MotoGP

FOTO in VIDEO: Lorenzo na ciljni črti prehitel Marqueza in z zmago utišal rumeni Mugello, ki obžaluje odstop Rossija

Mugello, 22. 05. 2016 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V svetovnem motociklističnem prvenstvu je bila na sporedu šesta dirka v letošnji sezoni. V Mugellu so se dirkači pomerili za zmago na VN Italije. V razredu motoGP je po pravi drami na ciljni črti slavil Jorge Lorenzo, ki je prehitel Marca Marqueza. Valentino Rossi je zaradi tehničnih težav na svoji domači dirki ostal brez uvrstitve.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Italije
    12:51
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Italije
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Italije
    10:08
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Italije
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Italije
    07:28
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Italije
  • Težave Jorgeja Lorenza s pogonskim agregatom
    01:13
    Težave Jorgeja Lorenza s pogonskim agregatom
  • Nor zadnji krog in bitka za zmago med Jorgejem Lorenzom in Marcom Marquezom
    03:08
    Nor zadnji krog in bitka za zmago med Jorgejem Lorenzom in Marcom Marquezom
  • Tehnične težave in odstop Valentina Rossija na dirki v Mugellu
    02:24
    Tehnične težave in odstop Valentina Rossija na dirki v Mugellu
  • Iz 24UR: Jorge Lorenzo je po hudem boju slavil na VN Italije
    02:24
    Iz 24UR: Jorge Lorenzo je po hudem boju slavil na VN Italije

Dirko pred več kot 100.000 glavo množico je s prvega startnega položaja dobro začel Valentino Rossi, še bolje pa je dirko začel Jorge Lorenzo, ki je takoj v prvem zavoju švignil mimo svojega moštvenega kolega. Dirkaški doktor je takoj poizkusil z napadom že v naslednjem krogu po startno-ciljni ravnini, a je bil predolg in aktualni svetovni prvak je ostal v vodstvu. Na tretje mesto se je, potem ko je prehitel Aleixa Espargarjo zavihtel Marc Marquez. Devetnajst krogov pred koncem je Andrea Dovizioso prehitel Espargaroja in se zavihtel na četrto mesto. Slabo sta sicer dirko s prve vrste začela Maverick Vinales, ki je v tej fazi dirke padel na 8. mesto, Andrea Iannone pa še slabše, saj je padel celo na deveto mesto, čeprav je bil na vseh prostih treningih zelo hiter in nakazoval dobro formo. V ospredju je še vedno Rossi lovil Lorenza in z napadi poizkušal predvsem v vstopi v prvi zavoj, a je vselej bil predolg, da bi lahko uspešno napadel in prehitel moštvenega kolega. Petnajst krogov pred koncem pa je v lovu na Lorenza, Rossi storil veliko napako in bil predolg, toda kasneje se je izkazalo, da je šlo za tehnično okvaro motocikla, saj mu je kmalu za tem razneslo pogonski agregat in dirke je bilo zanj, pred šokiranimi navijači v Mugellu, konec. Podobno se je že med ogrevanji zgodilo tudi Lorenzu, in sicer med jutranjim ogrevanjem. Po tem se je veliko število navijačev v rumene že začelo odpravljati iz dirkališča, saj je njihov ljubljenec na nesrečen način končal dirko v garažah.

