MotoGP

Iannone ostal najhitrejši, Ducatija pred Lorenzom na jutranjem ogrevanju, Fenati suspendiran

Spielberg, 14. 08. 2016 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Z jutranjim ogrevanjem se je začel nedeljski motociklistični spektakel v Spielbergu. S prvega mesta bo v razredu motoGP startal Andrea Iannone (Ducati), medtem ko si vodilni v skupnem seštevku želijo izboljšav, s katerimi bi se vsaj približali na videz neulovljivim rdečim. Ti v nedeljo niso popuščali.

V svoji zadnji sezoni kot član moštva je Andrea Iannone moštvu Ducatija privozil težko pričakovani "pole position" pred dirko za VN Avstrije v Spielbergu. Slavje je bilo po napetih kvalifikacijah veliko, na Red Bull Ringu pa je bil Iannone zadovoljen, da mu je uspelo ugnati Valentina Rossija (Movistar Yamaha) in moštvenega kolega Andreo Doviziosa. "Težko je bilo osvojiti 'pole', tako 'Dovi' kot Valentino sta bila zelo, zelo hitra. Ko sem videl, da mi je uspelo osvojiti prvo mesto, sem bil zelo zadovoljen, močno smo garali ta konec tedna," je dejal Iannone, ki bo s prvega mesta v motoGP startal prvič po dirki v domači Italiji leta 2015. Dosežek je posvetil ekipi: "V FP4 smo našli nekaj, kar nam je dalo samozavest in me zares izboljšalo. To želim posvetiti ekipi, to je moje zadnje leto pri Ducatiju in trdo delajo za to, da bi bil motocikel dober in hiter na vsaki dirki." Iannone je sicer na ogrevanju ujezil Eugena Lavertyja (Pull & Bear Aspar), s katerim sta se zapletla v jezno "izmenjavo mnenj" na ravnini, toda Italijan je na Irčeve obtožbe odgovoril z izvrstno predstavo v kvalifikacijah. Te je vodilni v skupnem seštevku Marc Marquez (Repsol Honda) odpeljal z načeto ramo (Iannone ima težave z rebri), potem ko je na zadnjem ogrevanju grdo padel in poiskal tudi zdravniško pomoč v bližnji bolnišnici. Katalonec je dobil zeleno luč tudi zaradi udarca v glavo in nato osvojil peto mesto, medtem ko lovi svojo 54. zmago, s katero bi se pred očmi Micka Doohana izenačil z legendarnim Avstralcem.

"Bolj me je bolelo to, da sem moral izpustiti tretji prosti trening, saj smo imeli za ta trening res v načrtih preizkus številnih reči, na koncu pa jih bomo morali na ogrevanju. Tam se lahko v čem še poskusimo izboljšati," je dejal Marquez. "Padec? Dani (Pedrosa) je bil pred menoj, toda precej daleč, sekundo ali sekundo in pol v tretjem zavoju, ki je kritičen že v vsakem primeru. On se je ustavil in šel po zunanji strani, tudi jaz pa sem storil napako, odneslo me je tja in imel sem to smolo, da je bil tam tudi on. Da bi se izognil trku, gotovo bi prišlo do hudega trčenja, sem padel in to je bila povsem moja napaka. Padel sem in si izpahnil ramo, ko pa sem se vozil na skuterju sem se odločil, da gremo v bolnišnico, a nato je, morda tudi zaradi kakšne grbine na poti, rama skočila nazaj na svoje mesto. To ni prvič, da je skočila ven - zato mi lažje skoči ven, a tudi nazaj notri. Ob povratku v bokse me je bolelo, malce sem bil zmeden tudi zaradi udarca. Skupaj z zdravniki smo nato odločili, da gremo v bolnišnico. Za dirko me ne skrbi. Morda bom malce načet, toda ko se telo enkrat ogreje, potem ne čutiš prav nič."

