MotoGP

VIDEO: Marqueza kljub izjemnemu krogu skrbijo nižje temperature, Lorenzo nezadovoljen z izbiro gum

Alcaniz, 24. 09. 2016 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izjemen krog Marca Marqueza (Repsol Honda) je odločil kvalifikacije v korist vodilnega v skupnem seštevku razreda motoGP. Njegovemu času sta se še najbolj približala Maverick Vinales (Suzuki) in Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha), ki je imel tudi tokrat veliko pripomb za dobavitelja gum Michelin. Valentino Rossi kljub šestemu mestu še upa.

Pod stenami aragonskega MotorLanda
Pod stenami aragonskega MotorLanda FOTO: AP
V nedeljo s prenosi začnemo ob 8.40, ko se začne ogrevanje vseh razredov. Dirka moto3 ob 11. uri na VOYO, dirkače v razredih moto2 in motoGP pa boste lahko ob 12.00 oziroma 13.15 pospremili tudi na Kanalu A.

Čas 1:47,117, pod katerega se je v kvalifikacijah pred VN Aragonije v Alcanizu podpisal Marc Marquez (Repsol Honda), je bil neulovljiv za konkurente, ki jih je Katalonec za seboj pustil za več kot pol sekunde. Maverick Vinales (Suzuki Ecstar) in Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha) bosta svoj napad na nedeljski dirki izvedla iz prve vrste, za katero je močno zaostal najresnejši konkurent Marquezu za naslov prvaka Valentino Rossi (Movistar Yamaha). Šele šesto mesto Doktorja je razočaralo njegove navijače na "sovražnih" tleh, tudi Marquez pa ni deloval povsem brezskrbno. Čeprav mu je uspel izjemen krog, je Katalonec na enem od prostih treningov padel, je pa na MotorLandu dokazal, da mu ni para. Prvi štartni položaj si je namreč privozil že četrtič zapored. "Želel sem se približati 46 sekundam, morda sem pregorel v želji," je po koncu kvalifikacij povedal Marquez. "Zadovoljen sem predvsem s četrtim prostim treningom, ritem je bil zelo dober in bomo videli, če se bo do jutri ohranil. Zdi se, da bo malce hladneje. V hladu bomo morali še enkrat oceniti sprednjo gumo, ker smo danes dirkali s trdo, če pa se bo temperatura popoldne spustila, bo že na robu. Toda glede ostalega sem zadovoljen."

Lorenzo se je v prvo vrsto prebil v zadnjem krogu in branilec naslova ni skrival razočaranja in jeze nad gumami, s katerimi je v Alcanizu postregel opremljevalec Michelin. "Sem je Michelin pripeljal pretrde gume, zato precej trpimo. Zadnja mehka guma se zadaj preveč obrablja na desni strani, trda pa je preveč trda, zato bomo videli, katere gume bomo jutri izbrali in če nam bo motocikel uspelo pripraviti tako, da bo malce lažje vodljiv in sposoben ohranjati visok ritem," je pred nedeljsko dirko povedal Majorčan. "Uporabil sem drugačno strategijo od tiste, ki jo po navadi uporabljam v kvalifikacijah, kajti v drugem zavoju prvega kroga ne smeš pasti. Če uničiš gumo v prvem krogu, potem jo za drugo sploh nimaš. Torej je bilo bolje prvi krog odpeljati 'počasi', da bi bil drugi krog tako hitrejši. Tako sem storil z vsemi gumami in na koncu še z novo ter z mehko zadaj, tako pa smo bili dovolj konkurenčni, da smo prišli v prvo vrsto. Težava pa je, da se po menjavi gum za tekmo motocikel ne vodi preveč dobro in nimamo dobrega ritma."

In Rossi? To še zdaleč niso bile najboljše kvalifikacije za devetkratnega prvaka, ki je v soboto tudi grdo padel, a brez hujših posledic. "Malce me boli desni del telesa, roka in hrbet, a vse je v redu. Začel sem z novo gumo in motocikel me je vrgel. Zahvaljujoč zračni blazini mi je rešilo hrbet, v mezinec sem se le udaril," je svojo armado navijačev, ki so v velikem številu tudi v Aragoniji, pomiril Rossi. "Škoda, da smo izgubili čas zaradi te napake. Pričakoval sem, da bom boljši kot šesti, a ni mi uspelo odpeljati dovolj dobrega kroga. Na dirki pa je še vse odprto. Morali bomo izboljšati naše predstave, gume bodo morale zdržati celo dirko. Bomo videli, kako nam bo šlo iz druge vrste."

