MotoGP

VIDEO: Marquez in Dovizioso zaplesala v dežju, Italijanu v zadnjem krogu bitka za prvaka v Motegiju

Motegi, 15. 10. 2017 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Najboljši motociklisti sveta so opravili s prvo preizkušnjo na naporni tritedenski azijski turneji. Veliki zmagovalec dirke za VN Japonske v deževnem Motegiju pa je postal Andrea Dovizioso, ki je v bitki kandidatov za naslov v zadnjem krogu prehitel Marca Marqueza in zaostanek v bitki za naslov znižal na enajst točk. Tretje mesto je na koncu osvojil Danilo Petrucci. Vinales deveti, Rossi odstopil.

Več videovsebin
  • Čiščenje dirkališča Twin Ring Motegi zaradi razlitja olja
    10:13
    Čiščenje dirkališča Twin Ring Motegi zaradi razlitja olja
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Japonske
    08:52
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Japonske
  • Padec Valentina Rossija na dirki v Motegiju
    00:59
    Padec Valentina Rossija na dirki v Motegiju
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Japonske
    12:01
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Japonske
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Japonske
    22:05
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Japonske

Dirko v kraljevem razredu je sicer z najboljšega startnega položaja začel Johann Zarco. Francoz si je v svoji prvi sezoni v elitnem razredu privozil drugi najboljši startni položaj. Družbo v prvi vrsti sta mu delala še specialist za dežne dirke Danilo Petrucci in aktualni svetovni prvak, ter lanski zmagovalec Motegija Marc Marquez. Nekoliko bolj zadaj sta začela ostala kandidata za naslov. Andrea Dovizoso bo začel kot deveti, Maverick Vinales pa kot 14. Pred dirko so sicer dirkači opravili z ogrevanjem, ki se je sicer zaradi razlitega olja na stezi pošteno zavleklo. Najhitrejši čas pa je v močnem dežju postavil Marquez. Pred najbližjim zasledovalcem Aleixom Espargarojem je imel skoraj pol sekunde prednosti. Tretji čas je postavil Alex Rins

Dirko je dobro začel Jorge Lorenzo, ki se na Ducatiju odlično znajde v dežnih razmerah, kar seveda nismo bili vajeni v prejšnjih sezonah, ko je sedel na tovarniški Yamahi. Danilo Petrucci, ki velja za specialista za dežne dirke je bil v uvodnem krogu drugi, aktualni prvak Marquez pa tretji. Dobro je dirko začel tudi Maverick Vinales, ki je s 14. startnega mesta skočil na osmo, njegov moštveni kolega Valentino Rossi, ki je dirko začel na 12. mestu, pa je bil po uvodnem krogu deseti. Najhitrejši skupini dirkačev pa je 22 krogov pred koncem hitro priključil tudi drugi v svetovnem prvenstvu Andrea Dovizioso, ki se je z Marquezom boril za tretje mesto. V ospredju si je Petrucci po nekaj krogih privozil že nekaj metrov prednosti, napako pa je storil Lorenzo in padel z drugega na šesto mesto. Pred njega sta prišla tudi Johann Zarco in Andrea Iannone. V enem iz med prehitevanj sta nekoliko 'zapela' tudi Zarco in Lorenzo. V ozadju pa je z nekaj več kot šestimi sekundami zaostanka na devetem mestu vozil Rossi, ki je prehitel moštvenega kolega Vinalesa, ki je bil deseti. Devetnajst krogov pred koncem pa je Rossi storil napako, padel in še drugo leto zapored dirko v Motegiju končal s točkovno ničlo. Odlično pa je v dežju vozil Alex Rins, ki je šestnajst krogov pred koncem prehitel moštvenega kolega Iannoneja in bil že na petem mestu. V ospredju pa se je vodilnemu Petrucci vse bolj približeval Marquez. In 12 krogov pred koncem je mladi Katalonec uspel pripraviti dober napad po koncu ciljne ravnine in uspel prevzeti vodstvo. Takoj za tem je Petruccija brez večjih težav prehitel tudi Dovizioso. Tu je seveda šlo tudi za nekakšen 'tihi' dogovor znotraj ducatijevega moštva, saj se Dovi bori za naslov prvaka, Petrucci pač ne. Marquez je nekaj krogov vodil, šest krogov pred koncem pa ga je Dovizioso ujel, ga prehitel in prevzel vodstvo.

