MotoGP

Rossi: Če bi motocikel zamenjal tri kroge prej, bi lahko v cilj pripeljal kot šesti namesto osmi...

Sachsenring, 18. 07. 2016 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dirkači v svetovnem motociklističnem prvenstvu so odpeljali še deveto dirko v letošnji sezoni. Veliki zmagovalec VN Nemčije na Sachsenringu je Marc Marquez, ki je zbral odlično taktiko in se veselil še sedme zaporedne zmage ne nemških tleh. Veliki osmoljenec dirke pa je bil Valentino Rossi, ki je zbral povsem napačno taktiko in dirko končal na osmem mestu in še povečal zaostanek v boju za naslov svetovnega prvaka.

Valentino Rossi bo želel dirko v Nemčiji čimprej pozabiti.
Valentino Rossi bo želel dirko v Nemčiji čimprej pozabiti. FOTO: AP
Za dirkači v motociklističnem razredu motoGP je polovica letošnje sezone. VN Nemčije je bila namreč deveta dirka v letošnji sezoni in sedaj je ostalo še prav toliko dirk do konca. Sloviti Sachsenring najbolj zadovoljen zapušča Marc Marquez, ki je na omenjenem nemškem dirkališču slavil še sedmič zapored in je s tretjo zmago v letošnji sezoni le še povečal prednost v točkovanju za naslov svetovnega prvaka. Mladi Španec je zbral že 170 točk in ima pred najbližjim zasledovalcem, aktualnim svetovnim prvakom Jorgejem Lorenzom že velikih 48 točk prednosti. Svetovni prvak z Majorke je preizkušnjo v Nemčiji končal na skromnem 15. mestu.

Nezadovoljen je lahko s svojo predstavo na Sachsenringu tudi devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi, ki se je na dirki spremenljivih vremenskih razmer in pogojev na dirkališču odločil za povsem napačno taktiko in zadnjo dirko pred poletnim premorom končal na zanj skromnem osmem mestu. Dirkaški doktor sedaj v točkovanju svetovnega prvenstva za Marquezom zaostaja že za gromozanskih 59 točk. Toda bolj kot velik zaostanek v oči bode povsem napačna izbira taktike izkušenega dirkaškega doktorja. Italijan se je namreč po polovici dirke vozil na drugem mestu, ko se je steza začela že pošteno sušiti. Italijanu so takrat iz garaže moštva Yamaha ukazali, da mora zaviti v bokse in presedlati na motocikel z gumami za suho oziroma delno suho stezo. Dirkaški doktor je nato še nekaj krogov povsem ignoriral navodila svojega moštva in še naprej vztrajal na stezi, med tem, ko je v ozadju z gumami za suho stezo po dirkališču divjal Marquez in se vodilni skupini vztrajno približeval. Ko so Rossi in ostali vodilni dirkači končno zavili v bokse na menjavo motociklom je bilo že prepozno in priložnost za dobro uvrstitev splavala po vodi. Izkušenega Italijana sta za nameček ob koncu dirke prehitela še Dani Pedrosa in Jack Miller in tako je dirko zaključil na zanj skromnem osmem mestu. Zanimivo, da se je podobno v taktiki Rossi uštel že na lanski dirki v Misanu, ko je prav tako prepozno odšel na menjavo motocikla, ko so se pogoji iz mokrih spremenili v suhe. Tudi takrat je dirko zmagal Marquez, Italijan pa je končal kot peti.

Zakaj Rossi ni odšel na menjavo motocikla, takrat, ko so mu to naročili?
Zakaj Rossi ni odšel na menjavo motocikla, takrat, ko so mu to naročili? FOTO: Reuters

V prvih izjavi po dirki je Rossi sicer priznal, da mu suhi pogoji na stezi niso ustrezali in da če bi bilo dirkališče ves čas razmočeno, bi se najverjetneje boril za zmago. Opozoril je tudi, da je izbral napačno različico gum, saj namesto, da bi se odločil za gume za povsem suho stezo, se je odločil za gume, ki še imajo nekaj profila in niso namenjene za vožnjo po povsem suhi stezi, a te pa nikakor niso prinašale želenega oprijema v zaključku dirke, ko se je idealna linija že skoraj povsem osušila.

