MotoGP

VIDEO in FOTO: Ne Marquez ne Lorenzo, zmagovalec v Katarju je Valentino Rossi!

Doha, 29. 03. 2015 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italijanski motociklistični šampion Valentino Rossi je zmagovalec dirke razreda motoGP za Veliko nagrado Katarja. V izjemnem boju je ugnal Andreo Doviziosa (Ducati). Marc Marquez se je moral na uvodu v sezono zadovoljiti s 5. mestom.

Italijan Andrea Dovizioso je dirko razreda motoGP nekoliko presenetljivo začel z najboljšega startnega položaja, a strokovnjaki so napovedovali, da bo dirka povsem drugačna zgodba. Da bo spredaj svetovni prvak Marc Marquez, ki se bo že s starta podal na vodilni položaj in nato zadrževal konkurente za sabo. A razmerje moči je bilo povsem drugačno. Po težavah Španca, ki se je zapletel s počasnejšimi dirkači, ga je v želji po vrhunskem dosežku najprej čakalo prebijanje v ospredje, medtem pa so konkurenti bežali.

Valentino Rossi
Valentino Rossi FOTO:
Predvsem Jorge Lorenzo (Yamaha) in Andrea Dovizioso (Ducati), ki sta vozila svojo dirko in se nekajkrat zamenjala v vodstvu. Sledil jima je Andrea Iannone, na četrtem mestu pa je taktiko za preboj na vrh koval Valentino Rossi. Slednji je dvanajst krogov pred ciljem prehitel rojaka in mirno spremljal dvoboj za zmago. Marquez se je medtem prebijal, dobrih deset krogov pred ciljem pripeljal na peto mesto od koder je privijal svoj motocikel do konca in upal, da se bo zalomilo komu izmed najhitrejših.

A to se ni zgodilo. Dovizioso in Lorenzo sta se borila za zmago, Rossi in Iannone za 3. mesto, čeprav se je Rossi nevarno približeval rojaku Doviju. A dirkač Ducatija je štiri kroge pred ciljem zapeljal na vodilni položaj, Rossi pa je prehitel Lorenza. Izjemen boj za zmago se je odvijal vse do konca. Sploh potem, ko se je dirkaški doktor prebil v vodstvo in borba z Dovijem je trajala vse do zaključka dirke, ki je pripadel Rossiju. "Start ni bil najboljši, ampak nadaljevali smo izvrstno. Motor je bil vrhunski, napredoval sem iz kroga v krog in počasi lovil tekmece. Najprej oba Ducatija, nato še Jorgeja in stvari so se razpletale po mojih željah. To je bila zagotovo ena mojih boljših dirk," je po zmagi na uvodni dirki sezone dejal dirkaški doktor, ki je imel na zmagovalnem odru italijansko družbo. Scenarij, ki ga dirkaški navdušenci dolgo niso videli.

Folger izkoristil napake najboljših
Sam Lowes
je dirko začel z najboljšega startnega položaja, se najhitreje pognal s starta, a dirko končal že v prvem krogu. Za njim je odstopil še Tito Rabat, težave nekaterih izkušenih posameznikov so se vrstile. Najhitrejši se s tem niso obremenjevali, vozili so svojo dirko, najboljši ritem pa je imel Jonas Folger. Vozil je praktično svojo dirko, po odstopu Johana Zarca pa je bilo jasno, da mu bo težko, kdo ’odnesel’ zmago. Xavier Simeon je nekoliko preveč zaostajal, odvijala pa se je le še bitka za 3. mesto. Dobil jo je Tom Luthi, ki je bil nekoliko hitrejši in spretnejši od Alexa Rinsa. Ob koncu se je tako zmage veselil Nemec Folger.

"Zelo sem vesel, sploh ne vem, kaj naj v tem trenutku povem. Potem, ko so odstopili tisti zares najhitrejši, se mi je nekoliko nepričakovano ponudila priložnost za vrhunski dosežek. Ko je imel težave še moj moštveni kolega, sem vedel, da lahko z dobrim ritmom ohranim vodilni položaj. Uspelo mi je in zelo sem vesel," je po zmagi povedal Folger.

