MotoGP

Marquez z obema nogama trdno na tleh

Austin, 24. 04. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzhajajoči zvezdnik svetovnega prvenstva motociklističnega razreda motoGP Marc Marquez (Honda) je na uvodnih dirkah sezone dokazal, da je treba z njim resno računati v bitki za naslov svetovnega prvaka, čeprav je mladenič po premierni zmagi z obema nogama trdno na tleh.

V motociklističnih krogih še naprej odmeva zmaga mladega španskega šampiona Marca Marqueza, ki je na preizkušnji razreda motoGP za Veliko nagrado Amerik postal najmlajši zmagovalec elitnega razreda. A skalp ga ne bo uspaval, saj se zaveda, da je vsaka naslednja preizkušnja zahtevnejša. Ne želi popuščati, ampak skeptikom kar najhitreje dokazati, da dosežek na novi stezi v Austinu ni naključje.

Marc Marquez
Marc Marquez FOTO: Reuters

"Odkar sem del razreda motoGP, se stvari odvijajo tako, kot bi si lahko le želel. Prva zmaga mi bo nedvomno dala dodatno samozavest. Vse skupaj je po njej zelo drugače,“ je dejal Marquez, ki si je na prvih dveh preizkušnjah elitnega razreda privozil dvojne stopničke: "Ne smemo pozabiti, da je to moja krstna motoGP sezona in zdaj bo vse skupaj iz dirke v dirko bolj zahtevno. Selimo se na dirkališče, kjer je Yamaha že leta dominantna. Zame bo vse skupaj povsem novo.

Čeprav so mnogi pred začetkom tekmovalnega leta pričakovali, da bosta bitko za naslov svetovnega prvaka bila Lorenzo in Dani Pedrosa pa se je na uvodnih preizkušnjah v bitko uspešno vmešal prav mladi Marquez: "Bojujem se iz dirke v dirko. Ne moremo razmišljati o bitki za naslov svetovnega prvaka. Tekmeci so zelo kakovostni, o čemer smo se lahko prepričali v Austinu. Jorgeja so se vseskozi držale težave, a na dirki mi je prišel povsem blizu!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

3r2wbt
24. 04. 2013 09.05
+28
Marc je prava osvežitev za MotoGP in kot sam pravi se realnosti zaveda. Danes si na vrhu, jutri pa je lahko že vse drugače. Kljub mladosti že ima dovolj izkušen, da bo kariero gradil korak za korakom. Potrebno je vedeti, da za njim stoji aparat, ki ga usmerja, umirja, spodbuja in mu daje zelo natančna navodila kako naj se obnaša na in izven steze. Honda ne želi ponoviti napake, ki jo je storila Yamaha z Lorenzom, ki je prvi dve sezoni bil več po tleh kot na motorju. Zato zaletavost brez potrebe ni dobra in lahko ogrozi načrte. Pridejo nepotrebne poškodbe in sezona gre mimo. Mislim, da z glavo skozi zid to sezono še ne bo silil. To ne pomeni, da ne bo postal prvak, vendar le pod pogojem, da tveganje ne bo preveliko in bodo ostali dirkači slabši. Pred njim je še nebroj sezon, ki jih bo lahko uspešno vnovčil. Dejstvo je, da Honda gradi dolgoročno in je že sedaj njen prvi voznik. Pedrosa na žalost ne more ponuditi, kar moštvo potrebuje in je član le zaradi španskih pokroviteljev. Bi si upal trditi, da se njegov čas pri Hondi končuje in na njegovo mesto bi lahko v naslednjih sezonah prišel eden od bratov Espargaro. Še posebej Pol je tisto kar takšno moštvo in tudi Dorna potrebujeta. Ne gre odpisati ostalih dirkačev. Ena dirka še ni pokazatelj kdo bo prvak. Lorenzo in Rossi bosta grizla do konca. Še posebej Italijan, ki se mu kariera izteka, bo dal vse od sebe. Glede na znano in njegov karakter, pod pogojem, da bo motor deloval in bo konkurenčen, si bo rajši cvek zabil v koleno, kot prepustil zmago brez boja. Yamaha ima tri tovarniške motorje. Če kdo misli, da se Crutchlow vozi na poltovarniškem, se moti. Tega seveda ne bodo povedali na glas. Glede na rezultate in stabilnost motorja gre za tovarniški stroj v drugačnih barvah. Podobna taktika kot jo je Honda ubrala s pokojnim Simoncellijem. Pri drugem moštvu je vozil tovarniški motor, vendar le do trenutka, ko je naredil par napak, "polomil" Pedroso in je njegovo dirkanje kazalo, da gre za brezkompromisnega dirkača, ki na koncu Hondi lahko še škoduje. Naslednje dirke ni bil več konkurenčen. Honda mu ni več dala originalnih delov. Na žalost, ne glede na navedeno, je potem tragično končal. Zaenkrat Anglež uživa podporo Yamahe in tako je tudi prav. Japonci bijejo bitko že vse od časov, ko so v šestdesetih počasi prevzemali primat Italijanom in njihovim Augustam idr.. V bistvu gre za interni dvo-tro-štiriboj med Hondo, Yamaho, Suzukijem in Kawasakijem. Zadnja leta samo še med prvima dvema. Naredili bodo vse, da zmaga njihovo moštvo in dirkač.
mikeTHEbike
24. 04. 2013 13.20
+10
Ampak treba dat kapo dol tut cal u, ki je vsaj zame največje presenečenje letošnje sezone. Za marka sn tak vedo, da bo hiterkstrela!!!!