Šport

Najhitrejši človek na svetu

London, 08. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska jadralka Ellen MacArthur je po več kot 71-ih dnevih postala najhitrejši človek na svetu, ki je sam objadral svet.

Ellen MacArthur je za pot potrebovala natanko 71 dni, 14 ur, 18 minut in 33 sekund
Ellen MacArthur je za pot potrebovala natanko 71 dni, 14 ur, 18 minut in 33 sekund FOTO:

Britanka Ellen MacArthur je v ponedeljek zvečer postala najhitrejši človek na svetu, ki je sam objadral svet. Prejšnji rekord je izboljšala za več kot en dan. Potem ko je zaplula v Angleški kanal, je izčrpana 28-letnica končala 27.348 morskih milj (43.500 km) dolgo pot v 71 dnevih in 14 urah, 18 minutah in 33 sekundah. S tem je Angležinja s svojim 22,9 metra dolgim trimaranom Castorama-B&O postavila absolutni svetovni hitrostni rekord v samotarskem jadranju okrog planeta in krepko izboljšala dobro leto star čas Francoza Francisa Joyona, ki je za več kot 27.000 milj Atlantika, Indijskega in Tihega oceana potreboval 72 dni, 22 ur, 54 minut in 22 sekund.

Med potjo se ni ustavljala na kopnem

Ko je 50 kg težka in le 166 cm visoka angleška "kraljica oceanov" s svojim 22,9 metra dolgim trimaranom prijadrala v britanski Falmouth, je bil Otok priča doslej največjemu jadralskemu sprejemu v zgodovini.

Zadnja dva dneva, ko je Angležinja nizala zadnje milje do cilja v južnih vratih Rokavskega preliva, kjer je 28. novembra lani startala, ji je zahodno od Iberijskega polotoka in v Biskajskem zalivu narava postregla še z nevihto, z močnim severnim vetrom v premec, ki je zmogel skoraj 100 km/h. Do prihoda v Veliko Britanijo je bila MacArthurjeva popolnoma sama in se ni ustavljala na kopnem, največji del potovanja pa je opravila v vodah južne poloble. Med svojim popotovanjem je trčila s kitom, si opekla roko, popravljala jadra, plula okrog velikih kosov ledu, premagala močan veter in nevihtno morje, ki ji je kar nekajkrat grozilo s potopom. Proti koncu poti so jo motili šibki vetrovi, zaradi katerih bi skoraj izgubila rekord, vendar se je morje v Rokavskem prelivu vnovič razbesnelo in jo popeljalo domov.

Ellen MacArthur je postala priljubljena, ko si je leta 2001 na dirki okrog sveta - Vendee Globe Race - prijadrala drugo mesto. Takrat je za potovanje potrebovala 94 dni in se v jadralsko zgodovino vpisala kot najmlajša oseba in hkrati najhitrejša ženska, ki je končala to zahtevno tekmovanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja