MotoGP

VIDEO in FOTO: Lorenzo do prve zmage v sezoni, Marquez naredil nespametno potezo

Alcaniz, 28. 09. 2014 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š./G.J./T.V.
Komentarji
184

Na dirki razreda motoGP za VN Aragonije je zmago, prvo v sezoni, slavil Jorge Lorenzo pred A. Espargarojem in Crutchlowom. Odstopil je Rossi, Marquez pa je naredil napako, ker se ni odločil za menjavo motocikla. Padel je in zasedel le 13. mesto, Pedrosa je bil na 14. mestu.

Slabo vreme v Alcanizu je malce spremenilo dirkaški urnik za dirko za VN Aragonije. Jutranje ogrevanje vseh treh razredov je bilo zaradi slabe vidljivosti prestavljeno za eno uro, dirkači pa so predvsem spoznavali razmere za dirko, v razredu motoGP je bil tokrat najhitrejši Dani Pedrosa, najboljši čas kvalifikacij pa je postavil njegov rojak Marc Marquez. Na jubilejni 800. dirki kraljevega razreda so gledalci ob progi videli zanimivo dogajanje. V prvi vrsti so bili Marquez, Dani Pedrosa in Andrea Iannone in ravno Italijan je naredil napako že v drugem krogu, zapeljal na travo in nato padel ter ostal brez nadaljevanja. Le krog kasneje je grd padec doživel še Valentino Rossi, ki je zapeljal na robnik in skupaj z motorjem ga je odneslo proti zaščitni ogradi. Dirkaški Doktor je nekaj časa ležal na tleh, s pomočjo zdravniške ekipe je moral na pregled v ambulanto, po zadnjih poročilih naj bi bilo z njim vse v redu.

V nadaljevanju dirke, ki je bila na začetku označena za suho, vendar je že pred polovico začelo rositi in v boksih so bili pripravljeni rezervni motocikli z drugimi pnevmatikami, je bilo vedno bolj napeto. V boju za zmago so ostali le trije dirkači, Marquez, Pedrosa in Lorenzo, ki so se izmenjavali v vodstvu skorajda iz kroga v krog. Nekaj časa je bil v vodstvu Marquez, nato ga je prehitel Lorenzo, šest krogovo pred koncem pa sta bila v ospredju obe hondi, Pedrosa in Marquez, Lorenzo je zaostal. Večina dirkačev je šla na menjavo v bokse, vendar pa so vodilni trije dolgo niso odločili za takšno potezo. Prvi je menjavo motocikla opravil Lorenzo štiri kroge pred koncem, v istem krogu je na mokri stezi padel Pedrosa in še nadaljeval dirko, vendar je zasedel le 14. mesto. Marquez je vztrajal na istem motociklu in to se mu je maščevalo, tri kroge pred koncem je zdrsnil v pesek in je nadaljeval z dirko, Lorenzo pa je prevzel vodstvo in zanesljvo zmagal. Za dobro uvrstitev sta razmere izkoristila Aleix Espargaro na drugem in Cal Crutchlow na tretjem mestu. Marquez je zasedel šele 13. mesto.

"Start ni bil najboljši, a sem imel svoj ritem. Vozil sem bolj previdno, saj nisem želel, da bi padel. Mislil sem, da bom končal na tretjem mestu, ko pa sem videl oba Hondina dirkača ob stezi, sem si rekel 'zdaj pa gremo'. V zadnjem krogu se je bilo kar težko osredotočiti na vožnjo, a mi je uspelo," je bil po zanimivi dirki zadovoljen Lorenzo. Vesel pa je bil tudi Aleix Espargaro: "V tretjem krogu sem bil še zadnji, a nisem obupal. Nadaljevanje sem dobro odpeljal, tudi menjava motociklov je bila ob pravem času. Zadnjih pet krogov pa je bilo najdaljših v moji karieri. Super, da mi je uspelo obdržati drugo mesto."