"To je hud udarec za nas, saj sem bil zelo konkurenčen v suhih pogojih in če bi bili normalni pogoji, bi lahko odpeljal dobro dirko. Bil sem tudi zelo konkurenčen v dežju, tako da bi se lahko na dirki, ki bi bila ves čas deževna, tudi boril za zmago. A žal je bila to polovična dirka, torej pol dežna in pol suha. Če bi zamenjal motocikel dva ali tri kroge prej, bi lahko v cilj pripeljal kot šesti namesto osmi. To ni bila glavna težava. Težava je bila v tem, da se bil po menjavi motocikla izjemno počasen in nisem imel pravih občutkov na motociklu. Enostavno nisem bil dovolj močan za ostale fante. Andrea Dovizioso in Cal Crutchlow sta skupaj z menoj odšla na menjavo motocikla in sta si na koncu privozila stopničke. In tu se pojavlja veliko vprašanje, ali bi lahko to uspelo tudi meni, če bi se odločil za gume za povsem suho stezo, kot pa za gume za delno suho. Preprosto na izbrani gumi nisem imel pravih občutkov. Lahko tudi, da je naš motocikel veliko težje obvladljiv v razmerah, kakršne so bile na dirkališču,"
je zaključil devetkratni svetovni prvak, ki z razpletom zadnjih dveh dirk, ki sta potekali v spremenljivih razmerah nikakor ne more biti zadovoljen. Zabeležil je namreč en odstop in že omenjeno osmo mesto.

Priložnost za boljši rezultat bo imel izkušeni Rossi že po poletnem premoru, ko se bo karavana razreda motoGP prvič zbrala na dirkališču v Spielbergu, kjer bo na sporedu dirka za VN Avstrije. Dirka bo na sporedu 14. avgusta, seveda pa bomo vso dogajanje iz Avstrije spremljali že prej v naših informativnih oddajah, na naši spletni strani in z neposrednimi prenosi na Kanalu A in VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Profesormarck
19. 07. 2016 21.02
-1
Ej ga,eden in edini profesor motorja Marc Marquez vodi in to ogrooomno.he,he
MrNurmic .
19. 07. 2016 17.33
-5
Zdej bodo počas začeli delat živčki in bo začel brcati spet.
bossanoga
19. 07. 2016 15.48
-4
Vale, ne vem, zakaj sploh imaš ekipo, če pa jim nič ne verjameš in jim ne zaupaš.
Nightyfly
19. 07. 2016 11.57
-3
hardwear 18.07.2016 17:27:54 1 2 1 Mostvo se odloci ktere gume bojo dal gor.......je vceri lepo med prenosom povedu........zato so pa vsi gledal zadaj pa spredaj..*********************no , tu ste zadel v center tarce .... tocno tako .
Erik Volk
19. 07. 2016 15.33
+3
Končno razumeš tudi ti...ti je bilo treba pa kr ene 3-krat povedat...
SEJBOBOL
19. 07. 2016 11.29
-5
Rosko sej si kr feist poba , sam tokrat si ga še enkrat usral , ob menjavi si zgubu tolk kolkr se vidi na posnetku , lahk trdiš svojo , ma sy dokaz ti je posnetek .....
VirtualX
19. 07. 2016 08.58
-2
bravo vale, z_a_jebu tk k lan u misanu, isti scenarij...strga konja težko naučiš novih trikou
dugi159
18. 07. 2016 21.37
-5
Sami izgovori kao dve piki ni nic. Lan bi sam sebe u rito za dve pike. Konec je z namisljenim dotorem
.jest
18. 07. 2016 18.24
-2
Michelin se je za naslednjo mokro dirko odločil, da bo razvil gumo, ki ima močnejši profil in jo bo imenoval zimska guma. Tako bodo mogoče določeni dirkači, kot so v Yamahi, konkurenčni dirkačem, ki vozijo z gumo za suho stezo t.i. slick gumo.
bossanoga
18. 07. 2016 13.56
-5
Kosmatinc
18. 07. 2016 13.42
+1
Če,če,če.... če bi Marc vozil Yamaho bi bil že svetovni prvak
Z.I.Z.U.
