MotoGP

Suppo: Marc letos dokazuje, da se je veliko naučil in da je zelo inteligenten dirkač

Madrid, 27. 07. 2016 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po polovici svetovnega motociklističnega prvenstva v razredu motoGP je prepričljivo vodilni v točkovanju svetovnega prvenstva Marc Marquez. Dirkač moštva Honda je v dosedanjih devetih dirkah dokazal, da je daleč najbolj konstanten dirkač v letošnji sezoni in da se je iz svojih napak iz preteklih sezon veliko naučil.

Marc Marquez, Cal Crutchlow, Andrea Dovizioso - 4
Marc Marquez, Cal Crutchlow, Andrea Dovizioso - 4 FOTO: AP
Dirkači v motociklističnem svetovnem prvenstvu so v letošnji sezoni odpeljali že devet dirk in so točno na polovici prvenstva. Po polovici sezone je prepričljivo vodilni dirkač moštva Honda Marc Marquez, ki ima pred aktualnim svetovnim prvakom Jorgejem Lorenzom že ogromnih 48 točk naskoka in je trenutno prvi favorit za naslov prvaka. Dvakratni svetovni prvak elitnega motociklističnega razreda v letošnji sezoni nima najboljšega motocikla, a je daleč najbolj konstanten dirkač v karavani. Španec v letošnji sezoni zgolj na eni dirki ni stal na stopničkah, in sicer na dirki v Le Mansu, kjer je padel, a pobral motocikel in na koncu osvojil 13. mesto. Poleg omenjenega 13. mesta, pa je v letošnji sezoni že trikrat slavil, bil trikrat drugi in dvakrat tretji. Z zadnjo zmago na VN Nemčije v Sachsenringu, pa je pred glavnima konkurentoma Lorenzom in Valentinom Rossijem, še povečal prednost in jima jasno dal vedeti, da bo v drugem delu sezone poskušal storiti vse, da osvoji še tretji naslov prvaka v četrti sezoni v kraljevem razredu.

Če je bil Marquez v prejšnjih sezonah zelo zaletav in je z zmago želel storiti vse in to večkrat plačal s padcem, pa smo v letošnji sezoni spoznali povsem drugačen obraz mladega Španca. Dirkač Honde se v letošnji sezoni zaveda, da nima najmočnejšega 'paketa' in to nadomešča s konstantnimi in veliko bolj previdnimi predstavami, ki jih v prejšnji sezoni ni kazal in je zaradi tega večkrat končal v pesku. O odlični sezoni 23-letnega Španca je spregovoril tudi šef moštva Honda Livio Suppo.

Marc je v letošnji sezoni slavil na dirkah v Austini, Argentini in Nemčiji.
Marc je v letošnji sezoni slavil na dirkah v Austini, Argentini in Nemčiji. FOTO: AP

"Sam nad njegovim dirkanjem nisem presenečen, ampak zelo zadovoljen! Marcove vožnje v letošnji sezoni dokazujejo, da je izjemno inteligenten dirkač in da se je veliko naučil iz napak s preteklosti. Po dveh zaporednih naslovih je v lanski sezoni, predvsem zaradi svoje mladosti, morda nekoliko pretiraval na nekaterih dirkah. Sedaj se je sam veliko naučil iz teh napak in to zelo dobro. V lanski sezoni je zabeležil kar šest odstopov in bil kljub vsemu na koncu tretji v točkovanju svetovnega prvenstva. Ne govorim, da bi bil lahko svetovni prvak, če ne bi bilo teh napak, a vseeno mislim, da bi se lahko boril do konca. In iz tega se je zagotovo največ naučil. Dogodki ob koncu lanske sezone (spor z Valentinom Rossijem op .p.) niso tisti, ki so botrovali k spremembi. Preprosto se je začel zavedati, da enostavno ne more zmagati vsake dirke. Dokazal je, kako mentalno močan je," je v daljšem pogovoru dejal Suppo, ki je tudi presenečen, kako močan je v letošnji sezoni devetkratni svetovni prvak Rossi.

