MotoGP

VIDEO: Marquez za konec sezone zrušil še Doohanov rekord

Valencia, 09. 11. 2014 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svetovni prvak razreda motoGP Marc Marquez (Honda) je zmagovalec zadnje dirke sezone, preizkušnje za Veliko nagrado Valencie. S tem je prehitel Micka Doohana, saj je v letošnji sezoni vknjižil 13. zmago.

Zadnjo dirko je najbolje začel Andrea Iannone (Pramac Ducati), ki se je uspel prebiti na čelo kolone in prvih nekaj krogov narekoval visok ritem. Sledila sta mu Valentino Rossi (Yamaha) in Marc Marquez (Honda), več kot 100 tisoč gledalcev pa je pozorno spremljalo, kako zelo blizu Rossiju je Jorge Lorenzo. Omenjeni dvojev se je namreč potegoval za drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega prvenstva.

Marc Marquez je v Valencii vknjižil 13. zmago v sezoni.
Marc Marquez je v Valencii vknjižil 13. zmago v sezoni. FOTO: Reuters
A Lorenzo ni bil posebej blizu, Marc Marquez pa je le čakal na priložnosti, ki mu jih bodo v bitki za zmago ponudili tekmeci. 21. krogov pred ciljem je najprej zapeljal mimo Rossija, samo krog kasneje pa je začel bitko z Iannonejem. Čeprav je uspel zapeljati mimo, mu je Italijan hitro vrnil z isto mero, 18. krogov pred ciljem pa se je preizkušnja končala za povratnike med elito, zasedbo Suzukija oz. Randyja de Punieta.

Marquez je po težavah Iannoneja prišel do vodilnega položaja, prve dežne kaplje nad dirkališčem pa so bile napoved za negotov zaključek zadnje preizkušnje sezone. Ko je na posameznih delih dirkališča že deževalo, sta se za menjavo motorja odločila Lorenzo in Iannone, a naredila napako. Slabih deset krogov pred ciljem je bilo tako jasno, da je potrebno kandidate za zmago iskati med Marquezom, Rossijem in Danijem Pedroso. Ko je pet krogov pred ciljem v garaži svojo Yamaho M1 parkiral Lorenzo je postalo jasno, da je konec tudi boja za končno drugo mesto. Zmage se je veselil Marquez - s 13. zmago v sezoni je zrušil rekord Micka Doohana po številu doseženih zmag v eni sami sezoni, drugi je bil Rossi, s tretjim mestom pa je sezono sklenil Pedrosa.

Rabat se je veselil prehitro, Lüthi zmagal
Potem, ko je Esteve Rabat na dirki za Veliko nagrado Malezije osvojil naslov svetovnega prvaka, pred zadnjo preizkušnjo sezone praktično ni bilo 'odprtih vprašanj'. Dirkači, ki se poslavljajo od posameznih moštev so imeli le željo, da bi delodajalce zapustili s kar najboljšim rezultatom. Med njimi je bil tudi Mika Kallio, ki pa je nič kriv in dolžan, dirko končal predčasno. Krivec za takšen razplet je bil Maverick Vinales. Sicer pa je dirko povsem neobremenjen odpeljal Rabat, ki je vodil večji del preizkušnje. V zadnjih petih krogih je sicer njegovo vodstvo pošteno ogrožal Švicar Tom Lüthi, a na vrh se ni uspel prebiti. Vse do zadnjih metrov, ko je Rabat prehitro popustil, želel motor dvigniti na zadnje kolo, Lüthi pa se je samo odpeljal mimo.

"Veliko presenečenje. Nisem povsem natančno vedel, kaj se je zgodilo. Vzel sem ponujeno in prišel ob koncu do najlepšega darila za nepopustljivost. Skozi dirko nisem imel nikakršnih možnosti za zmago, ampak včasih si za nepopustljivost nagrajen. Vesel sem. Enkraten zaključek sezone," je po zmagi povedal Švicar. Ob tem dodajmo, da je osmoljenec Rabat dejal, da mu je zmanjkalo goriva.

