MotoGP

Marquez v Jerezu testiral s kar šestimi krilci

Jerez, 26. 04. 2016 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Motociklistična karavana razreda motoGP je po četrti dirki sezone v Jerezu opravila še s prvimi medsezonskimi testiranji. Najhitrejši čas je postavil Marc Marquez, ki je na svoji Hondi uporabljal tudi nova krilca. Njegov motocikel jih je krasilo kar šest.

Marc Marquez z novimi krilci med testiranji v Jerezu.
Marc Marquez z novimi krilci med testiranji v Jerezu. FOTO: motoGP

Dirkači v svetovnem motociklističnem prvenstvu so dan po VN Španije v Jerezu izkoristili za prvo medsezonsko testiranje. Dan po dirki v Andaluziji je najhitrejši čas testiranj postavil Marc Marquez. Ena večjih sprememb, ki so jo testirali pri moštvu Honda so bila nova krilca. Marc jih je imel na svojem motociklu tokrat kar šest, po tri na vsaki strani. Moštva so se v letošnji sezoni močno začela posluževati uporabo teh krilc, ki pomagajo sprednjemu kolesu ohranjati stik z asfaltno podlago. Prvi so sicer z uporabo krilc začeli pri moštvu Ducati, hitro je sledila tudi Yamaha, sedaj pa tudi Honda vse več preizkuša nove modele, ki bi pomagale njunima dirkačema med samimi dirkami tekom sezone.

Zaenkrat še sicer ni znano, če bo uporabo teh krilc v prihodnje še dovoljena. Največja skrb je seveda, če je uporaba teh krilc, tudi varna za same dirkače, ki se velikokrat zelo na tesno prehitevajo. Lahko se zgodi, da če bi prišlo do kontakta med dvema dirkačema, da bi lahko kateri utrpel poškodbe, če bi prišel v stik s štrlečim aerodinamičnim pripomočkom.

Marquez je po testiranjih sicer povedal, da je zadovoljen z novostmi, ki mu jih je moštvo pripravilo v Jerezu."Danes smo poizkusili veliko stvari. Opravili smo veliko krogov čez celoten dan. Zadovoljen sem z občutki na motociklu. Preizkusili smo veliko različnih krilc in vsake delujejo po svoje. Imajo kar nekaj potenciala. V prihodnje se bo zagotovo nekaj spremenilo. Ampak dokler je dovoljeno, bomo delali na aerodinamiki in jo poizkušali nadgraditi. Preizkušali pa smo tudi tri nove sprednje gume in tudi tisto, ki smo jo uporabljali tekom konca tedna in tudi tista je delovala dobro," je povedal vodilni v točkovanju svetovnega motociklističnega prvenstva.

Kakšna krilca bodo moštva uporabljala v nadaljevanju sezone bomo videli že kmalu. Pred dirkači razreda motoGP je že druga evropska dirka, ki bo na sporedu 8. maja na legendarnem dirkališču v Le Mansu, kjer se bodo pomerili za zmago na VN Francije. Celotno dogajanje si boste seveda lahko ogledali na Kanalu A in VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Erik Volk
27. 04. 2016 08.28
+13
Marc Marquez: najmlajši zmagovalec dirke GP, druga dirka GP že zmaga (rekord), prva sezona GP osvojen naslov prvaka (rekord), največ zmag glede na starost, v nižjih kategorijah ima okrog 75 rekordov...Mislim, da bo še veliko pustil v tem športu. Po vsej verjetnosti lahko vozi še vsaj 12 let...prav realno je, da doseže se 8 naslovov prvaka. Se pravi skupaj 12 lovorik (rekord nove dobe). Ker je Agostini vozil pod drugačnimi pravili, je nerealno takratno dirkanje primerjat z današnjim.
jarti?
27. 04. 2016 09.09
-5
Mohiito
27. 04. 2016 09.17
+9
Človek s širokim fokusom in brezumno ne sledi roziki.
jarti?