"Valentino je v letošnji sezoni izjemno močan. Mislim, da je veliko bolj konkurenčen, kot v lanski sezoni, čeprav je skoraj celotno sezono vodil v točkovanju svetovnega prvenstva. Toda lani sta tako Lorenzo, kot Marc delala velike napake. V letošnji sezoni je še močnejši kot lani, zato mislim, da ga še ne smemo odpisati iz borbe za naslov prvaka. Sicer je zelo nenavadno, da imajo najboljši dirkači toliko odstopov v letošnji sezoni. Ne spomnim se, kdaj je nazadnje Valentino zabeležil tri 'ničle' v prvem delu sezone," je še dodal Suppo.

Dirkači razreda motoGP so trenutno na zasluženem počitku. Dirkanje se bo nadaljevalo z dirko za VN Avstrije v Spielbergu, kjer so pred kratkim dirkači opravili tudi s testiranji. Ali bo Marquez nadaljeval svoj pohod proti naslovu prvaka, ali pa se bosta dirkača moštva Yamaha prebudila, boste seveda lahko spremljali v naših informativnih oddajah in na naši spletni strani. Dirko za VN Avstrije, pa si boste 14. avgusta lahko ogledali tudi v živo na Kanalu A in VOYO.
 

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VirtualX
29. 07. 2016 09.29
-6
tko je pač če ne znaš po džju vozt in greš prej u bokse ker nimaš kej zgubit pol pa zmagaš, čisto džno dirko marc nou nikol zmagu, sj ni doktor ejga
BenBostrom
29. 07. 2016 12.28
+7
da te ni sram kaj si napisal...očitno šele zadnje stiri dirke spremljaš in sedaj pamet soliš ejga
VirtualX
29. 07. 2016 13.37
-5
u bistvu že 18 let, skor si zadeu :O sm povem da marc ne zna vozt po dežju, tko nekk k jorge ejga
k53e
28. 07. 2016 15.18
+13
Marc Marquez najboljši!! Gremo po 5. naslov!!! :) :)
AS1983
27. 07. 2016 16.43
+17
Marc je letos naredil velik korak naprej od lanske slabe sezone. Lani je imel v celi sezoni samo 9 stopničk od tega 5 zmag ter 6 dstopov, letos pa kar 8 stopničk po polovici sezone in še nobenega odstopa, upam, da mu bo supelo zadržati prednost in še 5-ič v karieri postati prvak v motociklizmu.
bojc46
27. 07. 2016 12.26
+1
Honda ni tako slab motor kot misli javnost. sej 0,2 ali 0,3s zaostanka na krog za yamaho recimo, še ne pomeni da je motor slab. vidim pa komentatorje ki so kvazi navijači a v svojem stavku njegovega imena skoraj da ne omenjajo, pojavlja se predvsem ime rossi, rozaija,... dejte napisat npr tako: bravo marc, le tako naprej...ali gremo marc do naslova... ali pa napišite kako svojo ugotovitev in jo podprite z argumenti ter se ne jezite če drugi mislijo da imate narobe. tako, malo pametovanja :D sam mislim, da je marc letos v tolikšni točkovi prednosti ppoleg, svoje zrelosti, tudi imel veliko sreče na račun padcev rossija in lorenza. honda je nekoliko slabši paket in če ne bo storila velikega koraka naprej v razvoju motocikla, bi lahko Rossi postal prvak. bi pa moral zmagovati in med njim in marcom bi se moral vriniti še nekdo, recimo lorenzo ali kak ducati ali suzuki. osebno menim, da je rossi letos v najbolšji formi kar se tiče hitrosti na stezi, mora pa to prenesti na stezo in zaključiti dirko brez padca. go rossi :)
Erik Volk
27. 07. 2016 12.48
+34
Sigurno je prednost Marqueza zaradi odstopov Yamah večja in glavni vzrok. Rossi pa po mojem mnenju že leta ni bil v taki formi...In ima možnosti ujet Marca..Se mi pa zdi, da je tudi Honda naredila korak naprej in bo Marc v prihodnje hitrejši kot na začetku. Zanimivo bo še...