Masbou v zadnjih metrih do zmage
Potem, ko je Francoz Alexis Masbou najbolje opravil s kvalifikacijami dirke razreda moto3 za Veliko nagrado Katarja, to še zdaleč ni pomenilo, da bo dirko dobil. Sploh v najšibkejšem razredu, kjer je boj za zmago negotov vse do zaključka preizkušnje. Tudi v Dohi ni bilo nič drugače. Po izjemni predstavi novinca Fabia Quartarara, so v zaključku dirke tesno drugo ob drugem pripeljali Danny Kent, Enea Bastianini in Masbou. Slednji je bil v zaključku preizkušnje najbolj odločen in ciljno črto prečkal, kot zmagovalec. "Zelo sem zadovoljen s takšnim uvodom v sezono. Vedel sem, da smo hitri, ampak ni bilo lahko. Konkurenca je izjemna, vedel sem, da bo tesno, ampak na koncu smo bili mi najsrečnejši," je po dirki povedal prvi zmagovalec letošnje sezone.

Alexis Masbou
Alexis Masbou FOTO: Reuters

izid:

motoGP
1. Valentino Rossi (Ita/Yamaha)
2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)
3. Andrea Iannone (Ita/Ducati)
4. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha)
5. Marc Marquez (Špa/Honda)
6. Dani Pedrosa (Špa/Honda)
7. Cal Crutchlow (VBr/LCR Honda)
8. Bradley Smith (VBr/Tech 3 Yamaha)
9. Pol Espargaro (Špa/Tech 3 Yamaha)
10. Yonny Hernandez (Kol/Pramac Ducati

moto2
1. J. Folger (Nem/Kalex)
2. X. Simeon (Bel/Kalex)
3. T. Luthi (Švi/Kalex)
4. A. Rins (Špa/Kalex)
5. F. Morbidelli (Ita/Kalex)
6. M. Kallio (Fin/Kalex)
7. S. Cortese (Nem/Kalex)
8. J. Zarcco (Fra/Kalex)
9. L. Rossi (Fra/Tech 3 Yamaha)
10. L. Baldassari (Ita/Kalex)