Andrea Dovizioso je prišel do pete zmage v letošnji sezoni - prve v dežju.
Andrea Dovizioso je prišel do pete zmage v letošnji sezoni - prve v dežju. FOTO: AP
Tri kroge pred koncev pa se je vnel hud boj med obema kandidatoma za naslov prvaka. V enem samem krogu sta se večkrat prehitela in začela obračunati za zmago, kot tudi za naslov svetovnega prvaka. V zadnji krog sta vstopila drug za drugim in začel se je obračun za zmago in seveda tudi že eden iz med prvih obračunov v zaključku sezone za naslov prvaka. Po nekaj izjemnih prehitevanjih na robu padca, pa je prvi ciljno črto prečkal Dovizioso in tako prišel do pete zmage v sezoni. Marquezu ni uspelo slaviti tretjič zapored v letošnji sezoni, čeprav je tik pred koncem z zelo agresivnim manevrom še enkrat poskušal prehiteti Italijana. Tretje mesto je na koncu osvojil Petrucci. Odlična dirka pa je za moštvom Suzuki, Iannone je namreč privozil četrto, Rins pa peto mesto. 

Vedno bolj napeto pa znova postaja v bitki za naslov, Dovizioso je z novo zmago namreč zmanjšal zaostanek za Marquezom, ki ima sedaj še enajst točk prednosti, do konca sezone pa so še tri dirke. Maverick Vinales se je z devetim mestom najverjetneje do konca poslovil od sanj o prvaku. Marquez ima sedaj 244 točk, Dovizioso 233, Vinales pa je pri številki 203. 

Marc Marquez ima pred zadnjimi tremi dirkami 11 točk prednosti v bitki za naslov prvaka.
Marc Marquez ima pred zadnjimi tremi dirkami 11 točk prednosti v bitki za naslov prvaka. FOTO: AP
Nakagami ni uspel razveseliti domačih navijačev, zmaga v roke Marqueza
V razredu moto2 so domači navijači, ki so se kljub slabemu vremenu zbrali na tribunah dirkališča Twin Ring Motegi, veliko pričakovali od Takaakija Nakagamiija, ki je dirko začel z najboljšega startnega položaja. Domači samuraj je sicer dobro začel dirko in dežju vodil prvi del 15 krogov dolge dirke. Vztrajno ga je lovil Alex Marquez in ga nekaj krogov pred koncem tudi prehitel. Španec je do konca zdržal v vodstvu in prišel do tretje zmage v sezoni. Z drugim mestom je do rezultata kariere prišel Xavi Vierge, ki je prvič v karieri v svetovnem prvenstvu stopil na zmagovalne stopničke. Vnovič pa se je na stopničke na dežni dirki povzpel Hafizh Syahrin, ki je osvojil tretje mesto in ponovil uspeh iz dirke v Misanu, ki je potekala v podobni razmerah. V ozadju pa se je odvijal napet boj med dirkačema, ki se borita za naslov prvaka. Boljše izhodišče pred zadnjimi tremi dirkami pa si je pripravil vodilni Franco Morbidelli, ki je osvojil osmo mesto, glavni konkurent Tom Lüthi pa je končal kot 11. Italijan ima sedaj v prvenstvu 24 točk prednosti. 