Najboljši trije na dirki v Mugellu. Z leve proti desni: Marc Marquez, Jorge Lorenzo in Andrea Iannone.
Najboljši trije na dirki v Mugellu. Z leve proti desni: Marc Marquez, Jorge Lorenzo in Andrea Iannone. FOTO: AP
Po odstopu Rossija je drugo mesto prevzel Marquez, tretje mesto je prevzel Dovizioso, na četrto, pa se je po zaspanem začetku zavihtel Iannone. Enajst krogov pred koncem pa je Marquez že povsem ujel rojaka na prvem mestu in ga z boljšimi časi na krog, začel vse bolj ogrožati. V ozadju pa se je začel tudi boj za tretje mesto med obema dirkačema Ducatija, Iannone je namreč vztrajno topil prednost Doviziosa. In sedem krogov pred koncem je 'manijaku' uspelo prehiteti svojega moštvenega kolega in se tako zavihtel na najnižjo stopničko. Toda 'Dovi' se ni dal in uspel že v naslednjem krogu prehiteti moštvenega kolega. Dvoboj Ducatijev pa je v svojo prid izkoristil Dani Pedrosa, ki ju je povsem ujel in se odkrito vmešal v boj za tretje mesto. Pet krogov do konca je Dovizioso storil napako in tako Iannone kot Pedrosa sta ga prehitela, sam pa je odpadel iz bitke za tretje mesto. V ospredju pa je Marquez uspel prehiteti Lorenza, a je bil prav tako predlog na zaviranju in svetovni prvak je ostal na prvem mestu. Tri kroge pred koncem pa je v boju za tretje mesto Pedrosa uspel prehiteti Iannoneja.

Nor zadnji krog
Nato pa je prišel zadnji krog, kjer smo videli neverjeten boj za zmago med Marquezom in Lorenzom, ki sta se večkrat izmenjala v vodstvu. In ko se je že zdelo, da bo Marquez presenetljivi zmagovalec dirke v Mugellu je Lorenzo iz svoje Yamahe iztisnil še dodatno moč in mladega rojaka prehitel na ciljni črti. Dirkača je na koncu ločilo zgolj 19 tisočink sekunde. Na tretjem mestu je dirko končal Iannone in vsaj malce razveselil italijanske navijače. Iannon je med dirko sicer postavil nov hitrostni rekord v razredu motoGP. Po 'zverinski' ravnini v Mugellu je svojega Ducatija pognal s hitrostjo 354,9 kilometra na uro. Aktualni svetovni prvak Lorenzo je s tretjo zmago v sezoni le še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Zbral je 115 točk, Marquez na drugem mestu jih ima 105, Rossi po ničli na domači dirki ostaja tretji s 78. točkami.

Johann Zarco je slavil drugič v sezoni.
Johann Zarco je slavil drugič v sezoni. FOTO: AP
Zarcoju kaotična dirka razreda moto2
Dirko v srednjem tekmovalnem razredu je s prva startnega položaja dobro začel Sam Lowes, a sta ga hitro začela napadati in ga tudi prehitela Takaaki Nakagami in Thomas Luthi. Dirka se še ni dobro razživela, ko so organizatorji zaradi padca Xavija Viergeja, ki je pri tem poškodoval eno iz med napihljivih zaščitnih ograd, dirko z rdečo zastavo prekinili. Sledila je nova štartna procedura, ki pa je bila zaradi prepoznega izhoda nekaterih dirkačev na ogledni krog zopet prekinjena in skrajšana na deset krogov. Dirkači, ki pa so zamudili so bili kaznovani s startom z začelja kolone. Med drugimi tudi vodilni v točkovanju svetovnega prvenstva Alex Rins. Kaotični prizori med toskanskimi hribi, so se končno končali in dočakali smo ponovljeni start. Odlično sta dirko začela Lorenzo Baldassarri in Thomas Luthi, ki sta prišla na prvo in drugo mesto. Lowes je s prvega položaja močno popustil in padel na peto mesto. Zmeda je dobro koristila tudi aktualnemu svetovnemu prvaku Johannu Zarcoju, ki se je šest krogov pred koncem prebil že na drugo mesto. Štiri kroge pred koncem pa se je začel odvijati hud boj za zmago med Zarcojem in Baldassarrijem. Francoz je do konca dirke uspešno zdržal silovite napade Baldassarrija in se veselil druge zmage v sezoni. Na tretjem mestu je dirko končal Lowes. In Britanec je sedaj zopet prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva (98), ima namreč dve točki prednosti pred Alex Rinsom (96), ki je dirko končal na sedmem mestu.