27. 04. 2016 10.11
-1
še vedno čakam odgovor, kdo je mm tako huda konkurenca. ti praviš, da še nikoli ni blo tako hude konkurence. rossi si napisal, da ni.
stanko01051958
27. 04. 2016 10.37
-1
jarči, za tebe je štedilnik in sesalec, ne pa motori.
Erik Volk
27. 04. 2016 11.16
+1
jarči...sej maš kr malo prou. Konkurenca Marcu so: Ianone , Dovi, Vale, Pedrosa, Lorenzo, Vinjalez...in lahko rečemo vse kar sedi na poltovarniški Yamahi. SO MU KONKURENCA, KER IMAJO BOLJŠI MATERIAL..MOTORJE. Kot dirkaški talent mu pa mogoče res lahko parira samo Vinjalez. Glede Honde pa to: Marc dosega redno stopničke, Dani prihaja le po padcih in smoli do 4 ali 5 mesta, drugače ne...in kje so ostale Honde? Zakaj edino Marc pripelje Hondo na stopničke? In zakaj Vale ne dosega več zmag kot moštveni kolega na enakem motorju..zakaj ni prvak? Yamaha je najboljši paket (stroka to pravi in se tudi vidi po poltovarniških ekipah). V letih 2001 in 2006 pa je Vale sedel na top motorjih...in super talentov ni bilo. Biaggi je star prestopil v GP. S prihodom Stonerja so se stvari malo spremenile. In kaj bi se dogajalo, če bi takrat sedel Stoner na Yamaho...vsi vemo..naslovi med 2006 in 2010. Njegova natančna vožnja in hitrost je delala Ducati hiter...in ne motor. 3 zmage 2010 z Ducatijem...Vale naslednje leto porazno. To je realnost, ki jo morate sprejet. In danes konkurirajo Valetu vsi tisti ki tudi Marcu plus sam Marquez....ne more bit prvak niti z najboljšim motorjem...
bojc46
27. 04. 2016 11.45
-1
lahko pa rossi še vedno vse pusti za sabo :D sam ahil, sem prepričan da ne misliš resno s to konkurenco. marc je hud, a je kdo rekel da ni, je pa tut hinavc, pa če si priznaš ali ne. s temi tvojimi če-ji se pa lahko v nedogled nagovarjamo!!! in nascal je tako stonerja in lorenza ko sta prišla na sceno, lorenzo bi pa na prvi naslov moral še malo počakat, če si ne bi rossi zlomil nogo. stoner je bil prvak zaradi gum, še pomniš? še pomniš, kako ga je rossi med ovinki dohitel in prehitel a le za toliko, da ga je ta na ravnici nazaj prehitel. še pomniš kako je stoner padal ko ga je rossi delal živčnega. še pomniš kako je rossi zmagal v laguni seci ko je imel za celo sekundo slabši ritem od stonerja? to je car! zmagati ko nisi najhitrejši, to je zaenkrat uspelo le mm ;)
Erik Volk
27. 04. 2016 12.35
+5
Za navijače Marca je Vale hinavec in obratno... Glede živčne vojne med Valetom in Stonerjem je res, da tam vedno izgubi Stoner...fant ni bil za dvoboje. Roko na srce, pa je Vale proti njemu imel vedno bolj vodljiv motor...ki je v teh primerih nuja. Kdo je boljši, pa sem povedal vse, ko primerjamo ducati z Stonerjem 2010 in enak ducati z Rossijem 2011...več ne bom komentiral. Takrat je prvič videl Vale, da ni vsemogočen...in tega se zaveda. Zato je hotel lani po vsej sili izsilit naslov prvaka, ker ve, da drugače kot po nekem srečnem razpletu ne bo šlo... Prvič v karjeri pa je Stoner dobil konkurenčen motor leta 2011..Hondo...in smo videli kako jo je peljal...briljantno. In tako če združimo hitrost in prilagodljivost na motorju Stonerja ter hladno kri in malo umazano vožnjo Rossija...dobimo Marca Marqueza. Človeka, ki je in še bo presegel veliko rekordov in postavlja smernice motociklizma.
