 2016 18.59
-1
McGuinness
18. 11. 2016 21.05
+5
jarčičič Marquezu leta še ne dopuščajo kaj več. Moramo še par let doživeti, da bomo bili priča, kako bo Marquez presegel Rossija, tako po številu zmag, kot tudi po številu naslovov. V to sem prepričan, samo času moramo pustiti čas! ;)
LOL93
19. 11. 2016 09.09
-1
če bi biv rossi v vseh pogledih tok dobr zakaj ga je pol 15 let mlajši že prehitu v osvojenih prvih štartnih mest
MaunelNeuer
19. 11. 2016 14.52
+0
ja jarčičič SAMO, glede na to da je 15 let mlajši 4 naslovi manj ni vlko, če bo le tk nadaljeval bo kmalu najuspešnejši v zgodovini
NašDONALDO
18. 11. 2016 15.55
+4
poglejte ga junaka s pokalom! ***MARC MARQUEZ IMPERATOR***
NWO 2014
19. 11. 2016 13.43
-2
MaunelNeuer
19. 11. 2016 14.58
-2
JackySparroww
18. 11. 2016 15.53
-2
Kok se lohk nasmejiš ob nekaterih zizujih itd., ki še kar naprej sanjarijo, da bo dohtar še prvak - pol bi morali dati Marquezu bicikl v roke, ker drugače stari nergač nima šanse.
jarti?
18. 11. 2016 16.53
-2
5TIG
20. 11. 2016 15.58
+3
Ti boš govoru pubec,pejt si plenico zamenat.
NWO 2014
18. 11. 2016 14.49
+3
Si mislite da Marquez gre na to Yamaho z Rossijem :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
BrezimenkoKajtebrigovic
18. 11. 2016 11.41
-2
No pa je se Vinales pokazal da spada med vesoljce tega sporta in hlace se tresejo toplemu Markecu.. Vinales se je samo vsedel na motor in takoj postavil najboljsi cas 1:29,9 kot je to ratalo Markecu na kvalifikacijah kar je tudi od 93 osebni rekord na stezi.. Omenja da bi se prestrasil ce bi bil 1:29,5 cas od Vinalesa, kar je realno gledano cisto mozno po koncu naslednje sezone, ko bo motor in Vinales zelo ZELO usklajena :) Sanje da se bo ujelo 9 Rossijevih naslovov in prekosilo le te, se razblinjajo.. Gremo TopGun, pokazi kaj pomeni biti vesoljec pa se to z iQ-jem zihr 2x vecjim kokr tupavi Markec..
dugi159
18. 11. 2016 12.08
+5
Edine upe da markez ne ujame rossija po naslovih polagas na vinjalesa ne ne rossija. Kaksna sramota
MaunelNeuer
18. 11. 2016 12.27
+5
kajtebrigovič, počasi, testiranja so eno, dirke pa nekaj čisto drugega. bomo vidli nasledno sezono, gremo MM93!!
BrezimenkoKajtebrigovic
18. 11. 2016 12.37
+0
TopGun se je samo vsedel na nov motor in takoj unicu konkurenco.. Nova era prihaja, ce ze mora kdo biti vsaj kokr tok legendarn k VR46, upam da bo to Vinales in podobni, ne pa un skratek z prisiljenim nasmehom, ki skos skace k puncka k zmaga na dirki! Go VR46 Go TopGun !!!
NWO 2014
18. 11. 2016 14.47
+3
Brezimenko...Se vidi da testov sploh nisi spremljal in sam streljaš neumnosti kot tle 3/4 folka...Daleč in ponavljam daleč najboljši ritem v testih ga je imel Marquez..Vinhales ni bil niti drugi...Če se komu gate tresejo je to sam en model ...imenuje se Valentino Rossi :)))..pač nariše si lahko 10 svetovno na čela navijačev in se slika z njimi ;)
NašDONALDO
18. 11. 2016 15.03
-1
NašDONALDO
18. 11. 2016 15.07
-2
vsak ki bi se usedel na Yamaho bi "spadal med vesoljce", vsaj 12 takih dirkačev je.
