MotoGP

Marquez optimist: 'Pričakujem, da bodo v Jerezu navijali za naše'

Madrid, 14. 04. 2016 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kot navijač Barcelone je v Madridu čestital za napredovanje Atleticu in si zaželel, da bi ekipa Jana Oblaka na koncu tudi osvojila Ligo prvakov. Toda vodilni v skupnem seštevku elitnega razreda motoGP Marc Marquez ima pred dirko v Jerezu druge skrbi.

Čeprav je navijač Barcelone, mu navijači Atletica niso povzročali težav na zadnji tekmi Lige prvakov.
Čeprav je navijač Barcelone, mu navijači Atletica niso povzročali težav na zadnji tekmi Lige prvakov. FOTO: AP

Za Marca Marqueza je bila sredina noč malce manj mirna, Katalonec je lahko namreč na stadionu Vicente Calderon videl izpad svojega najljubšega nogometnega kluba Barcelone. Repsolov kampus se sicer nahaja v neposredni bližini svete zelenice za slovenskega reprezentanta Jana Oblaka in soigralcev, Marquez pa je čestital navijačem Atletico Madrida, s katerimi se je rade volje fotografiral tudi v sredo zvečer in dejal, da ni imel nikakršnih težav. In to kljub temu, da se je nahajal na "sovražnem" ozemlju. "Naj zdaj zmaga najboljši, čeprav bi končna zmaga Atletica pomenila, da me izpad Barce ne bi tako bolel. Pri Atletih mi je všeč vzdušje, ki je prisotno na in ob zelenici, navijači nesejo igralce, zato jim čestitam," je pred naslednjo dirko, ki bo s prenosom na Kanalu A in VOYO na sporedu 24. aprila v Jerezu, povedal Marquez.

Andaluzijska preizkušnja slovi kot ena najbolj atraktivnih, Španci pa so skupaj z navijači iz celega sveta v zadnjih sezonah vedno toplo pozdravili tudi legendarnega Valentina Rossija. A zdaj je drugače, potem ko se je član Movistar Yamahe v lanski sezoni odmevno meril z Marquezom in moštvenim kolegom Jorgejem Lorenzom, njegova priljubljenost na Iberskem polotoku pa je močno upadla. Dirke razreda motoGP zdaj, morda celo prvič v zgodovini oziroma vsaj v zadnjem desetletju, zaznamuje tudi jasna ločnica med privrženci Rossija in njegovih največjih nasprotnikov, ki so na zmagovalnem odru redno izžvižgani. Marquez si pred potjo na jug Španije želi le, da bi navijači navijali za svoje.

Marquez je v Teksasu slavil kot pravi kavboj.
Marquez je v Teksasu slavil kot pravi kavboj. FOTO: AP

"Komaj čakam, da pride VN Španije, ker je to prva evropska velika nagrada sezone in prva v Španiji," pravi nekdanji svetovni prvak. "Jerez je eden izmed najbolj posebnih, zaradi motociklističnega ambienta, zato komaj čakam. Pričakujem, da bo Jerez navijal za Špance. Ni važno, če za enega ali drugega. V vsakem primeru bo vsak navijač, ki pride v Jerez, tu našel zdrav ambient, čisti motociklizem in pričakujem, da bodo navijali zanj (za šport, op. a.). To je na koncu koncev vse, kar je pomembno." Vodilni v skupnem seštevku je še dodal, da sta mu preizkušnji v Argentini in ZDA bolj pisani na kožo kot Lorenzu, ki je sicer blestel na testiranjih.

"Niti slučajno to ne bo podobna dirka kot tista v Austinu ali v Argentini, za zmago se bo treba močno boriti. Glavni cilj bo priti na stopničke, ko pa bomo enkrat tam, potem bomo videli in gotovo bomo spet preizkusili reči glede aerodinamike, saj Honda trdo dela in videli bomo, če lahko odpeljemo izvrstno dirko," je nadaljeval Marquez in dodal, da se bodo težave z Michelinovimi gumami na stari celini umirile: "Verjamem, da bo v Evropi precej drugače. Mi smo z gumami novembra že dirkali v Jerezu in zdaj prihajamo s povsem drugačnimi, tako sprednjimi kot zadnjimi, a v Evropi ima Michelin več izkušenj, vajeni so klimatskih razmer, ki vladajo na stezah. To ni izgovor za to, kar se je zgodilo v Argentini, a zdaj bo dinamika drugačna. Prišle bodo dirke z dolgimi zavoji, v katerih se bodo lahko (gume) obrabile, denimo v Montmeloju, a v tem primeru bo potrebno znati nadzirati dirko in gume."

