MotoGP

Motociklistične dirke se vračajo na Finsko: KymiRing od leta 2019 že na koledarju motoGP

Helsinki, 02. 08. 2017 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Motociklistična karavana se bo od leta 2019 naprej ustavljala tudi v Skandinaviji, natančneje na Finskem. Dogovor z odgovornimi so severnjaki potrdili na novinarski konferenci v Helsinkih, ki se jo je udeležil tudi izvršni direktor Dorne Carlos Ezpeleta.

Dirkači vseh motociklističnih razredov se bodo čez dve leti podali na sever Evrope.
Dirkači vseh motociklističnih razredov se bodo čez dve leti podali na sever Evrope. FOTO: AP

Izvršni direktor Dorne Carmelo Ezpeleta je dejal, da skupaj s sodelavci in karavano MotoGP čuti "veliko zadovoljstvo", ker se bo finsko dirkališče KymiRing od leta 2019 pa do leta 2023 uvrstilo na koledar dirk svetovnega motociklističnega prvenstva. Kompleks, ki stoji v Iittiju blizu Lahtija na jugu države, še nastaja, na tribunah pa ob povratku dirk pričakujejo okoli 100.000 gledalcev, predvsem s severa Evrope, od koder bodo lahko gledalci zlahka dosegli strateško zelo ugodno umeščeno stezo. "To je fantastična novica za Finsko, ki čuti veliko strast do motošporta, ima pa sijajno dirkaško zgodovino," je bil v Helsinkih pred očmi svetovne javnosti zadovoljen finski minister za evropske zadeve, kulturo in šport Sampo Terho. "MotoGP bo imel fantastičen vpliv, tako gospodarski kot v smislu izpostavljenosti celotne države in regije. Zagotavlja tudi nadaljevanje naše vloge v zgodovini motošporta in komaj čakamo, da bi skupaj na VN Finske napisali še več poglavij v to zgodovino," je dodal Terho. Predsednik odbora direktorjev dirkališča, Kari O. Sohlberg, je dejal, da bo imel dogovor pozitiven vpliv na vso državo, Finci pa da so se skozi leta izkazali kot izvrstni gostitelji dirkaških preizkušenj. Vodja projekta Timo Pohjola dodaja: "Tega smo si želeli že več let in zdaj se je uresničilo. Mislim, da bo steza zgrajena po finskih dirkaških izkušnjah. Finci imajo radi motošport, zato si želimo pripraviti posebno razporeditev steze za motoGP, nekaj novega. Smo edino mednarodno dirkališče v severni Evropi, zato se toliko držav zanima za KymiRing. Prvi finski prvak je bil Jarno Saarinen, nato smo imeli v formuli 1 Kekeja Rosberga in Miko Häkkinena ter tako naprej, toda motociklizem je bil na finskem vedno zelo priljubljen."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Besedo je dobil tudi Ezpeleta, prvi mož Dorne: "Z velikim zadovoljstvom oznanjamo dogovor s KymiRingom in dela zdaj potekajo. FIM (Mednarodni motociklistični zvezi, op. a.) bomo predlagali, da Finsko na koledar MotoGP uvrsti za leto 2019. To je velik dan, saj je minilo veliko let od VN Imatre tu na Finskem in zelo smo ponosni, da lahko oznanimo to novo prizorišče. Finska je bila vedno tradicionalno prizorišče motošporta. V preteklosti je imela veliko število fantastičnih dirkačev v motoGP. Spomnim se Jarna Saarinena in zdaj je tu Mika Kallio, dirkali pa so še številni drugi. Ljudje na finskem zelo dobro poznajo motošport in mislim, da bo KymiRing gostil neverjetne dogodke v prihodnosti. Razporeditev steze je zelo dobra, hitra je in varna, zelo smo veseli, da lahko to danes oznanimo."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.