moto3
1. A. Masbou (Fra/Honda)
2. E. Bastianini (Ita/VR46)
3. D. Kent (VBr/Honda)
4. E. Vasquez (Špa/Honda)
5. J. McPhee (VBr/SaxoPrint)
6. I. Vinales (Špa/Husqvarna)
7. F. Quartararo (Fra/Honda)
8. N. Antonelli (Ita/Honda)
9. F. Bagnaia (Ita/Mahindra)
10. B. Binder (JAR/KTM)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (367)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murkecc
31. 03. 2015 21.59
-2
MM bi moral vsako dirko startat z zadnjega mesta, tako bi bile dirke zanimive.
bus303
03. 04. 2015 08.51
dinamitek
30. 03. 2015 20.37
+2
to legenda, sam da je jokovčk tam zadi v rorčke 3 gledov, če bi blo še par krogov bi še 5 biv hahahahahahaha ah
thepatronaža
30. 03. 2015 17.19
-18
prvič, zadnjič in nikol več
mzurry
30. 03. 2015 17.34
+12
Prvak bifše se je zbudil.....heheheheh a peče a a a a ?? P.s. nicka ze dolgo nisi zamenjau vsi ze vemo da si ovca pa ce se preimenujes v franc jožefa
kitamorg
30. 03. 2015 17.15
+10
VALE VALE!! Čeprav Rossi ni moj prvi favorit, kapo dol, res privoščim mu. S tole vožnjo je dokazal, da je takšnih talentov malo. Škoda za napako Marqueza, ki je z napako prišel (po mojem mišljenju) zelo visoko v takšni konkurenci.Komaj čakam naslednjo dirko, kjer si želim hud boj med Marquezom in Rossijem! GAS!!!
-TypeR-
30. 03. 2015 15.57
+13
Te dva komentatorja sta kar neki....Najprej bi rada da Marquez nadoknadi 8sekund v 3eh krogih, pol da je ducati hitrejši in boljši v vseh fazah dirkanja, na konc pa Rossi zmaga....Sej sta dobra ducatija, sam če nebi mel take ravnine ne vem če bi bil vrstni red tak......
Klavdij Volk
30. 03. 2015 14.26
+21
Šampioni ostanejo vedno šampijoni..
bus303
30. 03. 2015 14.00
+16
Vse čestitke obema Ducatijema! Zgleda da bo letos suše konec.
BellaCiao
30. 03. 2015 13.16
+21
grunger81
30. 03. 2015 12.03
+44
Kapo dol za Valeta! Upravičeno ima na kombinezonu napisano The doctor ker to je! Pri teh letih našolat vso konkurenco, legenda! Sploh pa Ducatijev motor ki je resnično the best to sezono, se je videlo na ravnini kako je krepko šel mimo Yamahe. Ampak glede izkušenj, Vale je Nr.1
Kaya Lorenzo
30. 03. 2015 09.58
+24
Usaka čast Rossiju, sm vesela, da je zmagala vsaj Yamaha, če že Lorenzo ni :) Glede vas, oboževalcev pa... kje ste zdaj, Marquezisti? Koga bomo žalili, da se ne zna vozit??? :)
r730
30. 03. 2015 10.46
+3
Ko,ko..kaj je s tabo MM je oodpelju super doro
ha ha ha ha
30. 03. 2015 14.44
+4
Tuki smo, glede napake je odpeljal super iz zadnjega mesta do komarja
Kaya Lorenzo
31. 03. 2015 12.55
+1
ha ha ha ha "komar" je bil pred njim ;) pa resno, vsi skupi, odrastite, ker vaš dragi ne zna računat kdaj mora v bokse, ne ve kdaj so gume obrabljene ipd... vsak dela napake :) ampak ja, saj vem, Lorenzo ni za dirkača, on ne zna vozit! Marquez je pa pač človek in je človeško da dela napake.
Callux
30. 03. 2015 09.50
+14
štart v sezono je bil tak, kot bi si ga lahko samo želeli, s 3 zelo zanimivimi dirkami... kot ponavadi je dirka v razredu moto3 postregla s pravim trilerjem do zadnjega kroga, saj je prvih 10 dirkačev ločila sekunda in pol.. z manjšo spremembo pravil je kot kaže največ izgubil KTM, pri katerem so skoraj vsi dirkači razočarali, saj je bil najboljši Brad Binder na šele 10.mestu.. od vseh dirkačev na tem motorju je še najboljši vtis pustil Oliveira, ki je sicer po kontaktu z Bagnaijo v prvem ovinku padel, a nato prišel skoraj do točk, saj je bil 16, kar je ob dejstvu da je večino dirke vozil sam brez pomoči zavetrja zelo dober rezultat... še najbolj sta navdušila dva novinca pri Hondi, to sta Bastianini in Quartararo.. Enea je navdušil zaradi dejstva, da se je večino vikenda vozil v drugi polovici razpredelnice, na dirki pa dosegel izjemen napredek in končal kot 2.. Fabio je navdušil še bolj, saj se je ta vikend prvič peljal po progi, ki je sploh ni poznal