Erik Volk
27. 04. 2016 12.44
+4
In upam, da se ne motim...mislim, da je konec sezone 2014 ali mogoče na začetku 2015 Rossi izjavil na tiskovni konferenci: "Vsi mi..tudi jaz imamo šanse za osvojitev prvenstva le, če bo imel Marc smolo....in čimvečkrat končal v pesku. Marc dela razliko in ne Honda." To so besede Valentina Rossija. In prav to se je Marquezu dogajalo...naslov je tako šel v roke Lorenza. Točno to, ker je Vale povedal. Se pravi, da ve, S KOM IMA OPRAVKA.
estelca
27. 04. 2016 17.52
+3
Ahil... ne prodajat svoje resnice... Rossi je prisel na porazno Yamaho in jo spravil v red, toliko o najboljsem motorju... prve dirke na Yamahi so bile bolj podobne rodeu, kot pa "vodljivi" voznji, pa jih je se vedno na prvi dirki vse pustil za seboj... Duce je bil po uvedbi elektronike stroj in Capirossiju je Gibernau v sezoni 2006 preprecil morebitni naslov, ko jih je pokosil vse kot keglje na startu in nato je Capirossi se pol sezone vozil na pol polomljen (valencio 2006 je kot wild card zmagal Baileys na Ducu, lih toliko...). Stoner je ob pravem trenutku prisel na Ducatija, mlad talent, neobremenjen s predhodnim stilom voznje na kakrsni koli znamki in z Bridgestone gumami, ki so pasali kot tata na mamo na Duca, Yamaha pa leta 2007 ni naredila svoje naloge in je bila precej podhranjena v moci (poglej rezultate in bos videl katera je bila edina Yamaha tistega leta konkurencna in kje so bili ostali motorji, ko je pod gumami pisalo M in ne B). Honda danes se zdalec ni tako slab motor, kot zelite vsi to prodajat naprej. Marquezu pac ustreza, drugim ne... kot je Stonerju ustrezal Duc, ne tako kot leta 2007 in 2008, ampak se vedno dovolj, da je uspeval prit na stopnicke. Marquez je super talent in ja lahko mu uspe marsikaj in tudi prehiti Rossija, vendar navajanje na 500cc brez elektronike, ko je bilo vecina padcev "highside" in ne zdrs sprednje gume, kot pa privajanje na motor, ko se elektronika uci iz kroga v krog. Danasnji stanje Honde je samo pokazatelj, kako superiorno elektroniko so imeli v primerjavi s preostalimi...
5TIG
28. 04. 2016 16.20
+1
estelca,škoda zgubljat z raznimi kot so Ahili78,Jackšparu Mitutoyo,darkprfi.
Erik Volk
04. 05. 2016 18.00
...ma ne bluzi mi kozlarij. Nej tvoj favori zmaga zdej proti Marco...z naslovom prvaka..polgobezdaj. Stoner je nesu Valeta..konec zgodbe...
Erik Volk
04. 05. 2016 18.02
Kosmatinc
26. 04. 2016 21.20
-20
Če krilca prepovedo največ izgubi Rosi,hja spet španska kuhnja.
HAILWOODmike
26. 04. 2016 21.42
+16
Erik Volk
27. 04. 2016 08.18
+5
Rossi ne izgubi veliko, ker jih je Yamaha že davno namestila, ampak on jih ni hotel. Na tej dirki je prvič namestil večja krilca. Največ bi po tem izgubil Ducati.