Fenati je suspendiran, morda celo do konca sezone.
Fenati je suspendiran, morda celo do konca sezone. FOTO: AP

O padcu Marqueza je spregovoril tudi dvojec Yamahe. Svetovni prvak Jorge Lorenzo je dejal, da je Katalonec "kot mačka" z več življenji, Rossi pa ne verjame, da bo dogodek preveč vplival na predstavo na dirki. "Marc ima telo, ki dobro vpija udarce in zelo dobro je pripravljen. To smo mi videli že pri Baldasarriju, ki si je prav tako izpahnil ramo, denimo v Sachsenringu, nato pa si jo je dal nazaj notri in odpeljal dirko. Če si zelo mlad, potem izpah rame ni velika težava, če je oseba pripravljena. Če ne bo stoodstoten na dirki, bo pa 98-odstoten," meni Rossi in dodaja: "Vsi smo tu nekje. Šest prvih na štartu nas je šest najmočnejših v tem letu. Vsi smo v dobri formi za dirko, poleg Lorenza, Mavericka (Vinalesa) sta tudi oba Ducatija. Bomo videli, kako bo z Marquezom, a s takšno poškodbo se je v Silverstonu do zadnjega zavoja boril za zmago. Dobro bi bilo, da nam Ducatija ne uideta, v tem trenutku sta za dlako spredaj." Lorenzo je dodal: "Marc je zelo pogumen dirkač in veliko tvega - predvidevam, da ni želel zbiti Danija pri takšni hitrosti. Šlo je za centimetre, toda Marc se je pobral in na srečo je še mlad, kot da je narejen iz gume ... Je kot mačka, skorajda nikoli se ne poškoduje. Na srečo zanj se je lahko vrnil in opravil z izvrstnim treningom, zelo dobro mu je to uspelo, saj ni lahko dirkati po takšnem udarcu."

Iannone na ogrevanju ni popuščal in postavil najboljši čas (1:23,953 sekunde) pred Doviziosom (+0,046) in Lorenzom (+0,433). Vinales je bil četrti (+0,468), Rossi peti (+0,533) in Marquez šesti (+0,579). Grdo je padel Jack Miller (Estrella Galicia), a jo je malce pretresen odnesel brez poškodb. Enea Bastianini (Gresini Racing Moto3) je bil s časom 1:37,203 najhitrejši na ogrevanju razreda moto3. Tesno za petami sta mu sledila Fabio Quartararo (Leopard Racing/+0,039 sekunde) in Jorge Navarro (Estrella Galicia/+0,053), najbolj pa je v nedeljo zjutraj odmevala disciplinska kazen Romanu Fenatiju. Dirkač moštva Sky Racing Team VR46 in tretji v skupnem seštevku je zaradi obnašanja, ki je "kršilo disciplinska pravila ekipe", ostal brez nastopa na nedeljski dirki. Menedžer moštva Pablo Nieto je v uradni izjavi dejal, da odločitev zaenkrat velja le za nastope v Avstriji, o podrobnostih pa ni želel govoriti. Morda Fenatija čaka tudi hujša kazen in je že končal s sezono, je priznal Nieto. V razredu moto2 je s prevlado iz kvalifikacij nadaljeval Johann Zarco (Ajo Motorsport) z najboljšim dosežkom ogrevanja 1:29,540 sekunde. Vseeno se mu je zelo približal Franco Morbidelli (Estrella Galicia) z manj kot desetinko zaostanka (+0,052 sekunde), tretji je bil Alex Rins (Paginas Mamarillas HP) z 0,190 sekunde zaostanka. 

Pasica VN Avstrije
Pasica VN Avstrije FOTO:

Izidi nedeljskega jutranjega ogrevanja:

- motoGP
1. Andrea Iannone ITA Ducati Team Ducati 1:23,953 sekunde
2. Andrea Dovizioso ITA Ducati Team Ducati 1:23,999 0,046 / 0,046
3. Jorge Lorenzo ŠPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 1:24,386 0,433 / 0,387
4. Maverick Vinales ŠPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 1:24,421 0,468 / 0,035
5. Valentino Rossi ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 1:24,486 0,533 / 0,065
6. Marc Marquez ŠPA Repsol Honda Team Honda 1:24,532 0,579 / 0,046
7. Aleix Espargaro ŠPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 1:24,665 0,712 / 0,133
8. Scott Redding VBr OCTO Pramac Yakhnich Ducati 1:24,708 0,755 / 0,043
9. Danilo Petrucci ITA OCTO Pramac Yakhnich Ducati 1:24,725 0,772 / 0,017
10. Bradley Smith VBr Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 1:24,850 0,897 / 0,125
...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kraljevski
14. 08. 2016 09.24
-1
Motogp Videopass -50% ce koga zanima , zadnjih devet dirk 50€.
bb5a
14. 08. 2016 09.13
-5
A Olimpijske nikogar več ne zanimajo? A je že konc vsega? Če kakšn naš medaljo dobi se nalima nek skromen članek na vašo stran, pol nič več do naslednje naše medalje...
mikkki
14. 08. 2016 11.36
+1
Se cudis? Kar ne prenasajo njih ne zanima. Klasika njihova.