Tom Lüthi
Tom Lüthi FOTO: Reuters

Pirova zmaga Millerja, Marquez svetovni prvak
Pred dirko razreda moto3 so si navijači zastavljali le še eno vprašanje – ali bo svetovni prvak najšibkejšega razreda Alex Marquez ali Jack Miller? S starta se je najbolj pognal Avstralec, dolgo narekova ritem, mlajši od bratov Marquez pa je bil na varni razdalji,a vseeno vseskozi z mislijo pri točkah, potrebnih za osvojitev naslova prvaka. Devet krogov pred ciljem je Miller z napako omogočil tekmecem, da ga ujamejo oz. prehitijo, Španec Marquez pa je bil še naprej na mestih, ki mu zagotavljajo naslov. Tako je bilo pred zadnjimi petimi krogi, ko sta 'obračunala' Miller in Marquez, dvakrat zadela, drugouvrščeni je padel na peto mesto, Španec na sedmo. A oba sta se hitro vrnila na želena mesta. Miller je imel na dlani zmago, Marquez pa je bil varno na tretjem mestu. Dva kroga pred ciljem se je zavihtel na vrh, Danny Kent pa s tretjega mesta ni uspel 'izriniti' Marqueza. Tako je Miller zmagal, Marquez pa osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu moto3. Drugo mesto na zadnji preizkušnji sezone je pripadlo Isaacu Vinalesu. "Vseskozi sem bil blizu želenim mestom. Vozil sem na vso moč, v zavojih puščal malo prostora tekmecem in odpeljal tako, kot je bilo potrebno. Vesel sem, komaj čakam na zabavo, sedaj bo prišlo na vrsto vse tisto, za kar med sezono ni bilo časa. Skozi celotno dirko se nisem oziral na to, kdo vse je za menoj," je po dirki povedal Alex Marquez.

Alex Marquez se je veselil naslova svetovnega prvaka v razredu moto3.
Alex Marquez se je veselil naslova svetovnega prvaka v razredu moto3. FOTO: Reuters

"Razočaran sem. Sploh, ker sem dal vse od sebe, morda odpeljal celo najboljšo dirko v karieri. Na dogodke v Aragoniji nisem imel vpliva in, ko so razlike med dirkači tako majhne, se spomniš na vse kar bi lahko naredil bolje. Nisem se boril le na zadnji dirki, boril sem se celo sezono, a žal mi ni uspelo," je dodal Miller.

izidi:

motoGP
1. Marc Marquez (Špa/Honda)
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha)
3. Dani Pedrosa (Špa/Honda)
4. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)
5. Cal Crutchlow (VB/Ducati)
6. Pol Espargaro (Špa/Tech 3 Yamaha)
7. Aleix Espargaro (Špa/Forward Racing)
8. Stefan Bradl (Nem/LCR Honda)
9. Michele Pirro (Ita/Pramac Ducati)
10. Scott Redding (VB/Gresini Honda)

moto2
1. Tom Lüthi (Švi/Interwetten)
2. Esteve Rabat (Špa/Marc VDS)
3. Johann Zarco (Fra/Caterham)
4. Luis Salom (Špa/Paginas)
5. Xavier Simeon (Bel/Gresini)
6. Dominique Aegerter (Švi/Technomag)
7. Sam Lowes (VB/Speed Up)
8. Marcel Schrotter (Nem/Tech 3)
9. Anthony West (Avs/QMMF)
10. Lorenzo Baldassarri (Ita/Gresini)