Slavje po koncu teksaške preizkušnje je bilo veliko.
Slavje po koncu teksaške preizkušnje je bilo veliko. FOTO: AP

Glede konkurentov je dodal: "Ducatijev motocikel se zdi na televiziji zelo, zelo močen. Morda na nekaj manjših dirkališčih kot je ta v Jerezu lahko malce trpijo, ker se moči ne more tako dobro uporabiti, a v primerjavi z lanskim letom so pridobili na pospešku. Oprijem imajo najboljši pri Yamahi. Od nasprotnikov imajo še vedno najbolj celovit motocikel. Morda nimajo zelo močne plati, čeprav je v tem primeru to oprijem, a gre za zelo celovit motocikel. Zelo pa me je ob vožnji za njimi presenetil Suzuki. Zelo so se izboljšali glede pospeškov in hitrosti, zdaj iz zavetrja ne morem več prehiteti (Mavericka) Vinalesa ali (Aleixa) Espargaroja. To je motocikel, ki se je močno razvil in moramo biti pozorni, ker se lahko skozi celotno leto še dodatno razvijejo in napredujejo."

Marquez je spregovoril tudi o izdanem stripu o svoji karieri, ki se začne z uvodnikom njegovega dedka Ramona Marqueza, lik in delo 23-letnega Katalonca pa je v risanih podobah poskušala ujeti Belen Ortega. Nekaj besed je namenil tudi možni selitvi Lorenza k Ducatiju, ki bi lahko bila glavna zgodba pred in med dirko v Jerezu. "Dedek je vedno nekaj posebnega. Prva poglavja so najlepša, saj opisujejo moje začetke in tega ljudje ne poznajo. Toda uvodnik dedka ... Ko sem ga videl, kako je govoril na posnetku, sem moral kar globoko vdihniti," je povedal ganjeni Marquez, o Lorenzu pa povedal: "Jorge se je izboljšal v tem, da zdaj veliko hitreje dvigne motocikel in to bo pri Ducatiju njegova močna plat. Bomo videli, če bo način dirkanja Ducatiju ugajal, saj imata (Andrea) Dovizioso in (Andrea) Iannone drugačen slog. Če bo na koncu res storil ta korak, potem upam, da se ne bo preveč dobro prilagodil (smeh)!"