Jorge Lorenzo
Jorge Lorenzo FOTO: Reuters

Fenatiju zmaga, Miller ostal brez točk

Dirka razreda moto3 je ponudila kar precej zanimivih trenutkov. Že v uvodnih krogih je razočaranje doživel Jack Miller, vodilni v točkovanju za naslov prvaka, saj končal v pesku ob stezi. V enem od ovinkov ga je nesrečno z motorjem v komolec zadel Alex Marquez in Millerja je odneslo s proge. Odpeljal je v bokse, nato pa je čez nekaj časa znova zapeljal na stezo in nadaljeval z dirko, a je seveda ostal brez točk. Vodstvo je prevzel Alex Rins, ki pa je 10 krogov pred koncem dirke napravil napako in zaostal za vodilnimi dirkači, v boju za zmago so ostali mlajši od bratov Marquez, Romano Fenati in Danny Kent. V zaključku dirke je bil najhitrejši Fenati, drugi pa je bil Marquez, ki je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku v boju za naslov svetovnega prvaka. Tretji je bil Kent, Rins je zasedel četrto mesto, Efren Vazquez pa je končal na 13. mestu. V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je Marquez zbral 206, drugouvrščeni Avstralec Miller 195, tretjeuvrščeni Španec Rins pa 188 točk.

Vinales prekinil Rabatov zmagovalni niz

Maverick Vinales je najhitreje odpeljal 21 krogov tokratne dirke razreda moto2, najhitrejši je bil že v kvalifikacijah. Vinales je tako prekinil uspešen niz Rabata, ki je zmagal na treh zaporednih dirkah. Ravno Esteve Rabat je bil njegov najhujši tekmec v boju za zmago, vendar je bil Vinales boljši, Rabat pa je zadržal vodstvo v skupnem seštevku za naslov prvaka. Tretje mesto je zasedel Johann Zarco, četrti je bil Thomas Luthi, peti Franco Morbidelli, le sedmi pa Mika Kallio. Vodstvo v skupnem seštevku je ohranil Španec Rabat (278 točk), na drugem mestu ostaja prav tako Kallio (Kalex) z 245 točkami, tretji pa je Vinales (204).

Izidi:
- motoGP:
1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 44:20.406
2. Aleix Espargaro (Špa/Forward Racing) +10.295
3. Cal Crutchlow (VB/Ducati) +10.312
4. Stefan Bradl (Nem/LCR Honda) +11.718
5. Bradley Smith (VBr/Tech 3 Yamaha) +29.483
6. Pol Espargaro (Špa/Tech 3 Yamaha) +29.686
7. Alvaro Bautista (Špa/Gresini Honda) +29.763
8. Hiroši Aojama (Jap/Aspar Honda) +37.841
9. Nicky Hayden (ZDA/Aspar Honda) +42.957
10. Scott Redding (VB/Gresini Honda) +53.937

-moto2:
1 Maverick VINALES (Špa) Paginas Amarillas HP 40 Kalex 40'16.321
2 Esteve RABAT (Špa) Marc VDS Kalex +1.285
3 Johann ZARCO (Fra) AirAsia Caterham Suter +4.876
4 Thomas LUTHI (Švi) Interwetten Sitag Suter +5.033
5 Franco MORBIDELLI (Ita) Italtrans Kalex +5.960
6 Dominique AEGERTER (Švi) Technomag carXpert Suter +6.405
7 Mika KALLIO (Fin) Marc VDS Kalex +6.525
8 Jordi TORRES (Špa) Mapfre Aspar Suter +17.313
9 Sam LOWES (VB) Speed Up +18.148
10 Marcel SCHROTTER (Nem) Tech 3 +19.693

-moto3:
1 Romano FENATI (Ita) SKY VR46 KTM 40'52.209
2 Alex MARQUEZ (Špa) Estrella Galicia 0,0 Honda +0.057
3 Danny KENT (VB) Red Bull Ajo Husqvarna +0.283
4 Alex RINS (Špa) Estrella Galicia 0,0 Honda +11.631
5 Jakub KORNFEIL (Češ) Calvo KTM +18.382
6 Enea BASTIANINI (Ita) GO&FUN KTM +19.259
7 Miguel OLIVEIRA (Por) Mahindra +23.706
8 Brad BINDER (JAR) Ambrogio Mahindra +24.773
9 Niccolo ANTONELLI (Ita) GO&FUN KTM +37.023
10 Alexis MASBOU (Fra) Ongetta-Rivacold Honda +39.044