moto3
1. Jack Miller (Avs/KTM)
2. Isaac Vinales (Špa/Calvo)
3. Alex Marquez (Špa/Honda)
4. Danny Kent (Ang/Husqvarna)
5. Alex Rins (Špa/Honda)
6. Efren Vazquez (Špa/Honda)
7. Niccolo Antonelli (Ita/KTM)
8. Miguel Oliveira (Por/Mahindra)
9. Brad Binder (JAR/Ambrogio)
10. Karel Hanika (Češ/KTM)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lioon
09. 11. 2014 21.13
+16
Moto3 huda dirka, Miller je naredil vse kar je lahko, Marquez pa le toliko kolikor je rabil za naslov - reakcija Millerja danes je za nekatere nešportna, otročja... Men načeloma dol visi za to, jaz rad gledam dirkanje na nož in s tem je Miller definitivno postregel skozi celotno sezono. Mi je poseben in ni španec ;) Me zanima, kaj bo pokazal v MotoGPju... Res pa je, da bo v poltovarniškem moštvu s starim materialom. Moto2 sem gledal le pri koncu in videl blamažo Rabata hahaha :D MotoGP pa...od začetka je zgledalo noro, ko je Iannone povečal svojo prednost in ko se je potem boril na vse pretege, da bi obdržal višja mesta...Rabi boljši motor nujno. Rossi bo resen tekmec naslednje leto proti Marquezu, upamo samo lahko le, da Yamaha najde kje kakšnega asa pri razvoju. Ko je šel Lorenzo v bokse enostavno nism mogu vrjet kaj gledam...in potem par krogov kasneje spet v bokse zaključit dirko. Tole definitivno ni dober povod za naslednjo sezono in zdi se mi, da tudi naslednje leto ne bo prvak.
isse
09. 11. 2014 20.09
+8
odlična sezona za doktorja!
SENNA1
09. 11. 2014 20.41
+2
Zelo dobra.Odlična bo 2015,takrat postanemo prvaki.
Sergio76
09. 11. 2014 20.58
+7
SENNA1
09. 11. 2014 19.13
+10
BenBostrom
09. 11. 2014 20.25
-9
ti pa glavni "adut" teh komentarjev...sploh z caps lock...odrasti že...žalostno
SENNA1
09. 11. 2014 20.39
+6
Ciciban liziko dej v usta, pa globoko zadihaj.Stavek se začne z veliko začetnico.Imaš cvek,pojdi nazaj v prvi razred.
BenBostrom
10. 11. 2014 15.54
+2
hvala za liziko...pa si le nehal z kričanjem
bossanoga
09. 11. 2014 18.15
+5
Eni so odlični eni zelo dobri, eni pa - so talenti, ampak očitno - butasti.
Cambi7
09. 11. 2014 20.14
+3
šmajser1
09. 11. 2014 18.02
+25
MARQUEZ JE RES CAR!!!!
erlapsus
09. 11. 2014 17.37
+31
...Tata Marquez je pa ponosen danes;)...v moto3 so španci stopili skupaj in pomagali malemu MAR..nekateri so mu kar mahali naj jih prehiti...Millerjev pogled na koncu dirke pove vse...treba je biti dirkač in človek ...in čestitati na koncu dirke...za dirkanje Millerju kapo dol...je razred zase na slabšem motorju....moto2 sezona je bila nekam meglena,večje zanimanje je zdaj za moto3... motogp...13 zmag...v vseh pogojih...mali je vesoljec.....vice prvak,št.1 v Yamahi...ROS je vesoljec..LOR ne more biti zadovoljen,kot tudi ne PED... Jutri se začnejo 3 dnevni testi...pa da vidimo... Čestitke vsem,ki ste zastopali Slovenijo na motoGP Ligi...;)
modrix
09. 11. 2014 17.14
+41
rossi je pa res ... TOP , živi za ta šport, res mu privoščim da je liziko lorenzota pihnu
gregorjano
09. 11. 2014 16.56
+20
Dirka je bila super... Vesel sem itak za Marqueza ker se mi zdi pošteno, da zaključi sezono tako, kot jo je začel - torej na prvi stopnički. Letos je bil mali razred zase... Kljub parim neumnostim, ki jih je naredu (vožnja po dežju z gumami za suho stezo ipd.). Prav tako me veseli tudi dejstvo, da Rossi izboljšuje svojo formo zadnjih nekaj let. Naslednje leto zna biti zelo zanimivo... Držim pesti za HONDO! Aja, zanima me tudi kako se bo Crutclow znašel z Hondo. Glede na to da je bolj kramp in da vozi zelo ostro zna biti Honda in Crothlow zmagovita kombinacija. Torej pričakujem naslednje leto tak končni razpored - Marquez, Rossi, Cruthlow