18. 07. 2016 17.33
+5
BenBostrom
18. 07. 2016 19.36
-5
Callux
18. 07. 2016 13.41
+11
Če Rossijeva predstava v petek ne bi bila tako skromna kot je bila zaradi vseh težav, ki jih je imel v hladnejših pogojih, bi se včeraj odločil za gume za suho stezo namesto intermediate in bi mogoče iz vsega potegnil precej več, kljub kasnejšemu postanku... Hkrati pa drži, da se bo v podobnih situacijah v prihodnje moral odločati hitreje, ali pa se bodo sanje o naslovu končale prehitro.. Zaostanek je trenutno takšen, da ni odvisen od samega sebe, ampak tudi od zunanjih dejavnikov.. Sicer je dirk in s tem točk še dovolj, a bo stvar vse težja in težja, če ne bo hitro začel manjšati zaostanka..
MM?
18. 07. 2016 14.02
-8
Mislim, da ga je malo "pokopal" strah zaradi prejšnjega odstopa, drugače bi že v dežju prevzel vodstvo in si nabral nekaj prednosti. Potem pa še zgrešena taktika in je kar je. Mislim, da je naslov oddan.
Callux
18. 07. 2016 14.13
+14
O tem, da je naslov oddan je še prezgodaj govoriti, preveč odprtih možnosti je še.. Je Marc v enem od komentarjev po dirki tudi omenil, da si ne sme privoščiti napak kot si jih je v Aragonu in Misanu leta 2014, ko je zelo hitro izgubil 50 točk... Če jih ne bo delal, bo naslov njegov.. A ni zagotovila, da bo tako..
rr3
18. 07. 2016 14.24
-4
k53e
18. 07. 2016 14.30
-3
rr3 da dirkač se odloči katere gume bo dal gor že pred dirko. Rossi se je sam napačno odločil.
Callux
18. 07. 2016 14.51
+11
Vsak dirkač se o gumah posvetuje skupaj s svojo ekipo in skupaj sprejmejo odločitev, za katero verjamejo da bi bila najboljša v danih pogojih.. Tako so na primer pri Rossiju ocenili, da bo bolje, če uporablja intermediate, saj so imeli tudi spomine na nekonkurenčnost v podobnih pogojih s slick gumami en dan prej na prostih treningih.. Prav tako zaradi take odločitve v podobnih pogojih Marca nikoli ne boš videl z intermediate, ker enostavno s to gumo nima dovolj izkušenj da bi jo uporabil...
Callux
18. 07. 2016 15.20
+12
Nisem rekel, da Valenitno ni sam kriv, ker drugače bi lagal.. To glede gum je Marc sam rekel na konferenci po dirki, si jo lahko pogledaš, če mi ne verjameš.. Da bo samo ali dežna ali pa slick, intermediate zanj ne obstaja.. Glede skupine pa bom rekel takole.. Bil bi presenečen, koliko različnih navijačev je notri, pa se vsi dobro razumemo.. Če kdo noče biti notri, mu ne branim odhoda, kar se še ni zgodilo.. Ravno obratno v bistvu.. Proste roke ima vsak, da pove svoje mnenje, kritiko in tako dalje, v glavnem kar koli v zvezi s MotoGP, pa tudi WSBK.. Dokler je na kulturnem nivoju in brez provokacij.. Drugače pelje vlak do Banovcev.. A tam ni še nikogar na srečo hehe :D Če želiš se lahko pridružiš, po želji ;)
hardwear
18. 07. 2016 17.27
+2
Mostvo se odloci ktere gume bojo dal gor.......je vceri lepo med prenosom povedu........zato so pa vsi gledal zadaj pa spredaj........IAN se je pa se kurcou...