Pasica VN Aragonije
Pasica VN Aragonije FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NašDONALDO
25. 09. 2016 08.45
-8
rosič - nekritičen, površen in slabo informiran spremljevalec dirk MotoGP, ki navija za Valentina Rossija, običajno prostaškega vedenja in kratke pameti.... rosičem je zaprl kljune....rosiči so vdrli na dirkališče in zažigali lutke
Z.I.Z.U.
25. 09. 2016 09.05
+5
Navijač španca (trenutno MM.. ker je najboljši španec).. 50% vseh navijačev predstavljajo najstnice (boybandi niso več popularni.. pa si morajo nekoga najt za risanje srčkov itd).. ostalih 50% je pa mešanica fantkov starih med 12 in 25 let ki so bili na maturantskem izletu v španiji in jim je bilo tako zelo všeč da zdaj pač navijajo za vse špance kot da bi gledali nogometno reprezentanco.. ter ostarelih možakarjev.. oboji so gp začeli gledat 3-4 leta nazaj ko je to pri nas postalo popularno. Nobeden od teh navijačev z motorji nima veliko veze.. nekaj % se jih je dejansko peljalo z motorjem po cesti.. ampak to je pa tudi vse..
HAILWOODmike
25. 09. 2016 09.13
+7
Bravo zizu! In da nebo kdo mislil da zizu pretrirava! Letos sem bil na dveh dirkah in slika je popolnoma taka!
Staritrg
25. 09. 2016 10.00
+3
Imam občutek, da si bolj obseden z Rossijem kot vsi njegovi navijači skupaj... Poišči si pomoč, ti bo lažje...
NašDONALDO
25. 09. 2016 10.49
-4
mc84
24. 09. 2016 21.13
+6
gume so za vse iste
BenBostrom
24. 09. 2016 22.22
-4
hvala na tako strokovnem odgovoru,sedaj razumem da so gume za vsakega iste...hvala
HAILWOODmike
24. 09. 2016 22.28
+3
Ce moras bencek na tale forum...da tole izves...pa res nisi bok si ga vedi kak podkovan za gepe ....
Kosmatinc
24. 09. 2016 20.21
-19
Vsi dobro vedo da Michelin dela v smeri Rosija ,bolj trde gume,želijo da Rosi z njimi doseže 10 naslov a kaj ko jim tale pobč 93 dela preglavice
Z.I.Z.U.
25. 09. 2016 09.10
+6
No jaz tega nisem vedel.. zato trditev vsi.. ne drži.. bi pa lahko bilo res.. glede na to da je razpadanje gum samo zrežirano da imajo alibi za bolj trde gume in da s tem želijo pomagat Rossiju.. si ti kr glavca.. kdo bi si mislo..
xxman.y
24. 09. 2016 18.19
-9
V bistvu sta oba mal kritizirala gume, tako Rossi kot Lorenzo. Eden bolj posredno, drugi malce manj. Ampak vsi bodo govorili, da se prizožuje le Lorenzo.
NašDONALDO
24. 09. 2016 18.46
-11
če malo parafraziram... kar lahko naredi Jupiter ne sme vol. za rosiče je kar zine dohtar razodetje, če reče lorenzo isto je jokica.
krnekilojz
24. 09. 2016 19.01
+9
ti si bedak ne pa admin, pejt mal zmolt z sdss sekto, da ti bo lažje
Kosmatinc
24. 09. 2016 20.52
-5
So že pri Hondi kot Ducatiju povedali podobno misel glede Rosija,ni vredno se zapletati z njim.
vrquarantasei
24. 09. 2016 21.05
+7
pol se pa cudite zakaj je rossi top od top. ce pa ga v vsakem komentarju vsi omenjate. cist ste obsedeni z rossijem kar je casti vredno. gooooo vale