ha ha ha ha
09. 11. 2014 18.31
+10
Da se vsaj uresniči tvoja napoved da ne gledam zraven še kakšnih limon.
Callux
09. 11. 2014 20.20
+5
poleg Crutchlowa bo zanimiv tudi Redding, stil še bolj ekstremen od Marqueza... natančno to kar Honda kot kaže potrebuje
lioon
10. 11. 2014 18.15
Ja Redding je norc. Pa ta poteza na FPju s čelado po tleh :D
Callux
09. 11. 2014 16.50
+7
kot nagrado za osvojeni naslov bo Alex Marquez naslednji teden na testu nekaj krogov preizkušal tovarniško RC213V, jutri pa Marc ne bo testiral
Šimee
09. 11. 2014 16.57
+2
Zakaj jutri Marc ne bo testiral? Ne vem če je to pametno glede na to, da so jutri testiranja z motocikli za naslednjo sezono.
Callux
09. 11. 2014 17.00
+11
ker bo verjetno danes imel ogromnega mačka zaradi zabave ob osvojitvi naslova in so mu pri HRC dali odmor... ne bo se mu poznalo preveč, saj je motor letnika 2015 že testiral...
AS1983
09. 11. 2014 16.19
+26
Marquez in Rossi sta legendi MotoGP-ja, drugo leto pričakujem še bolj izenačen dvoboj med Yamaho in Hondo
CevNorc
09. 11. 2014 17.55
+6
ma niste resni, sej je mali res AS od ASa sam za status legende moraš pa kr neki časa bit na top nivoju ne pa pri 22 letih LEGENDA, ne vem no, dan danes besede več nimajo pomena
ha ha ha ha
09. 11. 2014 18.33
+10
Realno je legenda poglej samo koliko rekordov je zrušil pri svojih rosnih letih upam da tako nadaljuje.
DeBill
09. 11. 2014 19.14
-10
v bistvu ni zrušil nobenega resnega, to je gledano per capita. aja, enega pa je, največkrat je padel na treningih.
ha ha ha ha
09. 11. 2014 20.21
+6
A ti gledaš moto gp al kej druzga, ker vidim da ti nisi čist na tekočem
BenBostrom
09. 11. 2014 20.30
+3
..ne,ne samo povdarja svoj nick...če cel svet uporablja izraz legenda in genij seveda mora slovenija kontra ker drugače bi pisali samo še o vremenu
pridnaov?ka
09. 11. 2014 16.12
-38
računam,da bo zej pol leta mir pred top46 ljakom
mzurry
09. 11. 2014 16.16
+11
U pondelk so testiranja pol februarja spet...se bos slisal zanj ko bo nizal dobrw case
Callux
09. 11. 2014 16.55
+5
mira ne bo še najmanj do srede, če ne še kasneje... verjetno še potem ne bo mira zate, ko bo Rossi že v penziji
MesOjediPinGvin
09. 11. 2014 17.08
+11
Upam, da bo zej pol leta mir pred top1munjo.
AS1983
09. 11. 2014 16.08
-10
zakaj se pri Hondi niso znebili Pedrose? Boljši bi bil Dovizioso pri Hondi.
fdfgd
09. 11. 2014 16.15
+12
Je že bil tam, pa ni kaj pametnega naredo. Pedrosa je bil precej boljši, z izjemo ene sezone ko je za malo zaostal za njim, ampak je takrat Pedrosa spustil 4 dirke zaradi neke poškodbe. Pri Hondi imajo genija Marqueza, poleg pa želijo očitno še izkušenega dirkača ki bi konstantno nabiral točke, se uvrščal na stopničke in bil pomemben člen za konstrukturski naslov. In zato so najverjetneje podaljšali z njim, pa še lojalen je Hondi še iz nižjih razredov če se ne motim. In zato niso želeli kaj spreminjat :)
nuris
09. 11. 2014 16.53
-6
Govoris na pamet...prvenstvo je zaklučil pred pedroso in meu tud ene par šans, za zmago...pedrosa se je pa v 4. dirki polomu, dovizioso pa nizov konstatna mesta med prvih 5....ne baklej če ne poznaš zadeve...