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Omen3
28. 09. 2014 22.58
+31
Da je Lorenzo dobil dirko po sreči in zaradi odstopov drugih lahko izjavi samo nekdo, ki ne mara Lorenza….ali pa se ne spozna na taktiko pri dirkanju. V prvi vrsti je Lorenzo zmagal zaradi boljše taktike ekipe in svoje dobre vožnje. Izbral je bolj primerne mehkejše gume glede na vreme in s tem bil v stiku z ostalima Hondinima dirkačema na trših gumah. Ekipa je verjetno vedela, da mehkejše gume ne bi zdržale do konca dirke kljub nižjim temperaturam steze, ampak so šli na riziko in računali na dež med dirko in s tem posledično menjavo motorjev. Zaradi mehkejših gum je Lorenzo ostal za (in včasih pred) Marquezom in mu ni dovolil, da bi naredil občutnejšo razliko pred zasledovalci, kot običajno. Kasneje na dirki pa se je Lorenzo tudi pravilno in še pravi čas odločil za menjavo motorja. Kakorkoli, zmaga Lorenza je čista in zaslužena (in ne, ne navijam zanj). Kot so že nekateri povedali, Hondina dirkača sta naredila napako in po svoji krivdi ostala brez stopničk. Najbrž nihče ne ve točno, kaj je hotel Marquez narediti….Eno je,če je malo dežja na stezi in poskusiš voziti z gumami za suho stezo, nekaj čisto drugega pa nepremišljena vožnja v čisto deževni dirki. Še dobro, da se ni poškodoval….Napako je naredil tudi Rossi, ker je bil neučakan. Čim preje je hotel priti pred Pedroso, da mu Lorenzo in Marquez ne bi preveč ušla naprej. Žal ga je pri tem Dani malo oviral in Rossi je zletel s steze. Seveda Pedrosa ni nič kriv, ker to je pač dirkanje. Bi pa bilo zanimivo videti kaj bi lahko storil Rossi v dežju….Aleix in Cal sta pa resnično nekaj pridobila z odstopi nekaj dirkačev v ospredju,ker ni bilo ravno pričakovati,da bosta na stopničkah. Ampak ni njuna krivda, da so drugi naredili napake in odstopili (ali pridelali večji zaostanek s padcem). Ampak na koncu šteje samo rezultat. Cal me je sploh presenetil, saj se je boril do konca, kot v svojih boljših časih pri Yamahi. Upajmo samo, da ni bilo nobenih poškodb pri padcih dirkačev in da bodo modrice in bolečine izginile do naslednje dirke.
Angela Franko
29. 09. 2014 06.45
-10
JA KAJ NAJ REČE DRUGO ??? TUDI TISTI KI NIMA POJMA O TEM ŠPORTU NIMA SVOJEGA ASA VIDI DA NEBI ZMAGAL ČE NEBI VSI PADLI NAJBOLJŠI !!!!!
SENNA1
29. 09. 2014 07.38
-8
dej omen3 ti pa si poznavalec in pol,pedrosa in mark sta se mu odpeljala,horhič pa je imel kepo zadaj
Omen3
29. 09. 2014 16.05
+3
Senna1, ko je začelo malo bolj padati je Lorenzo pametno zmanjšal brzino in odšel v boks po motor z dežnimi gumami....in koliko sta se naprej odpeljala Hondina dirkača? Nekaj ovinkov,,,,,do padca....Veš,dirke je konec ko prečkaš ciljno črto in ne nekaj krogov prej....In do močnejšega dežja je Lorenzo bil enakovreden z Marquezom in Pedroso....
neva11
28. 09. 2014 22.21
+12
Lorenzo zmaga po dolgem času pa že pljuvate po ostalih, ki so izpadli, Me zanima vsi, ki komentirate,kako bi sami peljali. Imam občutek, da nekateri niti ne veste kako zgleda motor od blizu, kaj šele da bi se odpeljali po stezi. Marquez je car, prav tako Pedrosa in Rossi. Bravo fantje!!!!!!!!!
šmajser1
28. 09. 2014 22.11
-12
SPLET OKOLISCIN JE PRINESO LORENZU ZNAGO.MARQUEZ NI MEL DANES KONKURENCE TO SE JE VIDELO...
Cambi7
28. 09. 2014 22.19
+6
