MotoGP

Pernat za 24ur.com: Marquez me močno spominja na Valentina v mladih letih!

Mugello, 03. 06. 2013 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski motociklistični menedžer Carlo Pernat je navdušen nad Marcom Marquezom in priznava, da v njem vidi dirkača, ki povsem spominja na Valentina Rossija v mladih letih. Po njegovem prepričanju je celo za odtenek boljši.

Se vam zdi, da je ravno dvakratna sprememba rekorda kroga najlepše povabilo za vse dirkaške navdušence, da so v zelo lepem številu obiskali Mugello?
Zgornja meja pri dirkačih narašča. Napredek je izjemen. Česa takšnega si še pet, šest let nazaj ne bi mogli predstavljati. Dirkači, ki so na stezo zapeljali v zadnjih minutah in ravno takrat odpeljali najhitrejši krog, so popolnoma spremenili prvo startno vrsto. Menim, da je izjemno izenačen vrh – imamo vsaj šest zelo kakovostnih dirkačev – tisto, kar vabi gledalce na tribune. Tehnologija je spremenila marsikaj. Čakamo le še nekoliko hitrejši Ducati, saj je prvih šest mest rezerviranih za Hondo in Yamaho. Ko bo Ducati blizu – verjamem, da čez pet ali šest mesecev –, bo vse skupaj še bolj zanimivo. Takšnega dirkaškega nivoja ne pomnim, v motociklizmu pa sem prisoten 33 let.

Valentino Rossi
Valentino Rossi FOTO: Damjan Žibert
Ali je bil pritisk v Mugellu na Valentina Rossija večji letos, ko je tu kot dirkač Yamahe, ali je bilo huje lani, ko je nastopal z Ducatijem?
Menim, da je bila stopnja pritiska, ko je bil pri Ducatiju, veliko višja. Dejstvo je, da so mnogi, ki so prispeli v Mugello, veliko pričakovali od italijanskega paketa. Prepričani so bili, da je večkratni svetovni prvak, Ducati in domača steza garancija za uspeh. Pa je bilo daleč od tega. Menim, da je ravno zaradi tega zdaj pritisk veliko manjši. Dve leti Ducatija sta bili zanj zelo boleči, mladi prihajajo in večini je danes jasno, da sta Dani Pedrosa in Jorge Lorenzo razred zase. Pritisk pri 22 ali pa 34 letih je popolna razlika in mislim, da se z njim veliko bolje kosa kot v preteklosti.

Marc Marquez pravi, da bo za dirkaško elito dozorel po preizkušnji v Mugellu. Se strinjate?
Menim, da je Marquez že na visokem nivoju. V njem vidim dirkača, zelo podobnega mlademu Valentinu, morda pa celo nekoliko boljšega. Njegov dirkaški slog je zelo nevaren. Pretirava s hitrostjo. To je posledica mladosti. Velikokrat je bil zelo blizu nesreče, velikokrat je nesrečo utrpel. Najverjetneje po nesreči v Mugellu razume, da ni vse tako lahko. Po mojem prepričanju bo v prihodnje malo bolj previden. Zaveda se, da je tvegal ogromno in bi jo lahko pošteno skupil.

Marc Marquez
Marc Marquez FOTO: Damjan Žibert

Honda ali Yamaha?
Menim, da imajo oboji izjemen motor, sezona je še dolga. Tudi dirkači so izvrstni, tu mislim v prvi vrsti na Danija in Jorgeja, ki imata prepotrebne izkušnje. Valentinov ritem je izvrsten, a to ne zadostuje za vrhunski rezultat. Bomo videli.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

erlapsus
03. 06. 2013 09.23
+24
...Pernat je star lisjak,ki je znan po tem ,da nima dlake na jeziku;)...Glede MAR-a ima prav...padec je bil grozljiv..in to so padci,ki mlademu dirkaču povedo...au to pa zna boleti!...Alipnestars je objavil podatke o silah,ki so delovale na njegov kombinezon...na vseh testih se niso niti približali...silam,ki jih je kasiral mali...in ostal je cel in naprej dirkal.Se je pa poznalo,da ga je pretreslo in njegov pogled se je spremenil.Pravi,da ga ni bilo strah le večji respekt ima...v celem vikendu se je zložil 4X...Pred ovinkom San Donato..na koncu ravnice...je po podatkih Bremba..dosegel hitrost 359kmh..Na treningih se je lepo videlo,da nekateri dirkači čakajo hitrejše in se potem šlepajo...Največji mojstri so IAN(ki je dogovorjen z ROS) in BAU...zaradi tega je tudi PED "opomnil" DOV-a...Ducati je prikazal manj,kot se je pričakovalo..DOV je imel 10sek slabši čas kot lani ROS,čeprav so pred kratkim tukaj imeli obsežne teste..SPI-a bo na naslednjih dirkah zamenjal PIR...LOR je pokazal,da je Mugello njegov in še enkrat je ponovil,da so gume in temperatura zelo pomemben faktor.ROS je veliko obetal..lahko bi se dajal z MAR-om in PED-o....si je pa sam kriv!!!..dobro ve,da se takšne stvari dogajajo...sploh če štartaš iz 3 vrste..CRU je še bolj" zakompliciral "situacijo v Tech 3...kjer Yamaha snubi malega ESA-ja...vendar hoče šef Monsterja še naprej Angleža;)..
drek_na_palci
03. 06. 2013 09.58
+9
speeddragon
03. 06. 2013 07.28
-46
Mene tudi spominja na Rossija. Oba sta ista klovna.
drek_na_palci
03. 06. 2013 07.50
+15
tantadruj1
03. 06. 2013 06.42
+13
meni se pa ne zdi... me bolj spominja na simoncellia... oba sta slaba kopija originala in bolj kot ne hočem, hočem, hočem... pravi as je in bo vedno samo rossi.
8pac
03. 06. 2013 07.14
+28
eh vsak dirkač je unikaten in je samo en ;)
Bob III
03. 06. 2013 16.12
+4
zakaj mam občutek, da se bo marquez razsul kot simoncelli, skoz upam, da ne bo tko, ko ga gledam, se mi pa zdi da je to samo vprašanje časa