Kosmatinc
27. 04. 2016 08.38
+0
Rosi jih na dirkah ni uporabljal,sedaj prvič in zmaga je tu,mislim da mu pripomogla k zmagi
Erik Volk
27. 04. 2016 11.26
-1
Zmagal bi tudi brez krilc...to dirkališče leži Yamahi, moštvo je najdlo optimalne nastavitve. Bi reku, da kar se tiče ekipe v boxu ima Rossi najboljšo. In to jih skupaj z dobro tovarniško ekipo pripelje do dobrega rezultata. Ko bo Marquez tako dolgo v elitnem razredu, bo tudi on najdu gotovo še boljše člane ekipe, kot jih ima...to prinesejo leta in izkušnje. Enako velja za ostale, ki bojo krojili in krojijo vrh motociklizma.
Aljoša Rijavec
26. 04. 2016 20.42
+7
mah to ni vec dirkanje....
gripson
26. 04. 2016 20.00
-8
Mu ne pomaga niti red bull....
Profesormarck
26. 04. 2016 20.01
+9
saj pa še vedno vodi,ali ti gledaš kake druge dirke?
Franci Luzar
26. 04. 2016 20.31
+4
pojdi raje spat ce neves kaj govoris! verjetno niti neves kje je prednji in kje kadnji konec motorja,
laznivec
26. 04. 2016 19.33
+0
Še malo pa bo Red bull Flugtag.............................
NoExit
26. 04. 2016 18.29
+7
Na čelado mu naj še namontirajo krilca ..hhh
jarti?
26. 04. 2016 18.32
+1
Erik Volk
26. 04. 2016 19.10
+2
jarti?
26. 04. 2016 19.34
-2
kaj pa lani. mm končal za dohtarjem, da ni bil lani pretečen rok red bulla
Profesormarck
26. 04. 2016 19.37
+4
zmagal je pa večkrat,čeprav je dosti dirk odstopil..he,he
Erik Volk
26. 04. 2016 21.41
-3
...tudi nekateri navijači imajo pretečen rok...kam se bojo naslonili, ko bo njihov dohtar v penziji...žalost
jarti?
27. 04. 2016 09.13
-3
Erik Volk
27. 04. 2016 12.46
+1
Profesormarck
26. 04. 2016 18.17
+13
Uh ka se nagiba,sedaj se še bolj ne bo nihče približal njegovemu rekordu v nagibu.he,he
Profesormarck
26. 04. 2016 18.20
+2
itak,njegov stil je kopiral,saj je sam priznal,kaj takega pa mu ne uspe nikoli,pa če ga ucio na drugi strani podpre,ne bo šlo.he,he
japan
26. 04. 2016 18.47
+10
Rekord v nagibu ima še vedno John Hopkins, za vse tiste ,ki sledite gp samo zadnjih 10 let.
Profesormarck
26. 04. 2016 18.54
-4
Profesormarck
26. 04. 2016 18.56
+11
Kljub temu si nihče verjetno ni mogel predstavljati, da bo nekdo uspel motor s kolenom na asfaltu nagniti do kar 68 stopinj. A to je avgusta leta 2014 v Brnu uspelo Marquezu, ki je imel sicer veliko sreče in bil že na robu padca, ko je uspel znova vzpostaviti ravnotežje med eno izmed vratolomnih testnih voženj. Ta zavoj je še dandanes praktično nedosegljiv in je takrat obkrožil svet. 59 kilogramov težki in 1,68 metra visoki dirkač je na meji mogočega uspel zadržati več kot 150-kilogramski motocikel v 12. zavoju, še najbolj se mu je v Mugellu približal rojak Dani Pedrosa, ki mu je uspel 64-stopinjski nagib, Lorenzo in Marquez pa sta tretja na večni lestvici z dosežkom prav tako iz Mugella, kjer sta v 15. zavoju dosegla 63-odstotni nagib.
Profesormarck
26. 04. 2016 18.59
+1
HAILWOODmike
26. 04. 2016 18.59
+2
Profesormarck
26. 04. 2016 19.00
+5
miki..tvoja stvar...k dohtarju pojdi,sam ne rosiču,bo ucio ljubosumen..