Fenati znova razred zase v dežju, Mir bo moral na naslov še počakati
Dirkaško nedeljo v deževnem Motegiju so s svojo 15. dirko sezone otvorili dirkači v razredu moto3. Zaradi težav med ogrevanjem, kjer se je iz motocikla Andre Migna (Sky Racing VR46) razlilo olje in se je celoten urnik nekoliko zamaknil, smo spremljali skrajšano, zgolj 13 krogov dolgo dirko v najšibkejšem tekmovalnem razredu. V težkih razmerah, na izjemno mokri stezi, pa je vso konkurenco znova pokoril Romano Fenati, ki je tako po Misanu še drugič letos slavil v dežju. Popolno italijansko slavje na Japonskem sta dopolnila še Niccolo Antonelli in Marco Bezzecchi, ki sta osvojila drugo in tretje mesto. Povsem pa ga je polomil vodilni v točkovanju svetovnega prvenstva Joan Mir. Španec je imel namreč pred začetkom azijske turneje kar 80 točk pred drugouvrščenim Fenatijem, a je že na kvalifikacijah pošteno otežil svoje možnosti za dirko. Tudi v deževnih razmerah se ni najbolje znašel, na koncu osvojil skromno 17. mesto, ostal brez točk in njegova prednost pred zadnjimi tremi dirkami znaša sedaj 'le' še 55 točk. Fenati pa je z novo uvrstitvijo na oder za zmagovalce postal najuspešnejši dirkač v zgodovini razreda moto3 od njegove ustanovitve. 

Valentino Rossi je drugo leto zapored dirko v Motegiju končal s padcem.
Valentino Rossi je drugo leto zapored dirko v Motegiju končal s padcem. FOTO: AP

Rezultati dirk za VN Japonske v Motegiju:
motoGP:
1. Andrea Dovizioso 47'14.236
2. Marc Marquez +0.249
3. Danilo Petrucci +10.557
4. Andrea Iannone +18.845
5. Alex Rins +22.982
6. Jorge Lorenzo +24.464
7. Aleix Espargaro +28.010
8. Johann Zarco +29.475
9. Maverick Vinales +36.575
10. Loris Baz +48.506

moto2:
1. Alex Marquez 32'08.901
2. Xavi Vierge +1.465
3. Hafizh Syahrin +3.134
4. Francesco Bagnaia +5.415
5. Mattia Pasini +5.618
6. Takaaki Nakagami +6.163
7. Miguel Oliveira +7.597
8. Franco Morbidelli+11.400
9. Dominique Aegerter +11.572
10. Lorenzo Baldassarri +14.310
moto3:
1.  Romano Fenati 29'22.278
2. Niccolò Antonelli +4.146
3. Marco Bezzecchi +5.013
4. Tatsuki Suzuki +8.767
5. Aron Canet +12.827
6. Philipp Oettl +14.865
7. Fabio Di Giannantonio +15.482
8. Jakub Kornfeil +15.625
9. Bo Bendsneyder +15.947
10. John McPhee +16.216

SP skupno (15):
 1. Marc Marquez (Špa/Honda) 244
 2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 233
 3. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 203
 4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 170
 5. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 168
 6. Johann Zarco (Fra/Yamaha Tech3) 125
 7. Jorge Lorenzo (Špa/Ducati) 116
 8. Danilo Petrucci (Ita/Ducati Pramac) 111
 9. Cal Crutchlow (VBr/LCR Honda) 92
10. Jonas Folger (Nem/ Yamaha Tech3) 84