Brad Binder je dobil še tretjo dirko zapored v razredu moto3.
Brad Binder je dobil še tretjo dirko zapored v razredu moto3. FOTO: AP
Binder še tretjič zapored
Prvi so se za zmago v Mugellu na VN Italije pomerili dirkači razreda moto3. Izjemno zanimivo dirko, na kateri se je več kot 15 dirkačev vse kroge borilo za zmago, je na koncu dobil Brad Binder, ki je v razredu moto3 slavil še tretjič zapored in zgolj še povečal prednost v točkovanju svetovnega prvenstva. Kljub temu, da je Južnoafričan bil med dirko kar dvakrat blizu padca, zaradi dotikov z drugimi dirkači, mu je pri vstopu v zadnji krog uspelo ključno prehitevanje in prednost je uspel zadržati vse do ciljne črte. Drugo mesto je s prehitevanjem na ciljni črti osvojil Fabio Di Giannantonio, tretji pa je bil Francesco Bagnaia. Italijani so bili, kljub temu, da niso videli zmage svojih ljubljencev, več kot zadovoljni z drugim in tretjim mesto. Uspeh je s četrtim dopolnil še Niccolo Antonelli, ki je dirko sicer začel z 22. startnega mesta. Razočarana bosta Mugello zapustila Jorge Navarro in Romano Fenati, ki sta bila poleg Binderja glavna kandidata za zmago, a sta oba zabeležila točkovno ničlo in si zadala hud udarec v boju za naslov prvaka. Binder po šestih dirkah tako ostaja trdno v vodstvu točkovanju za naslov svetovnega prvaka, zbral je namreč že 127 točk, drugi Navarro je pri 78-ih, tretji Fenati pa jih ima 67.

Izidi dirk za VN Italije v Mugellu:
-motoGP:
1. Jorge LORENZO (ŠPA/Movistar Yamaha) 41:36.535
2. Marc MARQUEZ (ŠPA/Repsol Honda Team) +0.019
3. Andrea IANNONE (ITA/Ducati Team) +4.742
4. Dani PEDROSA (ŠPA/Repsol Honda Team) +4.910
5. Andrea DOVIZIOSO (ITA/Ducati Team) +6.256
6. Maverick VINALES (ŠPA/Team SUZUKI ECSTAR) +8.670
7. Bradley SMITH (VB/Monster Yamaha Tech 3) +13.340
8. Danilo PETRUCCI (ITA/OCTO Pramac Yakhnich) +14.598
9. Aleix ESPARGARO (ŠPA/Team SUZUKI ECSTAR) +18.643
10. Michele PIRRO (ITA/Ducati Team) +22.298

-moto2:
1. Johann ZARCO (FRA/Ajo Motorsport) 18:59.391
2. Lorenzo BALDASSARRI (ITA/Forward Team) +0.030
3. Sam LOWES (VB/Federal Oil Gresini Moto2) +1.096
4. Thomas LUTHI (ŠVI/Garage Plus Interwetten) +1.215
5. Hafizh SYAHRIN (MAL/Petronas Raceline Malaysia) +1.653
6. Axel PONS (ŠPA/AGR Team) +2.110
7. Alex RINS (ŠPA/Paginas Amarillas HP 40) +5.649
8. Franco MORBIDELLI (ITA/Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) +6.249
9. Takaaki NAKAGAMI (JAP/IDEMITSU Honda Team Asia) +6.280
10. Dominique AEGERTER (ŠVI/CarXpert Interwetten) +6.322

-moto3:
1. Brad BINDER (JAR/Red Bull KTM Ajo) 39:49.382
2. Fabio DI GIANNANTONIO (ITA/Gresini Racing) +0.038
3. Francesco BAGNAIA (ITA/ASPAR Mahindra Team) +0.069
4. Niccolo ANTONELLI (ITA/Ongetta-Rivacold) +0.075
5. Fabio QUARTARARO (FRA/Leopard Racing    KTM) +0.077
6. Hiroki ONO (JAP/Honda Team Asia) +1.037
7. Joan MIR (ŠPA/Leopard Racing    KTM) +1.532
8. Nicolo BULEGA (ITA/SKY Racing Team VR46) +1.538
9. Juanfran GUEVARA (ŠPA/RBA Racing Team) +1.567
10. Andrea MIGNO (ITA/SKY Racing Team VR46) +1.762