Imel jo je, pa še kako!! Žal sta oba končala v pesku. V in M. Kakor si rekel, splet okoliščin.
superjezek
28. 09. 2014 21.31
+9
Menim, da bi bil Valentino Rossi danes zelo kunkurenčen za zmago. Pedrosa ga je zaprl on pa ni imel druge izbire in naredil kar pač je ker je bil prehiter.
SENNA1
29. 09. 2014 07.41
+4
se strinjam da ga je pedrosa zaprl,škoda da izletna cona ni bila daljša
yokerxdinterfan
28. 09. 2014 20.22
+3
kaj se samo meni zdi ali je danes res tukaj zelo zelo zelo zelo malo komentarjev navijačev marqueza..
Kosmatinc
28. 09. 2014 21.20
+6
Kosmatinc
28. 09. 2014 19.30
-7
Bogi Mezinček kako se ulegel ,99-pa pokazal kako ohraniti trezno glavo,ne vem kaj z Marcom kaj s tem hotel dokazati škoda,to dejanje ni vredno za svetovnega prvaka,ampak naslednja dirka pa na izenačitev rekorda :)
bombardier1
28. 09. 2014 19.26
-13
Bravo lorči.....Zmagal si, ker so najboljši žal odstopili.To še ne pomeni da si legenda yamahe...lol...
Kosmatinc
28. 09. 2014 19.31
-2
Mezinček je legenda Ducatija,še sreča da imajo Lorenza ker bi zašuštral kot Ducatija
SENNA1
29. 09. 2014 07.44
-1
Callux
28. 09. 2014 18.35
+15
kot sem pričakoval že včeraj smo danes imeli tri zelo zanimive dirke,ki niso razočarale... najprej vse pohvale Kentu, ki je uspel dokazati da ni samo hiter v drugi polovici dirke, ko so gume že izrabljene, ampak je lahko hiter od samega začetka ko so gume se sveže... posebne pohvale v moto3 si zasluži Fenati, ki je uspel katastrofalne kvalifikacije spremeniti v zmago in s tem storil majhno uslugo Millerju, ki danes ni imel sreče s padcem tam, kjer slednji ne bi bil potreben... pohvale si zaslužita tudi Vinales, ki je odpeljal izjemno dirko brez napak od začetka do konca in tudi Sam Lowes, ki je na manj konkurenčnem Speed Upu napredoval za 11 mest in pustil zelo dober vtis... v MotoGP gre velika pohvala Lorenzu, ki je po vseh težavah v tej sezoni dokončno zmagal, čeprav je vse skupaj ob začetku padanja dežja zgledalo kot pobožne želje... izjemen rezultat in ogromno pohvalo si zasluži tudi Aleix Espargaro, ki je uspel priti do stopničk na motorju razreda Open in tudi Cal, ki je končno pokazal, da le ni pozabil voziti, hkrati pa Ducati še ne bo izgubil določenih olajšav, ki veljajo za razred Open, kljub stopničkam... škoda pa za Rossija, ki naj bi jo odnesel s pretresom možganov, vendar bo z njjim vse v redu, kot tudi za Doviziosa in Iannoneja, ki sta cel vikend obetala zelo veliko, a klavrno končala, po sili razmer... še zmeraj pa me čudi odločitev tovarniške Honde oz dirkačev samih, saj bi lahko v bokse odšla že precej prej in tako dirko dokončno obrnila v svoj prid...
Te vidim
28. 09. 2014 18.21
+18
Ne pljuvat po moštvi od Honde, pilot sam se odloči kdaj v box. Marc ni vedel da je Pedrosa padel! Po dirki tisti ki gleda SKY Sport - Cielo smo imeli možnost slišat besede Marca takoj po končani dirki. Prava faca, se smeje naredil sem napako :) hehe v mislih je imel če se vstavim v boksih sem ob 60 sekund, če tako nadaljujem sem na krog ob 10 sekund zato je tudi nadaljeval. Lorenzo pa pametna odločitev, škoda za Rosija bi bila dobra bitka.
gangstalj
28. 09. 2014 22.11
+6
isti krog ki je pedrosa padel je tud marquez tko da tudi ce bi vedu mu nebi kaj dosti pomagalo. bravo jorge za pametno odlocitev!!!
k53e
28. 09. 2014 17.44
+19