in že takoj dosegel odličen rezultat, kar 7.mesto ob pomanjkanju izkušenj tudi je... v tem razredu sta najbolj razočarala Hanika in Fenati, ki sta izgledala precej izgubljeno po sicer kar dobri predsezoni... v razredu moto2 je bila verejtno še najmanj zanimiva dirka izmed vseh, saj od pričakovanega troboja med Rabatom, Zarcom in Lowesom ni bilo nič, ker sta Sam in Tito prej odstopila... še najbolj bo odstop bolel Sama, saj je imel dovolj hitrosti da bi osvojil svojo prvo zmago v tem razredu, odstop pa se mu je pripetil po napaki pri zaviranju na koncu tretjega kroga, ko je med prestavljanjem navzdol motor ostal med prestavo in ga je odneslo iz linije na umazan del steze, kjer je padel... po dirki je bil zaradi te napake precej jezen in razočaran, se pa je preko svojega twitter profila tudi opravičil vsem navijačem in dejal da sprejme vsako kritiko na svoj račun... odstopil je tudi Rabat, ki je sicer po dobrem štartu zaradi podobne napake kot Lowes padel v ozadje, padec pa se ni zgodil po njegovi krivdi, saj mu je ob prehitevanju Corsija slednji presekal linijo in Tito ni mogel storiti popolnoma nič da bi rešil padec... za težave Zarca pa je kriva težava z menjalnikom, saj je odlomil prestavno ročico... sta pa navdušila oba novinca, Rins še bolj kot Marquez, ki je plačal davek padca na ogrevanju, saj je večino zaostanka pridelal v prvih 4 krogih, ko ni bil popolnoma osredotočen... dirka v razredu MotoGP pa je upam da pokazala kakšni boji bodo potekali skozi celotno sezono... čeprav je zmagal Rossi, je večer definitivno pripadel Ducatiju, saj verjetno ni bilo veliko ljudi ki bi pričakovali da se lahko že od začetka borijo za zmage do konca.. Rossi je še enkrat dokazal kakšen mojster je, saj je uspel rešiti vse težave, ki so ga pestile celoten vikend in celo predsezono do te mere, da se je lahko boril za zmago in tudi zmagal... podobno bi lahko rekli za Lorenza, ki pa ga je ustavila težava z čelado oz vizirjem, kajti zadnjih nekaj krogov je zaradi premika folij ostal brez polovice vidnega polja... popoln polom so doživeli pri Hondi, kjer so vsi 4 tovarniški dirkači imeli težave z zadnjim oprijem, te pa so bile najbolj izrazite pri Pedrosi in Reddingu... da bi bilo vse se slabše, je Dani po dirki dejal, da še zmeraj trpi zaradi arm pumpa, zaradi česar je ogrožena njegova nadaljna kariera, najresnejši kandidat za nadomeščanje pa je Hiroshi Aoyama, ki je od letošnje sezone testni dirkač HRC... kako se počuti vem, tudi sam, saj se tudi pri meni pojavljajo podobni simptomi, in vse skupaj ni prav nič prijetno... precej je bil po dirki razočaran tudi Redding, ki ni uspel rešiti težav z oprijemom zadaj, poleg tega pa ni imel skoraj nič zaupanja v sprednji del motorja.. nekateri tukaj ste bili mnenja da si ob taki predstavi ne zasluži tovarniškega motorja, s čemur se ne strinjam, saj bi se brez težav boril z top 6, ker je bil hitrejši od večine dirkačev pred seboj, motor pa si je zaslužil s svojim talentom in rezultati.. navdušila sta tudi oba Suzukija...
Callux
30. 03. 2015 09.53
+5
pri katerem je postalo očitno koliko motorne moči jim še manjka... Vinales pa se je poleg tega ukvarjal še z okvaro elektronike in tako večino dirke preživel brez sistema proti zdrsu pogonskega kolesa
TRUMPP
30. 03. 2015 10.09
+4
Quartarara mi je žal, da ni uspel, čeprav je bil zelo blizu stopničk. Napaka, kaj hočeš,....Želim si da bi se tudi Suzuki približal, potem bi bilo še bolj zanimivo.
Callux
30. 03. 2015 10.16
+8
Suzuki rabi močnejši motor, okvir imajo že sedaj izjemen.. Fabio pa rabi izkušnje, vendar glede na to, kako dobro pozna španske proge, sem prepričan da bo tam na stopničkah
1011101
30. 03. 2015 10.28
+9
A to je bila izjava Lor za 4. mesto? Problem zaradi folije na vizirju, ker to mi je čist mem, zakaj ni vseh folij dol dav potem lol..bi reku iskreno lejte..branil sem 1. mesto in uničil gume :D
