MotoGP

Nikoli pozabljen prvak 12+1: moštvo Aspar v prihodnji sezoni moštvo Angela Nieta, 'On je razlog, zakaj Španci ljubimo dirkanje'

Ljubljana, 29. 12. 2017 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Motociklistični svet je v letošnjem letu izgubil kar dve legendi. Najprej je v prometni nesreči življenje izgubil Nicky Hayden, nekaj tednov kasneje pa se je umrl še legendarni svetovni prvak Angel Nieto. In prav slednjemu se bo v prihajajoči sezoni razreda motoGP poklonilo moštvo Aspar, ki se je na pobudo lastnika Joreja Martineza Asparja in nietovega sina Geleteja preimenovalo v moštvo Angela Nieta.

Jorge Martinez Aspar in Angel Nieto sta bila velika rivala, a izven dirkališč velika prijatelja.
Jorge Martinez Aspar in Angel Nieto sta bila velika rivala, a izven dirkališč velika prijatelja. FOTO: motoGP
Avgusta letos je motociklistični svet pretresla žalostna vest, da je zaradi poškodb, ki jih je utrpel v prometni nesreči, umrl trinajstkratni motociklistični svetovni prvak Angel Nieto. Španec velja za enega najuspešnejših dirkačev vseh časov. V svetovnem prvenstvu je slavil kar 90 zmag in kot rečeno osvojil 13 naslovov svetovnega prvaka. Sam sicer nikoli ni govoril, da je 13-kratni svetovni prvak, saj je bil zaradi 'nesrečne' številke preveč vraževeren in se je tako dejal, da je 12+1 svetovni prvak. Legendarni Nieto je v svoji karieri dirkal s še enim španskim dirkačem Jorgejem Martinezom Asparjem. Tudi Aspar je večkratni svetovni prvak (4) in čeprav sta bila na stezah velika rivala, pa sta bila vse do konca velika prijatelja. Prav zaradi tega, se je Aspar, sicer lastnik moštva v razredu motoGP odločil, da svoje moštvo v naslednji sezoni preimenuje v moštvo Angela Nieta. Velika gesta za velikega človeka in velikana motociklističnega dirkanja. Pobudo je dal tudi Nietov najstarejši sin Gelete, ki je tudi upokojeni dirkač. 
V svoji športni karieri je Angel Nieto osvojil 13 naslovov svetovnega prvenstva in spada med najuspešnejše predstavnike motociklističnega športa. Sedem jih je osvojil v kategoriji do 125 ccm, šest pa v kategoriji do 50 ccm, na velikih nagradah je zbral kar 90 posamičnih zmag. Kariero je končal leta 1987.

"Angel Nieto je sinonim motociklističnega dirkanja. Šport mu je dal veliko, prav tako pa je on športu vrnil ogromno. Motociklistično dirkanje je v Španiji danes takšno prav zaradi njega. To je mož, ki je položil temelje za vse naslednje generacije. S tem, da preimenujemo naše moštvo je naš mali poklon velikanu našega športa. Veliko me je naučil, a ne zgolje mene, tudi veliko drugim je pomagal in je pomemben del mojega življenja," je za uradno spletno stran svetovnega prvenstva motoGP povedal Aspar. Čustveno pa je naznanitev sprejel tudi idejni vodja projekta, Nietov najstarejši sin Gelete. "Prve dirkaške korake sem opravil pod mentorstvom Jorgeja Aspara. On me je popeljal na vrh v evropskem in španskem prvenstvu. Je ena najpomembnejših oseb v mojem življenju in življenju moje družine. Sedaj bom začel novo poglavje v svojem življenju in to v moštvu, ki bo nosilo ime mojega očeta," je povedal Gelete, ki bo v prihodnji tudi vodja moštva, katerega barve v svetovnem prvenstvu bosta zastopala Alvaro Bautista in Karel Abraham

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ime je drugačno, a poslanstvo ostaja
"On je razlog, zakaj jaz, njegovi sinovi in veliko drugih Špancev, danes dirka z motocikli. Zaradi njega smo želeli postati prvaki in zaradi njega gojimo takšno strast do tega športa. Lahko se mu zgolj zahvalimo, saj zaradi njega imamo Španci najboljše navijače na svetu. Angel bo večno živel v naših srcih. S to gesto, pa se bo še dodatno zasidral v naših glavah in nas nikoli ne bo zapustil. Mi pa bomo nadaljevali z našim poslanstvom, še naprej bomo ustvarjali prvake in ta strast bo v nas gorela kot ogenj, da naš šport, nikoli ne bo umrl," je še čustveno dodal Aspar. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaunelNeuer
29. 12. 2017 13.56
-10
najbolj ponosni morajo biti na "norega" šempiona s št. 93-MARC MARQUEZ
THEdocktor
30. 12. 2017 12.32
+0
onefivefive
30. 12. 2017 15.33
-7
MaunelNeuer
31. 12. 2017 14.52
+6