Vinales dobil novo pogodbo, a pri Yamahi so prepričani: 'Rossi je pomembnejši pri razvoju kot Maverick'

Dirkači razreda motoGP se bodo čez tedni dni zbrali na dirkališču Chang v Buriramu, kjer bodo na sporedu druga zimska testiranja pred začetkom letošnje sezone. Bistveno več v novem prvenstvu pričakujejo pri moštvu Yamahe, kjer so prepričani, da ima glavno vlogo pri tem, ali bo njihov motocikel konkurenčen, devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi.

Valentino Rossi - 1

Valentino Rossi je v očeh Yamahe pomemben člen pri razvoju motocikla. (Foto: AP)

Yamaha je lansko sezono začela naravnost sanjsko. Maverick Vinales je zmagal na uvodnih dveh dirkah v Katarju in Argentini in mnogi so bili prepričani, da bo mladi Španec prvi kandidat za naslov svetovnega prvaka v elitnem motociklističnem razredu. A zgodba se je razvila v povsem drugačno smer. Do konca sezone, v kateri je še četrtič v karieri v razredu motoGP prvak postal Marc Marquez, je japonsko moštvo doseglo zgolj še dve zmagi. Maverick je slavil v Le Mansu, Valentino Rossi pa v Assnu. Z največjimi težavami se je moštvo Yamahe ubadalo na dirkah, kjer so bili ekstremni vremenski pogoji (visoke temperature in dež, op. p.), saj njihova motocikla nista imela dovolj dobrega oprijema, da bi bila konkurenčna Hondi in Ducatiju, pa tudi nekaterim drugim moštvom. 

Sezona razreda motoGP se bo začela z dirko za VN Katarja 18. marca. Kot ste vajeni iz preteklosti, si boste lahko proste treninge, kvalifikacije in dirke v vseh treh tekmovalnih razredih ogledali na Kanalu A in VOYO.

Med prvimi zimskimi testiranji v Sepangu sta tako oba njihova dirkača testirala s šasijami, ki jih je japonsko moštvo uporabljalo v sezoni 2016 in sta bila oba zadovoljna. Prepričana sta, da je to pravi korak, prav tako pa nista imela več tako  velikih težav z oprijemom sprednje gume. Drugi dan sta ta končala na vrhu časovnih razpredelnic, a se tretji dan že znašla v znanih težavah, za katere pa upata, da bodo odpravljene že do naslednjih testiranj, ki bodo med 16. in 18. februarjem na Tajskem. "Mislim sem, da bom lahko zadnji dan še hitrejši kot prej, a bilo je ravno nasprotno. To težavo moramo odkriti in jo čimprej odpraviti, saj ne vemo točno, kaj se je zgodilo, da smo imeli takšne težave," je po končanih testiranjih v Sepangu razlagal Rossi, ki je testiranja zaključil kot osmi najhitrejši dirkač. "Odločil sem se, da neham s testiranji, ker so bili časi krogov katastrofalni," pa je pristavil Vinales, ki je testiranja zaključil na 18. mestu. 

Rossi je pomembnejši člen za razvoj motocikla
Za Valentina Rossija bo letošnja sezona v razredu motoGP že njegova 23. zaporedna v svetovnem motociklističnem prvenstvu. Dirkaški doktor, ki bo po koncu letošnje sezone ostal brez pogodbe z Yamaho, se zaenkrat še ni odločil, ali bo dirkal tudi po letu 2018. Dejal je, da se bo to odločil, ko bo videl, če je dovolj konkurenčen, da se lahko bori za naslov svetovnega prvaka. Do te odločitve naj bi prišlo na eni iz med uvodnih evropskih dirk. Vodstvo Yamahe že sicer dalj časa zatrjuje, da bodo Italijanu brez oklevanja ponudili pogodbo za novo sodelovanje in da je odločitev zgolj v njegovih rokah. Morda so mu sedaj tudi malce 'popihali na dušo', ko so dejali, da je on tisti dirkač, ki je pomemben za razvoj motocikla in ne njegov španski kolega. "Valentinova ocena je pomembnejša od Maverickove, a to je nekaj povsem normalnega. Rossi je star 39, Maverick pa 23. Maverick se ima še veliko za naučiti in to je zanj zgolj dobro, da ima v moštvu Valentina. Sicer se morate zavedati, da ima vsak dirkač drugačen slog vožnje in potrebuje specifične nastavitve motocikla. Toda naš motocikel lahko voziš zgolj na en način in če se mi potrudimo, da je osnova dobra, potem bosta dirkača zadovoljna in ne bosta imela težav," pa je dejal Massimo Meregalli, direktor moštva Movistar Yamaha. Če so uspeli opraviti vse težave pa bomo videli že kmalu, moštva se namreč čez teden dni zberejo v Buriramu na drugih zimskih testiranjih. Sezona pa se začne 18. marca, ko bo na sporedu tradicionalna dirka pod žarometi v Losailu. 

Prenesi v

Zgodba: MotoGP 2018

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 26
otancici 10.02.2018 12:45:43
Realno pogledano, Rossi po prihodu Lorenza? Edina realna moznost primerjave na istem materijalu.
Več komentarjev