Bo Yamaha res izbrala Rossija in ne Poncharala? Francoz priznava: 'Dobil sem jasen odgovor'

Valentino Rossi ne skriva želje, da bi nekoč njegovo moštvo VR46 Sky Racing nastopilo v elitnem razredu motoGP. Čeprav je med lansko sezono zatrdil, da jih zaenkrat še to ne zanima, saj so zadovoljni z rezultati, ki jih dosegajo v razredih moto3 in moto2, pa bi se lahko v prihodnosti to spremenilo. Sploh zaradi tega, ker naj bi bila Yamaha pripravljena dobavljati motocikle za Italijanovo moštvo.

Valentino Rossi s svojim moštvom Sky VR46

Moštvo Valentina Rossija trenutno nastopa v razredih moto3 in moto2. (Foto: AP)

Valentino Rossi, ki bo februarja dopolnil 39 let, se resno spogleduje z idejo, da bi v prihodnosti njegovo moštvo VR46 Sky Racing nastopilo tudi v razredu motoGP. Italijanovo moštvo trenutno nastopa v obeh nižjih razredih in iz sezone v sezono napreduje, zato ni izključena možnost, da bi se v prihodnosti njegovo moštvo pomerilo med elito v svetovnem prvenstvu. Med lansko sezono je šef Dorne Carmelo Ezpeleta javno naznanil, da bi z veseljem sprejeli Valentinovo moštvo med elito, Rossi pa se mu je zahvalil in dejal, da zaenkrat moštvo še ne načrtuje tega, ker so zadovoljni z rezultati v razredih moto3 in moto2, kjer njihove barve zastopajo dirkači iz akademije VR46. Bi si pa lahko kmalu premislili, sploh glede na zadnje izjave vodje moštva Tech3 Yamaha Herva Poncharala. Francoz je namreč potrdil, da so mu iz Yamahine tovarne sporočili, da če se moštvo VR46 odloči za preskok v kraljevi razred, ne bodo več dobavitelj motociklov za njegovo satelitsko moštvo, ampak za moštvo devetkratnega svetovnega prvaka. Očitno si vsi srčno želijo, da bi dirkaški doktor ostal del karavane svetovnega prvenstva. Ezpeleta je celo dejal, da je pripravljen povečati število motociklov med elito iz 24 na 26, če se Rossi odloči pripeljati svoje moštvo na najvišjo raven. 

Herve Poncharal in Johann Zarco

Herve Poncharal ni zadovoljen z odgovorom, ki so mu ga dali pri Yamahi glede dobave motociklov v prihodnosti. (Foto: AP)

Yamaha ne želi šestih motociklov
Čeprav je v minuli sezoni moštvo Tech3 nizalo dobre rezultate in po zaslugi novincev Johanna Zarcoja in Jonasa Folgerja na nekaterih dirkah celo prekosilo tovarniško moštvo Movistar Yamahe, so pri japonskem proizvajalci odločeni, da ne želijo imeti šestih motociklov med elito ampak želijo ostati pri številki 4. In tukaj bi Poncharalovo moštvo ostalo brez dobavitelja motocikla in bi se moralo obrniti na drugega, torej Hondo, Ducati, Suzuki, morda celo Aprilio ali KTM. "Opravil sem nekaj pogovorov z vodstvom Yamahe in jih vprašal, če lahko imamo šest motociklov v prvenstvu in so mi odločno povedali, da se to ne bo zgodilo. Nato sem jih vprašal, če bi jih moštvo VR46 zaprosilo za motocikle, komu bi jih dobavljali. In odgovor je bil jasen, da bi bilo to italijansko moštvo," je dejal Poncharal. 

Ni tako enostavno, strinjati se morajo tudi ostala moštva
Da se lahko moštvo pridruži elitni druščini, pa vseeno ni tako enostaven proces. Kot je razložil Poncharal, ki je tudi predsednik združenja moštev (IRTA), da se morajo ostala moštva strinjati, da se prvenstvu pridruži novo moštvo, zeleno luč pa mora dati tudi Dorna, kar pa je bolj ali manj jasno že nakazal Ezpeleta. "Mi imamo pogodbo z Dorno za obdobje od leta 2017 do 2021. Nihče ne more kar tako vkorakati v prvenstvo, razen če sklenejo poseben dogovor ali se celo združijo z že obstoječim moštvom. Toda jaz si Rossija ne želim za partnerja. Morda lahko kupi Aspar, Avintio, LCR, ali katerokoli drugo netovarniško moštvo. Toda dvomim, da si sam tega želi. Če se vsi ne bodo strinjali, sam pred letom 2022 ne vidim, da bi se prvenstvu pridružilo novo moštvo," je dejal Poncharal. Strinjal bi se verjetno tudi Rossi, ki je pred časom dejal, da bi ga nekaj takšnega zanimalo šele čez kakšnih deset let. 

 

Prenesi v

Zgodba: MotoGP 2017

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 36
 
THEdocktor 10.01.2018 17:56:02
VR 46 DOBI YAMAHE
JackSparrovvvvv 10.01.2018 20:49:16
Dockckckc, ti se krčevito trudiš, da bi te imeli za polpismenega. In veš kaj? Uspelo ti je. Pa še Muha se v vsem strinja s tabo. A ni življenje lepo?
THEdocktor 11.01.2018 17:57:35
TI POLIZANEC
Več komentarjev