ceviplastika
18. 07. 2016 19.09
+5
To pa zveni zelo čudno, da so rossiju dali intermediate gume, ker je bil s slick nekonkurenčen v petek. Razlika med temi gumami je enormna in vsak bi moral uporabiti slick ob danih pogojih! Čudno, da so eni sploh razmišljali o intermediate. Steza je bila osušena, razlika v časih med slick in intermediate pa po več sekund. Edino kar bi morali razmišljati pri Rossiju je, če mu dati mehkejšo ali tršo različico slick gume spredaj oz. vzadaj. Vse druga, tudi odločanje o morebitnih intermediate gumah, bi moralo odpadit! če ne druga so pa ja vidli, da je Marquez šel na progo s slick in bi potem enako storili tudi rossiju. Bi jih pa ja ogrel al v čem je bil problem? Petek pač ni nek pokazatelj, tam v podobnih pogojih kot so bili včeraj noben ne pritiska na polno, ker so le treningi in tudi rossi bi bil včeraj z lahkoto konkurenčen na slick gumah.
rr3
18. 07. 2016 19.09
+3
Točno tako kot je rekel hardwear... polovica dirkačev sploh ni vedela katre gume ima gor in so gledali kaj vozijo... ne vem kaj sanjate da dirkač odloča kaj bo nataknil...
Callux
18. 07. 2016 19.54
+10
heks sicer pravilno razmišljaš glede tega kar bi Yamaha morala storiti, a problem je tudi v tem, da slednji poleg Ducatija rabijo več časa, da ogrejejo gume, sploh problem je sprednja.. Pri Hondi to ni tak problem, zaradi preobremenitve sprednjega dela.. Zato je Marc lahko šel že po nekaj zavojih na polno, ker mu je uspelo zelo hitro ogreti gume.. To je še eden od razlogov zakaj intermediate pri Yamahi in Ducatiju in ne slick v danih pogojih, čeprav se je vse skupaj na koncu izkazalo za napako.. Prenos teže ob zaviranju med vsemi tremi motorji zaradi njihovih razlik poteka precej drugače, kar vpliva tudi na čas, v katerem se bodo gume ogrele..
Ferdo Crni
19. 07. 2016 09.25
+2
Ne bom preveč pametoval ker sem - priznam - laik. A četudi se na Yamahi slick gume kasneje ogrejejo je to vseeno bolj majav izgovor. Sedaj ko smo vsi videli MM-ja smo seveda generali po bitki a če bi rossi menjal hitreje in šel na slick bi le te gume verjetno vseeno omogočale hitrejše čase skupaj s kakšnim grogom za ogrevanje gum. Morda res ne za prvo mesto a shampionship se dobiva tudi z drugim ali tretjim mestom. Z osmim pa .... ne vem.
NikPlošnik
18. 07. 2016 13.13
+2
MARC MARQUEZ!!! Kakšna prednost včeraj... NORO! Kaj dela genij s to hondino kolarnco, pa naj bo dež, spremenljivo vreme ali suha steza, Marc dela čudeže. Trenutno mu nihče ne more parirat!
Ferdo Crni
19. 07. 2016 09.32
+4
V dežju Marc s tole hondo nima prav veliko možnosti. Njegov stil vožnje je precej divji in na zaviranjih njegov motor silovito razmetava. Na mokri stezi je to temelj za katastrofo. Mark je tudi zato zletel s steze tako na dirki kot na ogrevanju. Ko pa se je posušilo in je prišel na slick je pa kot bi presedlal iz kolesa na tomos automatic.