MaunelNeuer
18. 11. 2016 18.07
-1
kajtebrigovič to je le še 1 dokaz , da je Yamaha boljša od Honde, un škratek je najmlajši prvak s 5 naslovi ;) samo poglej kk je opravo z iannonejem na hitrejšem ducatiju ;) a skozi skače ko zmaga praviš? a ti se ne bi veselil vsake zmage? al je foušija tk močna ker je rojen šampion? ;)
McGuinness
18. 11. 2016 11.28
+4
ohh ja, kakšne be*arije pišete nekateri Rossijevi navijači.. sej zdej nevem, a ste vsi stari 10 let, ali pa vas že tako boli ta neuspeh Rossija v smislu osvojitve jubilejne 10ke da vam je že na psihi udarlo...verjetno to drugo a ne?..
Andragogika
18. 11. 2016 14.06
+0
NašDONALDO
18. 11. 2016 15.08
+1
bedaki pač pišejo bedarije, težko bi bilo drugače.
Z.I.Z.U.
18. 11. 2016 11.22
-2
Je pa honda zelo v skrbeh.. namerno so naredili motor ki usreza samo "čudežnemu".. glej ga zlomka.. še trem je uspelo zmagati s tem.. oz slabšim motorjem.. inženirji tavajo v temi.. kako še bolj uničiti motor za ostale dirkače.. najmanj kar si želijo je narediti user friendly motor..
Z.I.Z.U.
18. 11. 2016 11.14
-4
Rossi v 2017 do jubilejne 10ke... potem pa še top gunu pomaga do kakšnega naslova in bo "čudežni deček" pozabljen.. na 24 ur bodi raznorazni nicki preimenovani in postali goreči navijači top guna.. kaj češ.. sezonski navijači.. ki stojijo za svojim idolom samo ob zmagah.. ob porazih ga takoj zamenjajo za novega zmagovalca.. zelo tipično za ljudi ki niso v svojem življenju dosegli nič in se naslanjajo na uspehe drugih da imajo vsaj malo veselja
Z.I.Z.U.
18. 11. 2016 11.41
-3
Vidim da si se super našel v tem postu.. zdaj si pa užaljen in se spuščaš na nivo 15 letnika.. kar tudi mogoče si..
NašDONALDO
18. 11. 2016 15.08
+5
izvrstno si odgovoril sam sebi, čestitke.
rr3
18. 11. 2016 10.48
+6
Prav škoda je Rosija, pred leti je bil MotoGP čisti užitek, sedaj pa so njegovi navijači čisto uničili ta šport. Škoda je še toliko večja da to tudi vpliva na VRa. Bo moral še malo na psihi delati.
HAILWOODmike
18. 11. 2016 17.25
-1
Res je prav inas...navijaci mm93 so cisto pokvarli toti sport
rr3
19. 11. 2016 20.04
+0
Ja tudi to je res a na srečo ker niso dovolili spraviti ta šport na nivo primatov kar delajo navijači VRa. Na srečo je intelekt tokrat zmagal.
Nightyfly
18. 11. 2016 10.12
-9
MrNurmic . ***************** No ja , to je verjetno edini forum v Evropi , kjer clovek lahko pre-bere tako bolno izrazeno mnenje - o svetovnem prvaku . To ni vec mnenje , to je nezrel rezultat vasih mozganov . Hudo je samo , da ta nezrel rezultat eksponirate vsem nam pre nos .
MrNurmic .
18. 11. 2016 10.19
+6
te moram popravit.svetovni prvak je Marquez in nezreli možgani so tvoji kar govori tvoje skladanje stavkov na nivoju osnovne šole.le preberi malo forume prej kot seješ tvoje sektaške budalaštine
Nightyfly
18. 11. 2016 11.19
+0
MrNurmic .
18. 11. 2016 15.09
+2
Škoda ker smetiš z bedarijami tudi po drugih temah 24h.Pač si eden od tistih ki vejo vse
FCM
18. 11. 2016 09.13
+10
Smesni ste ko se smejetu Rossiju za drugo mesto, tip je skoraj dedek med njimi pa se vedno je boljsi od 95% ostalih tudi vrhunskih dirkacev....