kaj ste vsi pametni, hjoj...Lorenzo vsaka čast, zasluženo danes do zmage, mogoče ni bil najboljši, je pa bil najbolj "pameten" in ni tvegal do konca, je pa vseeno tvegal zelo veliko do menjave motorja saj je imel mehke gume gor, ampak je pravi čas šel menjavat motor, Rossi, Pedrosa in Marquez so pa danes preveč hoteli in se jim danes pač ni izplačalo. Marquez je pa ziher imel v glavi, Rossi je že padel, Pedroso je tut videl da ga ni več in si je najverjetneje mislil, ahhh 4 kroge do konca bom pa že zdržal, pa je naslov prvaka tukaj. Preveč je hotel, moral bi iti v menjavo motorja in bi zmagal danes, ampak kaj boš, iz napak se učimo, sicer je pa itak mlad dirkač in take napake, se vidi da nima še dovolj izkušenj, kar se tega tiče. Drugače pa, zelo zelo zanimiva dirka danes, v točkovanju se pa itak ni nič spremenilo, le Lorenzo se je približal Rossiju in Pedrosi, Marquez pa ostaja "nedotaknjen". Za Rossija upam da ni nič resnejšega in naslednja dirka bo spet zanimiva, Marquez pa upam da si pride gor da ne rabi on letos več sploh zmagat, sam da pride na cilj v ospredju, pa je naslov njegov, zdej je že 2 dirki tako nespametno zaj* :S ....ampak, saj bo, že naslednjo si bo mogoče povečal prednost, ali jo vsaj držal tu nekje kot je :)
k53e
28. 09. 2014 17.45
+15
aja pa čestitke Crutchlowu, mu zelo privoščim :)
Uji5
28. 09. 2014 17.29
+18
Vse čestitke vsem pametnim dirkačem, ki so zamenjali gume takoj, ko je postalo nevarno. Vsi, ki so danes stali na stopničkah so si to zaslužili. Za Honde je pa sigurno to ena dobra lekcija. Upam, da se bo po današnji dirki Marquez malo umiril in končno videl, da ni vse v kolesih, da je nekaj tudi v glavi in da se ne splača toliko tvegati. Smola je edino za Iannone in Rossija. Predvsem za slednjega me zanima kako bi se boril naprej, kdaj bi šel zamenjat gume ... Je bila pa sigurno ena najbolj zanimivih dirk sezone!
gump3c
28. 09. 2014 17.28
-7
babyface zmaga samo takrat, ko ostali koncaju v pesku...
gangstalj
28. 09. 2014 22.14
+4
k bi te ta babyface pelu en krog bi ti pustu rjav madeš na sedežu!!!
JORGE99
28. 09. 2014 16.55
+4
Še tako naprej bravoooooooooo!!!!!!!
TRUMPP
28. 09. 2014 16.49
+12
Najbolj žalosten je bil Skubic!,....."ampak to še nič ne pomeni",..itd..
dinamitek
28. 09. 2014 16.48
-2
dons pa ne bo rabu en kamijon robčkov-za solzice-na 999 leti
THE BEST 1234
28. 09. 2014 16.44
+8
Temu se rece dirka. Zelo zanimivo je blo
bandit1
28. 09. 2014 16.32
+9
Če, ČE, Če .. čez leta ne bo nihče več vedel kaj se je dogajalo, temveč kdo je zmagovalec. Pa poglejte košarkarsko SP. Kdo je prvak in kdo je z njim izgubil in kakšna je razlika, pa je le 1 mesec.
ortosloven?ek
28. 09. 2014 16.29
+8
BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
horhelorenzo99
28. 09. 2014 19.57
+3
MarquezFan93
28. 09. 2014 16.00
+34
Oba Hondina dirkača sta se globoko uštela in zato tudi slab rezultat... če bi šla menjat istočasno z Lorenzom bi lahko bla še zanimiva dirka.. ampak vse čestitke Lorenzu danes je imel več sreče (in tudi več pameti) :)
ktmsm
28. 09. 2014 15.59
+17
Bravo Lorenzo,skoda za Rossija ampak tako pač je... Je pa tak kot sem reku,YAMAHA je spet pokosila Hondo
k53e
28. 09. 2014 17.48
-3
drugič letos, ni neki ;) ..je pa lepo videt, da je Yamaha zelo zelo napredovala, na dirkah se mi celo zdi hitrejša kot Honda!