k53e
18. 07. 2016 13.08
+9
Valentino Rossi in njegove taktike, kot Ferrari v F1 haha. Sam si je določil pred dirko katero gumo bo imel ob morebitni menjavi motorja, tako da tukaj kot ste eni jokali, da ga je ekipa zafrknila ni res. Plus če bi ekipo poslušal in odšel v bokse 3 kroge prej, bi mogoče bil bližje. Ampak on ve bolje. Sam si je kriv ka je pa tk trdoglav. Marquez pa jih še naprej šola in Marquez se mi zdi da najbolj taktično in pametno odpelje te polovične dirke! Kapo dol mladeniču! :)
rr3
18. 07. 2016 14.29
-10
Veš kako gre pregovor sanja svinja o kuruzi a koruze nema
k53e
18. 07. 2016 14.41
-6
rr3 a to govoriš za Rossija al ? Ker drugač ta izjava sploh nima trde podlage, da bi to sedaj rekel za Marqueza, ki je v 3 letih osvojil 2 naslova in v 4. sezoni vse kaže na 3. naslov. ;) Rossi pa res že sanja koruzo dolgih 6-7 sezon. ;)
rr3
18. 07. 2016 21.07
+4
Uporabnik1175947
18. 07. 2016 13.01
+0
Kosmatinc
18. 07. 2016 13.43
-9
k53e
18. 07. 2016 14.43
-6
osliček, kot si je tako zadnjič sam rekel. Lahko počasi z Millerjem zamenjata napise. Rossi TheJackass ahahah. Pa osel baje ne gre 2x na isti led, no Rossi je že, mora pazit da ne bo šel 3x.
bus303
18. 07. 2016 12.36
+2
Popolnoma zgrešena taktika dirkaškega doktorja.
paulista
18. 07. 2016 12.07
-14
Nekam malo komentarjev je danes kaj ste vsi na dopustu? Bodite bolj optimistični, jaz računam še na vsaj 5 zmag Lorenza do konca sezone :-)
Brcavrit
18. 07. 2016 12.12
+6
rr3
18. 07. 2016 14.26
-1
Paklenik
18. 07. 2016 14.53
+12
Tvoj Lorenzo je zgodovina. Yamaha mu ne bo več dala pravgea materiala, z Ducatijem dvomim, da se lahko nadeja boja za naslov, povratek na Yamaho pa ne bo cveč mogoč, ker bo tam zasidral Vinales, prihajajo pa tudi drugi talenti: Rins, Folger, Zarco,...
flamengo
18. 07. 2016 10.58
+2
Marc je cesar za vse dohtarje, lorencote in kompanijo
AS1983
18. 07. 2016 10.34
+8
Rossi ima slabo taktiko, ko je treba menjat motor, če ne bi bilo treba menjat motorja bi lahko celo zmagal ali pa vsaj ostal na stopničkah, kar nekaj časa bo treba počakat do naslednje dirke.
Erik Volk
18. 07. 2016 10.28
+21
Tu ni kaj kritizirat Rossija. Pač ni bilo prave odločitve v pravem času in ne pravilen izbor gum po menjavi motocikla. Marc pa tudi ni imel ok gume do menjave...je sam povedal, da se niso pravilno odločili sprva. Po menjavi pa pogumno, vendar pravilno izbrano. Navijam za Marqueza...vendar se stvari v prvenstvu lahko hitro obrnejo...je še polovica sezone pred nami.
simoncelli58
18. 07. 2016 09.16
+19
@kiki46 Ni imel premalo poguma za vožnjo v mokren, kajti ko je bila deževna dirka se je boril za zmago. Kot je v njegovi izjavi možno razbrati, je naredil napako da ni odšel 3 kroge prej v bokse ter da je dobil gume za srednje suho stezo( intermediate), ne pa za suho stezo ( slicks ). Sepravi napaka z obeh strani. Sem njegov navijač, ampak Marc je zasluženo zmagal. Rossi pa tudi zasluženo 8. Sanj o naslovu sicer še ni konec, kajti nikoli neveš kdaj bo Marc pristal v pesku. Ampak to sezono je vse odvisno od Marqueza.
kiki46
18. 07. 2016 09.29
-9
se pravi, da je odvisno ali bo Rossi prvak, samo v tem, kolikokrat bodo Marqueza spravili v pesek? Slaba tolažba za doctorja
AS1983
18. 07. 2016 10.36
+10
če Marquez ne bo odstopil v naslednjih dirkah, potem je naslov že oddan
Erik Volk
18. 07. 2016 10.39
+7
Gotovo je prvenstvo najbolj odvisno od Marqueza...Je po moje najhitrejši v karavani GP-ja.
simoncelli58
18. 07. 2016 14.15
+5
Da kiki46 odvisno je od Marqueza! Kajti prednost je 59 točk ter še 9 dirk do konca. :)