Nightyfly
18. 11. 2016 10.11
-3
McGuinness
18. 11. 2016 08.59
+11
Vinales bo nevaren, ampak menim da bo vseeno Marquez ubranil naslov prvaka. :)
MaunelNeuer
18. 11. 2016 12.27
+1
ko bi se tvoje napovedi uresničile......bi super blo
Spirit Zeus
21. 11. 2016 16.33
+1
Uuuuu vinales postaviu najhitrejši čas wauu, zdaj pa bo že kar nevaren haha, se bo mogu še kaj naučit prej. Sploh pa dirke so druga reč in takrat si bojo enako samo rossi, lorenzo in mark. Ne bit smešni no.
janezdollar
18. 11. 2016 08.43
-7
Bodite veseli, da Rossi sploh še dirka...imate vsaj prenose po TV...mislite, da bo še kdo prenašal dirke zaradi 20-ih navijačev Marqueza, Lorenza itd...?
McGuinness
18. 11. 2016 09.01
+18
Ahhhh daj nimaš pojma!.. MotoGP kot sam = veliko velikoooo več kot en sam dirkač, četudi je ta dirkač Valentino Rossi!! Če pa ti gledaš samo zaradi njega je pa to tvoj problem in ne misli da so/smo vsi taki!!
NašDONALDO
18. 11. 2016 10.55
+3
janez kadar rossi odstopi ugasne televizor in zabriše daljinca skozi okno, tako da te besede so namenjene bolj njegovim domačim.
janezdollar
18. 11. 2016 12.31
+1
Spet vseh 5 navijačev marqueza in lorenza na tem forumu...
notrajnc05
18. 11. 2016 08.25
-5
Kot kaže trenutno, bo Rossi še četrtič zapored končal prvenstvo na 2. mestu....
Markob1
18. 11. 2016 08.42
+10
MrNurmic .
18. 11. 2016 09.52
+2
jp jp če se strga še kakemu pa še nižje
janezdollar
18. 11. 2016 08.03
-20
Hahaha...malega podleža je že strah... Verjetno se zaveda, da takšnega "krompirja" kot letos več ne more imeti...
poper00
18. 11. 2016 08.13
+10
Kar petkrat je imel tak krompir.Enkrat se mu je celo posrečilo ,da je zmagal 9 krat zapored.Fant ma res srečo.
Markob1
18. 11. 2016 08.18
+13
Strah je nadutega Italjana,...ker bo Maveric konstantno hitrejši od njega. Stavim, da se bo tudi skregal z njim! Do sedaj se je še z vsakim.
Markob1
18. 11. 2016 08.18
+8
DeBill
18. 11. 2016 08.21
-22
zmagat 10x zapored s tako dominantnim motorjem je fino. Ampak podlež se zaveda, da če ne bo sreče bo pri 3 naslovih v najmočnejšem razredu ostal. Pa še kaj se mu bo vrnilo.
notrajnc05
18. 11. 2016 08.23
-8
Kot kaže trenutno, bo Rossi še četrtič zapored končal prvenstvo na 2. mestu....
Mottodedi
18. 11. 2016 08.30
+7
Najboljše od vsega je ,da se samooklicanemu karma vrača. Bolečino čutijo tudi njegovi pacijenti.....
poper00
18. 11. 2016 08.44
+6
DeBill čudno da Rosi ni zmagal desetkrat zapored na dominantnem motorju.Kolikokrat zapored je zmagal pedrosa na istem motorju.Kar pa se podleža tiče,mislim ,da bo največji podlež naslednjo sezono Vinjales.
janezdollar
18. 11. 2016 09.20
-10
Vinalesu se že na daleč vidi, da ima dosti večji IQ kot Marquez...ziher se ne bo spuščal tako nizko, da bi mu gledalci žvižgali tudi ob zmagah...
gcek
18. 11. 2016 09.38
-3
DeBill
18. 11. 2016 09.59
+0
vinjales je letos pokazal, kako se dirka. kot mi od začetka ni bil
MaunelNeuer
18. 11. 2016 12.32
+6
debill a z dominantnim motorjem? po ovinkih mu zdrsava najbolj, po ravnini je počasnejši od ducatija, res je dominatna honda ja, raje priznaj da je MM best voznik, kk je nedo iannoneja kot kakega prvošolčka