dh84
09. 11. 2014 19.00
+6
Dovi je osvojil z Hondo v dveh letih reci in piši 1 zmago, pa še to v spremenjljih razmerah. Pedrosa je čist super dirkač, veliko boljši kot Dovi, ni pa v samem vrhu. Nevem kaj gledate ta mesta na koncu sezone, to sploh veze nima, važno je kdo je prvi in to je to. Od drugega naprej so vsi poraženci.
AS1983
09. 11. 2014 16.06
+26
Rossi z 2.mestom tako kot na prejšnji dirki v Sepangu potrdil naslov viceprvaka. Letos je bil boljši od Lorenza, ki se je na tej dirki napačno odločil glede menjave motorja za dež.
ha ha ha ha
09. 11. 2014 18.36
+5
Rossi je vidno hitrejši od 99. Lorenzo pa z dirko v dirko slabše realno katastrofalna sezona. Rossi pa ravno obratno stopnjuje formo na gor. Bravo
AS1983
09. 11. 2014 16.05
+5
Marquez zlahka zmagal 13-ič v sezoni in podrl rekord Doohana po zmagah. Škoda predvsem za dirko, da ne si ulilo.
lorraine
09. 11. 2014 15.56
+48
Rossi se pri teh letih še vedno odlično kosa proti mlajšim dirkačem. Fant je legenda motošporta in to številne fantiče na 24ur zelo peče. In taki, eni in isti obrazi, ne komentirajo samo tukaj po moto gp novicami ampak jih najdeš tudi pod drugimi športnimi novicami, kjer so omenjeni tudi slovenski športniki. Čestitke za drugo mesto!
Misls
09. 11. 2014 17.09
+10
šmajser1
09. 11. 2014 15.53
-24
NIGHTFLY.....VSE LEPO IN PRAV...A NIKOLI NE BOMO VEDELI KAKO BI BILO,CE BI OBA DIRKACA IMELA ENAK MOTOR OZ BI EDEN Z DRUGIM ZAMENJALA....ZMERAJ JE EN MOTOR BOLHSI OD DRUGEGA.ANE???!!!ZATO O TEM GOVORIT JE NESMISEL!PA SE NEKAJ,ROSI NI VEC BAJBOLJSI,KOT GOVIRIS!A NI ZADNJI DVE LETI PRVAK MARQUEZ??!!NEVEM KERI MOTO GP POL GLEDAM?
Misls
09. 11. 2014 17.04
+10
ej ti * v tem je stos dirkanja da vsi nimajo enakih motorjov in nevem zakaj sploh potem gledas moto GP nikoli ga nebos razumel ker si eden tistih bednikov kateri bi imeli vse enako samo potem ni nobenega stosa. moras imeti dobrega voznika in nato sele dober motor.
Nikiiy
09. 11. 2014 15.50
+4
Dejstvo Rossi Markez nimata enakih motorjev oba asa, lohka pa rečemo da sta Pedrosa in Lorenzo Campletarja..
Neymar <333
09. 11. 2014 15.46
+22
Bravooooo!!! ;DD Kakšen dan za družino Marquez! Najprej Alex do naslova svetovnega prvaka, potem pa še Marc do prepričljive 13te zmage v sezoni. In tudi starša imata pri vseh teh uspehih veliko zaslug, saj sta na samem začetku za oba sinova veliko vložla v ta šport in ju podpirala na športni poti. In zelo se je obrestovalo! Med drugim ati Marquez stoje in napeto spremlja oba na vsakem prizorišču v sezoni, skupaj potujejo po vsem svetu, po različnih celinah. Mami pa se še vsem trem pridruži na španskih dirkah. Res sem vesela za oba kar sta dosegla! popolnoma zasluženo. Čestitkeeeeee!!! :DDD
Cambi7
09. 11. 2014 15.43
+12
Obema čestitke! Vsaj v MGP je nekaj poštenega.Lepo je slediti "najmlajsemu" in veteranu! Ni vse v letih!!
LH-servis LH-servis
09. 11. 2014 15.30
+17
Mislim da bo sezona 2015 bolj napeta-enakovredna. Boj med Yamaho ter Hondo bo izenacen!! Honda je bila letos na zacetku sezone dalec spredaj pred Yamaho na koncu pa premoc honde ni bila vec tako ocitna!! Kaj pa se dirkacev tice -kapo dol za vse od prvega do zadnjega!!To so vrhunski sportniki!!
DeBill
09. 11. 2014 16.00
+1
Ko ti gumar naredi specifikacijo za Hondo veš kje si. Če bi jo naredil za Yamaho bi bilo na koncu precej drugače.