Valentino Rossi tokrat na domači dirki ni imel sreče. Po odličnem začetku, mu je po nekaj krogih odpovedal pogonski agregat.
Valentino Rossi tokrat na domači dirki ni imel sreče. Po odličnem začetku, mu je po nekaj krogih odpovedal pogonski agregat. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (508)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paulista
23. 05. 2016 08.39
-1
Sam kak Lorenzo štarta in gre brezkompromisno v prvi zavoj oziroma polovico prvega kroga noro,....ni čudno, da je Rossi cel FP1 vadil štarte :-)
HAILWOODmike
23. 05. 2016 09.47
+10
Dobro je startal.....ful je bil mocen na zaviranju v prvi ovinek skoz celo dirko....same hitrosti cez cel krog pa ni imel najvecje....46 in 93 sta imela mal boljsi tempo!
Drty
23. 05. 2016 08.06
-6
odlična dirka brez naduteža rumenega :-)
nastjamarko
23. 05. 2016 19.09
+2
Tajkun Pirc Musar
22. 05. 2016 22.21
-22
Hahaha rosi. Prav mu je.
medvedJEkriv
22. 05. 2016 22.11
+16
GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ROSSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
medvedJEkriv
22. 05. 2016 22.29
+15
JAKEC, ne žali. Žal me ne poznaš, bi se pa s tabo z veseljem spustil v kakšen pogovor. Saj veš kakšen pečat puščaš na tem portalu. Srečno in upam da te moje navijanje ne spravlja iz tira.
HAILWOODmike
23. 05. 2016 09.47
+4
VHRC
22. 05. 2016 21.50
-6
kje ste rosiči? muca popapala jezik?
number46
22. 05. 2016 22.21
+22
Si mislil vrjetno na prstke :) evo nas malo žalostni ampak optimistični.
Darminator
22. 05. 2016 22.50
+5
Darminator
22. 05. 2016 22.51
+3
MrNurmic .
23. 05. 2016 14.52
+4
...antipatičnih dirkačev.ampak dirkati pa zna glista Španska :)
boris.a
22. 05. 2016 20.51
+13
je treba nabaviti 300 ekran,da bo kvadratek gledljiv
CastrumFF
22. 05. 2016 20.40
+0
BlackLight
22. 05. 2016 20.13
+11
Drvarnca od Honde, ki jo trenutno sam MM vleče ven drugač bi za 5 mesto mel intenzivne bitke.
Mohiito
22. 05. 2016 20.17
-13
Drugače,da se boriš za prvo mesto in za mal izgubiš potem honda niti ni takšna drvarnica.
rr3
22. 05. 2016 20.04
+12
Ne vem, prav razočaran sem... Od vseh teh komentarjih zadnje dni sem enostavno pričakovall, da bo doktor res imel 3-4 kroge prednosti ko bo prečkal cilj... ne pa da ga že v prvem ovinku prehiti nekdo, ki baje sploh prehitevat ne zna... Na koncu pa še popuši... jah štala fen tifozi bodo spet imeli depresije jutri na cesti :(
PS2Xministri
22. 05. 2016 20.32
-2
rr3
22. 05. 2016 21.12
+3
Ne hvala me ne zanima... Boš moral najti nekoga drugega ki ga bo zanimala tvoja štalca
Kalymero
22. 05. 2016 19.40
+14
A pol se Rosi ni sam pripeljal do cilja? Upam, da je vsaj član AMD kluba.
paulista
22. 05. 2016 19.24
+4
Ne se sekirati preveč drugo leto bo pa Ducati zmagal v Mugello pa spet ne boste zadovoljni:-)
CrushLow
22. 05. 2016 20.28
+1
Callux
22. 05. 2016 19.06
+8