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ryan Ross
17. 10. 2017 11.12
-1
Sedaj sem zadnjič gledal MotoGP na kanalu A. Vedno rinejo notri reklame, ravno takrat ko je najbolj zanimivo.
iga_biba
16. 10. 2017 21.08
+1
Bravo Dovi, bravo MM, tako se DIRKA.
AS1983
16. 10. 2017 12.08
+1
Marquez in Dovizioso sta za razred boljša od ostalih v 2.delu sezone, prav bi bilo, da odloča zadnja dirka v Valenciji.
BPGC
15. 10. 2017 21.37
+2
Suzuki koncno nekaj tock med deseterico. Je pa moral biti dez, Ianonne opral Rinsa.
wiupiu
15. 10. 2017 19.34
+12
Glavna razlika med Rossijevim in Marquezovim navijacim je predvsem ta, da ko Marc izgubi dvoboj, se na nasprotnika ne usujejo zaljivke, pac pa cestitke za dobro dirkanje. Posteno, brez jokanja. Da pa ti isti navijaci radi mal potroloajo Rossija, pa so krivi izkljucno samo njegovi navijaci, ki sam serjejo vse povsod.
jezdiimir
15. 10. 2017 21.53
-15
Glavna razlika je, da ima Rossi navijače - ogromno navijačev, Markec pa samo nekaj podrepnikov, ki so fouš Rossiju za nedosegljive dosežke, to je vsa umetnost, pa če se ob tla vržeš ni nič drugače, hehehe
slovenc88
16. 10. 2017 08.13
+15
jezdimir nimaš pojma ;) mladci ga perejo podolgem in počez, šel bi v penzijo na vrhuncu, ne pa da se po pesku valja na pragu 40. leta ;)
jebalvisvoju
16. 10. 2017 23.00
-2
jezdiimir
17. 10. 2017 08.30
+1
Hahaha, tako otročje in nezrelo lahko razmišljajo samo neizkušeni pobalini odvisni od rejnikov, hehehe
fireman21
17. 10. 2017 09.21
-1
Joj jezdimir kok si pa ti zaslepljen. Ali mogoče nisi videl da je mm najmlajši ki je bil 100 na stopničkah. Keri dosežki so neulovljivi? Sedaj boš pa naprej vrgel da je imel rosi večjo konkurenco takrat ane? Aja pa malo pobrskak kdo je bil hitreje 5x prvak rosi al mm!
jezdiimir
17. 10. 2017 12.21
+1
Če bi imel kaj pojma oziroma bi spremljal Rossijevo kariero od začetka nebi pisal takih neumnosti. Da je bil Rossi 5x zapored svetovni prvak s tremi različnimi moštvi od tega prvo pol tovarniško je za vse dirkače nedosegljivo, ko pa omeniš konkurenco mi gre pa že skoraj na jok in to od smeha, Dovi ki danes šola Markeca s slabšim motorjem v stari konkurenci tudi stopničk ni videl pa je sedel na najboljši repsolki, da ne naštevam naprej k res nima smisla, pogugli če si premlad da bi vedel...hehehe
bigturbo
15. 10. 2017 15.31
+0
sam da je nas italjan zmagal...tooooo
JackySparroww
15. 10. 2017 15.32
+6
Sam sebi lažeš, Dovi se polula na vas rossice
jezdiimir
15. 10. 2017 21.55
-2
Ma Italjani so nočna mora Jakatu, neprecenljivo...hehehe
rr3
16. 10. 2017 12.25
+1
jezdiimir
17. 10. 2017 08.20
+3
Covidus
15. 10. 2017 15.01
+4
bombnik Ducati!
JackySparroww
15. 10. 2017 12.30
+2
Zdaj ne nekaj na pamet filozofirat, očitno se Ducati v dežju odlično pelje, to lahko vsak vidi že na Lorenzu. Razlika med Markom in Dovijem je konstantnost pri vrhu. In to bo letos odločilo prvaka.
NikPlošnik
15. 10. 2017 11.35
+3
Fantastična dirka, super dvoboj!
maxspeed
15. 10. 2017 10.56
+8
dooobra dirka!!!!
zimerman
15. 10. 2017 10.05
+2