Callux
30. 03. 2015 10.33
+10
točno taka je bila izjava... čeprav jaz sam mislim da je prej prišlo do poškodbe vizirja kot do premika folij... v vsakem primeru pa je ostal brez popolnega pogleda na progo
mikkki
30. 03. 2015 10.35
+4
odličen dodatek k članku.....Cal pa je vesel, saj je bil najvišje uvrščen "satelit"....glede na to, da se še privaja na motor je to zanj odlično....
1011101
30. 03. 2015 10.35
+2
Callux
30. 03. 2015 10.40
+5
mikkki glede na to, da je imel še najmanj težav od vseh Hondinih dirkačev in da je že pred dirko vedel da je maksimum 7.mesto, se ne čudim da je vesel... 1011101 do kakšne poškodbe pa je prišlo, ti pa ne znam povedati, ker na žalost tega ne vem...
dinamitek
30. 03. 2015 09.27
+4
to mi deli stari, ne vem pa kwa bo jokica reku na karambol k ga naredu v prvem ovinku, a bo s5 ker drug kriv za ZELO nevarno važno
r730
30. 03. 2015 10.00
+1
Damir Grubeša 1
30. 03. 2015 09.26
+8
Il dottore se vrnil... Ta sezona bo vrhunska. Ducati odličen, yamaha odlična, honda malček zasanjana no samo do naslednje dirke. Komaj čakam nadaljevanje in lov na legendo...46 per sempre...
Fineliner
30. 03. 2015 09.21
+36
Komentatorja v opozorilo za naslednjič, ne vem kateri je bolj jokal za MAR, navadita se, da je Rossi legenda in bo tudi ostal. Če ne bi MAR naredil to in ono in oh in sploh vzamita se v roke, ker sta prava amaterja glede prenašanja dirk.
Jp se strinjam glede amaterizma. Komaj čakam, da začnejo na enem ITA programu prenašati dirke v živo. Samo je treba priznat, da sta ta dva še vedno boljša od unih dveh zaspanetov na slo2 ki prenašata F1. Zaspal na prvi dirki. Ališič je vsaj vsake toliko šel na obrate in me zbudil.
mikkki
30. 03. 2015 09.20
+24
kako naj zdaj čakam 2 tedna po taki dirki?!?!?!?!
Fineliner
31. 03. 2015 09.40
+3
modelx
30. 03. 2015 08.55
+26
če yamaha doda še tistih 3-5km na ravnini, potem bodo ostali gledali le njegov auspuh in napis the doctor.
modelx
30. 03. 2015 09.23
+9
in za markeza bodo dejali: tako mlad in je že zgodovina... (dokler se rossi ne upokoji)
ha ha ha ha
30. 03. 2015 14.49
+4
Ena zmaga še ne pomeni naslova Marquez bo pokazal zobe že na naslednji dirki.
heheheh Rossi je ko star Golf1 diesel. Rabi malo več časa za se ogret pol ga pa nič ne ustavi. To Doctor upam da bomo to sezono gledali še več tvojih mojstrovin.
Fineliner
30. 03. 2015 09.23
+25
sam res, kaj je naredil zmanjšal zaostanek za 2,5 sek in na koncu še zmagal, to ni uspelo niti MAR, ki je zaostal za 3sek pridobil pa samo 1sek na celotni dirki v primerjavi s prvim. Komentatorja pa favorizirata tega MAR kot, da je edini dirkač na pisti.
ha ha ha ha
30. 03. 2015 14.50
-2
Sam Marquez je moral umes prehiteti še 16 dirkačev ane?
superdonleon
30. 03. 2015 15.31
+5
tudi vale je bil 10 in se je prebijal naprej, tako da ni ravno štartal iz prve vrste in celo dirko vodil
speedracer
30. 03. 2015 08.40
+39
kakšna dirka skor sem dubu hart attack... tooooooo grande Vale
mzurry
30. 03. 2015 08.36
+18
Pogrešam: mutonjo,kinga,felara,unjota,kosmatega in vse ki so bili poleg njih ZELENI od zavisti ko je rossi pokazal kako se iz 8 štarta najprej servira potem pa pomalica ostale dirkace ki ste jih pred dirko kovali v zmagovalce????!!!!!
No tudi Marquezu je treba priznat dobro dirkanje. Iz zadnjega na peto mesto tudi ni mačji kašelj.
mzurry
30. 03. 2015 09.01
+10
Fineliner
30. 03. 2015 09.25
+4
ipsidipsiloreumadministratumidiotum z najboljšim motorjem pa res ni težko priti mimo vseh mopedov, mimo mojstrov pa ni mogel.
mzurry
30. 03. 2015 09.26
+2
Realen komentar....od tebe...samo se unjo te prekosa....pa kva ti zdj ni prav saj dukanta leti-samo se dobrga pilota gor pa je ni yamahe dab sla mem....
ccirisimo
30. 03. 2015 08.13
+21
Bravo DOCTOR še nis za staro šaro!