bmw71
27. 07. 2016 12.54
+10
bi se strinjal z vama,da rossija v taki formi že dolgo nismo gledali,je pa res,da dvomim,da je sposoben tole razliko stopiti in na koncu priti v boj za naslov.
Erik Volk
27. 07. 2016 13.30
+27
No, v primerih, ki jih navaja bojc se lahko zgodi, da se približa. Na koncu jst upam, da bo borba za prvaka do zadnjega metra na zadnji dirki...
bmw71
27. 07. 2016 13.57
+9
k53e
28. 07. 2016 15.59
+6
bojc46 0.2 ali 0.3 sekunde na krog, vsak krog, je v športu nasploh ogromno, kaj šele v motoGP! Honda je slabši motocikel kot Yamaha, edini ki dela razliko tukaj je Marquez! Kar sta med drugimi tudi že Rossi kot tudi Lorenzo izjavila.
Mojster123
29. 07. 2016 10.28
+4
bojči, 3 desetinke na krog pomeni namesto zmage zaostanek blizu 10 sek na koncu dirke, kar lahko pomeni tudi npr 8. mesto namesto zmage. boli vas samo to, da je 93 tako zelo boljši od 46, da ga premaguje z veliko slabšim motorjem. to vas zelo boli, zato si izmišljujete vse sorte neumnosti, da bi to nekako prikrili in zrelativizirali.
bojc46
31. 07. 2016 09.44
no ja....3 desetinke zadaj je pedrosa, mm pa malo bliže....to kar praviš pa da je honda veliko slabši motor, tu se pa motiš. če pobrskaš po guglu za celoten intervju s suppo, lahko prebereš da honda ni tako slab motor kot misli javnost...
mastaflash
27. 07. 2016 11.52
+6
šiša tele vase kvazi dohtarje primarije specialiste po levi in desni..nadobudni dijak motociklizma je dodobra stresu vero v rozalijo ;)
Erik Volk
27. 07. 2016 11.10
+25
Callux...tudi sam sem mnenja, da sezona še zdaleč ni odločena. Lahko tudi Marc odstopi..lahko tehnika odpove. Videli smo Rossija v Mugelu...Pa je bil zelo hiter in kandidat za zmago. Si pa mislim, da, če Marc še kaki dve dirki odpelje super...pa, da bi še povečal prednost...Se pol zna zgodit, da bo vozu bolj neobremenjen...in na polno brez takega taktiziranja. Bi znalo bit še zanimivo...
Callux
27. 07. 2016 11.29
+25
Imaš kar prav.. A problem je, da te prednost, ki je večja od 50 točk lahko hitro uspava, kar je tudi Marc enkrat že dokazal... Leta 2013, ko je ob veliki prednosti v dveh dirkah na hitro izgubil 50 točk zaradi neumnosti.. Zato tudi pravim, da trenutna prednost se samo zdi velika, pa v bistvu ni.. Še vedno bo moral dirkati povsem na polno, ker je še prezgodaj za taktiziranje, katero se po mojem skromnem mnenju niti ne splača preveč..
Erik Volk
27. 07. 2016 12.34
+29
Ja...prednost pred Rossijem je več kot 50. Rossi je tudi po mojem največji konkurent in najbolj nevaren Marcu...Lorenzo se bojim, da je psihično strt...tako kaže. Me pa zanima, kako ima sedaj podporo Lorenzo, ko je že oddan v Ducatijevo moštvo...A so ga že kaj dali na stranski tir..? Ker se mi zdi ta njegov padec forme..po kr dobrem štartu sezone nekam hiter...neobičajen. Sem zadnjič ulovil, ko so dali izjavo, da je Lorenzo od nekdaj dokaj nestabilen, ko mu gre za nohte...Pa jst ga nisem v preteklosti takega vidu...prou v sezoni 2013 je vršil hladnokrvno pritisk v končnici sezone na Marca. Pa v sezoni 2010 se ni dal sprovocirati Rossiju dokler ni pospravil naslov pod streho...pol se je pa spuščal v dvoboje..in bil uspešen.
