MotoGP

Prijatelja za večno

Doha, 10. 04. 2009 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Gaber Keržišnik
Komentarji
7

“Amigos para siempre” sta nekoč prepevala Helena Blagne in Nace Junkar, a seveda zbrane na dirkališču Losail v Dohi to niti malo ni zanimalo. Prijateljstvo ali sovraštvo je bilo na udaru med svetovnim prvakom Valentinom Rossijem in povratnikom v razredu motoGP, Špancem Setejem Gibernaujem.

Stare zamere sta dirkaška tekmeca končno zakopala.
Stare zamere sta dirkaška tekmeca končno zakopala. FOTO:

Spomnimo: pred tremi, štirimi ali petimi leti sta bila Gibernau in Rossi največja tekmeca na dirkaški stezi, ki sta se na prenekateri dirki udarila povsem na nož. Takrat sta veljala za številki 1 in 2 na svetu, a o tem, kdo je kje, so mnenja oboževalcev še vedno deljena. Dejstvo je, da je na koncu naslove svetovnih prvakov v svoj predal pospravljal Rossi. In običajno tudi dirke. Španec je takrat v Italijanovi senci nekajkrat celo izgubil živce in na Rossijev račun povedal precej krepkih, Doktor pa mu jasno ni ostal dolžan. Prijateljstva je bilo v hipu konec in oba dirkača sta izkopala bojni sekiri. Tako je ostalo vse do Špančevega slovesa leta 2006.
 

Fotografija, ki pove, kakšni hladni odnosi so včasih vladali med tekmecema.
Fotografija, ki pove, kakšni hladni odnosi so včasih vladali med tekmecema. FOTO: Reuters
Po koncu tiskovne konference je eden izmed španskih novinarjev obema prisotnima zastavil javno vprašanje, ali mislita, da lahko zakopljeta bojno sekiro. Verjeli ali ne, toda oba svetovna asa sta dejala, da so minula dejanja pozabljena in si izkazala medsebojno spoštovanje. Kot prava športnika sta si na koncu za fotografe celo segla v roke! Valentino Rossi je nato dejal: “Iskreno vam povem, da sem vesel. Vesel sem, da vidim Gibernaua ponovno sedeti tule na našem odru. To me navdaja z nostalgijo, saj se še vedno spominjam lepih časov, ki sva jih predirkala skupaj. Sete je bil odličen nasprotnik in z njim sem odpeljal nekaj zares težkih dirk. Morda mi je le še Loris Capirossi na stezi povzročil toliko sivih las kot Gibernau. Spoštujem ga, saj je odličen dirkač, in upam ter mu želim, da bi se tudi letos vozil povsem na vrhu. No, ne povsem na vrhu, tam bi rad bil sam …, temveč takoj za menoj,”  se je pošalil Rossi in v dvorani sprožil salve smeha.

V Doktorjevi senci
V Doktorjevi senci FOTO: Reuters

In kakšen je bil odziv Seteja Gibernaua? “Kot sem že povedal, se zavedam, da sem star. Precej starejši od večine dirkačev in morda celo prestar za dirkanje. Želim si ponovno na vrh, a odkrito povedano, le težko verjamem, da bom kos Valentinu Rossiju, s katerim sva pred leti zares odpeljala nekaj čudovitih dirk. Nikdar jih ne bom pozabil. Zamere ni in vsa moja slaba čustva ob tem so pozabljena. Verjamem, da sva z Rossijem oba pozabila stare grehe in da lahko ob moji vrnitvi gradiva najino prijateljstvo znova. Spoštujem ga, saj je po mnenju večine najboljši motociklistični dirkač vseh časov in ne glede na najine borbe mi je v veliko čast, da sem imel priložnost dirkati proti takšnemu asu,” je povedal 36-letni Katalonec.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VirtualX
11. 04. 2009 23.06
no sj je biu že cajt, lepo
lioon
11. 04. 2009 00.44
Podpis pod kennya kot vedno ;p Ti xxmany mas pa vedno najbol retardirane komentarje, sicer znas saj "kdo" pravilno napisat za razliko od fate, vnete fanice rossija =)
KennyJR
10. 04. 2009 21.39
heh kk lahk to rečeš? pa kaj si kej več kot mi pa vidš v prihodnost a? drgač pa niti ni samo en, jih je več, vsekakor pa bolj kot rossija cenim Robertsa, Sheena, Raineya, Schwantza (čeprav je mel samo en naslov) in še koga :) samo Roberts je bil pa izmed vseh res neki posebnega :)
xxmany
10. 04. 2009 18.47
no pa ga nebo.. kdo pa je po tvojem najbolši vseh časov? Roberts?
KennyJR
10. 04. 2009 16.47
lubica x3 govora je bilo o najbolšem vseh časov ne pa o najbolšem trenutno :) zame sicer rossi ni ravno najbolši vseh časov, ampak je pa zagotovo boljši od stonerja v tem pogledu, samo stoner ma še dost časa da ga preseže ;)
Ziga94
10. 04. 2009 15.25
Pa sta le postala prijatelja....me pa zanima če boSete Gibernau še tako dober kot učasih.....
fatamira
10. 04. 2009 15.19
"Spoštujem ga, saj je po mnenju večine najboljši motociklistični dirkač vseh časov ..." pa še res je..... =) je gdo mogoče gdaj kakega stonerja omenjal da je najboljši?