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

290ktober
19. 04. 2016 18.51
+1
Mafijcu M M želim mnogo žvižgov in igranja v pesku!
AS1983
18. 04. 2016 18.07
+1
za Marqueza si samo želim stopničke v Jerezu in čim manj padcev, do sedaj je v Jerezu zmagal samo enkrat, in sicer v rekordni sezoni 2014, ko je zbral neverjetnih 13 zmag
stanko01051958
17. 04. 2016 08.16
-10
Škoda te zanimive športne strani o motociklizmu, ki jo nekateri (predvsem določeni navijači Rossija) smetijo s svojimi žaljivimi homofobnimi opazkami, tukaj predvsem prednjači neki jezdimir. Prav čudim se urednštvu 24ur, da tak način neokusne komunikacije sploh dopuščajo. Npr. izjava od spodaj (toplo vodni drugega ko da visite tukaj in se žgete med seboj itak ne znate) mislim, da nima mesta tule, da drugih sploh ne iščem več. Predlagam vam, da takim osebam onemogočite nadaljnja "skropocala" tukaj. Opazil sem, da tudi Sparowwa več ni gor, hvalabogu. Vendar je ta @jezdimir še 10x bolj umazan. Pa lepo nedeljo !
kaktusko
17. 04. 2016 09.52
+13
In ti slepec boš sodil kdo ima v glavi poštiman, boste morali mawrični kdaj za seboj prebrat in se zamislit nad svojimi provokacijami in nestrokovnimi komentarji, ki dokazujejo da z motošportom nimate nič skupnega. Imate pa več skupnega z istospolnostjo, vsaj po komentarjih sodeč. Zapustite zdravo družbo in spokite v svoj geto.
McGuinness
17. 04. 2016 11.03
-9
kaktus ala jezdimir ala mzurry vsi so isti. Če ni to ena oseba, potem so verjetno sorodne dušice - IQ46 maximum!! Bwahahaha...
HAILWOODmike
17. 04. 2016 12.27
+10
Mginis...pomiri se pa manj žali rossija in njegove navijace....
McGuinness
17. 04. 2016 12.35
-9
hailwoodmike Rossija ne žalim, žalim pa te 3 omejence zato ker z njimi res nekaj ne štima!
HAILWOODmike
17. 04. 2016 12.38
+10
Ja žali se vse povprek...pa se ne ve kdo je zacel....js sn nehal s tem ker je zaradi tega forum cist unicen....
HAILWOODmike
17. 04. 2016 12.39
+10
Se bomo mogli vsi potrudit da bo spet postal forum zanimiv za brat...
gajžlazakorla
17. 04. 2016 13.04
+10
Ko ste se naslajali na bedaste komentarje od Tečneža, staR22, dajnegnjavi, jackSpa...,McGuinness, Mutonja itd, se ni nihče zgražal, ko pa dobite revanš na enakem nivoju ste pa najbolj bogi na tem svetu. Bo treba kdaj za seboj prebrat, pa tudi kaj vedet o motorizmu, hlodi eni.
stanko01051958
17. 04. 2016 15.00
-10
HAILWOODmike
17. 04. 2016 15.02
+10
Jezdimir ni nicesar zacel.....ampak vraca pa fino
stanko01051958
17. 04. 2016 15.25
-10
Ne, eh on je dobričina, isto kot ti, umazanca pokvarjena.
HAILWOODmike
17. 04. 2016 15.28
+10
Stanko......poizkusaj se zavedat da nujno rabis pomoc in relaksacijo
gajžlazakorla
17. 04. 2016 15.52
+10
Stanko oziroma staR22, dajnegnj..., jackSpar...itd, vse ista oseba, takim kot si ti ne rabim polagat račune, kar seješ to žanješ. Kdo menja nicke pa tudi vidimo, osebki brez hrbtenice,tako kot njihovi španski idoli. Ane stanko, a obstajaš že dva dni, začuda si na tekočem o vsej zgodovini, me ne čudi, ker si tudi soustvarjalec vseh skropocal tukaj.
Stajerc22
16. 04. 2016 12.08
+4
Najbolj bi bil vesel, da Doktor pobere zmago in zapre usta vsem navijačem toplovodarjev(markeza in lorenzka)
McGuinness
16. 04. 2016 13.53
-5
Poiščita strokovno pomoč in to čimprej! Mzurry, ti še posebej!!!!! Nije vam lahko, vidim da zaradi Marqueza eni spat ne morete, kolk tablet na dan vzamete?
BenBostrom
16. 04. 2016 14.15
-8
..toliko tablet da ima naša firma največji profit...
BenBostrom
16. 04. 2016 14.49
-10
...vidim da tvoja razgledanost nima meja in da ko gre za tablete ne vidiš dlje kot do Lj....pa mislim da lek ravno ne sodi med "naš",ampak tako daleč še nisi...
gajžlazakorla
16. 04. 2016 21.52
+9
toplo vodni drugega ko da visite tukaj in se žgete med seboj itak ne znate, zato me ne čudijo vaša skropocala.
stanko01051958
16. 04. 2016 21.59
-8
A ne bi ti že enkrat nehal s temi bednimi opazkami, sicer nimam pojma kdo si, ampak v glavi nimaš vse poštimano, jezdimir.
kaktusko
17. 04. 2016 09.42
+13
In ti slepec boš sodil kdo ima v glavi poštiman, boste morali mawrični kdaj za seboj prebrat in se zamislit nad svojimi provokacijami in nestrokovnimi komentarji, ki dokazujejo da z motošportom nimate nič skupnega. Imate pa več skupnega z istospolnostjo, vsaj po komentarjih sodeč.
stanko01051958