Callux
27. 07. 2016 12.44
+24
To glede tega, koliko podpore še ima Lorenzo pri Yamahi, je zelo zanimivo.. Vodilni Yamahini možje sicer trdijo, da bo imel do zadnje dirke popolno podporo in bo edina razlika v tem,da ne bo testiral M1 letnika 2017, a je vprašanje je če to res, kar mislim da je... Ker se zavedajo da je Jorgejev morebitni naslov tudi njihov.. Sam bi tu rekel, da ga še vedno konkretno preganjajo demoni s preteklosti, ker kolikor vem je bila tista poškodba iz Assna nekaj let nazaj najhujša v njegovi karieri, zato ta padec v formi.. Takšne stvari pa znajo mentalno zaznamovati dirkača.. Poleg tega letos Yamaha naj ne bi bila tako dobra v dežju kot je bila v preteklosti, več težav oprijemom.. A to se tudi da rešiti.. Še ena situacija, kjer je ogromno razlogov, zakaj nekaj ne deluje kot mnogi pričakujejo..
Kosmatinc
28. 07. 2016 18.09
+4
Marc je dokazal da začel voziti z glavo,ve katera sta edina tekmeca in pubec ne bo tiščal z glavo skozi zid ,četudi se kdaj vozi za njima,prednost je lepa
Callux
27. 07. 2016 10.54
+22
Prvi del sezone je Marc odpeljal odlično.. Kako bo v drugem delu, pa bomo videli.. Možnosti, kaj se lahko zgodi, je ogromno.. Prednost, ki jo trenutno ima, se zdi velika, pa v bistvu niti ni tako zelo.. Me pa zelo zanima, če ima Suppo glede največje grožnje za Marcov naslov prav..
bmw71
27. 07. 2016 11.11
+1
Callux
27. 07. 2016 11.27
+16
Da bo zanimivo videti, kako se bosta tako Rossi kot Lorenzo odzvala v drugi polovici sezone na prednost, ki jo ima Marc.. Suppo meni, da je največja Marcova grožnja za naslov Rossi.. Sam bi tu rekel, da ima iz več razlogov prav, a hkrati ne bi pod nobenim pogojem odpisal tudi Lorenza, ki bo tudi marsikaj še želel dokazati..
bmw71
27. 07. 2016 12.01
+3
MrNurmic .
28. 07. 2016 20.41
+1
največja grožnja je Marc sam sebi.trenutno ni niti Rossijev niti Lorenzov ritem na nivoju Marca
motorist_mb
27. 07. 2016 10.51
+11
Ja MM je dragulj med vozniki samo...Lorenzo spet probleme sam z sabo Rossi pa ne more zraun z bolšim motorjem...škoda da vsi trije ne morajo zmagovat in se prehitevat v vodstvu...Ducati99man forza!
Mojster123
27. 07. 2016 10.25
+33
Kaktus, Nightfly itd, kdo vam mora še povedati, da Marc zmaguje in je daleč pred vsemi na SLABŠEM motorju? Verniki...
Erik Volk
27. 07. 2016 11.13
+32
dark...sej zastopijo in jasno jim je...Nočejo pa priznat javno, ker so predolgo "drsali isto stvar"...Zdej bi mogli vse izrečeno požret. Pa jim je očitno težko...Hahaha...
mastaflash
27. 07. 2016 11.53
+27
ma lej, kokrkol obracajo je MM dokazal, da ni vse v motorju, prav tako vsi tile na pramacovih mopedih, da millerja ne omenjam haha, tole bo se pestro, nekdo bo dobil sive lase ;)
Erik Volk
27. 07. 2016 12.55
+31
Zdej bo komej zanimivo...Rossi nima več kej izgubit in bo gonu Yamaho...sploh, ker je v dobri formi. Lorenzo tudi...se po mojem nima kej šparat in bat dežja, ker, ko čaka...samo izgublja. Marc pa more pazit, da ostaneta Yamahi na distanci...Še vedno bo kdaj Marquez malo popustu in se zadovoljil z 2 ali 3 mestom.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.