Če bi komu privoščil je pa to Doviju, ampak težka bo. Je pa danes dobil pomembno potrdilo da se da in samozavest da je včasih treba malo več riskirati, kot si je to upal pokazati v preteklosti, ko je bolj ali manj izgubljal vsak pomemben dvoboj.
Rolesx
15. 10. 2017 09.59
+1
Rossi idi v penzijo in daj priliko mladim
zimerman
15. 10. 2017 10.14
-2
Principat
15. 10. 2017 10.47
-4
onta ,,,, s tem samo dokazuješ , da nimaš pojma o mgp
iga_biba
16. 10. 2017 21.10
-1
me zanima, če bi vr uspel priti do koca dirke, pa bi bil recimo sedemnajsti, če bi tabla bila do sedemnajstega mesta?
bojc46
15. 10. 2017 09.17
-1
Kojcno tudi boljsa forma suzukijev, jim privoscim glede na slabe dosezke v tej sezoni, bravo ianone, koncal pred razpolozenim rinsom
bojc46
15. 10. 2017 09.10
+0
Huda dirka...bravo dovi, nisem si mislil da si iz takega testa, svaka cast...mm ze nekajkrat izgubil epske dvoboje moz na moza...rossi razocaranje, misli naj na naslednjo sezono, da se pobere, prav tako vinales, ceprav zanj se obstajajo neke moznosti za prvaka...lorenzo se je spet ustrasil dotika z zarcojem in se spravil v red proti koncu dirke z zelo dobrin ritmom...upam na se takih dirk
JackySparroww
15. 10. 2017 12.25
+5
Kolikokrat pa je mm dobil take dvoboje, pa ne boš povedal. Tipičen negativec.
krnekilojz
15. 10. 2017 12.28
-4
zakaj bi omenjal first looserja? Govori se o zmagovalcu ne o drugem na tekmi.
jezdiimir
15. 10. 2017 21.59
-1
Tale Jaka se kar neki zmišljuje, pojma nima...hehehe
Mottodedi
15. 10. 2017 08.58
+7
Dobra dirka kot hudic, do zadnjega metra!
careizavogala
15. 10. 2017 08.52
+7
Nestrpno smo čakali dirko in že je vsega konec. Dirka je bila odlična in res čestitke vsem dirkačem....še posebej prvima dvema. Naredila sta napeto dirko in prvo mesto v skupnem seštevku je odprto.. Vseeno pa mislim, da bo Dovi 3x težko vedno pred MM in mislim, da poznamo letošnjega zmagovalca. No jaz sem takoj za tak razplet.
Otancici
15. 10. 2017 10.02
+12
Podpis. Vesel sem tudi za Dovija. Ce ze ma kdo za premagat Markeca, naj bo to Dovi. Skromen in posten fant, ki je do sedaj dirkal v senci. Kar se pa tice motorja bi tesko komentiral, ker si nikakor ne morem razloziti vseh teh nihanj med dirkami. Edini,ki je skoz pri vrhu je Mark, verjetno ker reskira vec kot ostali.
erlapsus
15. 10. 2017 08.51
+12
..pohvala vse trem na stopničkah..zgleda da niso opazili,da je deževalo...DOV 4x manj plačan dirkač od LOR bo verjetno moral zmagati na vseh preostalih dirkah
CevNorc
15. 10. 2017 13.24
+2
Ducati že ve zakaj Lorenzo, letos je Ducati močen kot še nikoli.
esid@37.com
15. 10. 2017 08.47
+10
Kdo se rad igra v peskovniku? Ob petkih mm93, ob nedeljah pa dohtar... dobra dirka, bravo marc... v tretje gre rado ;)
Gibson80
15. 10. 2017 08.45
+5
Kakšno lepo jutro!! Cestitke vsem trem na stopničkah! To so dirke ki jih obožujem, boj do zadnjega ovinka!! GOO Marc!!! Philip Island je tvoj!!!
bojc46
15. 10. 2017 09.11
+7
V avstraliji in maleziji je ducati zelo mocan, tko da bo tudi tam trd boj za zmago
mike68
15. 10. 2017 08.40
+6
BRAVO DOVI, BRAVO PETRUCI!!!