17. 04. 2016 15.03
-12
Le si kar preber tvoje umazanije, eno je zbadanje čez dirkače, drugo pa je homofobno žaljenje drugih uporabnikov, sramota tudi za uredništvo tega portala, res.
Stajerc22
16. 04. 2016 12.05
-1
MM je antipatičen, takoj za Lorenzom. Bil mi je vredu, ampak ko človek vidi kako umazano igro se je šel. fuj ga bodi mulca.
McGuinness
16. 04. 2016 14.31
-2
BenBostrom bravo, zelo dober in realen komentar! In prav zaradi tega še sedaj Marqueza bolj občudujem kot pa sem ga! Ker ima prav! In zakaj bi moral požreti in poslušati Rossijeve laži na novinarskih konferencah! Mu je lepo še isti vikend pokazal kaj se res reče če nekoga namerno oviraš!!
BenBostrom
16. 04. 2016 14.51
-12
LOL93
15. 04. 2016 21.36
-2
letos bomo zgleda mi dobl naslov vamos MM
Profesormarck
15. 04. 2016 20.05
+9
Profesor motorja,prihaja po novo zmago..he,he
nnee
15. 04. 2016 15.18
-12
markez markez a še nisi dojel da si si lani naredil veliko štalo..
pokvarjenbogatun
16. 04. 2016 20.11
+10
A še kr mislte da je Rossi brcnu Marqueza in zato padu?
nebel
15. 04. 2016 11.55
+0
Koga šteje za naše? Sebe, Jorgeta? Še Dorno, Hondo, Repsol? Še koga?
Profesormarck
15. 04. 2016 20.07
-2
JAMES23
14. 04. 2016 20.13
-5
pa kirga brigajo navijač...pa klovn jih lahk ma na miljarde..a mojstra jorge in marc vesta da navijači ne prenesejo naslova...GO MAESTRO!!!!
pokvarjenbogatun
14. 04. 2016 20.29
+6
kaktusko
15. 04. 2016 09.50
+5
JAMES23 še enkrat sliko poglej pa potem piši kdo je klovn.
pokvarjenbogatun
16. 04. 2016 20.12
+13
Ja tebi bi ga pokvaril ker nočeš da zmaga ostalim pa ne
Mojster123
14. 04. 2016 20.05
+7
Marquez je sedanjost in prihodnost moto dirk.
nebel
15. 04. 2016 11.29
+1
A po vsem tem ne more več doseči pojma Rossija. Ga je zaznamovalo in ga bo spremljalo do konca. To je pač taka stvar. Lahko se samo skoncentiria nase, pozabi na druge in oddela naprej najbolje kar zmore. Kdo ve.
nebel
15. 04. 2016 17.45
+8
Kako je Rosi postal kar je? V svoji karieri je imel opravka z mnogimi asi , izjemnimi dirkači in osebnostmi. Od Biagija, cel kup Italijanov, Špancev, Avstralcev, Američanov. Vse je preživel, ko so odšli, dočakal je nove in stalno ostal pri vrhu. Če naj bi MM lahko pomislil na kaj takega, ga čaka še težko in dolgotrajno delo. Še precej dirkačev kot je sam bo prišlo v precej letih in z vsakim se bo moral odmeriti. Šele potem se bo lahko primerjal. Če mu bo za to. In Jorge pri tem sploh ni pomemben, prav zato je to še toliko večja škoda.
pokvarjenbogatun
15. 04. 2016 18.40
+9
pokvarjenbogatun
14. 04. 2016 18.34
-22
Čudn da sploh še kdo navija za Marqueza pa Lorenza.
allridersareheroes
14. 04. 2016 18.49
+31
vem da večino ljudi navija za rossija samo se mi zdi da je pa tudi veliko ljudi za marqueza, v primerjavi z lorenzom ima veliko več navijačev
puding46
14. 04. 2016 18.19
+40
Škoda Marc za tvoje neumnosti lansko sezono, drugače vi verjetno večkrat stiskal pesti (tudi) zate. Vseeno pa priznam da gre za več kot vrhunskega dirkača. Le tako naprej, mogoče pa kdaj preseže doctorja, do takrat pa... #forzaVale
duhccc
14. 04. 2016 20.36
-16
hm si dobr napisal samo glede rossija pa ce smo posteni ni naredu prav -dobr da MM ni takrat nic naredilo kajti ce se mu bi bi bil rossi .....
BenBostrom
14. 04. 2016 20.51
-10
ej puding o kakšni neumnosti govoriš?To da je bil velikokrat v pesku ali o tem da je bil dedec in se ni pustil j...t v glavo na suho?Vsekakor je naznanil da odrašča in da se ne pusti da ga nekdo pred celim svetom obtožuje za lastno korist.
k53e
14. 04. 2016 20.54
+2
puding46 zelo dobro napisano. Kot navijač Marqueza, priznam da je Marquez naredil res neumnost, vendar lahko tudi vi priznate, da je Rossi naredil še večjo in je s tem samega sebe še najbolj oškodovall! Pa priznate ali ne. :) ..kot je enkrat nekdo zapisal na fb: "Marquez je še mlad in dela neumnosti. Kakšen je pa Rossijev izgovor?" :D ...so pa vsi ti ki so top 5 carji, da ne bo spet kateri iz rumene sekte mislil da imam spet kaj proti Rossiju.
HAILWOODmike
14. 04. 2016 21.06
+19
Posteno od navijaca markeza....ceprav zame rossi nepotrebuje izgovora za nic.
290ktober
14. 04. 2016 18.17
-14
MM je mafijski pomočnik botru Jorgetu..dobila bosta po zaslugah!
JAMES23
14. 04. 2016 20.33
-8
k53e
14. 04. 2016 17.48
+8
Marc Marquez KRALJ! :)
THEdocktor
14. 04. 2016 21.53
+6