Poleg Rabata je za dirko v Barceloni vprašljiv tudi Loris Baz, ki jo je danes v skupinskem padcu s Bautisto in Millerjem odnesel najslabše, saj ima zlomljeno desno stopalo... Drugače pa sem vesel, da smo videli 3 izjemno napete dirke, ki so lepo popestrile dan.. Čestitke tudi vsem trem zmagovalcem, vsak od njih je dirko odpeljal izjemno.. Oba Yamahina motorja, ki ju je razneslo sta imela enako težavo, tako da gresta nazaj na Japonsko, kjer ju bodo analizirali, rešitev za težavo pa se pričakuje že v Barceloni
daq
22. 05. 2016 18.57
+0
Upam, da v Barceloni slavi Rossi
paulista
22. 05. 2016 19.01
-6
Fox79
22. 05. 2016 19.44
+9
ista kot danes, le rabata ne bo in tudi baz je vpašljiv.
24ursuck
22. 05. 2016 20.20
-1
Aligator11
22. 05. 2016 18.46
+7
Lorenzo je odličen dokler ni Rosija zdraven, drugače pa je od lani naprej sramota za moško raso. Tudi letošnji odzivi z zadrgo na kljunu mu kvarijo še tisto malo ugleda kar ga je kdaj imel. Fantek brez karizme pač...
paulista
22. 05. 2016 19.04
-7
Počisti pred svojim pragom in sodi o drugih...
daq
22. 05. 2016 18.44
-16
Se res vidi , da sta komentatorja za 99 in 93. Na koncu bo 46 PRVAK
allridersareheroes
22. 05. 2016 19.05
+5
mogoče to ti tako vidiš, meni se zdi da je gaber za rossija, no se mi zdi da sta kar oba, pa saj moški njune starosti so večinoma za rossija :) kar je logično
bullitt
22. 05. 2016 19.07
+2
ma kakšnega Rossija, evidentno sta za špance
spygirl
22. 05. 2016 19.27
-3
oba komentatorja sta očitno proti Rossiju..na momente težko poslušljiva..ampak saj je vseeno...Rossi je zame itak CAR..
weber1
22. 05. 2016 20.03
+5
Ne govor neumnosti.. Gaber in Skuba sta oba navijača Rossija..
Jabkica123
22. 05. 2016 18.30
+25
Pozitivni presenečen nad vašimi komentarji, nobenega žaljenja in normalni pogovori. Navijam za marqueza in tekma je bila super, škoda da je lorenzo v zadnjem ovinku dobil zmago, in škoda da ni v bojo zraven bil vključen še rossi. Upam da je na naslednji dirki še več dirkačev v ospredju na koncu pa naj za odtenek stotinke zmaga marquez:D
allridersareheroes
22. 05. 2016 19.05
-4
Kosmatinc
22. 05. 2016 18.29
+20
Super dirka,hja ribajo motorji pri Yamahi,posledica odhoda Lorenza,ko pubec natakne čelado je res odličen,tudi Marc potegnil iz Honde 200 procentov.
viljuska
22. 05. 2016 18.23
+38
nimaš kaj super dirka,čeprav sem jo 70 posto moral glledati v tisti kocki na desni.pro plus vsaka cašt za prenos.če date se drugo leto reklame med fuzbalom v ligi prvakov ste zmagovalci
Stajerc22
22. 05. 2016 17.58
+52
Aja. Reklame si potisnite nekam. Banda prodana.
Stajerc22
22. 05. 2016 18.02
+50
Z reklamami so dirke na vaši TV totalno negledljive. In ne, nebom kupil teh izdelkov ki nam jih posiljujete.
Partisan
22. 05. 2016 18.09
+17
pa še čejo da bi postali plačljiva televizija, te bojo pa 100% propadli!
edinho70
22. 05. 2016 18.11
-8
jaz pa bom kupil vse.....hvala za reklame.....pa še premalo jih je....hehehe
Militos
22. 05. 2016 17.47
-5
Gaaaaaber. :)
bullitt
22. 05. 2016 18.25
-13