Mohiito
26. 04. 2016 19.22
-1
Mike..še zlato žilo boš dobil če boš preveč roziko oboževal.
Profesormarck
26. 04. 2016 18.04
+8
Ej ga fantje..marc se pripravlja na naslov..pa mal testira.he,he
janezccc
26. 04. 2016 17.51
-1
felix,ta je huda, michelin je še zmeraj na sekretu-čeprov imajo dobre gume.
Erik Volk
26. 04. 2016 17.35
+0
Upam na konkurenčnejšo Hondo...da bomo gledali ples na pisti...
Callux
26. 04. 2016 17.30
+19
Vse kaže da se pri Hondi počasi obetajo tudi zamenjave na vodilnih mestih... Shuhei Nakamoto naj bi šel v pokoj, na položaju pa naj bi ga zamenjal Takeo Yokoyama.. Vse to se naj bi zgodilo z začetkom naslednjega leta..
motorist_mb
26. 04. 2016 18.05
+11
Čistka ja...Honda je preveč zgubila na moči...dobro da jo MM še ven vlači...pubec je car!
Callux
26. 04. 2016 18.13
+15
Ni toliko izgubila na moči, kot je konkretno zašla.. Včasih je dobro nekaj storiti na podoben način kot to počne konkurenca.. To lekcijo pa se Honda, ki je znana po tem da ne mara kopirati drugih, počasi vendarle uči..
NikPlošnik
26. 04. 2016 18.31
+2
Takeo Yokoyama?? A so resni?! Za njega sem si že pred leti želel, da gre vstran kot tehnični direktor, saj se mi je zdel glavni krivec, da je motocikel v zadnjih sezonah postal kolarnca! Bil je podatkovni inžiner Pedrose, potem postal kar tehnični direktor, sedaj pa kar na vodilno mesto. LOL.
Callux
26. 04. 2016 18.36
+5
So resni, in to kar zelo... Saj tudi Nakamoto je na ta položaj prišel en dan preden so napovedali svoj odhod iz F1, kjer je pred tem skrbel za projekte.. Verjetno vsi vemo kako se je tam končalo...
motorist_mb
26. 04. 2016 18.44
+7
Call...Honda po ravnini ne more mimo Yamahe...Ducati še vedno z lahkoto mimo obeh!
Callux
26. 04. 2016 18.47
+11
Vem, zato sem rekel da so zašli.. Jasno je vsakemu, da ima Honda več kot dovolj moči, ampak je za razliko od Yamahe in Ducatija ne spravi na asfalt... Zato je na Hondi nemogoče prehitevati vse ostale med dirko...
motorist_mb
26. 04. 2016 19.02
+2
Ne moreš vrjet da se njim lahko to zgodi...
Callux
26. 04. 2016 19.10
+8
Mogoče bo zvenelo zlobno, čeprav ni nikakor mišljeno tako... Jaz pa verjamem brez težav, vse skupaj se je pričakovalo že dalj časa.. Je pa res, da nisem pričakoval da bo tako hudo...
motorist_mb
26. 04. 2016 19.40
+4
Če bi bil MM par let starejši bi jih vrjetno poslal nekam in odšel v Ducatija...bogi japončki bi se te samo za tretje mesto borili...sanjsko bi blo za Italijane!
Callux
26. 04. 2016 19.54
+8
Bi bilo zanimivo, a sam v to še zelo dvomim, saj je preveč povezan s Hondo, poleg tega bi vsak potencialni novi zraven dobil še osebo, katere nihče ne želi.. Emilia Alzamoro, ki slovi kot precej naporna oseba za sodelovati
jarti?
27. 04. 2016 09.17
+0
motorist, tisti japončki so bogi že z mm, duce pa ni več italjanski
felix59 drugič
26. 04. 2016 17.16
-7
A je makaronar že pozdravil mačka ??
duhccc
26. 04. 2016 16.59
+7
rabi se REDBULL ;)